AstroTortilla - kotikutoinen, puolivillainen kuvausapuohjelma

Aloittaja mickut, 27.11.2011, 19:32:29

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Kuvien ottaminen kameralla, jalustan kääntäminen gotolla ja tuntemattoman tähtikuvan paikan ratkaiseminen plate solvella ovat kaikki jo vanhoja ideoita. AstroTortillan idea on vain kääriä nämä kolme ominaisuutta yhteen - siitä Tortilla-nimi.

AstroTortillalla pystyt tekemään suunnilleen kuvatun kaltaisen operaation kytkemällä kiinni kameran ja valitsemalla jalustaksi ASCOM simulaattorijalustan. Painamalla nappia voit ottaa kameralla kuvan ja synkata simulaattorijalustan paikkatiedon kuvasta ratkaistuun kohtaan.

Simulaattorijalustan osoittaman paikan saat sitten näkymään Stellariumissa tai missä vaan ASCOM-yhteensopivassa karttaohjelmassa samalla tavalla kuin todellisen jalustan.

Kameran ei mitenkään välttämättä tarvitse olla guidekamera, voit yhtä hyvin hoitaa homman myös sillä DSLR:llä. Ainoa vaatimus on että Tortilla saa kameraan jotenkin yhteyden (pitää joko löytyä kameralle ASCOM-ajurit tai sitten käyttää kameraa jonkun tortillan tukeman kuvausohjelman avulla). Guidekameran kohdistaminen kuvauskameran suuntaan on ylimääräinen päänvaiva, josta en itse jaksaisi murehtia.

Prosessiin kuluu valotuksen ja ratkaisun verran aikaa. Valotuksen pituushan on mitä on, ja ratkaisu tulee joskus nopeasti ja joskus hitaasti (lisää juttua löytyy tästä ketjusta). Kun ratkaisu on tullut, paikka napsahtaa kyllä stellariumin näkymään melko välittömästi.

Selvensikö yhtään?

wm-x

Kiitos paljon! Loistava vastaus. Ajattelin vain että guidekameran data tulee jokatapauksessa ohjattua tietokoneelle. Käytän tällä hetkellä langatonta ohjausta dslr:llä ja sillä vie n. 15sec aikaa siirtää kuva kamerasta koneelle. Olen siksi tallentanut kuvat kameran muistikortille. Tietysti voisin kiinnittää kameran piuhalla koneeseen ja tällöin saisin kuvan nopeammin koneelle. Tuntuu vaan että johtoja menee jo niin paljon että menevät solmuun...

Tämä systeemihän toimii oikein hyvänä pushto järjestelmänä. Tietysti vähän kauemmin menee. Pitää koittaa laittaa systeemi täksi illaksi valmiiksi. Pääsee testaamaan.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 28.08.2015, 14:55:29
Käytän tällä hetkellä langatonta ohjausta dslr:llä ja sillä vie n. 15sec aikaa siirtää kuva kamerasta koneelle. Olen siksi tallentanut kuvat kameran muistikortille. Tietysti voisin kiinnittää kameran piuhalla koneeseen ja tällöin saisin kuvan nopeammin koneelle.

Näillä konsteilla et sitten saa komennettua kuvan ottoa tortillan napilla. Voit tietysti korvata tortillaan valitun kameran tiedoston avaamisella. Kun painat capture & solve, saat eteesi valikon josta osoittaa uusin kuva. Valinnan jälkeen prosessi etenee kuin kuva olisi juuri saatu pyytämällä kameralta.

wm-x

En saa tuota plate solvea toimimaan. Laitoin että kansiosta lukee tuon tiedoston. Sain avattua tiedoston, mutta ilmoittaa että no solutions in 367s

Kaluston field of view:2.79° x 1.86°   
Resolution:1.68"/pixel

Olisiko apua mitkä säädöt tuohon pitää laittaa.

sigma nyt 70,
search radius 45


naavis

Mitä olet laittanut scale minimum - ja scale maximum -säätöihin? Montako tähteä ohjelma löytää kuvasta? Search radius voi olla muistaakseni ihan hyvin 180, jos jalustaa ei ole synkattu lähellekään oikeaa suntaa.

wm-x

Arvot olivat: Min 0.1 ja max 179. Kokeilin tuolla netin astrometryllä. Se tunnisti kuvan, mutta se ei antanut mitään selkokielistä vastausta.

wm-x

Viime yönä taas tuskailin kohteiden löytämisen kanssa. Plate solvea en vaan saanut toimimaan. Mitkä nuo min scale ja max scale pitäisi olla?

mickut

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 30.08.2015, 11:32:16
Viime yönä taas tuskailin kohteiden löytämisen kanssa. Plate solvea en vaan saanut toimimaan. Mitkä nuo min scale ja max scale pitäisi olla?

Ne ovat etsittävän kuvakentän kokorajat halutuissa yksiköissä (seuraava kenttä). Yksikössä "degwidth" hyvät arvot ovat 0 ja 90. Tortillan neljäs olennainen parametri on scale refinement, siihen esim 0.1, niin tortilla asettaa min ja max arvot 10% päähän ratkotusta kentästä. Tämä nopeuttaa hakua merkittävästi, koska ei tarvitse verrata vääränkokoisiin tähtikuvioihin.

-Antti

MikaHoo

Ongelmia saada seurantaa toimimaan yhtäaikaa Tortillan kanssa. Olen kytkenyt PC:n sarjakaapelilla Skywatcher EQ-6 Synscan käsikapulaan. Käytössä EQMOD ASCOM ajuri. Sain yhdeyden toimimaan AT:sta jalustaan kun kytkin käsikapulasta PC direct moden päälle. Ilman tätä modea ei yhteyden luonti onnistunut. PC direct mode vaan aiheuttaa sen, että jalustan seurantamoottorit pysähtyvät. Myöskään PHD2 quiding ei pysty enää seuraamaan. Olenkohan ymmärtänyt jotain väärin vai mikä tässä mahtaa kiikastaa ? Skywatcherin epätarkka goto alkaa ahistamaan.
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

einari

Eihän sitä kapulaa välttämättä tarvi ollenkaan eqmodin kanssa.
___
Tapio

Lauri Kangas

Onko seuranta päällä EQASCOMissa? (Sidereal tracking)

MikaHoo

Track rate oli asennossa Not tracking. Pitääpä illalla kokeilla toimiiko paremmin kun vaihtaa asentoon Sidereal.
Jos haluaa käyttää ilman Synscan-kapulaa niin onko suositeltavaa käyttää planetaario-softaa kuten Cartes du Ciel ?
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

einari

Muuten käyttö on aika askeettista. Eli kyllä.
___
Tapio

MikaHoo

Seuranta lähti toimimaan kun laittoi Track rate sidereal päälle. Pitääkö Backyard EOS ohjelmasta olla premium versio, että saa yhteyden toimimaan AT:n kanssa ? Backyard EOS Classic editionissa ei ole 3rd party integration asetusta. Ei nyt oikein ymmärrä mitkä arvot AT:ssa pitäisi laittaa BackyardEOS Setupissa kun kysyy Port number ja BackyardEOS address ? Default arvot 1499 ja localhost:4300 eivät näytä pelittävän.
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

Timpe

Hiukan epämääräinen vikakuvaus tulossa, toimitan lisätietoa myöhemmin esim. lokien muodossa...
Mistä mahtaa johtua, kun AT ratkoo sijainnit ihan hyvin ts. osaa synkata tarkemman sijainnin ASCOM jalustalle.
Mutta sitten kun otan esille edelliskerran FITS-kuvan ja käskytän Goto image putkea tarkemmin tuonne kuvan sijaintiin, niin tällöin AT ratkoo kuvasta koordinaatit ja tekee jalustalle sen ensimmäisen siirron kunnolla... ja sekoaa sitten täsmennyksessä, kun pitäisi siirtää jalustaa mutta vain hiukan johonkin suuntaan.

Tässä vaiheet:
- Goto image... komennolle FITS kuvan lataaminen ja ratkonta alkaa + jalusta saa kohdekoordinaatit. Toimii normaalisti (5...30s ajassa) ja jalusta reagoi.
- Jalusta siirtää kaukoputken tuon mallikuvan kohteen lähelle.
- Sitten AT ottaa uuden FITS-kuvan täsmentääkseen kohdistusta (2x2 binnaten) ja jämähtää nyt ratkomaan sen sijaintia (Solving...) loputtomasti
Toisin sanoen AT yrittää ratkaista sijaintia, mutta jumii tässä ratkonnassa ikuiseen luuppiin. (Yritän pyytää jalustan kohdistukseen täsmennystä kunnes ollaan 0,3' tarkkuudella edellisen kuvan paikasta. Onko vaatimus liikaa?)
- Timo Inkinen