Syyskuun 2010 visuaalihavainnot

Aloittaja Never, 10.09.2010, 21:44:41

« edellinen - seuraava »

Pekka Moisio

Eilisen saldoa kuun valaiseman taivaan alta 10" putken läpi:

Totesin tuossa eilen, että näkyypä planetaariset sumut hyvin vaikka kuu häiritsee taivaalla. Kokosin sitten neljä helppoa Planetaarista etelän suunnalta ja näkymät olivat olosuhteisiin nähden erittäin hyvät.

Siinä kun putki oli koottu ja kollimaatio hienosäädetty lämmittelin tutulla planetaarisella M27 ja totesin, että on se hieno :)

Sitten kun olin mukamas lämmitellyt ja putkea jäähdytellyt niin suuntasin putken planetaariseen NGC 6826, joka tunnetaan maailmalla myös nimellä "Blinking planetary". Kohde löytyi vaivatta ja 180x suurennuksella kohteesta paljastui keskustähti ja huomasin sumun olevan pohjois-etelä suunnassa hiukan venynyt. Lisäsin suurennusta aina 575x asti, jolloin keskustähti näkyi vaivatta suoraan katsoen ja sen ympäsillä oli ohut vaaleampi rengas. Kohde yllätti kirkkaudellaan ja tuntui että suurennusta olisi saanut lisätä rajattomasti.

Tästä innostuneena käänsin putken kohteeseen NGC 7026. Kohde löytyi samantien noin mag 10 tähden vierestä. Tämä planetaarinen on paljon vaatimattomapi, mutta silti siitä sai yksityiskohtia irti. Kohde näytti olevan pohjois-etelä suunnassa pitkulainen ja pitkulaiset reunat ovat utuiset ja häviävät tasaisesti taustataivaaseen. Kokeilin suurennuksia 110-410x ja sain rutistettua pari kirkkaampaa kohtaa lähellä keskustaa, mutta en keskustähteä.

Seuraavana etsin kohteen NGC 7027 joka on erittäin kirkas planetaarinen. Kohde näytti olevan kaakko-luode suuntaan pitkulainen ja suurennusta lisäämällä taas 575x asti sekä OIII filtteriä siinä välissä kokeilleena kohtesta erottui erittäin himmeänä pieni huntu ympäriltä. keskustähdestä ei ollut tietoa.

Tämän jälkeen oli vuorossa NGC 7048, joka oli muita kolmea selvästi himmeämpi. Kohteen kirkkain osa, joka on mag 10 tähden lähellä näkyi heikosti ilman filtteriä, mutta OIII paljasti himmeän hevosenkängän muotoisen rakenteen. Tämä kohde olisi vaatinut kuun pois taivaalta, että olisin nähnyt paremmin yksityiskohtia. Tämä oli ainoa kohde minkä piirsin eilen, koska halusin verrata näkemääni muiden havaintoihin ja valokuviin.

Tähän lopetin, koska töihin on herättävä. Kivaa oli taas.

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 28.09.2010, 17:28:34
Tämä oli ainoa kohde minkä piirsin eilen, koska halusin verrata näkemääni muiden havaintoihin ja valokuviin.

Kansa vaatii havainnon lataamista deepsky-archiveen! Kun oma motivaatio on vaihteeksi nolla, niin olisi mukava nähdä muiden havaintoja.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Never

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 28.09.2010, 17:28:34Totesin tuossa eilen, että näkyypä planetaariset sumut hyvin vaikka kuu häiritsee taivaalla.

Kyllähän ne näkyvät varsin hyvinkin mikäli vain pintakirkkaus sen sallii. Esim. NGC 6543 keskustähti on hyvä mahdollisimman huonoissa olosuhteissa, jolloin itse kohteen kirkkaus laskee ja keskustähti tulee paremmin esiin.

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 28.09.2010, 17:28:34Kokeilin suurennuksia 110-410x ja sain rutistettua pari kirkkaampaa kohtaa lähellä keskustaa, mutta en keskustähteä.

Samaiset kirkastumat huomasin itsekin tuossa muutama viikko takaperin. Keskustähti on kyllä kaukana magnitudista 14.2, kuten muiden piirroksista voi epäillä.

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 28.09.2010, 17:28:34Seuraavana etsin kohteen NGC 7027 joka on erittäin kirkas planetaarinen. Kohde näytti olevan kaakko-luode suuntaan pitkulainen ja suurennusta lisäämällä taas 575x asti sekä OIII filtteriä siinä välissä kokeilleena kohtesta erottui erittäin himmeänä pieni huntu ympäriltä. keskustähdestä ei ollut tietoa.

Yksi lempikohteistani. Erittäin erikoinen muoto ja kirkkauden vaihteluita koko halossa. Galakseissa vähän samanlainen on NGC 4449. Tälläkin keskustähti hyvin himmeä.

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 28.09.2010, 17:28:34Tämän jälkeen oli vuorossa NGC 7048, joka oli muita kolmea selvästi himmeämpi. Kohteen kirkkain osa, joka on mag 10 tähden lähellä näkyi heikosti ilman filtteriä, mutta OIII paljasti himmeän hevosenkängän muotoisen rakenteen.

Yllättävän hyvin näkyi kohde kuitenkin, ehkä kuu oli vielä jokseenkin matalalla? Täältä valosaasteesta, kohde näkyy aika vaivoin OIII filtterillä ja näin 20-senttisellä vain että länsi-puoli oli hieman kirkkaampi. Täytyy kokeilla tuota "hevosenkenkää" itsekin!

Ja kuvia näkyviin archiveen tai tänne kiitos!

/Jaakko

Pekka Moisio

Joo voin laittaa kuvia, kunhan viimeistelen ne sellaiseen muotoon että kehtaa ne tänne ladata. Se on huono puoli, että minulla on ainoana kuvankäsittelyohjelmana Paint. Onko heittää vinkkejä mikä olisi hyvä ilmainen ohjelma millä saa kuvat hyvin cropattua, poistettua turhat tuhrut, säätää kontrastia jne..

Tuo NGC7048 oli selvästi himmein eilisitä kohteista. Pinnistelin sen kanssa varmaan vartin kun koitin tihrustaa siitä jotain irti. Lopulta se mitä olin piirtänyt vastasi kuvia mitä googlesta katselin ja sellainen U muoto paperiin piirtyi. Voisin vaikka viikonloppuna koittaa saada noita kuvia ladattua tänne tai archiveen. Olen elämäni aikana mielestäni yhden piirtämäni kuvan ladannut tänne ja sekin oli tuhruinen .jpeg

naavis

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 28.09.2010, 18:57:19
Joo voin laittaa kuvia, kunhan viimeistelen ne sellaiseen muotoon että kehtaa ne tänne ladata. Se on huono puoli, että minulla on ainoana kuvankäsittelyohjelmana Paint. Onko heittää vinkkejä mikä olisi hyvä ilmainen ohjelma millä saa kuvat hyvin cropattua, poistettua turhat tuhrut, säätää kontrastia jne..

Gimp on ihan hyvä avoimeen lähdekoodiin perustuva kuvankäsittelysofta.

Never

#20
Eilen oli selkeää, joten pääsin putken kanssa hieman peukaloitaan pyörittelemään. Koska kuu on luokkaa 70% voi kirkkaimpia kohteita jo ihan hyvin katella ilman suurempia ongelmia. Katselin yllättäen lähinnä avonaisia tähtijoukkoja komeetta 103P Hartley ympäristöstä. Tässä havainnot tiivistettynä ääninauhalta:

ASCC 3
Muistuttaa hieman NGC 1582 Perseuksessa; Käärmemäinen muoto, kooltaan noin 30' x 15'. Kartasta tarkistamalla kohde onkin ainoastaan asterismin SW kärki, hieman keskittynyt rypäs tähtiä 15' alueella. Kirkkain tähti ~9 magnitudia. Muodostaa hieman delfiinin tähdistöä muistuttavan kuvion. Noin 20*.


Alessi J0022.7+5417
Neljä kirkkainta tähteä muodostaa timantin-muotoisen asterismin, joka muistuttaa selvästi NGC 6888 tähtiä. Joukon koko ~8', tähtiä 15*. Varsin vaatimaton mutta erottuu selvästi taustataivaasta. Komeetta 103P Hartley näkyi helposti pienellä suurennoksella asterismin kanssa samassa näkökentässä.

ASCC 2
Kolme kirkasta 8m tähteä jonossa, joista kaksi pohjoisinta hieman punertavia. Hyvin vaatimaton joukko, kaukoputkessa ei näy oikein mitään, eikä kohde tulisi vastaan perus sweepillä ollenkaan. Kokoa arviolta 20'.

HD 3802 group
Alkuun varsin vaatimattoman näköinen asterismi. Hetken kohdetta katsottua, hahmottui kuitenkin selvästi krusifiksi-muoto ja kohde näytti varsin hauskalta pienellä suurennoksella. Kirkkain tähti  NW reunalla, magnitudia 7. Yhteensä 40*. Visual rating 3-4.

TYC 3274-333-1 group (Patchick 11)
Keskellä Korpin tähdistöä muistuttava neliö, tähdet magnitudia 9-10. Yhteensä 15-30 tähteä, riippuen joukon koosta. Joukon läpi kulkee selvä tähtijono, kooltaan noin 30', itse kohteella noin 20'. Visual rating 3. Asterismista pystyy hahmottamaan useita erilaisia kuvioita.


PPM 25840 group
Hieman Seulasia muistuttava asterismi. SSW kärjessä pieni, hieman sumumainen rykelmä tähtiä 38x suurennoksella. 15* noin 10' alueella.

Alessi 1
Pienoinen pettymys. Joukko keskittynyt kahden magnitudin 7 tähden väliin jossa yhteensä ehkä noin 50*. Koko ~35'. Tähdet sinertäviä, yksi 8 magnitudin oranssi NW reunalla. Kirkkaimmasta tähdestä hieman SW näkyy tähtijono.


Vähän myöhemmin havaitsin ja piirsin vielä:

NGC 6811


NGC 7789


Lämpötila oli enää vain muutaman asteen plussan puolella.

/Jake

Edit: piirrokset lisätty

Pekka Moisio

Tämä oli suunnileen se mitä sain irti NGC 7048:sta pari päivää sitten. Kohde on piirroksessa tähtiin verrattuna paljon kirkkaampi. En ole tuossa piirtämisessä ihan Jaakon tai Iiron tasoa, enkä taida olla myöskään kuvankäsittelyssä J-P:n kanssa samalla viivalla.

Never

Laaduista ei kannata murehtia, kunhan vain piirros kuvaa mahdollisimman tarkasti sitä kaukoputkessa tuli nähtyä  :grin:

/J

Pekka Moisio

Tällaiselta näytti NGC 2403 26.9.2010. Putkena 10" F5 jossa kiinni Paracorr + 31mm Nagler.

Timpe

Laitoin tuonne okulaaripuolelle piirroksen auringonpilkku 1109:stä 30.9.2010 nähtynä: (Skrollatkaa jorinat ohi, niin piirroskuva löytyy alta, verrokkina pari valokuvaa ;)
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2513.msg62732#msg62732
- Timo Inkinen

Pekka Moisio

Eilen pääsin ennen usvan tuloa havaitsemaan seuraavia kohteita.

Aloitin kirkkaalla galaksilla M81, joka erittäin hyvissä olosuhteissa näkyy jopa paljain silmin. Galaksi löytyi siis helposti jo etsimellä ja täytti hienosti 13mm okulaarin näkökentän. Aikani kun yksityiskohtia pinnistelin, niin näin aavistuksen galaksin kahdesta kierrehaarasta.

Tämän jälkeen vuorossa oli pallomainen NGC 7006, joka löytyy delfiinin tähdistöstä. Tämä näkyi heikkona hehkuna 31mm okularissa, ja 288x suurennuksella oli erotettavissa kirkkaampi keskusta joka tasaisesti sulautui taustataivaaseen. Joukko oli siinä rajalla, että erotanko yksittäisiä tähtiä. Välillä tuntui että erotan, mutta varmaksi en osaa sanoa. Samalla joukon eteläpuoli oli mielestäni aavistuksen venynyt?

Sitten sain päähäni suunnata kaukoputken Sirppisumuun NGC6888 joka majailee Joutsenessa. Salmiakkikuvion sisältä en erottanut mitään ilma filtteriä, mutta 13mm Ethos ja OIII filtteri paljasti hennon kaarevan muodon. Sen suuremmitta yksityiskohditta yritin piirtää parhaani mukaan mitä näin. Alla olevaan piirrokseen tähdet on piirretty OIII:n läpi, joten niitä ei paljoa tullut tihrustettua, koska huomion vei sumun tallentaminen.

Tämän jälkeen alkoi kosteus olla riesana. Putki valui vettä ja okulaarit huurtuiva muutaman sekunnin katselun jälkeen. Katsastin nopeasti läheisen Harsosumun itäistä osiota ja koitin Lyyran rengassumun M57 keskustähteä, mutta en onnistunut sitä näkemään. Kosteutta oli liikaa ja rajamagnitudi oli tippunut 6.5:stä suunnilleen kutoseen ja kuukin rupesi häiritsemään. Päätin lähteä nukkumaan. Alla piirustukset.

Iiro Sairanen

Menee päivällä väärän kuun puolelle, mutta menkööt. Yritin viime yönä suorittaa havaintoja, mutta sumu saapui pimeän kanssa samaan aikaan. Myös alkuyöstä noussut Kuu oli kiusallinen sumuisella taivaalla. Pahimman sumun aikaan pidin tähtinäytöstä sukulaisille, jolloin katselimme mm. M15, M27, M31+co, M57, NGC 7331 ja Jupiteria.

Onnistuin sumuriekaleiden välistä havaitsemaan jotenkuten Hickson 2:n ja Hickson 84:n. Alkuillasta keli tuntui varsin hyvältä, mutta taas kävi näin. Havainnot löytyvät linkkien takaa: http://personal.inet.fi/surf/deepsky/hickson2.htm ja http://personal.inet.fi/surf/deepsky/hickson84.htm.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Never

Tosiaan selkeää oli 30.9 täälläkin ja vähän tuli takapihalla katseltua. Kuu ei havaintoja häirinnyt, SQM-L mittari taisi laskea jonkin verran kuun ollessa korkeammalla mutta eipä kyllä täältä valosaasteesta ollut haittaa. Ehdin katsella muutamat kohteet työpäivän jälkeen, muttei mitään erikoista:

Obs. place: Koivukylä, Vantaa, Finland
Date: 30.9 /1.10.2010
NE Lim.mag: ~5.7 (zenith)
SQM-L reading: 19.02 (zenith)
Background sky: 4 (fair)
Seeing: 3-4 (poor)
Transparency: 5 (average)
Weather: +7.0 - +1.0°C, humidity ~72%, 1028HPa, 54% moon rising from the NE.

Dolidze 13


King 16


NGC 637


NGC 609


Sh2-155
Erittäin haastava, tässä englanninkielinen kuvaus: Curious field. I started by sketching brighter stars in the extended field of 21mm Baader Hyperion (57x - 1° 11'). Even though I haven't looked at this object in many years I could pint point the exact place of the object from memory - or maybe it was just pure luck if you will. In any case, placing the UHC filter to the Hyperion started the action. After carefully looking at the field for several minutes, I could see a faint, diffuse glow E of an 8th magnitude star [HD 217061] - marked as "Area 1" in the sketch below. Another similar region of faint glow was deteched NW from the same star - marked as "Area 2" in the sketch. This glow was more suspicious as several faint stars were visible inside it. By changing the eyepiece to 12mm Omni (100x - 30') the glow formed in to a scattered grouping of 15* mags 13 and fainter. I marked it down as being only a glow of fainter stars, not true nebulosity. There is a third area that might look nebulous to observers unfamiliar with the field - marked as "Area 3" in the sketch. This is however, quite far from the correct position and might look nebulous only in very low magnifications and poor conditions. All in all, it might have been that the brightest portion of Sh2-155 was seen as the "Area 1" corresponds well with the true nebulosity.

Piirrokset Archivessa myöhemmin, omilla sivuilla jo valmiina kyllä  :grin:

/Jaakko

Pekka Lehtelä

Syyskuun havaintoja Akaan Viialassa N 270/1350 putkella.

1-2/9 2010: M71, Cr 399, M56, M27, St-1, M31, M32, M110, M33.

17-18/9 2010: etsin sitkeästi Hartley 2 komeettaa sitä kuitenkaan löytämättä.

27-28/9 2010: Taas etsin Hartleyn komeettaa sitä löytämättä.

Aika laiha saldo kohteista syyskuulle.

Pekka