Suodattimien läpäisyspektrejä

Aloittaja Lauri Kangas, 22.12.2011, 19:16:31

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Mittailin vihdoin töissä eri suodattimien läpäisykäyriä. Saa sitten selvyyttä pariinkin askarruttaneeseen kysymykseen. Jos jollain on pääkaupunkiseudulla antaa pariksi päiväksi lainaksi jotain mielenkiintoisia filsuja, niin voisin mittailla ja lisätä tähän jatkoksi.

Hieno mittaussetuppi näyttää tältä:



eli käytän hehkulamppua jatkuvan spektrin valonlähteenä ja spektrometriä transmissio-moodissa eli se jakaa filtterin läpi mitatun spektrin tuolla pelkän hehkulampun spektrillä. Spektrin ääripäissä (UV/IR) tuo lamppu ei ole niin kirkas joten sinne tulee vähän kohinaa. Spektreihin on merkattu tärkeimmät emissioviivat vasemmalta oikealle: H-beta, tupla-[OIII], H-alpha ja [SII].




Ensin järkkäreiden kennosuotimia:

Modaamattoman 40D:n kennolla olevat molemmat lasinpalat peräkkäin:


Pelkkä IR-blokki eli kennoa lähin suodatin:


Pelkkä anti-alias-suodatin eli etummainen lasinpala, joka toimii samalla pölynravistimena:


Huomatkaa että tämä AA-filtteri on ominaisuuksiltaan juuri sellainen kuin modatun järkkärin kennon suotimelta tarvitaan. Modatessa kannattaa siis jättää tämä paikalleen ja ottaa sisin filtteri pois, ja jos haluaa ettei tarkennus muutu miksikään (ei se muutu muutenkaan paljon) niin laittaa tilalle se Baaderin ylihintainen lasinpala. Mutta ilmankin pärjännee.

450D:n AA-suodatin näyttää samalta:


350D:ssä oli vielä anti-alias ja IR-blokki samassa paksussa lasinpalassa eikä pölynravistinta:


Samoin 300D:ssä:





Sitten klippifilttereitä järkkäreihin.

CLS CCD (CCD = blokkaa infrapunan) blokkaa tuosta 580 nm ympäriltä oranssit natrium-valot ja korostaa mukavasti emissioita:


UHC (tästä ei ole CCD-versiota) päästää vähemmän läpi emissioiden ympäriltä eli korostaa niitä paremmin, mutta ei toimi ilman jotain muuta suodinta koska läpäisee IR:ää:


UHC yhdistettynä kennolle jätettyyn 450D:n AA-suotimeen:


UHC + objektiivin eteen tuleva Heliopan Digital (ks. alla) 72mm kierteillä.


Niinkuin näkyy, nämä kaksi viimeistä vaihtoehtoa ovat aivan uskomattoman hyviä ratkaisuja järkkärikuvaajille. Valosaasteesta ei tietoakaan ja tulee nättejä kapeakaistakuvia yhdellä otoksella. Kuvailin itse ahkerasti jälkimmäisellä yhdistelmällä (UHC + Heliopan) mm. Espanjassa.

H-alfaa saa myös Clippinä:





Sitten muut kapeakaistat:

Astronomikin SII on ihmeen leveä vaikka ilmoitetaan päästökaistaksi 12nm niinkuin muillakin. Blokkaa kuitenkin viereisen H-alfan 90-prosenttisesti mikä on tärkeintä.


Astronomikin OIII:


Baaderin OIII on vähän kapeampi mutta tämä visuaaliversio jonka sain käsiini päästää IR:n läpi:


Leveäkaistaiset RGB-suotimet joita itse käytän Atikin CCD:n kanssa:


Baader mainostaa RGB-suotimiensa olevan paljon fiksummin suunniteltu. Jos saan jostain moiset käsiini, voin vahvistaa onko asia näin.




Sitten vielä kasa muita suotimia:

Heliopan Digital UV/IR block, jonka ostin kuvatakseni UHC-clipillä ja modatulla kameralla jossa täysin paljas kenno, saa Teknofokukselta reilulla satasella:


Samantyyppinen B+W UV IR block:


Cokinin myymä B+W Redhancer:


Tämä näyttäisi olevan täsmälleen samaa lasia kuin Baaderin Neodynium (Moon & Skyglow) filtteri, ainakin vertaamalla C. Builin mittaukseen: http://astrosurf.com/buil/filters/baader_moon_2.png

Luontoäiti on ollut ystävällinen tarjotessaan alkuaineen joka absorboi juuri tuota oranssia natriumin valoa. En kyllä ymmärrä mitä tekemistä sillä on kuun tai taivashehkun kanssa.

Hoyan R72 (IR-pass):


Voin mitata myös Astronomik Planet IR PRO 742 -planeettasuodattimen kunhan löydän sen jostain. On vähän epäilyksiä että se päästäisi läpi vihreää jostain ihmeen syystä.

Marumin pyöröpolarisaattori päästää reippaanlaisesti pitkää infrapunaa:



Filttereitä lainasivat Samuli Vuorinen, Panu Lahtinen ja Pyry Ekholm, josta kiitokset.

hm

Hieno koejärjestely taitaa kauhoa valoa aika suuresta avaruuskulmasta, mikä leventää kaistaa kollimoituun tapaukseen verraten mitattaessa ohutkalvoihin perustuvia filttereitä.

Hyllyssä olisi runsas valikoima värilaseja ja esim. Baaderin Solar Continuum.

Hannu Määttänen


Lauri Kangas

Joo, tulokulmaa tuli tuossa kanssa mietittyä hetki. Tuo kuidun pää ei kuitenkaan ota kovin isosta tulokulmasta mitään sisään (kuulin että voisi olla niinkin kapea kuin 10 astetta). Tuosta 10 asteesta puolet vaikuttaa tämän verran: http://astrosurf.com/buil/filters/astronomik_ha_tilt.png

Seuraavassa approksimaatiossa voisi kuitenkin viritellä jonkinlaisen linssin ja vessapaperirullan.

Jyri Lehtinen

Näppärän näköistä on. Mitenkähän suureen tarkkuuteen pääset laitteistolla suurten optisten tiheyksien kohdalla? Kiinnostaisi nimittäin tietää Herschelin prisma + ND-suodin (+ Solar Continuum) yhdistelmän läpäisy IR- ja UV-alueilla. Sen pitäisi olla samaa luokkaa kuin perinteisillä täysaukkoaurinkosuotimilla, mutta mitään käyriä en ole koskaan nähnyt. Yhdistelmä on tietty varsin kookas ja muodostaa vielä 90° kulman, joten laitteistoa voi joutua rukkaamaan tätä varten. Tätä on tosin aikaa miettiä, sillä en pääse seuraavan vuoden aikana tuomaan systeemiä hirveän kätevästi mitattavaksi.

Sitten jos saat kuituun tulevan sädekimpun kollimointia parannettua, voisi kapeakaistasuodinten kallistuskulman vaikutusta pääläpäisypiikin sijaintiin mittailla lisää. Tämä olisi kiintoisaa niin visuaali- kuin valokuvausmielessä valovoimaisilla optiikoilla työskennellessä.

Jos mitattava uhkaa loppua kesken, voi aina kokeilla eri okulaarien läpäisykäyriä. Tällä nyt tuskin on merkittävää vaikutusta käytännön havaintoihin, mutta olisi ihan kivaa kuriositeettia.

Silläkin uhalla, että on muualla jo mainittu, lisään viestin loppuun seuraavan linkin:
http://www.sonnen-filter.de/
Sivu sisältää lukuisien suodinten läpäisykäyriä painottaen aurinkohavaintojen tarpeisiin ja riskeihin.

Lauri Kangas

Jospa tuon spektrometrin paikan päälle Palmalle? :grin: Diplomityö saattaa tosin valmistua kesään mennessä, joten ehkä seuraava työpaikka on sitten valittava spektrometrin saatavuuden perusteella. Siinäkin voi tosin käydä niin että joudut tuomaan filtterisi näytille Saksaan tai jonnekin.

Vaan noilla vaimennuksilla voi kyllä mittailu mennä vähän hankalaksi. Pitäisi periaatteessa olla referenssinä 1) tasaisen spektrin auringonvaloa joka on 2) vaimennettu samalle tasolle mitattavan filsun kanssa. Näistä voisi äkkiseltään päätellä saavansa aikaan vain toisen muttei molempia. Eli johonkin toiseen yhtä paljon vaimentavaan filtteriin/kombinaatioon voisi verrata mutta filtteriä on hankala verrata suoraan auringonvaloon niin että spektrihärvelin dynamiikka vielä riittää (tuolla ei riitä mitenkään).

Timpe

Mielenkiintoisia läpäisykäyriä, kiitos Lauri!
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 22.12.2011, 19:16:31
Leveäkaistaiset RGB-suotimet joita itse käytän Atikin CCD:n kanssa:
http://www.ursa.fi/~lkangas/spectra/filters/astronomik_RGB.png
Baader mainostaa RGB-suotimiensa olevan paljon fiksummin suunniteltu. Jos saan jostain moiset käsiini, voin vahvistaa onko asia näin.

Täältä löytyy Astrodon LRGB (E-series, Gen II) läpäisykäyrät: http://www.astrodon.com/custom/_2e2a/content/images/AstrodonLRGB_EYellow.jpg
(En viitsi lähteä noita irroittelemaan QSI:stä mittausta varten, kun ne menivät hiukan "custom-ruuveilla" paikalleen... ;)

Vastaava läpäisykuva Baader L-RGBC CCD-setistä on täällä: http://www.baader-planetarium.de/sektion/s43c/bilder_43c/lrgbc_gross.gif
Ja tuon Astronomik L-RGB setin läpäisykäyrät joutuu kaivamaan valmistajan PDF-dokusta: http://www.astronomik.com/media/pdf_datasheets/astronomik/lrgb_en.pdf

Kuvien tulkinnan jätän itseäni osaavammille (toivottavasti tuli oikeat kuvat esille)... :azn:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Pari uutta mittausta.

Baaderin neodyymifilsu näyttää näkyvällä alueella tosiaan identtiseltä kuin Redhancer myös tällä spektrometrillä (ei pelkästään Builin mittaamana). Sen sijaan tämä filsu jonka sain käsiini on varustettu IR:ää poistavalla pinnoituksella toisin kuin tuo Builin mittaama.



Löysin myös kaapista Astronomikin IR-passin joka on suosittu planeettakuvaukseen.