Suosituksia 8 tuumaisen SC:n hankintaan?

Aloittaja getty, 30.08.2010, 14:10:46

« edellinen - seuraava »

getty

Moro,

Jokunen vuosi on tullut tiirailtua taivaalle pikkuruisella Konus 500/114 -putkella, mutta nyt lienee aika päivittää vehkeitä ja saada uutta potkua harrastukseen. Käytännössä olen jo päättänyt hankkia kasituumaisen Schmidt Cassegrain -törpön GOTO-jalustalla.
Pääpaino lienee tulevaisuudessakin visuaalisessa havainnoinnissa, mutta haluaisin, että kalusto sopii myös "kepeään" tähtikuvauksen harjoitteluun. Ammattivalokuvaajana tulen kyllä toimeen kameroiden ja ohjelmistojen kanssa, mutta tiedostan ettei näistä avuista nyt niin hirveästi ole apuja tähtitaivaalla.
Jos oletetaan, että se kasituumainen olisi Celica, niin olen haarukoinut vaihtoehdot seuraaviin:

- Nexstar 8 SE, yksvartisena ei ehkä suositeltavin?

- C8CAM, tuon jalustan tyyppi/laatu ei oikein avaudu, hinta miellyttää

- C8CGEM, hinta ei miellytä, vaikka jalka lienee hyvä?

- CPC800, kokonaisuus tuntuisi passaavan hyvin, wedge syntyy vaikka itse tehden.

Pääosin vehjettä käyttäisin tontillani Oulun pohjoisessa lähiössä kohtuullisen valosaasteen keskellä semikiinteässä asennuksessa, mutta tarpeen tullen (harvoin) pelit pitäsi myös saada mukaan. Budjettia tälle perushankinnalle olisi 1,5-2k€, vaikka tiedänkin ettei se siihen jää. Ostetaan niitä reducereita ja autoguidereita sitten kun lompsa antaa luvan ja taidot (toivottavasti) kehittyy.
Mutta että, kommentteja toivoisin ja omiakin vehkeitä voi tarjota, jos on näin kauden alla vaihtamassa kalustoa ja kasituumainen SC jää joutilaaksi.

Ja vielä; ostanko TS:ltä Saksasta vai Ursasta vai mistä?

Pekka
Pekka Peura, Oulu

Kaukinen

Minulla oli Nexstar 8i SE, ja sen Alt-Az jalusta ei todellakaan sovi kuvaukseen. Kantokyky ei yksinkertaisesti riitä. Otin putken irti ja vaihdoin sen Celestronin CGEM eq-jalustaan, johon olen erittäin tyytyväinen.

Celestron Nexstar 8i SE,  William Optics 2" Dielectric diagonaali ja mikrofokuseri, Celestron 80/600 ED APO, Celestron CGEM jalusta tuplasatulalla, Baader Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom, Baader Hyperion Aspheric 36mm, Baader Ortho 7mm, Celestron reducer f6.3, LVI SmartGuider, Canon EOS 60Da

Kaizu

8":n SC-putkella ei "kepeä" tähtikuvaus ole mahdollista. Pitkä polttoväli asettaa jalustalle raskaat vaatimukset. "Kepeä" kuvaus onnistuu lyhyellä optiikalla, esm. kameran omalla ja hyvällä EQ-jalustalla. Siinä toimessa ei em. putkea tarvita oikeastaan mihinkään.

Kaizu
Kai Forssen

einari

Kysyjä kyllä viestitti että pääpaino tulevaisuudessakin on visuaalipuolessa ja siihen 8" SC-putki sopii mainiosti.
Jos "kepeä" valokuvaus tarkoittaa vaikka planeettojen, kuun ja syväntaivaan kuvaamista max 30s valotusajoilla niin siihenkin sopii jopa peruskokoonpanossa (no lisättäköön kalustoon polttovälin lyhentäjä).
___
Tapio

Meade-mad

#4
Tuon CAM version jalusta + akselisto on aika joustava monikäyttöinen kokonaisuus. Saksalaisen pystytyksen ansiosta kaukoputken voi korvata kuvauskäytössä vaikka pelkällä kameralla + kameraoptiikalla tai ED linssiputkella. Saksalaisen pystytyksen saa tasapainotettua siedettävästi vaikka reppuselkäkuvauksessa, jos kamera ei ole kovin raskas.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

getty

Kiitokset tähänastisesta. Ilmaisin ehkä itseäni epäselvästi, mutta "kepeä" kuvaus tarkoittaa tässä tapauksessa juurikin einarin tarkoittamia asioita. En edes kuvittele käyväni vakavasti DS-kohteiden kimppuun kuvaamalla tämän hintaluokan jalkojen ja kahden metrin polttovälin kanssa. Toki hommaisin jonkun nopean newtonin ja viiden tonnin jalustan niihin hommiin, mutta tällä budetilla täytyy raja vetää johonkin ja tavoitella kalustoa, joka on mahdollisimman monipuolinen, suht. helppokäyttöinen ja joka toivottavasti tyydyttää muutaman vuoden harrastelun halua.

Eli siis, 8 SE:n unohdan tuon yksipuolisen haarukan takia ja tutkailen näitä muita malleja. Sakujalusta menee valitettavasti budjetista ulos, ja jos tuo CAM-versio on letku, niin oisko se sitten CPC? Oletetaan että wedgetän sen itse siinä vaiheessa, kun päätän yrittää kuvaamista ja tyydyn todellakin alle minuutin valotuksiin. Vissiin tuolle voi kuitenkin opettaa PEC-käyrän?

Ja ei. Työkseni 400/2,8L:ää raahaavana en halua nähdäkään mokomaa rotjaketta vapaa-ajallani jalustan päällä :)
Pekka Peura, Oulu

mickut

Siirryin viimetalvena metrisestä akromaatista C8:aan, jalustana HEQ5Pro ja kesähankintana alunperin kiinteähköä käyttöä varten hankittu 40 sentin jatkotolppa. Syyskauden avajaisena M33 tarttui varsin kivasti, OAGin läpi seurantatarkkuus reduserin kanssa oli noin 1.3-1.7 QHY5n pikseliä. Koko kuvauslaitteisto kulkee takakontissa ja on siirrettävissä halvalla nokkakärryllä: 1 alusalkku HEQ5:lle, 1 pinkki lasten suksipussi jaloille, vastapainoille ja jakkaralle, C8 OTA geoptikin putkikassissa ja yksi 31 litran muovilaatikko ihan kaikelle muulle (OAG, suotimet, läppäri, sähkö-, usb- ja jatkojohdot, telrad, kamera laukkuineen, jatkotolppa, flättiboksi ja muut tilpehöörit). Pidempiä sessioita varten lisäksi yksi reppu jossa toinen läppäri etäkäyttöä varten, termospullo ja lämpimiä vaatteita sekä mahdollisesti pieni okulaarisalkku visuaalihetkiä varten.

Tuon lisätolpan kanssa napasuuntaus ja manuaalikäyttö oli ihastuttavan helppoa, ei tarvinnut kontata maassa hankalassa asennossa, vaan kaiken pystyi tekemään seisaaltaan tai jakkaralla istuen, ja jalustakin tuntui vähemmän värisevältä jalkojen ollessa lyhyessä asennossaan.

Meade-mad

Joustava ei ole sama kuin letku.

Lainaus käyttäjältä: getty - 30.08.2010, 15:42:34
... ja jos tuo CAM-versio on letku,

Joustava -> monikäyttöinen  :grin:
Tuon CAM version jalusta riittää varmasti visuaalikäyttöön, mutta on kevyt pitkiin valotuksiin C8 putken pitkän polttovälin takia (=2 metriä). CAM jalustaa voi siis käyttää muunkin optiikan jalustana, toisin kuin haarukka, joka on sopiva vain alkuperäisen putken kääntelyyn.

Tuo CAM jalusta ollee aika lähellä jotakin EQ5 (HEQ5?) tai vastaavaa jalustaa.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Miikka Sikkilä

melkein kolme kautta 8SCT:tä kuvaukseen käytettyäni minä olen sitä mieltä, että laite sopii erinomaisesti kuvaamiseen. Kaksi lisävarustetta tosin ovat tarpeellisia: wedge ja polttovälinlyhentäjä. Ensimmäinen siihen, että kuva-alaa saa kasvatettua ja haastavampien himmeiden kohteiden kanssa aukkosuhteen saa kohtuullisesti f/6,3:een valovoiman kuitenkin pysyessä samana. Jos haluaa, niin vielä mikrotarkentimella varustettuna putkessa pääsee pääpeilin liikuttamisesta kylmillä keleillä eroon ja tarkennus muuttuu 1:10 pohjaisena helpoksi.
Olen itse kuvannut tuollaisella CPC- mallilla (8" SCT:n kanssa) ja kyllä siihen saa reppuselkään laitettua myös linssiputkea tai järkkäriäkin kyytiin. Ylikuormitin kerran systeemiä laittamalla kaksi linssiputkea reppuselkään ja joka rööriin kamerat kiinni. Vasta siinä vaiheessa guidaus meni veteläksi ja rupesi laahaamaan. Mutta jos siis kuvaa vaikkapa ccd- kameralla guidaten ja reppuselässä on linssiputki, niin 15-20min osavalotukset ovat helppoja nakkeja. Mielestäni suurempi ongelma on se, että kuva-ala ei sovellu kaikille kohteille. Mutta siksihän niitä putkia sitten kertyy nurkkiin erilaisia :)
8SE soveltuu paremmin planeetoille ja CG-5:n kanssa on painoraja ensimmäisenä vastassa, vaikka sekin hvyin tasapainotettuna ja guidattuna soveltuu minuuttien yksittäisiin valotuksiin. Kaikissa Celestroneissa käyttölogiikka on samanlainen, ainoastaan CPC:ssä GPS- paikannin hakee koordinaatit ja kellonajat automaattisesti jalustan muistiin. Myös CGEM:n ja CPC:n PEC- toiminto on kätevä ja tuo lisää tarkkuutta seurantaan.
Miikka Sikkilä - Oulu

Timpe

Lainaus käyttäjältä: getty - 30.08.2010, 15:42:34
DS-kohteiden kimppuun kuvaamalla tämän hintaluokan jalkojen ja kahden metrin polttovälin kanssa. Toki hommaisin jonkun nopean newtonin ja viiden tonnin jalustan niihin hommiin, mutta tällä budetilla täytyy raja vetää johonkin ja tavoitella kalustoa, joka on mahdollisimman monipuolinen, suht. helppokäyttöinen ja joka toivottavasti tyydyttää muutaman vuoden harrastelun halua.

Lukemalla kommenttejasi päätyy melko helpolla samaan lopputulemaan, että tuollainen 8" SCT olisi fiksu valinta kaavailemaasi käyttöön. Kohtuullisesti kokoa, valonkeräyskykyä, siirrettävyyttä ja monipuolisuutta samassa paketissa. Goto auttaa kummasti kohteiden löytämiseen ja optimoi samalla vapaa-ajan käyttöä putken ääressä (=selvä hyppy eteenpäin Konuksesta), joten tulet varmaankin olemaan tyytyväinen hankintaasi monessakin suhteessa.

Noista suurista nopeista Newtoneista sen verran, että ne ovat tavallaan hyvin sopivia välineitä moneen käyttöön, mutta mihin hintaan? Suuri Newton on aina tolkuttoman kolho laite (ulkomitoiltaan), joka vaatii kuitenkin ylläpitoonsa lisävaivaa (esim. usein tapahtuvaa kollimointia) ja allensa järeämmän jalustan suhteessa esim. SCT-putkiin. Hyvänä puolena Newtoneissa on modulaarisuus eli putken osaa pistää päreiksi mennen tullen ja rakentaa sen uusiksi osa osalta tarpeen mukaan (rajoituksia ei juurikaan ole, vaan se on tällainen "vanha Lada" jonka tekniikan ymmärtää jokainen hiukankin tekniikan kanssa puuhastellut ;). Valovoimaa tulee myös mukavasti suuren koon mukana, muttei siitä ole käytännön hyötyä kuin laaja-alaisten ds-kohteiden havaitsijoille ja meille tähtivalokuvaajille (sitten kun se >5 k€:n jalusta ja komakorjaimet yms. on hankittu). Suuren Newtonin hankkimisella saattaa siis tulla liikaa työt mieleen, sillä se on vähän samanlainen erikoistyökalu kuvaamiseen kuin tuo 400/2.8. :grin:
- Timo Inkinen

getty

Sori, taisi tosiaan tulla Meade-madin kanssa hieman terminologisia väärinkäsityksiä  :cheesy: CAM-jalusta palasi taas vakavaan harkintaan monipuolisuutensa ja ilmeisesti (minun käyttöön) riittävän tukevuutensa ansiosta. Hintapoliittisesti se olisi myös järkivalinta: parista kiloeurosta jäisi vielä jotain reducerin ja jokusen okulaarin hankintaan. Laiskahkona miehenä esim. Baader Hyperion 8-24mm kiinnostaisi, mitä raati sanoo siitä po. putken perässä?

Näiden kommenttien valossa on kuitenkin selvää, että putki tulee olemaan 8 tuuman SC, varmaankin Cele. Uskoisin hoitavani kaupat Teleskop-Servicen kautta, koskapa väellä tuntuu olevan paikasta lähinnä hyvää sanottavaa. Kliksuttelenko vain webshopista kamat koriin ja hoidan maksun PayPallilla, vai oletteko olleet firmaan yhteydessä jollain muulla tavalla? Rahti lienee pohjolan perukoille jonkinmoinen?

Kiittäen näistä ja varmaan kohta taas apuja kyselemässä,
Pekka

Pekka Peura, Oulu

Meade-mad

Teleskope Serviceltä olen ostanut ihan Visalla esimerkiksi pienen Skywatcher -maksutovin ilman ongelmia. Noista ostojutuista kannattaa etsiä ketju kauppapolitiikkaa ulkomaat ja sieltä ko. kauppaa koskeva ketju. Säilyypähän tämä aihe sitten enemmän pelkkänä C8 ketjuna.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Kaukinen

Lainaus käyttäjältä: getty - 30.08.2010, 20:17:25Kliksuttelenko vain webshopista kamat koriin ja hoidan maksun PayPallilla, vai oletteko olleet firmaan yhteydessä jollain muulla tavalla? Rahti lienee pohjolan perukoille jonkinmoinen?

Kannattaa olla suorassa sähköpostiyhteydessä ja kysyä halutusta kokoonpanosta tarjousta. On todennäköisesti alempi kuin nuo webbikaupan apteekinhinnat. Maksun voi silti tehdä Paypalilla, he antavat ohjeet.

Ja se mainitsemasi Baader 8-24mm zoomi on hyvä peli C8:n kanssa, itselläni on sen lisäksi vielä kiinteä 36 mm laajis ja f6.3 reduceri.
Celestron Nexstar 8i SE,  William Optics 2" Dielectric diagonaali ja mikrofokuseri, Celestron 80/600 ED APO, Celestron CGEM jalusta tuplasatulalla, Baader Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom, Baader Hyperion Aspheric 36mm, Baader Ortho 7mm, Celestron reducer f6.3, LVI SmartGuider, Canon EOS 60Da

TeroP

Lainaus käyttäjältä: Kaukinen - 30.08.2010, 23:16:23
Ja se mainitsemasi Baader 8-24mm zoomi on hyvä peli C8:n kanssa, itselläni on sen lisäksi vielä kiinteä 36 mm laajis ja f6.3 reduceri.
Näin se on, eli Baaderin Hyperion clickstop on tosihyvä vehje, näkökenttäkin alkaa olla kivan laaja 16mm tai pienemmillä polttoväleillä.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

getty

Pokkaus kaikille asiantuntijoille, C8CAM ja Baader Hyperion zoom on tilattu Teleskop Serviceltä :) Olin suoraan sähköpostitse yhteydessä Patrick Woitala nimiseen jannuun, joka hoiteli tilauksen ihan suitsait. Puolentoista tonnin laskussa säästi muutaman kympin.
Yritän käyttää hakua ahkerasti, mutta palaan varmasti kyselemään tänne enemmän tai vahemmän tyhmiä, joten kärsivällisyyttä. Kyllä tässä joutuu melkolailla nollapisteestä lähtemään, kun kertaakaan en ole edes SC-putkeen katsonut.
Pekka Peura, Oulu