DeepSkyStackerin outo lopputulos?

Aloittaja Timpe, 16.04.2009, 22:52:43

« edellinen - seuraava »

Timpe

Osaisiko joku sanoa, mikä meni pieleen DSS:llä, kun lopputulos on tällainen (ks. liitekuva, jossa 100% crop) muutoin kelvollisista Canon 20D:n RAW-kuvista? Yksittäiset ruudut näkyvät normaalisti DSS:ssa, mutta pinoamisen jälkeen lopputulos on kuin PhotoShopin jonkin filtterin läpikäymä luonnottomuus? DSS-asennus on Vista-koneessa, mutta on tämä toiminut normaalistikin tässä kokoonpanossa pitkät tovit. Taitaa mennä DSS:n poistoksi ja rekisterin putsaukseksi ennen uuden DSS:n asentamista  :huh:
- Timo Inkinen

-Jarz-

Kannattaa ensin tarkistaa, että kalibrointikuvat on oikein ja seuraavaksi kokeilla jotain toista pinoamistapaa. Muistaakseni itsekin sain tuollaisen näköisiä tähtiä tulokseksi ja siihen auttoi pinoamistavan vaihto. Olisikohan Median pallomaisiin hyvä?

JM

Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 16.04.2009, 23:23:54
Kannattaa ensin tarkistaa, että kalibrointikuvat on oikein ja seuraavaksi kokeilla jotain toista pinoamistapaa.

Poistin ensin DSS:n koneelta kokonaan, puhdistin Vistan rekisterin DSS-jäänteistä, latasin uuden asennuspaketin webistä ja asensin sen koneelleni. Nyt DSS on suurinpiirtein oletusasetuksillaan eli omat sähellykset on suljettu pois. Kokeilin lisäksi ottaa puolet dark-kuvista pois (jäi 2x30s ja 2x45s) ja käskytin DSS:ää tekemään ensin Average pinon ja sitten samoista kuvista Median pinon. Liitin 100% cropit molemmista kuvista samaan kuvaan, johon lisäsin vielä yhden alkuperäisen RAW:n samalta alueelta. Minusta Median/Average pinoilla ei ole eroa toisiinsa nähden, jos kuvassa on tällainen tiivistähtinen pallomainen joukko kuten kuvan M92. Alkuperäisruutu on mukana, jotta näette kuinka DSS muuttaa kuvaa pinotessaan näitä päällekkäin (nyt mielestäni hiukan epätoivotulla tavalla). :rolleyes:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

DSS:n kanssa näkyy olevan kaikenlaisia erikoisia ongelmia jotka ei mulla mene oikein kaaliin. Mitenköhän yhteenlaskun muka voi tehdä monella eri tavalla?
Mahtaisiko tuossa olla kyse jostain 32-bittisen pinon skaalaamisesta 16-bittiseksi tai alemmaksi jotain curvea tai muuta tone mappingia käyttäen? (en tiedä DSS:stä mitään)

Saako originaalikuvia näytille niin voi muutkin yrittää?

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 17.04.2009, 23:30:24
Saako originaalikuvia näytille niin voi muutkin yrittää?

Minne? Tilaa pitäisi olla vajaat 200 MB + darkit päälle....
- Timo Inkinen

einari

En taida olla käyttänyt DSS:ä pallomaisten pinoamiseen, mutta mieleen tuli ajatus että koska pallomaisten keskusta on varsinaista tähtipuuroa niin DSS sekoaa sukkiinsa niiden takia.
Voisi ehkä kokeilla säätää sitä arvoa kuinka monta tähteä kuvasta löytää ja/tai säätää käsin kohdistustähdet.
Jälkimmäistä en ole koskaan tehnyt mutta tiedän että niinkin voi tehdä.
___
Tapio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 17.04.2009, 23:49:50
Minne? Tilaa pitäisi olla vajaat 200 MB + darkit päälle....

Lauri sai samppelit kuvista, katsotaan huomaako hän jotain outoa niistä DSS:n käsittelyssä...
- Timo Inkinen

-Jarz-

En tiedä miten muut hyödyntävät DSS:ia, mutta itse käytän sitä vain ja ainoastaan pinoamiseen, eli lopputuloksena näkyvää kuvaa en monestikaan talleta mihinkään vaan lataan sen "Autosave"-kuvan suoraan Photoshopiin ja saan peruskuvan 32-bittisenä käsittelyn alle. Siinä on väritkin mukana  :wink:.

Olen myös huomannut näin keväällä, kun lämpötilavaihtelu on tunninkin sisällä aika suurta, että kalibrointikuvat usein vaan huonontavat lopputulosta. Parin tunnin kuvaussession jälkeen otetut darkit eivät ole enää monesti kelvollisia käytettäviksi.

Muuten, Registaxin 5 versio pinoaa ihan hyvin nykyään noita RAW-kuviakin, eli sitäkin kannattaa kokeilla. On ainoastaan tooosiiii hidas verrattuna DSS:iin.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Timpe

Kokeilin tänään lisää M92:n pinoamista DSS:llä ja lopputulokset olivat osittain yllättäviä. Käytin nyt kahdeksaa 30s valotusta ja kahta 30s dark-ruutua ja pinosin ne niillä neljällä tavalla, jota tuossa yllä ei oltu vielä kokeiltu (nyt vain Kappa-Sigma Clipping Median tjsp. jäi kokeilematta). Tuloksena oli 3min 52s pino M92:sta ja näistä kustakin otin 100% croppauksen keskeltä ruutua tuohon kokoomakuvaan. DSS:n pinoamistavoista tuo Maximum näyttäisi sopivan himmeille kohteille hyvin (kaivaa eniten heikkoa signaalia esiin?), mutta muutoin noissa ei näytä olevan suuria eroja, kun kohteena on pallomainen tähtijoukko. Yleisesti ottaen DSS näyttää sopivan heikosti pallomaisten pinoamiseen, koska kuva tavallaan ylivalottuu ja tähdet leviävät moninkertaisiksi verrattuna alkuperäisruutuihin. Käsittelinkin yhden yksittäisruudun erikseen ja lisäsin sen tuonne Tähtijoukot -alueen M92-ketjuun. Minusta yksittäisruudusta käsitelty kuva tuo (ainakin) tämän joukon paremmin esille kuin DSS:n pinoamisen kautta saatavat lopputulokset!  :shocked:

Käytän itsekin DSS:ää pelkkään pinoamiseen ja otan lopputuloksen leikepöydän kautta PhotoShop Elementsin 5.0.2 versioon. PSE ei osaa avata 32-bit Autosave.tif kuvia, joten tässä olisi yksi mahdollisuus sekoiluun, kun kuva siirretään leikepöydälle ilmeisesti 16-bit muotoon ja tuodaan "mankelin läpi" automaattisesti PSE:lle editoriin.
Tuota kalibrointikuvien lämpöryömintää en osannut ajatella, sillä M92:n kuvat on otettu n. klo 23:44-23:58 välisenä aikana ja darkit session lopuksi n. klo 0:27. Olisikohan puolen tunnin aikana tapahtunut jotain radikaalia (lämpötila tosin laski kuvauksen aikana plussalta pakkaselle)?
- Timo Inkinen

einari

Leikepöytä ei välttämättä ole paras tapa siirtää kuva jälkikäsittelyyn (leikkaisiko jopa 8-bittiseksi?).
Kannattaa ennemmin tallentaa DSS:llä 16bit tiffiksi ja apply adjustment yes.
___
Tapio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: einari - 18.04.2009, 23:46:41
Leikepöytä ei välttämättä ole paras tapa siirtää kuva jälkikäsittelyyn (leikkaisiko jopa 8-bittiseksi?).
Kannattaa ennemmin tallentaa DSS:llä 16bit tiffiksi ja apply adjustment yes.

Kiitos vinkistä, tuota en ollut huomannutkaan  :smiley:
Tuon jälkeen PSE avaa 16-bit kuvat ok, mutta valittaa omaa kyvyttömyyttään niiden käsittelyssä ja pyytää konvertoimaan ne 8-bit per kanava kuviksi. Ei näistä kevyt-Photareista oikein ole tähtikuvien käsittelyyn...  :sad:

Ohessa muuten Registax 5:lla pikaisesti pinottu M92. Ei näytä turvottavan tähtiä yhtä pahasti kuin DSS tekee, mutta sekoilee enempi mm. väritasapainon ja kenties kohdistuksen kanssa (=pitäisi kait tutkia tarkemmin tuon käyttöä deep sky -kuvien pinoamiseen).
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 18.04.2009, 09:14:10
Lauri sai samppelit kuvista, katsotaan huomaako hän jotain outoa niistä DSS:n käsittelyssä...

Lauri, oletko ehtinyt kokeilemaan noita lähettämiäni M92:n kuvia? Olisi mukava kuulla löytyikö tähän rajattuun DSS-ongelmaan jotain lisävalaistusta...
- Timo Inkinen

Timpe

Käsittelin tänään M5 pallomaisesta joukosta ottamiani kuvia ja törmäsin samaan ongelmaan kuin M92:llakin (tähdet leviävät tarpeettoman laajalle pinottaessa). Tällä kertaa kokeilin tätä ajatusta:
Lainaus käyttäjältä: einari - 18.04.2009, 09:01:30
Voisi ehkä kokeilla säätää sitä arvoa kuinka monta tähteä kuvasta löytää..

Kiitos einari, tässä se virheen aiheuttaja taitaa suurelta osin ollakin  :shocked: 
Pienensin nyt M5:lla tuota kuvien rekisteröinnistä löytyvää Star detect -arvoa (oletus 10%) aina 3:een saakka ja käskin DSS:n rekisteröimään kuvat uudelleen. Nyt kuvien Score -lukema asettui jonnekin 1500-2000 välille ja kuvasta oli löytynyt 200-300 tähteä aiemman vajaan 100:n sijasta. Ilmeisesti asia on niin, että mitä tiheämmässä kuvan tähdet ovat, sitä pienemmäksi tuo star detect -arvo tulee asettaa, jotta tähdet eivät leviä liian monen pikselin alueelle. Kannattaa kokeilla pallomaisia joukkoja DSS:llä pinottaessa!
- Timo Inkinen

Timpe

#13
Jatketaanpa juttua tähän ketjuun, kun sen otsikko kuvaa tätäkin virhettä.
Nyt käytössä on DeepSkyStacker v 3.3.2 ja Windows 7 Professional (64-bit) ja lopputulos on tämän liitekuvan kaltainen. WTF, eli kuinka DSS pinoaa saman kuvan sisällä osan tähdistä oikein ja osan enemmän tai vähemmän rypälepinoiksi? Kuvassa on yhdistetty yksittäisruutu ja pinoamisen lopputulos samaan kuvaan ja tässä näytepinossa on vain 7 x 1min30s valotuksia (jotka ovat Canon EOS 7D:n täyskoon RAW-kuvia). Yhdeksällä kuvalla lopputulos oli sen verran parempi, että laitan lopputuloksen Tähtijoukot-alueelle M52-ketjuun. Yksittäisissä JPG-kuvissa ei näy mitään erikoista kuvankatseluohjelmalla tarkasteltaessa ja myös RAW:t näkyvät oikein Canonin Digital Photo Professionalissa. Outo juttu, mutta onko bugi-raportin arvoinen DSS:n tekijälle? :huh:  
- Timo Inkinen

-Jarz-

Itse tuollaisessa tapauksessa alkaisin testailemaan vähän tarkemmin mistä tuo voisi johtua. Ensin unohtaisin kaikki darkit ja flätit ja pinoaisin vain kaikki light kuvat. Jos ongelma näkyy edelleen, niin ruksaisin vain kaksi kuvaa pinottavaksi ja katsoisin miten käy, jne... Kokeilisin varmaan myös eri pinoamistapoja ja tarkistaisin ohjelman asetukset, ettei jokin olisi muuttunut. Samoin kokeilisin ehkä ensin pienentää kuvia ja vasta sitten pinota jos se jotenkin vaikuttaisi asiaan.
Kun olisi enempi selvillä bugin ominaisuuksista, niin sitten kyllä ilmoittaisin tuosta.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+