M8 ja M20 - Laguuni ja Trifid

Aloittaja Lauri Kangas, 05.06.2009, 02:21:55

« edellinen - seuraava »

eehy

Pistänpä tähän hiljentyneeseen ketjuun jatkoa ottamastani kuvasta Kreetalta, missä jouduin virumaan työmatkalla :azn:.
Kuva on samalla ensivalo uudesta pienestä matkaputkesta Orion ED80T CF Triplet APO (480mm F 6) + field flattener + OAG, jonka sain hankittua edullisesti edellisellä matkalla USA:sta.

Ilmat olivat hieman utuisia ja hotellin/kaupungin valojakin häiritsemässä, mutta kyllä on tämä triple APO muutti akromaateista saamani käsitykset linssiputkista. Tämmöisestä rekkulasta ei löydy värivirhettä, piirto flattenerin avulla on tarkka nurkkia myöten eikä putki tunnu edes vinjetoivan kuten esim. kameraobjektiivit ja SCT:t.


tuunari

Heino kuva.
Jäin kuitenkin kaipaamaan tietoa käyttämätäsi kamerasta, valotusajoista, valotuksien määristä, herkkyysarvoista...

-pasi

eehy

Valotusta kertyi 19x2m=38m, ISO1600 -- pidempiä aikoja ei udusta johtuen pystynyt valitettavasti valottamaan. Kamerana Canon 60Da + Astronomik CLS clip filter. Jalustana oli matkalaukkuun sopiva kevyt iOptronin SmartEQ Pro, jota voi autoguidata ST4 portin kautta. Orionin OAG:lla tuon kevyen jalustan seurantatarkkuus tuntuu riittävän ja Lodestarilla löytyy ohjaustähtiä aika mukavasti. Kohtuulisen kirkas tähti kuitenkin tarvittiin, jotta valotusaika voi olla lyhyt (0.1s-0.5s) ja ohjaus pysyy paremmin perässä.

monni

Onpas mainio kuva ja käsittelykin miellyttää silmää.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

PetriKe

Tässä Trifid Chilen etäputkella kuvattuna. Valoa tässä nuukasti tunnin edestä, josta 30 min on luminanssin osuus. Tuli ehkä vanutettua hiukan liikaa, kun pitkän tuijottamisen jälkeen silmä tottuu melkein mihin vain.

SON, Atacama Chile.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

einari

Kuuluu sarjaan 'niitä paremmin käsiteltyjä'' Trifid-kuvia.
Tosi siisti.
___
Tapio

Lauri Kangas

Onpas hieno. Vähän kadehdittaa, ettei suomessa sijaitsevalla putkella pääse oikein käsiksi näihin herkkuihin.

Kunhan Artjärvelle saadaan uusi kamera, niin aletaan ehkä kotimaassakin päästä kokeilemaan, miltä maistuu tämän kokoluokan kuvaaminen. Olosuhteiden ja sijainnin takia tietysti vähän hitaammalla tahdilla, kuin SON:lla.  :smiley:

vehnae


Jussi Koponen

Siis tunnin valotus?!?!

Tässä päätä raaputan ja mietin noita omia 20 tunnin valotuksia, jälki ei ole lähimainkaan tätä luokkaa :shocked:

PetriKe

Kiitos kovasti palautteesta!

Kelit on olleet surkeat Chilessä. Vuoden alusta on päässyt kuvaamaan 'vain' 22 yönä. Pääosa ajasta menee tosiaan tiedekuville, ja näitä nättejä kuvia kuvataan jämäajoilla. Nyt seuraavaksi reiluksi viikoksi ennusteet näyttää selkeää joka yöksi.

@Jussi: kyllä vaan, tunti ja kolme minuuttia valoa. LRGB = 30:9:10:14 minuuttia. Noi väriruudut on otettu 30 sekunnin yksittäisvalotuksilla, ja luminanssi 180 sek ruuduilla. Jos kuvaan osuu kirkkaita tähtiä (niin kuin tässä), niin otan lisäksi n. 20 kpl 10 sekunnin luminanssivalotuksia tähtiä varten, koska pitkillä valotuksilla kenno bloomaa niin pirusti. Täytyy myös muistaa, että käytössä on 50 cm peilillä varustettu valosaavi, jonka perässä on kiinni yksi herkimmistä sarjavalmisteisista CCD-kameroista. Ja olosuhteet on usein loistavat.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

danran

Ohhoh! On kyllä uskomattoman upea kuva Petriltä!

Tekisi mieli heittää työpöydän taustakuvaksi  :grin:
Miika L.
Skywatcher Skyliner 250PX
Skywatcher Star Adventurer
Canon EOS 1100D

Kharan

Mun vanha Laguuni & Trifidi oli kuvattu kittilinssillä ja naaviskameralla, joten pitihän tuota kokeilla astetta isommalla optiikalla (70mm) ja ccd:llä. Nappasin reilun tunnin valoa kohteen ohittaessa zeniitin 17 asteen korkeudella.



Lisätietoja: http://www.astrobin.com/253942/B/

vehnae

#87
Pimennysreissulla matka jatkui heti pimennyksen jälkeen kohti Yellowstonea. Yövyimme pienessä mökissä aivan Yellowstonen itäreunalla. Sijainti oli varsin syrjäinen ja taivas sysipimeä linnunradan loistaessa kirkkaana. Kun kerran reissussa oli mukana pimennystä varten seurantajalusta, niin virittelin laitteet kuvauskuntoon majoitusliikkeen parkkipaikalle. Jo ensimmäiset ruudut aiheuttivat hämmennystä, sillä osavalotuksissa ei ollut minkäänlaista ylimääräistä väriä taustataivaasta, ja ne näyttivät lähes valmiilta kuvilta jo suoraan kameran näytöltä. Meininki oli varsin back to basics käsitarkennuksineen ja sinnepäin-napasuuntauksineen. Kalustona oli siis Star Adventurer -jalusta, Canon 300/2.8L IS -putki ja modaamaton Canon 5D Mark III. Valotuksia 39 x 32" @ ISO3200 eli yhteensä hieman vajaat 21 minuuttia.



Isompi kuva ja tekniset tiedot Astrobinissä, kuten on tapana.

Tertsi

Niin paljon tähtiä! Huikea kuva Jarilla!  :shocked:
Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

Tikkes

Mahtava on kuva, vielä noin lyhyellä valotuksella. Varmaan on ollut hieno kokemus jo pelkkä kuvaustapahtuma. Ja muutoinkin mieleenpainuva reissu pimennyksineen kaikkineen.  :cool:
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko