M31 - Andromedan galaksi

Aloittaja Vesa Kankare, 16.09.2006, 03:01:30

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: naavis - 08.09.2016, 22:41:18
Ihmettelisin jos ei piirtäisi, kakkula on kuitenkin suunniteltu kinokoon kennolle. :cool:

Aika monen kinokakkulan reunapiirto jättää kyllä toivomisenkin varaa, varsinkin jos katsellaan valopisteitä mustalla taustalla.  :rolleyes:

naavis

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 09.09.2016, 13:47:43
Aika monen kinokakkulan reunapiirto jättää kyllä toivomisenkin varaa, varsinkin jos katsellaan valopisteitä mustalla taustalla.  :rolleyes:

No juu. Tässä kuitenkin on ihan hyvälaatuinen L-linssi, voisi olettaa pelaavan ihan hyvin.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: naavis - 09.09.2016, 14:24:30
No juu. Tässä kuitenkin on ihan hyvälaatuinen L-linssi, voisi olettaa pelaavan ihan hyvin.

Sattumoisin tiedän tuon "hyvälaatuisen L-linssin" myös omakohtaisesti, kun olen sen Jarille myynyt. En tiedä oliko sovitteessa vikaa vai itse L-telessä, mutta tuossa optiikassa oli jotain optisen akselin kohdistumisen kanssa (ks. http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Messierin%20luettelon%20galaksit/M31_22102011_LRGB_total_194min.jpg/_full.jpg).
Myöhemmät kokeilut EF500/4L:n kanssa tuottivat sitten paremmin tasapainoista jälkeä samalla adapterilla, joten en tiedä oliko tuossa omassa lyhyessä M31 kokeilussani KAF-8300 kennolla kaikki asiat muutoin vain pielessä vai oliko tuossa 300/2.8 L-yksilössä jotain optista säädettävää Canonin huollossa. Niin tai näin, Jari on saanut systeeminsä hyvin hallintaan ja lopputulos on maittavaa katseltavaa tuolla kennokoolla. Oma pikainen kommenttini tuli tuosta taustasta käsin ilman sen kummempaa ajatusta.

Itselläni ei ollut silloin aikaa virittää tuota F2.8 optiikkaa tip-top kuntoon, mutta nykyinen 500/4 L-tele vaikuttaa lupaavalta "laajakulmalasilta" 10" RCT:n rinnalle jo sellaisenaan.
(Ja Jarillakin tuon kenties hiukan vinoon piirtävän F2.8:n kesyttäminen on jo hyvässä vauhdissa TS T2-tilttiadapterin kanssa ja mies tiesi millaista laitetta oli minulta tuolloin ostamassa hämärällä Järvenpään rautatieasemalla...  :grin:)
- Timo Inkinen

vehnae

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 11.09.2016, 22:54:34
En tiedä oliko sovitteessa vikaa vai itse L-telessä

Oli siinä itse lasissa vikaa. Tilttaamalla kennoa riittävästi sain pahimmat ongelmat kompensoitua, mutta sittemmin olen käyttänyt lasin JASsilla säädettävänä. Noudettaessa sattui tiskin takana olemaan lasin huoltanut työntekijä, joka kertoi että optiikan kohdistusvirhe näkyi testipenkissä selkeästi. En nyt enää muista tarkasti että mitä säätöjä siihen tehtiin.

Jokatapauksessa kennon etäisyys ja tiltti on vielä optimoimatta, joten ton M31:n perusteella ei kannata vielä vetää lopullisia tuomioita. Tällä hetkellä tähdet eivät pysy vielä täysin pyöreinä vaan niissä on jotain pientä fibaa. Katselukoossa haitta on toki pieni, mutta tokihan näissä pitää olla pikkutarkka ja syynätä 300% suurennoksella kuvat kuntoon :cool:.

ollia

Kaksi ja puoli tuntia naapurigalaksia takapihalta:



täysi resoluutio: https://c2.staticflickr.com/6/5490/29862958326_c5bd125884_o.jpg
astrobin: http://www.astrobin.com/265330/

M31:n rajaaminen on minun polttovälilläni aina ärsyttävää, pitäisi tehdä mosaiikki vaikka kolmella kuvalla.
Olli Arkko

Skywatcher 200PDS - HEQ5 PRO - Nikon D7000 (modattu)

Kari-Matti


Oskari

#771
Sarjassamme mielenkiintoisia rajauksia... Mutta ei voi mittää. Vaikea siinä kuvaustilanteessa kunnolla sommitella kun ei näe paljon mitään. Vasta venytellessä tulee suurin osa tavarasta esiin. Ja seilaava seuranta ja kiertyvä taivaskin verottaa reunoilta pikseleitä. :smiley: Mutta siis joo. Viimeyönä tuli tosiaan valoteltua 1h ja 27 min Andromedan keskustaa ja M32:aa. 20 sekunnin pätkissä. Värit onnistui kamalan säätämisen jälkeen mielestäni ihan kohtuullisesti, mutta jotain ihmeellisyyksiä noissa DSS:n pinoissa kyllä on, kun himmeimmistä kohdista ei meinaa irrota värejä ollenkaan. Esimerkiksi tuon vasemman yläkulman tähden sinertävät diffraktiopiikit(vai lavat? :grin:) muuttuu harmaaksi kauempana tähdestä... :huh:

Klikkailemalla suuremmaksi.

Nikon D750, SW-komakorjain (x0,90), Sky-Watcher Skyliner 350P Flextube Synscan(355/1650).
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

einari

Minusta värityksessä ei ole mitään vikaan (eikä muutenkaan).
Hienosti näkyy paikallinen tähtijoukko tuossa vasemmassa reunassa.
___
Tapio

Oskari

Kiitokset vaan Einarille. :smiley:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

lapimmies

Jaaha.
Ilmottaudumpa tännekin ihka ensimmäisellä pinotulla valokuvalla. Tästä se lähtee.
9 x 120 sekuntia ja mustavalkoisena. Suurennosta ihan liikaa....
Pinoamisohjelmasta en vielä oikein ymmärtänyt tuon taivaallista (DeepSkyStacker).

Värikuvien pinoamisesta myös lienee ketju. Pitää seiihenkin ensin tutustua jahka aletaan eri suotmia käyttämään.
Meneekö niin, että Pinotaan ensin jokainen osaväri ja sitten kuvankäpistelyohjelmalla ladotaan värit päällekkäin?

t:S


einari

Aika päräyttävä aloitus lapinmiehellä.
Minkäslaisella kalustolla tämä kuva on kasattu ?
Värikuvien pinoamisesta - juuri noin jos kyseessä on mustavalkoinen kamera ja värifiltterit.
___
Tapio

lapimmies

Einari.

Mullahen meni hullutteluksi se teleskoopin hankinta. Rupesi maksamaan niin paljon, ettei raskinu enää tilata. Minulla haluttaa kuitenkin kovasti opiskella tuo tähtikuvien käpistely ja pinoaminen. Löysin netistä palvelun itelescope.net. Sieltä voi suht edullisesti vuokrata telskooppiaikaa. Kun en raskinu näille lumille omaa teleskooppia hankkia, päätin käyttää itelescopen palveluja jotta pääsen alkuun. Se mikä tässä jää puuttuumaan vs. oma teleskooppi, on livenäkymät ja suunnistaminen taivaalla. Se vähän harmittaa.

Edellinen Andromedan kuva on otettu Planewave 622mm reflectorilla. Tuo oli ensimmäinen kuvasarja jonka olen ikinä tähtitaivaasta ottanut, tai siis ohjelmoinut kaukosäätöisen kaukoputken ottamaan. Yksittäiset kuvat olivat mitäänsanomattomia mutta pinoaminen ja käyrien käpistely saikin kuvasta ihan hyvän.

Tulevana yönä tarkoituksena raapia kuvia Hevosenpäänsumusta 150mm linssiputkella. Yhteensä 35 kpl 120 sekunnin valotuksia.

Tämä ei ole vielä ihan sitä mitä haluan. Haluan sen oman putken ja värkätä sen säätöjen kanssa, ihan kuin RC-helikopteriharrastuksessa. Koskaan ei ole valmista, aina on jotain hienosäädettävää lisää.

edit: em kuvasarjan ottaminen kustansi noin 5€.

pnuu

Lainaus käyttäjältä: lapimmies - 08.11.2016, 22:35:56
Tämä ei ole vielä ihan sitä mitä haluan. Haluan sen oman putken ja värkätä sen säätöjen kanssa, ihan kuin RC-helikopteriharrastuksessa. Koskaan ei ole valmista, aina on jotain hienosäädettävää lisää.

Tästä tuli väkisinkin mieleen eräs nimeltä mainitsematon RC-kollimointiharrastaja] ;-)
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Kuulapaa

Lainaus käyttäjältä: lapimmies - 08.11.2016, 22:35:56
...
Tulevana yönä tarkoituksena raapia kuvia Hevosenpäänsumusta 150mm linssiputkella. Yhteensä 35 kpl 120 sekunnin valotuksia.
...
edit: em kuvasarjan ottaminen kustansi noin 5€.

Mitenkään pyrkimättä ohjaamaan tätä threadia sivuraiteelle niin tuo on itse asiassa ihan varteenotettava lähestymistapa. Kalustolla on aina hankintahinta, mutta sitä "aikakustannusta" harvoin huomioidaan omassa harrastuksessa. Se on ihan loogistakin ja hölmöähän se olisi laskea hauskassa harrastuksessa "menetettyä" aikaa, mutta siinä vaiheessa kun aika on kortilla niin herää kysymys, että olisiko sitten järkevämpää ulkoistaa valotus ja tehdä se muutama tunti palkkatyötä, mahdollisesti kokonaisaikaa säästäen!?

Tähän vaaralliseen pohdintaan liittyen laita ihmeessä jatkossakin infoa siitä, mitä kuvausaika tuli maksamaan tuon palvelun kautta.
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

einari

Jatkan samalla sivuraiteella hetken.
Samoja ajatuksena tullut useana vuotena näihin aikoihin kun pilvisyyttä jatkuu kuukausi tai kaksi.
Mutta jatkan tarinaa enemmän oikeassa ketjussa kun aihetta on (muuallakin ikävä kyllä on näitä pilvisyysongelmia).
___
Tapio