T-paidan korvike - Flattimaski

Aloittaja TuRe, 23.09.2010, 16:35:57

« edellinen - seuraava »

Timpe

Noista valkoisen pleksin laikuista vielä: onkohan pienistä tummentumista niinkään haittaa, kun putki on fokusoitu äärettömään ja tuollaisen flättimaskin kuva tulee kameraan melkoisen samentuneena (blurrattuna) kameran totaalisen "väärän" tarkennuksen vuoksi? Suuret epätasaisuudet valon kirkkaudessa näkynevät hyvin (kuten tuo keskuskirkastuma), mutta kuinka ne pienet (alle 5 mm) tahrat? Oma järkeilyni sanoo, että nuo häipyvät pois näkyvistä. Toisaalta olen kylläkin saanut venyteltyihin loppukuviini joskus jotain rasterikuviota, kun olen käyttänyt flat-kuvissa sideharsoa putken edessä... :undecided:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Ei pitäisi näkyä, mutta ei sitä koskaan tiedä. Myös flättien ottaminen on viheliäistä puuhaa. :grin: Rasterikuviossa on se huono puoli että se voi interferoida itsensä kanssa epätarkennuksesta huolimatta. Ilmiöstä löytää lisää googlettamalla "spurious resolution".

Timpe

Flattiboxin testikuva löytyy täältä ladattavaksi ja venyteltäväksi Photarissa... (3190 kB, 3516 x 3456 px)



Kommentoikaa, miltä tuo näyttää, sillä en osaa itse suhteuttaa tuota kelvolliseen flättimaskiin.  :undecided:
(Photarin nappulat kaakkoon vääntämällä kuvasta löytyy kahden EL-kalvon raja, näiden kahden erilainen värilämpötila ja muutama kennon pölypallo jne. mutta nuo ovat varsin "syvällä" kuvassa.) Kuvasin tuon Canon EOS 7D, EF16-35mm, F5.6, 1/4s, ISO 800 yhdistelmällä, joten objektiivin oman vinjetoinnin ei pitäisi näkyä kuvassa. Fokusoitu 28 cm:iin ja kuvausetäisyys oli noin 100cm. Projekti on vielä keskeneräinen, joten 300/1500mm Newtonin testikuvat ja rakennekuvat flättiboksista tulevat myöhemmin...
- Timo Inkinen

TuRe

Hyvältä ja tasaiselta näyttää. Mitä Sinulla on EL-kalvon ja putken välissä.  Onko akryylin lisäksi esim. monistuspaperia. Minkälaista valotusaikaa tuo sovitus antaa.
Tuomo Repo

Timpe

Viestin liitteenä on kuva flättiboksista ennen kansilevyn kiinnitystä laatikkoon. Merkitsin tuonne olennaiset mitat ja rakenteet, joten eiköhän kuva kerro loput tuosta :smiley:
Käytin siis valaistukseen kummatkin EL-kalvot (sen toisen sain reklamaatiokorvauksena myyjältä, kun ilmoitin ensimmäisen kuljetusvauriosta, ks. aiempi viestini) ja tein hiukan ylikokoisen flättilaatikon 300/1500mm putken ulkomittaan nähden (laatikon mitat 490x435x80mm). Laatikon korkeus määräytyi sen mukaan, että tuo EL-kalvojen välinen tumma sauma ei enää näkynyt testikuvia venyteltäessä. Tämän takia 70mm oli minimikorkeus ja lisäsin tuohon marginaalia +10mm. Akryylilevy on kolme milliä paksu ja hukkaa valoa melko paljon, varsinkin näin valolähteen loitonnuksella. Otin putken läpi testiflätit ja sain noissa 1/2s valotusajan ISO800:lla (tällöin histogrammikäyrän huippu osui histogrammin keskivaiheille eli lineaariselle osalle).

Ohessa testikuva putkesta kuvattuna: (3475 kB, 5184 x 3456 px)



Sama kuva venyteltynä ja foorumikokoon pienennettynä tässä viestin liitteenä.

PS. Tuo edellisen viestin kalvojen värilämpötilaero saattoi johtua muovisesta suojakalvosta, joka unohtui toisen kalvon eteen kuvaa otettaessa...
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Kävin itsekin hakemassa etralta vähän pleksiä ja taiteilin vartissa kokoon flättiboksin joka on näppärämpi kuin mikään aikaisempi viritykseni.



Pistin 3mm ja 2mm akryylilevyt A5 EL-kalvon eteen ja yhden 2mm levyn vielä kalvon taakse litistämään kalvon suoraksi kuin kinkun leivän välissä. Kätevintä on, että nuo levyt himmentävät kalvoa juuri sopivasti niin että voin ajaa invertteriä suoraan 12 voltilla, kun ennen olen antanut sille hakkurilla alennettua jännitettä himmentääkseni valoa.

Nyt kun valotusajatkin on muistissa, alkaa olla vähitellen riittävän helppoa tuo flättien otto. Tötterö putken päähän, piuha kiinni ja parin napin painallus koneesta, niin tulee 50kpl jokaisella filtterillä kuin itsestään.

Alkaapas tuo putki näyttää aika tuunatulta, ei sitä aina pimeässä huomaa millaisia virityksiä on tullut tehtyä.  :huh:

TuRe

#51
Lauri, nyt kun on valmis Flattimaski, niin on todella helppo ottaa uudet flatit heti kuvauksen jälkeen. Itse tein uudet Iso100:lla ja niiden valotusajaksi tuli 1s per ruutu.
Tuomo Repo

Timpe

Muistui mieleen hiukan myöhässä, mutta tässä on flättiboksini (ja DeepSky Stackerin) tuottama 35 kuvan master-flat, kun se on mankeloitu parin PhotoShop levels-säädön läpi.
Boksi näyttää (?) toimivan hyvin käytännössäkin, sillä tuo on kuvattu kamera putken pituussuuntaan asemoituna (=offset-säätö ei näytä olevan olevan ihan kohdallaan näiden viimeisten OAG/RCC1 -kokeilujeni jälkeen :wink:)
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Käytiin vaimon kanssa Tampereella PK-taidelasikaupassa ja valikoimaa katsellessani tajusin tilaisuuteni tulleen... ostin sieltä 25x25cm palasen 3mm paksuista valkeaa opaalilasia. Hintaa tuolle palaselle tuli jotain 8e jos muistan oikein. Tuosta olisi nyt tarkoitus alkaa kehitellä tasoituskuvaboksia. Nykyisellään kunnon tasoituskuvat jää liian usein ottamatta kameran kääntelyn yms vuoksi...
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

getty

Tässäpä oma flättisetuppi työn touhussa. Naapurit ovat varmaan sitä mieltä, että tuo huijari kuvaa ne avaruuskuvansa suoraan netistä  :grin: Mutta siis vanha 15" näyttö heilahtaa partsin ovesta suoraan C8:n nokkaan ja siinä se.
Pekka Peura, Oulu

Timo Kantola

#55
Oma flättisysteemi perustuu 2 valkoiseen 2.8mm paksuun akryylilevyyn (35cm x 35cm)  ja kuuteen 12v led-valaisinlistaan.  joka listassa on 12kpl valkoista valoa tuottavaa lediä , ainakin visuaalisesti katsottuna valo näyttää valkoiselta - joitain sävyeroja on muutamassa listassa.
Ledlistat on "ommeltu" nippusiteillä 20mm styrokslevyyn 20x100mm raakalaudasta on tehty styroksille kehys ja taustana on hieman tummunutta 5mm vaneria.
Ledivalojen edessä - noin 3cm päässä on ensimmäinen akryylilevy tasoittamassa ledien valoa . Valolaatikko on noin 50cm päässä putken suulta, ja putkensuulla on toinen akryylilevy edelleen tasoittamassa valoa.  Flättien valotusaika ISO 800 herkkyydellä on 1/120sek.
Timo Kantola

TuRe

Tuohan on hyvä systeemi, jos vain saa valon tasaiseksi koko alalla. Minä yritin noin vuosi sitten myös 12V ledeillä, mutta en onnistunut. Ehkä tuo Sinun käyttämä "pitkä laatikko" tasaa ledien valoa paremmin.
Tuomo Repo

Jussi Koponen

#57
Hola!

Tein tuossa oman flattilaatikon kylmälaukusta, 3x spottiledi (6000K) ja maitopleksistä. Pihalla on pilvistä joten ei pääse testaamaan oikeisiin tähtikuviin. Mitenkä venytetään tuota flattia, että näkee kyseisen laitoksen toimivuuden?

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: Jussi Koponen - 14.02.2011, 20:56:10
Mitenkä venytetään tuota flattia, että näkee kyseisen laitoksen toimivuuden?
Esim: Photoshopissa autolevels.
Oikean toimivuuden näkee sitten kuvia oikeasti kalibroidessa.
Timo Kantola

Jussi Koponen

Avasin Deepskystackerin tekemän Masterflatin (16bit Tiff) Photoshopissa, konvertoin jpg muotoon. Kahden kuvan ero on melkoinen, onko tuo normaalia?