Uusi Nebula päivän APOD (13.11.08)

Aloittaja Joke, 13.11.2008, 11:56:11

« edellinen - seuraava »

Joke

Tämän päivän APOD http://apod.nasa.gov/apod/ (13.11.2008) on mielestäni hieno osoitus siitä, mihin amatöörikuvausvälineilläkin on mahdollisuus kyetä. Dave Jurasevich löysi 6. heinäkuuta Linnunrata kuvamateriaaleistaan ennen tuntemattoman nebulan. Saman nebulan oli havainnut myös Mel Helm 11 päivää myöhemmin tietämättä Davidin löydöksestä.

Lieneekö tämän foorumin astrokuvaajilla kyseistä Nebulaa nähtävissä omissa otoksissaan?
Jouko S.

Meade 6" N-6EC
LXD75

http://koti.mbnet.fi/jomaso

jörö

Jopas jotakin ja niin upeakin vielä! Olisi voinut luulla, että koti Galaksin sumut on kartoitettu ammatti&avaruus teleskoopeilla jo kutakuinkin täydellisesti.
Space is garden of stars

PetriKe

J-P:n hienoissa kuvissa tästä alueesta olen tuon kuplan erottavinani. Ehkäpä J-P voisi kaivaa tuon alueen kuvistaan ja laittaa suurennoksen kehiin.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

J-P

Heip,

Kyllä se siellä häämöttää.
Ei oikein näin laajakulmaisessa riitä resoluutio.
Tutustuin tuohon sumuun jo löytämisen aikoihin
"Narrowband Imaging" Yahoo-ryhmässä, ja odottelinkin tätä APODiin.
Tässä kuvatkin, merkkasin osasuurennokseen paikan, josta
se löytyy.

J-P, http://www.astroanarchy.blogspot.com/

Edit.
Se ei siis ole tuo isompi ympyrä, vaan se merkkaa sumun alueen.
löytyy siitä keskeltä, himmeänä, vihertävänä, alueena.

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: Joke - 13.11.2008, 11:56:11
Tämän päivän APOD http://apod.nasa.gov/apod/ (13.11.2008) on mielestäni hieno osoitus siitä, mihin amatöörikuvausvälineilläkin on mahdollisuus kyetä.

Tuosta amatöörivälineistöstä nyt voi olla muutakin mieltä - näyttää mun mielestä ammattilaisellekin sopivalta kalustolta ?

Mutta itse kupla on uskomaton, ekalla vilkasulla katoin että "höh - linssi heijastuma ?"  Käsittämättömän symmetrinen ja " ohutkuorinen".
Katsoin photarilla isonnettuna, niin aivan keskellä on hyvin himmeä sininen/lila keskustähti ( jos nyt sattuu olemaan aito keskustähti - voi olla vain sattumalta tuossa ) tulee meileen että kupla saattaa olla hyvinkin nuori (M1 räjähti 1054.. tämä 1500 ?) ja lähellä - siksi on  noinkin hyvin säilyttänyt muotonsa. Llisäksi  jos keskustähti on joku valkoinen kääpiö (vai mikähän loistaisi noin sinisenä ?)  joka tapauksessa kompakti tähti  jonka pinnalla olisi suuri painovoima, suuri painovoima takaisi sen että mahdollisesti pinnalle kertyvä aines (voisiko tähtienvälisestä pölystä kertyä vuosimiljoonissa tarpeeksi ainetta?) leviäisi pinnalle hyvin ohuena ja tasaisena kerroksena. Sopivissa oloissa tämä ohut kerros (vetyä? ) leimahtaisi ja "palaisi" kauttaaltaan nopeasti aiheuttaen pienen novan ja tälläisen yksikuorisen kauniin planetaarisen sumun.

Näitä on kiva pohdiskella, vaikka harvemmin nojatuolissa pohdiskelemalla osuu oikeaan..  mutta kupla on mykistävä - ja kuva siitä on hieno!
Timo Kantola