Auringon visuaalihavaitseminen

Aloittaja Naamari, 28.05.2011, 13:04:33

« edellinen - seuraava »

einari

Kyllä, kuvauskalvo päästää siis enemmän läpi.
Eli katselutarkoitukseen on parasta ostaa sitä katselukäyttöön tarkoitettua kalvoa.
___
Tapio

hm

Tuota Baaderin kuvauskalvoa ei harrastaja juuri tarvitse. Katseluun se on aivan liian läpäisevää vaikka kyseessä olisi pieni putki. Kuvauskalvo sopii kuvattaessa hyvin suurinumeroisilla (40 - 100) aukkosuhteilla esim. auringonpilkkujen yksityiskohtia barlowia tai okulaariprojisointia käyttäen. Toinen käyttömahdollisuus on utuverhon takana matalalla olevan auringon kuvaaminen kohtuunopealla valotusajalla.

Katselukalvo on oikea kalvo objektiivin edessä kuvattaessa kaukoputken kuvatasolta.

Hannu Määttänen / Teknofokus

TuRe

Pitääpä pitää tuo Hannun täsmennys mielessä kuvauskalvoa käytettäessä.
Tuomo Repo

VeskuP

Laitoinpa tämän kysymykseni nyt tänne.

Aurinko näin iltaisin paistaa mukavasti olohuoneen ikkunasta sisään, huomasin omasta mielestäni oudon asian. Tuossa ulkona on terassilla pilari joka tekee varjon olohuoneeseen, mutta vaikka aurinko on sen takana niin aurinko kuitenkin näkyy, tosin himmeänpänä. Siis mistä ihmeestä tässä on kyse, olenko jotenkin idiootti kun kyselen tällaisia, pitäisikö tämä olla jotenkin itsestäänselvyys miksi aurinko näkyy??? En vaan siis käsitä... Ehkä joku osaisi valaista minua. Tässä vielä ottamani kuva vähän selventämään tilannetta...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

jperala

SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

VeskuP

Sepä se kun toisella puolella ei ole ikkunaa, peilejä ym...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Timpe

Näkyy siis kameran kuvassa, muttei silmällä? Selitys lienee yksinkertainen, kun mietit kameraobjektiivin etulinssin halkaisijaa suhteessa oman silmäsi pupillin kokoon. Kameran suurempi etulinssi kerää valoa ikään kuin pilarin sivuilta, kun silmän pupillin halkaisija on tähän liian pieni. Kennolla kuvan valoisuuden ratkaisee pikseleihin osuvan valon intensiteetti ja off-axis valoa tulee auringosta ihan riittämiin valottamaan juuri tuon kohdan puhki :wink:
- Timo Inkinen

tuunari

Hei,
Näkyyköhän ilmiö ilman kaihtimia, joista heijastus voisi aiheutua.

-pasi

VeskuP

Siis ilmiö näkyy myös silmällä, tuo sälekaihdin homma täytyy tänään testata hyvä huomio!
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VeskuP

Nyt taas testailin, ja ei ollut vaikutusta, että ovatko kaihtimet ylhäällä vai alhaalla. Tuota Timpen komenttia mietin ja näköjään nuo ikkunat ei ihan puhtaammasta päästä ole, joten tulin siihen tulokseen että lika sekä 3-kertaset lasit yhdessä tekevät tuon. Ja vielä kun menin lähemmäksi kuin pari metriä ikkunasta ilmiö hävisi :shocked:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro