Lasiset aurinkosuodattimet !

Aloittaja peku, 12.08.2010, 22:41:58

« edellinen - seuraava »

peku

Aloin tiedustelemaan harrastajilta että onko mitään kokemuksia esimerkiksi ylvasta saatavissa olevista thousand optical lasista aurinkosuodattimista auringon kuvaamis tarkoituksessa ?
Kalusto :
  SW 127 mc
   SW 150/750
   Celestron 130
   Draco 66/400
   MTO  -  500 A
   Kiikari 12 x 50
   Nikon  D700
   Canon 350 D Modattu
   WO x 0,8 field flattener
   Bresser planeettakamera
   Manfrotto MT 294A3 Jalusta
   EQ 2-3 jalusta + SynScan Upgrade Kit EQ3/EQ5

MarkoM

Valokuvauksen kannalta ei itse asiassa ole vielä ehtinyt (harmillisesti kyllä) kertymään kokemuksia, mutta ainakin visuaallisesti tuo on ihan mahtava suodin! Optisesti ajatellen suotimen tuottama kuva Auringosta on erittäin tarkka, ja Auringon värikin on mukavan kellertävä (kun se esim. AstroSolar -kalvolla on violetti tai sinertävä). Suosittelen.

Meillä yhdistyksessä tuo on 100mm Sky-Watcher Equinox Pron nokalla...
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Timpe

Kiitos vinkistä, Miikka saikin saman tien tilauksen tuollaisesta. En itse pidä Baaderin Astrosolar-kalvon käytöstä kovinkaan paljon ja minusta sen antama kuvalaatu ei ole riittävän hyvä (kontrastikas), joten allekirjoittanut oli helppo ylipuhua tähän hankintaan :grin:
- Timo Inkinen

peku

Kiitokset tiedosta ! Itselläni olisi tarkoitus laittaa maksutov 127 nokkaan tällainen lasinen suodatin ja koittaa ottaa kuvia pilkuista ym,sta auringon toimintaan liittyvistä ilmiöistä !
Kalusto :
  SW 127 mc
   SW 150/750
   Celestron 130
   Draco 66/400
   MTO  -  500 A
   Kiikari 12 x 50
   Nikon  D700
   Canon 350 D Modattu
   WO x 0,8 field flattener
   Bresser planeettakamera
   Manfrotto MT 294A3 Jalusta
   EQ 2-3 jalusta + SynScan Upgrade Kit EQ3/EQ5

Timpe

Tässä tulee kokemuksia parilta havaintokerralta Thousand Oaks Opticalin lasisesta aurinkosuodattimesta. Tuollaisen suodattimen 5" versio (127mm) istuu nyt 300/1500mm Newtonin nokalla off-axis asennuksena. Tein itse kiinnityskehikon tuolle, sillä hankin Ylvalta tavallisen Mak 127:lle tarkoitetun suodinmallin. Mittailin aikani putken halkaisijaa, pääpeilin ja apupeilin mittoja ja sallin sen jälkeen pienen auringonpimennyksen tapahtuvaksi apupeilini taholta.  :laugh:

Pääpeilin halkaisijasta (300mm) vähennetään apupeilin halkaisija (82mm), niin saadaan pääpeilin "vapaan halkaisijan" mitta (tässä tapauksessa 218mm). Jakamalla tämän lukeman kahtia saadaan 109mm:n vapaa mitta toiselta puolelta apupeiliä. Edelleen asiaa optimoiden asennan suodattimen tarkennuslaitteen puoleiselle sivulle (apupeilin varsien väliin), jolloin saan vielä +4mm lisää tuohon vapaamittaan apupeilin offset-säädön takia. Lopputuloksena saan käyttööni maksimissaan 113mm tuosta 127mm suodattimesta. Käytännössä tämä pimennys näkyy 82mm apupeilin varjon kaarena suodattimen kyljessä (tästä toinen kuva, ensimmäinen kuva on suodinpitimestä).

Omat kokemukseni tästä lasisuodattimesta ovat lähinnä positiivisia. Sen antama kuva tosiaankin erittäin tarkka ja auringon väri on keltaisen oranssi. Baaderin Moon&SkyGlow/Neodymium suodin on hyvä pari tämän kanssa käytettäväksi (lisää hiukan kontrastia ja parantaa seeingiä), mutta sen sijaan UHC-S on jo liian blokkaava suodin tälle filsulle. Molemmissa auringon väri muuttuu jo selvästi punaiseksi ja UHC:llä alkaa olemaan vaikeaa nähdä yksityiskohtia auringon pinnalta niiden himmeyden takia (esim. suuret suurennukset, joissa lähtöpupilli on alle 1mm). Ilman Baadereitakin pärjää hyvin sillä tämä lasisuodatin kestää pitkään katselua hienosti ja AstroSolar kalvoa vaivaava sameus on poissa :smiley:

Ainoa huomaamani huono puoli tulee lasisuodattimen huurtumistaipumuksesta, jos sitä tuodaan kylmästä lämpimään liian nopeasti. Pari mallikuvaa löytyy täältä, samoin kuin suodattimen läpi tehty visuaalihavainto auringonpilkuista. En usko, että suodatin tulisi mitenkään rajoittavaksi tekijäksi valokuvauksessakaan ainakaan digijärkkärillä kuvaten.
- Timo Inkinen