Cederblad 214 (Ced 214) - Kosminen kysymysmerkki

Aloittaja J-P, 29.01.2012, 15:49:12

« edellinen - seuraava »

einari

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 27.10.2014, 06:20:06
On kyllä taas hienoa jälkeä. Aika harvat kuvaajat käyttävät SCT:tä, nämä sinun kuvasi osoittavat että ainakin Edge malleilla saa aikaiseksi erinomaista jälkeä.

Tarkoititko että harvat 'tosikuvaajat' käyttää SCT-putkia ( Vaan ennemmin kunnon Newtoneita, RC-putkia jne.) ?
Kyllähän SCT-putki on semmoinen perusvehje jolla aika usein lähdetään liikkeelle ja kuvataankin (ainakin jos on joku lyhentäjä käytössä).
Ja Hyperstarina on jo aika hyvä peli (mutta lasketaanko enää silloin SCT-kategoriaan?).
___
Tapio

J-P

Hei,

Maailman huippukuvaajilla on yleensä käytössään RC-putkia tai vastaavia mm. optisesti korjattuja Dall-Kirkham putkia, joita esim. Planevawe valmistaa. Ehkä tulevaisuudessa voisi itsellänikin olla sellainen...

Itselleni SCT sopii hyvin kompaktin kokonsa vuoksi ja tyypillisestä pääpeilin "nyrjähtelystä" ei ole oikeastaan haittaa, koska OAG hoitaa sen hyvin kuriin. Celestron Edgen kuvan laatu on hintaluokassaan erinomainen. Pitkähkö polttoväli vaatii lyhentäjää ja isoja pikseleitä tosin.

J-P

Ransu

Lainaus käyttäjältä: einari - 27.10.2014, 12:40:29
Tarkoititko että harvat 'tosikuvaajat' käyttää SCT-putkia ( Vaan ennemmin kunnon Newtoneita, RC-putkia jne.) ?
Juu, nimenomaan huippukuvaajia tarkoitin. RC:t ja valovoimaiset hyvät Newtonit taitaa olla käytetyimpiä tosikuvaajien kategoriassa. On muuten todella tasainen kuvakenttä tuossa JP:n putkessa.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timo Kantola

Laajakaistaisena 24x4min viimeyöltä.
12"F4, Atik 314L+, IRcut.
Timo Kantola

J-P

Onpas paljon tarttunut ja hienoja detaljeja. Kuvaa kestäisi varmaan venyttää pikkuisen enemmänkin auki.

Murtsi

Moi, kuvasin tätä kohdetta 5.11.2014 ja sain kasaan 130 minuuttia H-alpha valoa. Oman systeemini kentän koko on melko lähellä JP:n uuden kaluston kentän kokoa vaikka käyttämäni välineet ovat täysin erilaiset, nopea (F/2,8 ASA reduserin avulla) newton ja pienempikennoinen kamera, polttoväliä on noin 730 mm. Nopea optiikka tuo haasteita mukanaan joka osa alueelle, kollimointi on erittäin tarkkaa hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi, tarkennus on myös hyvin pienellä alueella ja muuttuu herkästi ulkolämpötilan muuttuessa.

Tässä kuvassa olen käyttänyt vielä manuaalista tarkennusta mutta jatkossa käytän automaattitarkennusta, aiemmin en saanut kuvausohjelmaa ja tarkenninta keskustelemaan toistensa kanssa mutta edellisellä kuvauskerralla sain kuvausohjelman avulla fokusta muutettua (Timpen vinkkien avulla, kiitokset hänelle). Nyt sitten pitää opiskella miten saan lämpötilakompensoinnin sekä filtterioffsetin toimimaan, ohjelmassa taisi olla mahdollisuus myös uudelleenfokusointiin jos lämpötila muuttuu riittävästi, siitä en ole varma onko toiminto automaattinen (jos joku englannin kielen taitoinen sattuu lukaisemaan ojeita tässtä niin vinkit olisivat tervetulleita, itse en osaa lontoota tarpeeksi).  Kuvausohjelmana olen käyttänyt APT ohjelmaa http://www.ideiki.com/astro/Default.aspx koska se on tuttu järkkäriajoilta ja siihen tuli tuki SBIG kameralle, se on myös suhteellisen halpa ja kattava, myös päivityksiä tulee jatkuvasti (muutamia per vuosi), olen ollut tähän tyytyväinen.

Foorumikuva toimii linkkinä 2349x1757 836kt kuvaan. Voi olla että kuvaan joskus myös muut kapeakaista kanavatkin, saa nähdä sitten.



Kalusto: GSO 10" F/4 newton, lyhennettynä F/2,8 ASA 2KORRR korjaimella, SBIG STF 8300, SBIG FW8-8300, SBIG OAG-8300, guidaus SBIG st1 color.

Timpe

Vau, nyt on komeaa ja yksityiskohtaista jälkeä Murtsilta! :cool: Kokonaisuus hyvässä tasapainossa (sommittelu, sisältö, kontrasti/sävyt yms.) ja sumu kaikkine elementteineen näyttävästi esillä.
Voi kun tähän saisi vielä värit, mutta näillä säillä se saattaa mennä kevääseen tai ensi vuoteen jos kohde painuu havaintoesteiden taakse.
- Timo Inkinen

Murtsi

Pyyntöön vastataan  :azn: lauantai iltana oli pitkästä aikaa selkeää ja pääsin kuvaamaan viimeisen värikanavan tähän kohteeseen. Edellisestä kuvauskerrasta vierähtikin tasan kuukausi eli SII kanava tuli kuvattua tuolloin (6.11.2014), nyt 6.12.2014 sain kuvattua OIII kanavan ja Hubble paletin ainekset olivat tämän jälkeen kasassa. Kokonaisvalotus on 6 tuntia ja 50 minuuttia ja ne jakautuivat seuraavasti Ha/130m, SII/120m, OIII/160m.

Pikkuhiljaa alkaa tämä kapeakaistakuvauskin tuntumaan kotoisalta ja tähän kuvaan olen vaihteeksi tyytyväinen, tuo pelkän Ha kanavan käsittely tuotti yllättävän paljon hankaluuksia, värit oli paljon helpommin käsiteltävissä.

Foorumikuva toimii linkkinä 2349x1757 809 kt kuvaan



Kalusto: GSO 10" F/4 newton, lyhennettynä F/2,8 ASA 2KORRR korjaimella, SBIG STF 8300, SBIG FW8-8300, SBIG OAG-8300, guidaus SBIG st1 color.

tuunari

Kyllä,
J-Peellä ja Murtsilla erilaiset, mutta hienot kuvat. Murtsi on saanut tähtiinkin (ehkä liikaakin?) väriä, mitä harvoin kapeakaistakuvissa näkyy.
-Pasi

einari

Joop hyvältä näyttää. Samaa mieltä tuunarin kanssa että ehkä 10% hillitymmät värit voisi maistua paremmin (but I'm not complaining).
___
Tapio

Timpe

Jep, maistuu tännekin samojen reunahuomautuksin noista tähtien värikylläisyyksistä. Hiukan kevyemmin sen saturointipainikkeen kanssa siis... :laugh:
- Timo Inkinen

Murtsi

Pultti poikki ja puoli kierrosta takaisin... ja sitä rataa, kiitokset kommenteista, aiheellisia huomautuksia tuosta saturaatiosta, huomasin sen nyt itsekin. Vähensin saturaatiota 15% eikä kuva vieläkään näytä värittömältä mutta nyt saa jäädä tähän (foorumikuva on alkuperäinen). Tuossa alkuperäisen käsittelyn lopussa lisäsin suurinpiirtein saman verran tuota värikylläisyyttä koska sillä hetkellä se näytti hyvältä mutta taisi taas käydä sama sokeus omaan kuvaan kuin niin monesti aiemminkin, pitäisi ehkä sittenkin malttaa odotella pari päivää ennen kuvan julkaisua niin ehtisi itse huomata tuollaiset virheet, löytyyhän ne tosin tälläkin tavalla  :grin:

Jussi Koponen

Hieno kuva Artolla!

Kohinaakin tuntuu olevan hieman normaalia vähemmän, eikä saturaatiota ole liikaa mielestäni. Erittäin siistiä jälkeä kaikinpuolin! Olisipa täällä Kuopiossakin välillä kirkasta.

ellu

Hienoa jälkeä Murtsilla. Oikein miellyttävä katsoa  :cool:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

vehnae

Tässäpä vähän laajempi kuvakenttä samasta kohteesta. Ruudut kuvattu 31.10. ja nyt 6.1. – välissä mukavat pari kuukautta pilvistä..

Valotusta 18/8/7 kpl 10min ruutuja (Ha:OIII:SII) = ~5,5h. Pari ruutua piti heittää roskiin, kun 31.10. kuvasin lähipellolta lipo-akun varassa, ja näköjään kamera alkaa tuottamaan kuvaan häiriötä kun jännite tippuu riittävästi alle 12V. Pitänee siis rakennella joku regulaattori sille kaveriksi.

Iso versio ja tarkemmat tekniset tiedot löytyvät Astrobinistä.