CATSEYE kollimaattori

Aloittaja Murtsi, 10.01.2011, 06:16:57

« edellinen - seuraava »

Murtsi

Kyseessä on siis CATSEYE INFINITY XLK kollimaattori joka perustuu peilien heijastuksiin. Kollimaattorissa itsessään on yksi peili ja yhdessä apupeilin ja pääpeilin kanssa se muodostaa pääpeilissä keskellä olevasta merkistä kolme heijastusta jotka sitten säädetään päällekkäin. Tätä on hieman vaikea selostaa joten pistän tähän pari linkkiä josta asiat selviävät parhaiten.

Linkki laitteen valmistajan kotisivulle on: http://www.catseyecollimation.com/

kollimaattorin käytön havainnollistaminen: http://www.pbase.com/strongmanmike2002/collimating_with_the_catseye

Kollimointivideo: http://www.youtube.com/watch?v=Vj12cx3tnsM

Valmistajan sivulla on myös manuaali PDF muodossa jos joku haluaa sitä tutkiskella, itsellä on tuo amerikan kieli vähän huono joten kantapään kautta tuli opeteltua laitteen käyttö. Vasta videon katsottuani aloin hieman ymmärtää kollimaattorin käytöstä jotakin.

ohessa kolme kuvaa laitteesta.


pappa

Ihan ok vehkeeltä näyttää, mistä noita saa kun olet näköjään itse sellaisen hommannut?
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 10.01.2011, 06:16:57
...Kollimaattorissa itsessään on yksi peili ja yhdessä apupeilin ja pääpeilin kanssa se muodostaa pääpeilissä keskellä olevasta merkistä kolme heijastusta jotka sitten säädetään päällekkäin.

Kiitokset esittelystä, Murtsi :smiley:
Catseye on  mielenkiintoinen kollimointilaite, jollaisia ei taida olla Suomessa kovin montaa. Jos oikein ymmärsin, niin pääpeiliin teipataan tuollainen "potkuri-tarra" keskelle pääpeiliä. Useimmitenhan tuolla peilin keskellä on jo jokin keskusmerkki, jonka sijainti (tarkka keskitys) kannattaa varmistaa keskelle peiliä mittaamalla. Laser + barlow yhdistelmä hyödyntää tätä keskusmerkintää ja nyt Catseye tuo tähän jotain omaa uutta. Tuon kautta tapahtuva kollimointimenettely on sinällään ymmärrettävä, mutta kuinka herkkä Catseye on säädöille?  Millaisen virhemarginaalin tuo jättää apupeilin tai pääpeilin säätöihin? Eli onko tähtitestin kuva tuon jälkeen jo 100% kohdallaan kollimoinnin suhteen? Ja paljonko tuollaisen laitteen käyttäminen vie aikaa per havaintokerta, kun putki on jo alustavasti saatu hyvään peruskollimaatioon? Entä tuo led-lisävalo heijastusten valaisemiseen, tarvitaanko sitä?
- Timo Inkinen

Murtsi



Lainaus käyttäjältä: pappa - 10.01.2011, 21:31:15
Ihan ok vehkeeltä näyttää, mistä noita saa kun olet näköjään itse sellaisen hommannut?

Valmistajan kotisivulta http://www.catseyecollimation.com/alacarte.html

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 10.01.2011, 22:18:34
Jos oikein ymmärsin, niin pääpeiliin teipataan tuollainen "potkuri-tarra" keskelle pääpeiliä. Useimmitenhan tuolla peilin keskellä on jo jokin keskusmerkki, jonka sijainti (tarkka keskitys) kannattaa varmistaa keskelle peiliä mittaamalla. Laser + barlow yhdistelmä hyödyntää tätä keskusmerkintää ja nyt Catseye tuo tähän jotain omaa uutta.

Ei ole pakko liimata mitään, valmiina oleva keskusmerkki riittää (paketissa ei tullut mitään merkkiä joten taitaa olla lisävaruste), tosin kun on ympyrämerkki niin peilikuva on samanlainen mutta kyllä nuo heijastukset silti jollakin lailla erottuvat.


Lainaus käyttäjältä: Timpe - 10.01.2011, 22:18:34
Tuon kautta tapahtuva kollimointimenettely on sinällään ymmärrettävä, mutta kuinka herkkä Catseye on säädöille? Millaisen virhemarginaalin tuo jättää apupeilin tai pääpeilin säätöihin? Eli onko tähtitestin kuva tuon jälkeen jo 100% kohdallaan kollimoinnin suhteen? Ja paljonko tuollaisen laitteen käyttäminen vie aikaa per havaintokerta, kun putki on jo alustavasti saatu hyvään peruskollimaatioon? Entä tuo led-lisävalo heijastusten valaisemiseen, tarvitaanko sitä?

Vaikeita kysymyksiä esität kun laitteen testauskin on vielä vaiheessa. Mutta arvioisin että vähintäänkin hyvän laserkollimaattorin kanssa pistää kampoihin tasaväkisesti. Tähtitestikuvia en ole ottanut, pitäisi varmaan ruveta ottamaan. Nyt säätöön kuluu vielä aikaa 15-30 minuuttia kerta mutta uskoisin sen nopeutuvan kunhan kokemusta tulee lisää ja saan säädöt jo valmiiksi lähes optimaaliseksi. Nyt on kiusannut ikävä vaiva kun kuvataso on ollut koko ajan hieman vinossa ja tähdet aavistuksen venyneet kuvan yläosassa. Syyksi näyttää paljastuvan komakorjaimen ja t2 sovitteen välillä oleva välys, myös t2 sovitteen kiinnityksessä runkoon on havaittavissa välystä. Olen yrittänyt korjata näitä välyksiä ja tulevaisuus näyttää olenko onnistunut siinä. Led valoa tarvitaan jos aikoo kollimoida pimeässä, sekin on lisävaruste eikä tullut paketin mukana. Tarvitsee aika kirkkaan taustavalon jotta himmeät heijastukset erottuvat joten siinä mielessä led valo olisi kyllä tarpeellinen.

Käytän kollimoinnin tarkistukseen halpaa chesire kollimaattoria sekä laseria ja kun kaikki näyttävät kutakuinkin samaa niin sitten lopetan säätämisen. Eli autuaaksi ei tämäkään laite tee ja virheitä kollimointiin saattaa kuitenkin jäädä mutta kun on tarkkana niin eiköhän tällä kuitenkin saa putken kollimoitua. J näyttä että F/4,5 putkessa säätämistä riittää melkein joka käyttökerran jälkeen.

pappa

Katsoin valmistajan sivuja ja ajattelin luvuissa olevan desimaalivirhe, ei kyllä tuollaisista kikkareista sataa dollaria kappale irtoa.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Timpe

Juu, arvokkaista alumiininpaloja ovat :grin:
Toivottavasti ovat hintansa arvoisia... olen miettinyt joskus Catseyen hankintaa, mutten ole ryhtynyt siihen hinnan takia. CN:n foorumeilla on tullut kommentteja siihen suuntaan, että monet tekevät laserilla alkukollimoinnin ja viilaavat Catseyellä loput 10%.

Tuossa f4.5:ssa riittää varmasti säätämistä samoin kuin f5:ssakin, jossa olen tyytynyt toistaiseksi Glatterin lasertarkkuuteen. Tähän pitäisi rakentaa okulaaripitimen jatkoksi ATM-hengessä -TuBlug-lisäke, niin näkisin lasersäteen paluun nykyistä tarkemmin. Tuon jälkeen päästäneen (?) samaan tarkkuuteen kuin Catseye:lläkin (tällä hetkellä laserin tarkkuus taitaa hävitä Catseyelle hivenen).

PS. pitäisi varmaan laittaa nämä vertailuun vaikka siellä Hauholla, jos joku toisi Newtoninsa sinne säädettäväksi testiputkeksi...
- Timo Inkinen

Murtsi

Kerranhan tuo kirpaisi, enää ei tarvitse sitä asiaa miettiä (hinta). Lisäksi siihen tulee päälle matkakuluja ja taisi sinne tulliinkin jotakin jäädä mutta nyt ei tarvitse olla miettimässä kollimaattorin hankintaa  :cheesy: .

Otan hauholle mukaan.

tähti_ville

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 10.01.2011, 23:39:41
Otan hauholle mukaan.

Hyvä juttu jota meinasinkin ehdottaa, mutta  kerkisitkin mainitsemaan asiasta.

Terveisin Antti

Timpe

Tuon siis myös Howie Glatterin laserkollimaattorin lisukkeineen Hauholle ihmeteltäväksi... (1 1/4" 635nm. holographic collimator + Self-Barlow attachment, yht. 210$)
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 10.01.2011, 23:32:02
PS. pitäisi varmaan laittaa nämä vertailuun vaikka siellä Hauholla, jos joku toisi Newtoninsa sinne säädettäväksi testiputkeksi...

Hauholla tuli sekin vastaan, että laserkollimaattori sopii parhaiten alhaalta avointen peilikaukoputkien kollimointiin, kun se vaatii katselureiän pääpeilin tienoille laserin paluupisteen helppoon määrittämiseen. Ja kyllä se niin menee, että satatarkan kollimoinnin saa aikaan vasta tuolla Catseye kollimaattorilla eli sillä saa viimeisteltyä säädöt aivan tip-top kuntoon ilman tähtitestiä.  :wink:

(PS. Edellisen seurauksena laitan oman laserini kollimointipenkkiin ja piirtämään seinälle ympyrää 3-4 metrin päähän, jotta tuo vähäinenkin sorvissa havaittu vipatus lähtee pois Glatterista.)
- Timo Inkinen

Jussi Koponen

Pitäneepä laittaa pikaharkintaan tämä vehje. Onko Murtsilta uusia näkökulmia tullut asiaan? Tarvitsisin tuolle F4 Newtonille kunnon kollimointilaitteen.

Murtsi

Eipä ole tullut mitään yllätyksiä vastaan, erittäin tyytyväinen laitteeseen olen ollut koska nyt tiedän että kollimoinnin saa varmasti kohdalleen. Tarkistus ei vie kauan aikaa ja jos kollimointi on hieman pielessä niin kovin kauan ei tarvitse hieroa kun on kohdallaan. Ainoa miinuspuoli taitaa olla tuo hinta hankittaessa mutta en sitä enää murehdi.

Jussi Koponen

Katselin First Light Opticsilla olevan yli 200 puntaa noilla palikoilla hintaa, mutta ilmeisesti tuo yksittäinen palikka riittää. Tuolla visssiin saa kollimoitua apupeilinkin?

Luinpa ihan nuo tekstit ekasta viestistä. Eli pistetään samanlainen palikka tilaukseen.

tähti_ville

Heippa kaikille,

Nyt sitten tuli hankittua tänne kollimointipajallekin tuollainen edellä kuvattu Catseye kollimaattori joten saadaan täydennystä työkaluihin.

terveisin Antti

naavis

Sain lainaan Catseyen Telecatin, Blackcatin ja Infinity XLK:n tuon uutukaisen PowerNewtin kollimoimiseksi. Hetken ihmettelyn jälkeen kollimointi alkoi sujua ihan mukavasti, ei voi näitä työkaluja kuin kehua. Harmillista, että ovat niin kalliita.