Tähtitesti tulosten analysointia

Aloittaja MarkoT, 27.09.2010, 19:21:23

« edellinen - seuraava »

Timi

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 11.04.2015, 16:50:57
Canonin L-televalikoimat taisivat olla tuossa, jos haetaan selvää verrokkiputkea kiinalais pikku-ED/APO:lle, jonka polttoväli pyörii 450...600mm välissä ja valovoima F6:n tienoilla.

Mites ne extenderit noihin teleihin jatkona vaikuttanee kuvanlaatuun tähtikuvaushifistelyssä, valovoima hieman tippunee mutta muuten?

Timpe

En ole kokeillut telejatkeita, mutta oma luuloni on että kuvalaatu tippuu näillä liikaa suhteessa saavutettavaan hyötyyn. Se mikä päiväkäytössä on ok, ei ole enää ok tähtikäytössä, jossa pienikin virhe näkyy päiväkuvia selvemmin (esim. astigmaattisuus näkyy tähdissä selvästi). Tietääkö joku muu tästä asiasta lisää?
- Timo Inkinen

vehnae

Kyllähän ne heikentävät kuvanlaatua. Optiikan omat virheet suurentuvat ja päälle tulee telejatkeen omat epätäydellisyydet. Esimerkkikuvaa ei nyt tähän hätään ole, mutta ainakin 200L + Kenkon 1,4x tuotti vaihtelevan määrän lokkitähtiä kohti croppikennon reunoja, keskellä kuva oli about ok.


maukkaK

Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

naavis

Jep, näin on. Reunoja kohden tähtien laatu huononee ainakin Canonin 1.4x-jatkeella.

RL

Osaisiko joku kertoa syyn tälle tähden muodolle. Alkuun ajattelin että se olisi seurannasta. Mutta nyt kävin miettimään, voisiko tuo johtua puristuksessa olevasta pääpeilistä? Yksittäiskuvassa näkyy tuollaista muotoa ja pinotuissa kuvissa tulee selvästi esiin. Vaikka miten kollimoin tai epätasapainotan jalustaa tai säätelen guidaus asetuksia, niin aina tuo muoto tulee. Ja lähinnä tuo näkyy vain kirkkaimmissa tähdissä.

mistral

Koska isossa tähdessä soikeus on suunnilleen samassa suhteessa kuin pienissä, en kyllä osaa sanoa mitään. Jos pääpeili olisi pinteessä, pitäisi soikeuden mielestäni näkyä enempi pienissä tähdissä.

Murtsi

Vaikea noiden kuvien perusteella on sanoa mitään varmaa mutta jos ilmiö esiintyy vain kirkkaimmissa tähdissä niin se voisi aiheutua seurannasta, pääpeilin puristuminen näkyisi parhaiten jos otat tämän viestiketjun ensimmäisen viestin tapaisia epäfokuksessa olevia kuvia kirkkaasta tähdestä, niiden perusteella analyysin tekeminen helpottuu huomattavasti eikä arvailuille jää paljon mahdollisuuksia.

RL

Tällä hetkellä ei ole kuvaa kunnon tähtitestistä. Tuossa ekassa kuvassa on suurrennos melkein keskeltä kuvaa. Tässä suurennos keskeltä alareunaan yksittäisvalotuksesta, jossa on samanlaisia tähtiä.

En osaa sanoa johtuuko tuo seurannasta. Guidaan etsimellä ja sen pidike ei ole hirveän tukeva ainakaan. Yleensä kun aloitan guidaamisen niin käyrä on rauhallinen ja vähän ajan päästä kun tulen katsomaan saattaa siinä olla isokin muutos. En tajua mikä siinä mättää.. Otin eilen pari kuvaa kännykällä tuosta käyrästä, jos joku osaisi sanoa siitä jotain.

Timpe

Olen joskus saanut Newtonista vähän tuon tapaisia tähdenmuotoja ja tällöin syynä olivat putken lämpövirtaukset. Onhan putki kunnolla temperoitunut, kun kuvasit noita testikuvia? Jos on kyse putkivirtauksista, kuvan ilmiö katoaa kun kuvaat suoraan zeniittiin. Toisaalta nuo näyttävät hiukan kolmioilta ja peilin tuennasta löytyy luultavasti kolmella pisteellä tehtyjä tuentoja (apupeili/pääpeili?), jolloin syyllinen löytyisi sieltä suunnalta. En oikein uskoisi seurantavirheeseen, koska sieltä tulee enempi soikeita tähtiä jomman kumman akselin (tai molempien) suhteen.
- Timo Inkinen

RL

Voi hyvinkin olla mahdollista ettei putki ollut jäähtynyt tarpeeksi(oli varmaan tunnin ollut autossa ennen kuvausta ja apupeili meni huuruun 20min kuvauksen aikana). Näinköhän muuten tuosta muovisesta suihkuhatusta pääpeilin puolella on enemmän haittaa vai hyötyä kun ilma ei pääse kiertämään sieltä? Kokeilin sitä ekaa kertaa.

Meinaan tänään irroittaa tuon peilin ja katsoa kiinnitystä. Jos googlaat 200mm explorerin kuvia, niin tässä ei ole pääpeilin takana minkäänlaista tukea, vaan peili on reunoista pelkästään kiinni jotenkin. Apupeili on siinä "tapissa" jollain kaksipuolisella teipillä kiinni.