M8 ja M20 - Laguuni ja Trifid

Aloittaja Lauri Kangas, 05.06.2009, 02:21:55

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Lisää etelän ihmeitä. Ylhäällä M20 Trifid-sumu ja isompi on M8 Laguunisumu. Näkyi hienosti kiikareillakin.



Modattu 350D, 300mm f/4L IS, 48 x 2min. Campo Mijas, Costa del Sol, Espanja.

Edit: Tässä oli muuten käytössä myös Astronomikin CLS CCD-suodin. Ei tarvinnut ripustaa IR-blokkia telen eteen, niinkuin yleensä.

Veijo T

Hienosti on tartuneet Espanjan ilmastossa.

Suomessakin vielä Hämeenlinnan korkeuksilla pystyisi tuota kuvaamaan ihan tokokuun alussa aamuyöstä, nuo olisivat silloin noin 2-4 asteen korkeudessa kaakon ja etelän välissä, minulla olis horisontti tuohon suuntaan auki, mutta ainakin viime toukokuun alussa pilviä oli liikaa tuolla suunalla.

Kai noita joku on kuvannutkin Suomesta käsin.

Veijo T

Jussi Koponen

Hah tuli tässä katsottua Battlestar Galacticaaa ja siinä esiintyi tämä samainen M8, Googleen hakunimeksi M8 laguuni ja millekkäs sivulle ensimmäinen hakutulos johdatti... Hieno kuva muuten.

VeijoT

Tämän Laguunisumun kuvaamisessa alkaa olla viimeiset hetket käsillä mikäli aikoo tätä Suomesta käsin kuvata, tuskin täältä tuon Laurin veroista kuvaa saa aikaiseksi, mutta ainahan sitä voi yrittää.
tuolla ylänurkassa näkyy hieman M17 sen yläpuolella olisi M16 jotka molemmat on jo huomattavasti helpompi kuvata.

Näitä kuvatessa voisi käytää esim 500mm objektiivia ja siinä h-alpha suodinta.

Veijo T

Tässä 135mm versio 2 x 40 sek

einari

Oho, taas hatunnoston arvoinen suoritus Veijolta.
En olisi edes kuvitellut että kohdetta kolmen asteen korkeudelta rupeaa yrittämään.
___
Tapio

Lauri Kangas

No jo on aikoihin eletty. Pitäisiköhän kokeilla tähtitornilta joskus, olisi H-alpha käytössä ja vapaa horisontti meren päälle.

Timpe

Onnittelut täältäkin, Veijo. Näitä kuvia on harvassa Suomesta otettuina, joten kymmenen pistettä ja "Kauden propellihattu" arvonimi kaupan päälle! :cheesy:
- Timo Inkinen

VeijoT

Kiitoksia

Valotin hieman samalla objektiivilla tuolloin myös M16 ja M17 sumuja, jotka ovat myös varsin alhaalla Suomesta käsin kuvata, Einari oli saanut varsin hyvin ne kuvattua kun katselin tuota ketjua.

Tuo Laguunisumu kai näkyy myös paljainsilmin ainakin Espanjassa, vaatii kyllä täällä erittäin hyvän kelin että värit saa esille, H-alpha suodin nappaa tuosta kyllä nopeasti oman kaistan, joten kannattaa tuota yrittää kuvata lyhyellä objektiivilla, esim. 1min valotus tuo sen jo esille, Lauri varmaan saa kuvattua tuota Ursan tornilta merelle päin. Kai tuota Laguunisumua on joku yrittänyt kuvata Suomesta käsin, koska se on varsin kirkas.

____________

Juuri valottelin M51 galaksia, sitten käänsin M13 suuntaan kun armeija alkoi ampumaan valoraketteja ihan samalla suunnalla, no muutaman kuvan sain otettua 2000mm polttovälillä.
Että selaista tänä iltana, pilvetkin taitaa tulla lännestä päin, mustasilmä galaksi jäi kesken.

Veijo T






VeijoT

17.4 aamulla oli varsin selkeä horisontti noin 5 asteen korkeuteen asti, siitä sitten kulki selvä tumma raja ylempänä, joka lienee johtunut Islannin tulivuoren tuhka pilvestä, tämän huomasin selvästi ennen auringon nousua noin 04 aikaan aamuyöstä tätä kuvatessa.

Tällä kertaa kuvasin tuota laguuni- ja trifid sumua 500mm objektiivilla, tässä yksi 2 minuutin valotus, noin puolen minuutin valotuksella puunlatvat olisi piirtynyt melko terävänä samaan kuvaan.

Täytyy pakata myöhemmin parempi kuva useammasta otoksesta.


Timo Kantola

Timo Kantola

Timpe

Hulppean hieno kuva olosuhteet huomioiden!
- Timo Inkinen

VeijoT

Tattista

Eipä tästä muutaman kuvan pakatusta versiosta oikeastaan parempaa tullut, harmillisesti nuo puunlatvat tulee mukaan, enkä oikein malttanut odottaa sumujen nousemista hieman ylemmäs kun aamu kokoajan valkeni idän suunnalla.

Jokohan tämä eteläiseen horisonttiin kurkottelu riittäis tältä keväältä, toisaalta antareksen lähellä on myös eräs sumu, ja sinne olis hieman parempi näkyvyys, mutta ovat samalla korkeudella kuin nämä sumut.

Veijo T


J-P

Hei,

Tässä "Norther Galactic" ryhmän jäsenteleskoopilla otetussa M20 kuvassa ei tietystikkään ole samanlaista sankarigloriaa, kuin yllä olevissa äärimmäisissä esimerkeissä.
Vaikea uskoa tämän 16" f9 RC teleskoopin ja Apogee U9000 kameran tehoa!
Oheisessa kuvassa on ainoastaan 2x300s Luminanssikanavan valoa ja RGB on saanut valoa 1x300s/kanava!!!!
Ensin en edes meinannut alkaa prosessoida, kun on niin ohutta dattaa, mutta tässä sitä ollaan.

Make


J-P, mahtava kuva lyhyellä valotuksella!


Lainaus käyttäjältä: J-P - 13.05.2010, 12:30:26
Vaikea uskoa tämän 16" f9 RC teleskoopin ja Apogee U9000 kameran tehoa!

Minulle tuo lyhyellä valotuksella onnistunut kuva kertoo ennen kaikkea erinomaisesta kuvauspaikasta - siellä täytyy olla todella pimeää. Millaiseen tahtiin taustataivaan kirkkaus tulee siellä esille yksiköissä ADU/min? Taitaa olla huikea ero Oulun keskustaan?
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Murtsi

Aivan ällistyttävän hieno kuva  :shocked: , oletko käyttänyt flättejä koska olen erottavinani pölypalleroiden varjoja kuvassa?