Missä vika?

Aloittaja Nebula, 12.08.2008, 22:13:08

« edellinen - seuraava »

Nebula

Katselin tuossa muutama päivä sitten tähtitaivasta kaukoputken läpi ja huomasin, että tähdet olivat värikkäitä. Niissä oli punasta ja sinistä väriä ja ne eivät vaan tarkentuneet kunnolla. Voisiko tämä johtua huonosta kollimoinnista (näyttää ainakin ihan hyvältä) vai okulaareista? Putki oli Sky watcher skyliner-200 ja joitain Vide angle okulaareja ja 2X Celestron Omni barlow. Vähän pilviharsoa oli silloin taivaalla, mutta ei se kai niin paljoa vaikuta?
Jesper Rissanen

pappa

Vaikuttaisi väri aberraatiolta, ilmakehä on vielä aika rauhaton ja mahdolliset pilviharsot ym. Vesihöyry yläilmakehässä voi tehdä tepposia. Jos kollimointi on pielessä niin tähdet näyttävät enemmän tai vähemmän pyrstöllisiltä, myös pinnoitteet lasien pinnoilla voivat joissain olosuhteissa heijastella.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Timpe

Tuo putki taitaa olla Newton-mallinen peilikaukoputki (200mm Dobson?), joten siinä ei ole värivirheitä mahdollisesti tuottavaa objektiivi-linssiä. Samaten tuo Celestron Omni barlow on hyvässä maineessa, joten epäilys kohdistuu laajakulmaokulaareihin yhdistettynä Barlowin tuottamaan 2x kertoimeen. Luulatavasti okulaarien laatu on lähtökohtaisesti kehnohko (hyvälaatuisen laajakulmaokulaarin hinnassa on kolme numeroa) ja 2x barlow kertoo vielä niiden mahdolliset kuvavirheet kahdella.

Et muuten maininnut käytettyjä suurennoksia, sillä myös seeingiin nähden ylisuuret suurennokset (esim. yli 150x) tuottavat kuviin kaikenlaista värivirhettä ja kuvan "kiehuntaa", samoin juuri sisältä ulos tuotu + jäähdyttämätön pääpeili pilaa kuvan ennen kuin putken kaikki osat ehtivät lämpötasaantua ulkoilman lämpötilaan. Pilvistä ei ole tässä suhteessa haittaa.
- Timo Inkinen

Nebula

Putki on newton mallinen. Joo eihän ne Vide angle okulaarit hirveen kalliita olekkaan. Suurennokset olivat välillä 48-240, mutta pääasiassa 48. Pitäisi kait vielä joskus antaa putken jäähtyä oikein kunnolla ulkoilmassa. Olen kyllä ajatellut ostaa jo uusia okulaareja. Lähinnä syvään taivaaseen ja myöskin planeetta havaintoihin. Mitä suosittelisitte? :)
Jesper Rissanen

Timpe

Tuollainen 48x suurennUksen antava okulaari ei ota kovin paljon irti 20cm Newton-peilin kyvyistä, joten tällä okulaarilla saatavan kuvan tulisi vielä olla suhteellisen virheetön ja helppo katseltava. Tai tarkemmin sanoen ainakin kuvakentän keskeltä pitäisi löytyä jonkinlainen alue, jossa tähdet saa tarkennettua liki pistemäisiksi ja värivirheettömiksi. Jollet saa tätä tehtyä käytössäsi olevilla okulaareilla (kokeile useilla erilaisilla), niin tarkenna tähden kuva reilusti epäteräväksi siten, että tähdestä muodostuu kunnon valopallo. Jos tämä valopallo värisee ja kiehuu silminnähden selvästi, voi kyseessä olla seeing-ongelma eli ilmakehän yleinen rauhattomuus tai putken oma lämpöväreily. Tähän auttaa joko putken kunnollinen jäähdyttäminen (keskimäärin noin 2h) tai havaintojen siirtäminen seuraavaan sopivaan yöhön, jolloin havaintokeli on parempi.

Kolmas vaihtoehto onkin sitten optiikan kollimoinnin hienosäätö ja neljäs (viimeinen?) keino niiden parempien okulaarien hankkiminen. Esim. Baaderin okulaareja pidetään melko laadukkaina hinnan pysyessä kohtuullisena (http://www.teknofokus.fi/Astro/Okulaari/Baadok.htm), mutta saa tähän puoleen kulutettua selvästi enemmänkin rahaa hankkimalla esim. Televuen tuotteita. Lisää okulaarisuosituksia löydät "Okulaarit, suotimet ja tarkennuslaitteet" -alueelta, joten ei siitä sen enempää tällä kertaa.

Linkistä löytyy muuten asiaa tähtien väreistä, koska tähdet ovat oikeasti eri värisiä niiden lämpötilan mukaan:  (tästä ei kait sentään ole kysymys? :D)
http://www.vendian.org/mncharity/dir3/starcolor/
- Timo Inkinen

Nebula

Niin pitäisi kait vielä kattoa vähän tarkemmin että onko virhe voimakas.
Ajattelin, että jos harkitsisin tuota baader hyperion zoom okulaaria.  http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3490&show=all  Se on kylläkin aika arvokas  :-\
Tai sitten celestronin zoomiokulaaria ja LASER- kollimaattoria  http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3454&show=all
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=1010&show=all Mitäs sanotte? ;)
Jesper Rissanen

Timpe

Jatkot aiheeseen täällä (toivottavasti  :))
- Timo Inkinen

Nebula

Kiitos paljon! :D
Jesper Rissanen

Timpe

Tuli vielä ajatus, että voisit katsella putken läpi päiväsaikaan noilla laajakulmaokulaareillasi ja tarkistaa millainen kuvalaatu on päiväkohteissa. Hyvä testi on katsoa kohdetta, jossa on puun oksia taivasta vasten. Huomaat kyllä selvästi, tuleeko tännekin ylimääräisiä värejä erityisesti oksien ja taivaan rajapintaan.  Peilikaukoputkessa hyvällä okulaarilla kuva on terävä ja erottelukykyinen, muttei yhtä kontrastikas kuin esim. linssikaukoputkessa tai kiikarissa. Tämä kontrastin heikkeneminen johtuu hajavalon pääsystä avoimeen putkeen. Yöaikaan tästä ei ole mainittavaa haittaa, mutta päivällä tuon kontrastieron huomaa verrattaessa peilikaukoputkea esim. hyvän maakaukoputken antamaan kuvaan.
- Timo Inkinen

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.08.2008, 11:03:46
Peilikaukoputkessa hyvällä okulaarilla kuva on terävä ja erottelukykyinen, muttei yhtä kontrastikas kuin esim. linssikaukoputkessa tai kiikarissa. Tämä kontrastin heikkeneminen johtuu hajavalon pääsystä avoimeen putkeen.
Tuo koskee vain huonosti "baflattua" putkea. Lyhyessä putkessa kontrastia heikentää pikkuisen apupeilin aiheuttama häiriö.

Kaizu
Kai Forssen