Celestron Omni XLT 150 käyttö digijärkkärin kanssa.

Aloittaja JaniT, 10.01.2009, 12:20:06

« edellinen - seuraava »

JaniT

Tervehdys.

Saisinko hieman neuvoja miten Celestronin Omni XLT 150 (esitelty Tähdet ja avaruus 4/2008) soveltuu järjestelmäkameran kanssa kuvaukseen?

Tuo putki on ilmeiseti aikalailla sama kuin SkyWatcherin 150/750, josta oli artikkeli Tähdet ja avaruus lehdessä 1/2008. Siinä mainittiin että putken tarkennuspiste sijaitsee putken sisällä ja kameran asettaminen siihen on hankalaa.
Tarkoittaako tuo sitä, että kamera tai sen kennonpinta tulee asettaa tarkenuspisteeseen jolloin osa kamerasta on putken sisällä? Onko tuosta haittaa?

Tarkoitus olisi vaihtaa nykyinen SW Skymax102 ja EQ2 jalusta, Celestron Omni 150 XLT:hen ja sen jalustaan. Joskus tulevaisuudessa on tarkoitus myös hankkia järkkäri kuvaushommiin. Tästä syystä olisi hyvä tietää että tuo Celestron soveltuutuu järkkärin kanssa kuvaukseen. Onko tuosta vaihdosta edes hyötyä verrattuna Skymax102:een ja EQ2:een?

Mielipiteitä, kokemuksia, neuvoja?  :huh:
Celestron Omni XLT 150/750mm + Orion 2" Low-Profile Dual Speed Focuser
Draco 80/500mm
Skywatcher Startravel 80/400mm
Celestron CG-4
Canon 1000D
AlCCD5

Timpe

Lainaus käyttäjältä: JaniT - 10.01.2009, 12:20:06
Tuo putki on ilmeiseti aikalailla sama kuin SkyWatcherin 150/750, josta oli artikkeli Tähdet ja avaruus lehdessä 1/2008. Siinä mainittiin että putken tarkennuspiste sijaitsee putken sisällä ja kameran asettaminen siihen on hankalaa. Tarkoittaako tuo sitä, että kamera tai sen kennonpinta tulee asettaa tarkenuspisteeseen jolloin osa kamerasta on putken sisällä? Onko tuosta haittaa?

Tarkoittaa juuri tuota. Käytännössä tarkennuspisteen muuttaminen rittävän "ulos" putken pinnasta (jotta järjestelmäkameran kennolle saadaan tarkennettua näkymä äärettömään) vaatii pääpeilin siirtämistä "ylemmäksi" (lähemmäksi apupeiliä). Tämä tarkoittaa joko putken lyhentämistä tai pääpeilin pitimen siirtämistä lähemmäksi apupeiliä (vanhassa putkessa), mitä et välttämättä ole valmis tekemään ostoputkellesi. Edelleen tämän siirron jälkeen saatetaan huomata, että kaupallisen kaukoputken apupeilin koko on usein alimittainen, jotta järkkärin kennolle saataisiin peilien uudella sijoituksella tasaisesti valaistu kuvakenttä (=uudella peilien sijoituksella valokimppu on nyt entistä leveämpi apupeilin kohdalla). Newtonin käyttö kuvauspuuhiin tietää siis rutkasti lisätyötä, jos kaukoputken mitoitus on tehtaalta tultuaan "väärä" (=tehty visuaalikäyttöön).
- Timo Inkinen

JaniT

Kiitos tarkentavasta selityksestä.
Kuinka voi tarkistaa/mitata ilman järjestelmäkameraa esimerkiksi nyt omistamastani Skymax102 putkesta missä sen tarkennuspiste sijaitsee?
Celestron Omni XLT 150/750mm + Orion 2" Low-Profile Dual Speed Focuser
Draco 80/500mm
Skywatcher Startravel 80/400mm
Celestron CG-4
Canon 1000D
AlCCD5

JaniT

Sori, taisin esittää kysymykseni vähän liian hätäisesti.
Tuon tarkennuspisteen=polttopiste saa varmaan kun mittaa kaukoputken polttoväliksi ilmoitetun etäisyyden pääpeilistä. Eli Skymax 102 tapauksessa putken perältä (pääpeilistä) korjauslasiin asennettuun apupeiliin ja siitä vielä tarvittava määrä takasinpäin putken perää kohti.
Celestron Omni XLT 150/750mm + Orion 2" Low-Profile Dual Speed Focuser
Draco 80/500mm
Skywatcher Startravel 80/400mm
Celestron CG-4
Canon 1000D
AlCCD5

GaryP

Kokeiles päivällä kirkkaaseen kohteeseen, laita okulaarin tilalle läpinäkyvää mattateippiä (Scotch Magic). Saat kuvan tarkentamalla eksaktin tiedon, miten korkealla polttotaso on. Mittaamalla pääpeilistä vetelällä rullamitalla saat tietysti jonkinlaisen tarkkuuden, mutta näin saat ihan tarkan.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...