Pimeä aine ja pimeä energia

Aloittaja rintape, 19.01.2009, 10:31:09

« edellinen - seuraava »

mistral

Lainaus käyttäjältä: Joose - 07.12.2011, 16:14:29

Havainnot viittaavat siihen, että maailmankaikkeus laajenee kiihtyvästi, ja pimeä energia on postuloitu selittämään tämä laajeneminen. On siis oletettu, että on oltava energiaa, joka aikaansaa kiihtyvän laajenemisen. Kiihtyvästi laajenevan maailmankaikkeuden selittäminen on siis pimeän energian selittämistä, ja toisinpäin.

Jos  74% kaikkeuden massasta on pimeää energiaa, on siinä valtava laajennusteho. Tarvitaanko laajentumisen, joka koskee jäljelle jäänyttä 26%, selittämiseen noin paljon energiaa? Vai meneekö siitä suuri osa tämän 74% kiihdyttämiseen?

Jos tätä vertaisi rakettiin, niin suuri osa sen polttoaineesta menee itse polttoaineen nostamiseen. Päteekö tämä analogia myös pimeään energiaan?

tomipa

#16
Innostuin Tähtisen ja Flynnin kirjan innoittamana laskemaan prosenttiosuuksia. Siis trigonometriset funktiot kuvaavat "jakaumia, jotka pitäisi saada mittauksin". Vaakasuorat viivat ovat täällä maapallolla havaittuja jakaumia. Kuva ei kerro energiatiheyttä. Tosin teoriani lienee väärä, koska laskin merkuriuksen perihelin kiertymäksi yli 100 kaarisekuntia vuosisadassa, jos planeetta kiertäisi aurinkoa maan ratatasossa. Siis höpö-juttu.

Lisäys 30.12.2012. Yritin poistaa tämän ja vastauksen #17 kuvat, mutta en löytänyt poistotoimintoa. Nuo kuvat on laskettu vektori- tai skalaarimatematiikalla, kun oikea suhteellisuusteorian kuvaustapa on tensorilaskenta (luin tässä erästä väitöskirjaa). Pahoitteluni sekaannuksesta.
Tomi Parviainen

tomipa

Toinen höpö-kuva. Siis eräs tähtisen kirjan mukainen rotaatiokäyräyhdistelmä.
Tomi Parviainen

mistral

Lainaus käyttäjältä: Joksa - 02.10.2013, 13:16:10
PS: pimeän aineen sijoittuminen halo:ksi näkyvää materiaa etäämmälle galaksien ympärille näyttäisi tukevan teoriaani siitä että kyseessä onkin gravitaation ominaisuus.

Yksi tekijä halon leviämisessä laajalle voisi olla vuorovaikutuksen puute pimeällä aineella. Jos se ei reagoi edes itsensä kanssa (paitsi ehkä heikon voiman kautta), niin hiukkaset on ikäänkuin tyhjässä avaruudessa ja menee vaan geodeesinsa mukaan "ikuisesti". Yksi asia olisi tässä tapauksessa varmaa: suuri nopeus. Meillä maassa niiden nopeuden tulisi olla suurempi kuin maan pakonopeus+aurinkokunnan-+Linnunradan pakonopeus. Tosin kaikki ei mene samaa nopeutta, pieni osa saattaa mennä vaikka kävelyvauhtia.

Kaizu

Jos pimeä hiukkanen tuntee heikon vuorovaikutuksen voi se vaihtaa W+, W- tai Z bosonin jonkun kvarkin kanssa edellyttäen että se pääsee riittävän lähelle (10^-17m). Kvarkki muuttuu toisenlaiseksi kvarkiksi mutta mitä tapahtuu pimeäle hiukkaselle, muuttuuko sen liiketila vai muuttuuke se toisenlaiseksi hiukkaseksi, kenties jopa tavalliseksi (vuorovaikuttavaksi) hiukkaseksi. Pimeä aine voi suht vapaasti liikkua galaksin tavallisen aineen läpi, sen vuoksi se ei ole vielä kerinnyt asettua näkyvän aineen muotoon vaan ympäröi painopistettä pallomaisena halona.

Kaizu
Kai Forssen

Mare Nectaris

1,5 miljardin dollarin neutriinoprojekti on käynnistymässä yhdysvaltalaisen Fermilabin aloitteesta. - Tavoitteena on ampua neutronisuihku Maapallon läpi Eurooppaan. Britannia on jo mukana BBC:n uutisen mukaan.

Kokeen avulla on määrä saada selvyyttä siihen, miksi materian ja antimaterian suhde muodostui nuoressa universumissa sellaiseksi, että nykyinen tuntemamme maailmankaikkeus on mahdollinen, ja "valottaa" ehkä myös pimeän aineen ja energian arvoitusta.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Mare Nectaris

Vuonna 2022 Chilen Cerro Pachonissa on määrä käynnistyä hanke pimeän energian tutkimiseksi. SLAC National Accelerator Laboratory Palo Altosta valmistaa 3200 megapikselin kameran, joka asennetaan kaukoputkeen nimeltä Large Synoptic Survey Telescope ( LSST). Kaukoputki kykenee toimiessaan kuvaamaan koko eteläisen tähtitaivaan muutamassa yössä, ja tekee näin havaintoja arviolta 20 miljardista galaksista 10 vuoden ajan. Näiden mittausten pitäisi johtaa pimeän energian jäljille. Hankkeen kustannusarvio on 400 miljoonaa dollaria. Asiasta uutisoi BBC.

LHC-hiukkaskiihdytin puolestaan on käynnistymässä maaliskuussa 2015. Se jäi huolto- ja päivitystauolle 14.2.2013. Nyt laitteen tuottaman törmäysenergian tasoa on nostettu ennen päivitystä olleesta 2 x 3,5 Tev tasosta kaksinkertaiseksi eli tasolle 2 x 7 Tev. LHC:n tavoitteena on etsiä hiukkasfysiikan standardimallia täydentävän supersymmetriamallin (susy) ennustamia supersymmetrisiä hiukkasia. Näiden avulla standardimalli täydentyisi luonnonvoimien yhtenäisteoriaksi. Etsityin ja odotetuin supersymmetrinen hiukkanen on gluonin supersymmetrinen vastine gluino. Neutralinon taas odotetaan olevan yksi keskeisimmistä pimeän aineen hiukkasista. LHC:n käynnistymisestä uutisoi BBC.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

tomipa

Mielenkiintoisia uusia tutkimushankkeita käynnistymässä. Saa nähdä minkä puolesta kannattaa roposensa lyödä vetoa; hiukkasten vai modatun painovoimateorian. Sillä välin heitän taas tiiserin muokatun teorian puolesta. Oli muutaman vuoden tauon jälkeen tällä viikolla aikaa piirtää kuva, joka ennustaa, mitkä pimeän energian, aineen ja tavallisen aineen suhteelliset osuudet olisivat olleet menneisyydessä. Ja ennustaapa tuo kuva tulevaisuudenkin.

Tosin täytyy todeta, että jos tuon teorian ennustuksen aion nähdä oikeaksi, parta ehtii kasvaa metrin jos toisenkin ennen sitä. Jännä oli huomata, että kun taustasäitelyn mittaukset tarkentuivat parin viime vuoden aikana, painovoiman luonnetta joutui ihan pohtimaan. Pahin täpinä asian suhteeen on haihtunut, joten asialliset kommentit ovat tervetulleita yksityisviestillä. Kuvahan ei näy kuin foorumin jäsenille.

Milloinkas on yleisen suhteellisuusteorian 100-vuotispäivä?
Tomi Parviainen

Kaizu

Mitä tarkoittaa lepoetäisyys?
Osuudet mistä? Mitä aineen, pimeän aineen ja pimeän energian yhteistä ominaisuutta tutkitaan?
Mitä tarkoittaa maailmankaikkeuden koko?

Kaizu
Kai Forssen

tomipa

Vastaukset kysymyksiin. Tuossa käytetään ajatusta koordinaatistorotaatiosta kolmessa tilaulottuvuudessa. Lepoetäisyys on geometrinen etäisyys alkutilanteessa alkupisteen ja havaitsijan välillä. Maailmankaikkeuden koko puolet havaittavasta alueesta, josta lähtenyt valo saavuttaa maan. Kokonaisenergia on jaettu "suorakulmaisiin" komponentteihin. Kukin komponentti on jaettu kaikkien kolmen summalla, josta saadaan osuudet. Eli käyrien summa on koko ajan yksi. Tässä spekuloidaan sitä, että yhteinen ominaisuus liittyy siihen, kuinka rotaatiokoordinaatistossa etenevä liike esim. hiukkanen havaitaan lepokoordinaatistossa. Idea on siis, että pimeä energia ja aine ovat avaruuden geometrisia ominaisuuksia, eivät varsinaisesti eksoottisia hiukkasia.

Toine tapa ilmaista asia on, että painovoimakentässä avaruus on epäeuklidinen. Hyviä kysymyksiä vaikeasti luettavasta kuvasta. Tässä ei ole kuitenkaan tilaa koko sepustukselle.
Tomi Parviainen

Mare Nectaris

BBC:n uutisen mukaan tutkijaryhmä on onnistunut saamaan vahvan tilastollisen varmuuden pimeän aineen olemassaolosta ja poissulkevuutta sen luonteesta.

Kuten tiedettyä, pimeä aine "tuntee" painovoiman. Se voi toimia myös painovoimalinssin tavoin vääristäen takanaan näkyvien galaksien muotoa. Tutkijaryhmän havaintojen mukaan pimeä aine ei kuitenkaan voi olla meille (syystä tai toisesta) näkymätöntä tavallista ainetta, sillä se ei näytä vuorovaikuttavan painovoiman lisäksi minkään muun kanssa - ei edes itsensä.

Tutkijaryhmä (University of Edinburgh, University College London ja Ecole Polytechnique Federale de Lausanne EPFL) havainnoi galaksiklusterin törmäyksiä Hubble-avaruusteleskoopin ja Chandra-röntgenteleskoopin aineistoista ja tarkasteli niitä tilastollisesti.

Julkaisu " The nongravitational interactions of dark matter in colliding galaxy clusters" imestyi Science-lehdessä (Science 27 March 2015: Vol. 347  no. 6229  pp. 1462-1465,  DOI: 10.1126/science.1261381), tekijät David Harvey, Richard Massey, Thomas Kitching, Andy Taylor ja Eric Tittley.


 
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

tomipa

Mielenkiintoisia uutisia.
LainaaBBC:n uutisen mukaan tutkijaryhmä on onnistunut saamaan vahvan tilastollisen varmuuden pimeän aineen olemassaolosta ja poissulkevuutta sen luonteesta.

Tässä hieman vanhempi uutinen http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150211084027.htm, jonka mukaan kosmisen mikroaaltotaustan mittaukset ovat tarkentaneet arviota, että 4,9 % energiasta sitoutuu tavalliseen materiaaliin, 25,9 % tuntemattomaan pimeään materiaaliin ja 69,2 % pimeään energiaan. ESA:n Planck-sivuilta saa kyllä tutkimusryhmän julkaisut, mutta en ole onnistunut löytämään alkuperäislähdettä, jossa nuo luvut annetaan ensi kertaa. Löytäisikö joku muu? Kyseessä lienee kuitenkin 2015 vuoden tutkimustulos. Voisin sen jälkeeen jäädä odottelemaan uusia mielenkiintoisia löytöjä ja siirtää oman osani keskustelusta tältä palstalta Natureen, Scienceen tai Physical Review D:en.

Kevennyksenä lopuksi, että on mielenkiintoista nähdä, kuinka valonsäteet taipuvat voimakkaassa gravitaatiokentässä - tosin pelkästään tietokoneen ruudulla. Asia voi liittyä myös jotenkin yöhön ja pikkutunteihin.
Tomi Parviainen

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Mare Nectaris - 27.03.2015, 00:13:27
Kuten tiedettyä, pimeä aine "tuntee" painovoiman. Se voi toimia myös painovoimalinssin tavoin vääristäen takanaan näkyvien galaksien muotoa. Tutkijaryhmän havaintojen mukaan pimeä aine ei kuitenkaan voi olla meille (syystä tai toisesta) näkymätöntä tavallista ainetta, sillä se ei näytä vuorovaikuttavan painovoiman lisäksi minkään muun kanssa - ei edes itsensä.
Olen ymmärtänyt että pimeä aine tuntisi heikon vuorovaikutuksen eli sen pitäisi olla neutriinokiikareilla näkyvää (kunhan joku ensin keksii ne).

Kaizu
Kai Forssen

mistral

Olen monesti ihmetellyt, mistä pimeä energia juontaa? Sen prosentti tiedetään aika tarkasti mutta tavallinen tähtiharrastaja ei tiedä mistä se tulee.

Oma veikkaukseni olisi universumin laajeneminen. Laajenemisen vaatima kiihdytysenergia??

kvahlman

Lainaus käyttäjältä: mistral - 27.03.2015, 19:41:53
Olen monesti ihmetellyt, mistä pimeä energia juontaa? Sen prosentti tiedetään aika tarkasti mutta tavallinen tähtiharrastaja ei tiedä mistä se tulee.

Oma veikkaukseni olisi universumin laajeneminen. Laajenemisen vaatima kiihdytysenergia??

Eikös tuo mene juuri niin päin että laajenemisen vaatimasta energiasta tiedetään että jossain (muodossa) sitä pitäisi olla, mutta käytetään nimitystä "pimeä energia" kun ei ole tavattomien tähtiammattilaisten puolellakaan hajuakaan että missä.