M57 - Lyyran rengassumu

Aloittaja einari, 25.07.2006, 21:49:09

« edellinen - seuraava »

Ransu

Tuohan on pahuksen hyvä kuva yksittäiseksi pokkarilla otetuksi ruuduksi
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timi

#211
Kiitoksia kehuista, kieltämättä kyllä itsekin hieman yllätyin pokkarin tuloksista, jopa keskustähti tallentui kennolle noinkin havaittavasti.







Murtsi

Tässä on sitten kauden lopetuskuva, enää ei taivaan vaaleuden takia voi kuvata syvän taivaan kohteita ainakaan kovin tosissaan. Jotakin seurantatestiä voi kuitenkin vielä harrastaa jos vain sattuisi olemaan selkeää jossakin välissä. Tätä kuvaa ryhdyin ottamaan vanhalla tutulla EOS 350 kameralla (modattu) jolla valottelin ensimmäiset 10 x 10 minuutin valotukset. Loput kuvat kuvasin sitten ostamallani modatulla EOS 1000 kameralla. Ensimmäinen kuvauskerta lupaili kameralta paljon koska seuranta pelasi jostakin syystä täysin moitteetta ja kennolle piirtyi priimavalotuksia yhteensä 20 x 5 minuuttia. Sitten kuvasin H-alpha suotimen läpi seuraavaksi 27 x 10 minuuttia ja jo osavalotuksissa näkyi joku ihmeen hehku vasemmassa alareunassa, arvelin sen johtuvan jotenkin suodattimesta. Sama hehku näkyi myös seuraavalla kuvauskerrallakin jolloin valotuksia kertyi 39 x 3 minuuttia. Yhteensä valotusta kertyi siis 587 minuuttia.

Ihmetteln että mikä tuon omituisen hehkun aiheuttaa, liitteenä testin vuoksi otetusta kymmenen minuutin pimeäruudusta jota on reilusti venytetty hehkun esiin saamiseksi. Jos ei muu auta niin täytyy kokeilla darkkien käyttöä jatkossa, tuota kun on erittäin hankala saada pois kuvankäsittelyssä ja jos ei onnistu sekään niin on sitten ryhdyttävä käyttämään vanhaa kameraa.

Seurannan korjauksen kanssa on ollut hieman hankaluuksia ja jos kelejä vielä piisaa niin yritän kokeilla erilaisia säätöjä PHD ohjelmassa, tähän asti olen antanut mennä suurin piirtein oletussäädöillä. Sikäli hankalaa päätellä mihin suuntaan säätöjä tulisi muuttaa koska näilläkin säädöillä on välillä tullut hyviä tuloksia mutta sitten seuraavalla kerralla on ollut suuria vaikeuksia. No varmaan nämäkin ongelmat kuuluvat osana siihen kuuluisaan oppimiskäyrään kun kaikki välineet joita nyt käytän ovat uusia minulle.

Jotta itse asia ei unohtuisi niin tässä on sitten se kuva rinkulasta. Foorumikuva toimii linkkinä rajattuun versioon jonka koko on 1200x800 214 kt.



Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS 350D, modattu CANON EOS 1000D, Astronomikin CLS-CCD suodin, Astronomikin 12 nm H-alpha suodin, CELESTRON CGEM jalusta, KWIQ guider.

Timpe

Poikkeava näkemys tästä kohteesta ja hyvin toimii tämäkin lähestymistapa! :cool:
Itse tykkäsin enemmän tästä foorumilla näkyvästä laajakulmaisesta versiosta lähitähtineen.
(Ai niin, seurantaongelmissa veikkaisin putken vaihtelevaa tasapainotusta ongelman aiheuttajaksi.)
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Hieno kuva tosiaan tuo Murtsin versio juuri tuon laajan kentän vuoksi. Ja aika hyvin näkyy tuo sumun laaja halokin.

Aika ihme juttu tuo hohde. Ainakaan oma 1000d-kamerani ei ole koskaan tuottanut mitään edes kaukaisesti tuonkaltaista artefaktia millään valotusajoilla. Jonkinlaiselta valovuodolta tuo vaikuttaa.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

getty

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 12.04.2012, 18:39:05

Ihmetteln että mikä tuon omituisen hehkun aiheuttaa, liitteenä testin vuoksi otetusta kymmenen minuutin pimeäruudusta jota on reilusti venytetty hehkun esiin saamiseksi. Jos ei muu auta niin täytyy kokeilla darkkien käyttöä jatkossa, tuota kun on erittäin hankala saada pois kuvankäsittelyssä ja jos ei onnistu sekään niin on sitten ryhdyttävä käyttämään vanhaa kameraa.


:shocked: No johan on! Kyseessähän on mun entinen runko, ja moiseen ilmiöön en ole koskaan törmännyt. Tosin darkkeja en ole pitkään aikaan kuvannut saati käyttänyt, joten sen osalta en osaa sanoa. Valovuodon lisäksi ei oikein muuta tule mieleen, paitsi villinä spekulointina josko kenno jäähtyisi jotenkin epätasaisesti? Mullahan kamat ovat ulkona käytännössä 24/7 ja varmasti tasalämmössä.
Mutta kuten sovittu, epäkurantilla tavaralla on se palautusoikeus  :wink:
Pekka Peura, Oulu

Kaizu

Onko mahdollista että pimeäkuvaa otettaessa kameran etsimen kautta olisi vuotanut valoa tai IR:aa sisaan? Musta teippi etsimen päälle voisi auttaa.
Minulla on joskus käynyt niin että kuupassa olevat valolähteet ovat valaisseet rakenteita niin että ne pitkissä valotuksissa näkyvät. Näitä valolähteitä ovat jalustan käsikapula, kameran oma merkki ledi, autoguiderin käsikapula, virtalähteen merkki ledi jne.. Näiden vuoksi laitoin avoimeen newtoniin kääreen ympärille.

Kaizu

Kai Forssen

Timi

Tuolla helpolla kohteella on mukava taas aloitella kautta.
Hieman hätäinen kuvankäsittely mutta jotain sai irti yhdestä valotuskuvasta , muut kaikki meni pieleen enemmän tai vähemmän.
Tarttee harjoitusta kuvauksiin ja paaaljon...  :rolleyes:

2 min. valotusta C9,25 + EOS 600D täydellä polttovälillä.
http://kuvaton.com/k/YMOk.jpg


maukkaK

Tuli koitettua kameraoptiikalla kuvata rengassumua.  Kymmenestä ruudusta pari onnistuneempaa.  Laitetaan ensin vähän vähemmän cropattu versio ja sitten enemmän cropattu. 
Canon 7D, EF 300L IS USM, 120s f5,6 ISO 4oo, seuranta HEQ5 (Ei autoguidausta).
Napasuuntauksen yritin tehdä napatähtäimellä, ehkä jonkin verran onnistuenkin.  Vai voiko sen onnistumista tuosta kuvasta miten arvioida?

Tuolta löytyy vielä karvan verran isompi jälkimmäisestä.
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/7887
Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

prototype

#219
Sumuisessa säässä testausta. Skylinerillä 1,5h valoa.
Isompana: http://infinity.kuvat.fi/kuvat/Galakseja,+sumuja+ja+t%C3%A4htijoukkoja/M57+22-9-12_Skyliner.jpg

Miksi nämä liitetyt kuvat menevät ihan hirveeksi mössöksi foorumille laitettaessa?

maukkaK

Seuraava yritelmä tällainen.  Eli pinosin 20kpl 1min valotuksia Iriksellä.  Taustataivas parani kyllä darkkien, flättien ja biassin myötä, mutta ei tuossa nyt kyllä itse kohteen osalta tullut parannusta.  Pikemminkin päin vastoin.  Telejatkeen ansiosta kohteen koko hieman suureni.

Canon 7D, EF 300L IS USM + 1,4x, 20x60s f5,6 ISO 8oo, jalusta HEQ5 (Ei autoguidausta).
Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

Lauri Kangas

Telejatke aiheuttaa nuo komeettamaiset hunnut tähtien ympärille, sitä ei kannata käyttää. Esim. naavis teki saman havainnon M31-kuvassaan.

naavis

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 23.09.2012, 22:40:00
Telejatke aiheuttaa nuo komeettamaiset hunnut tähtien ympärille, sitä ei kannata käyttää. Esim. naavis teki saman havainnon M31-kuvassaan.

Jep!

Kuvasin tämän M31-kuvan Canonin 200/2.8L:llä ja tuolla 1,4x-telejatkeella. Telejatke tuotti tähdille tuollaiset kurjat hunnut kuvan reunoille.

maukkaK

Ahaa!
Huomasin kyllä tuon ilmiön, mutta ajattelin sen ehkä johtuvan epätäydellisestä seurannasta tai jostain muusta häiriöstä kuvaussysteemissä.
Tuosta kuvasta rajasin pahimmat tähdet veke, mutta näkyy tuo ilmiö vielä tässä cropatussakin kuvassa.
Maakohteissa toimii kyllä kohtuullisesti, mutta näköjään tähdet asettaa suuremmat laatuvaatimukset optiikalle.  (Tuo jatke on III versio, eli taitaa saada odottaa vielä jonkun aikaa, ennenkuin tulee versio, jolla voi kuvata tähtiäkin.)
Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

JVO


(D800 ja Sigma 100-300mm f4 @ 250mm f4, yksi kahden minuutin valotus)

Pikainen räpsy ennen pilvipeitteen tuloa. Tarkennus ja/tai seuranta ei ollut ihan sataprosenttisen kohdillaan.