M31 - Andromedan galaksi

Aloittaja Vesa Kankare, 16.09.2006, 03:01:30

« edellinen - seuraava »

eehy

Mökkinaapuri Sammatissa toteutti avohakkuun, jonka seurauksena pääsen nyt yllättäen kuvaamaan maaseudun pimeissä olosuhteissa kohtuullisen matkan päässä pääkaupunkiseudulta. Kuvassa ensikokeiluja C11 Hyperstar F2 -yhdistelmällä. Itse hämmästyin säikähtäen, miten iso ero on tuloksessa, kun voi vaan kuvata pimeässä ilman valosaastesuodinta hieman tanakammalla putkella. Valotusta 22x4min ISO 1600 Canon 60Da järkkärillä.

Tertsi

No mutta kyllä Hyperstar tuntuu olevan veikeä peli. Upea kuva eehyllä!
Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

Ransu

Hienoja galaksikuvia, käenpesän kuvan väritasapainoa voisi vielä säätää, ainakin minun silmiin tuo sininen on hallitseva, muutoin oikein hieno ja tarkka kuva. eehyn kuva on on herkullinen, ainoastaan tähtien muodossa on on pientä poikkeamaa pyöreästä. Johtuuko tuo kameran aiheuttamasta diffraktiosta?
edit: voi tuo johtua kuvan pakkaamisestakin, joka tapauksessa muotopoikkeama on erittäin pieni, upea kuva :cool:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Käenpesä

#708
Kiitos Rauno kommentista,

Tuo sinisyys on kyllä "hieman" hallitseva omasta mielestänikin. :undecided:
En tiedä mistä se johtuu, mutta olen ennenkin havainnut sen ladatessani kuvia tänne foorumin puolelle. Taivaanvahdissa se ei haittaa aivan yhtä voimakkaasti. Täytyypäs hieman vielä säädellä ja opetella lisää tuota Pixinsigt ohjelmaa.  :grin:

Edit: Eehylla todella hieno Andromeda  :cool:

Edit 2: Kuvan värikylläisyyttä korjattu.
Veli-Pekka Käkönen, Valkeakoski
Celestron CPC 1100 XLT, SkyWatcher 200/1000 HEQ5, TS Quadruplet 80/520 f6.5, ZWO ASI662MC, ZWO ASI294MC Pro.
http://kaenpesa.blogspot.fi/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: eehy - 01.09.2015, 01:14:13
Kuvassa ensikokeiluja C11 Hyperstar F2 -yhdistelmällä.

Wow, komea kenttä tuossa eehyllä!!! :cool:
Kyllä se Hyperstar ja muut valovoimaviritykset vain sopivat erittäin hyvin näihin laajakulmaisiin näkymiin taivaalta. Pimeä taivas on myös apurina oivallinen.
- Timo Inkinen

JuhaPka

#710
 :azn:

Jarska

Laitetaas hieman erilainen M31 kuva:

Iso 1600, 20 sek, @F2,8.



J-P

Hei,

Uusi yhteistyökuva, tällä kertaa Yhdysvaltalaisen David Lane toimi kuvaajana. David on tunnettu ja palkittu maisematähtikuvaaja.  Linkki hänen sivuilleen löytyy blogistani. (Käyttämäni Apogee Alta U16 kamera ja filtterit on ostettu Davidiltä)

37 tuntia valotuksia valmiina kuvana, isommat kuvat blogissani: http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2015/09/messier-31-m31-great-galaxy-of-andromeda.html




Tähdetön kuva esittää galaksia nähtynä juuri kotigalaksimme, Linnunradan, ulkopuolelta. Kaikki kuvan tähdet kuuluvat omaan galksiimme. Taustalla häämöttävät pisteet ovat kaukaisempia galakseja.



Yksityiskohta


Jussi Koponen

Tähdetön versio on erityisen jännä. Tuntuu kuin lilluisi avaruudessa Linnunradan ja Andromedan välissä.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: J-P - 23.09.2015, 10:53:53
Tähdetön kuva esittää galaksia nähtynä juuri kotigalaksimme, Linnunradan, ulkopuolelta. Kaikki kuvan tähdet kuuluvat omaan galksiimme. Taustalla häämöttävät pisteet ovat kaukaisempia galakseja.

Karttadataan perustuva tähtien poisto olisi kova sana. Nyt on mennyt pesuveden mukana aika moni M31:n pallomainen joukko. Jos ne saisi jotenkin jätettyä jäljelle, saataisiin ihan huikaisevan opettavainen kuva (varsinkin esim. blinkkaamalla linnunradan tähdet pois).


mickut

Lainaus käyttäjältä: J-P - 23.09.2015, 10:53:53
Tähdetön kuva esittää galaksia nähtynä juuri kotigalaksimme, Linnunradan, ulkopuolelta. Kaikki kuvan tähdet kuuluvat omaan galksiimme. Taustalla häämöttävät pisteet ovat kaukaisempia galakseja.

Hyvästä kuvasta ja erinomaisesta käsittelystä ei tekisi mieli nitpickata, mutta M31:stä erityisesti erottuu useita kyseisen galaksin kirkkaita tähtiä yksittäisinä pisteinä, lisäksi kaikki kirkkaat pallomaiset joukot ovat kadonneet tähdettömäksi käsitellystä kuvasta. Näiltä osin kuva ei vastaisi Linnunradan ulkopuolelta kuvattua näkymää.

-Antti


J-P

Hei,

Totta mitä sanotte tähdettömästä kuvasta. Aikomuksena olikin jo tehdä tarkempi versio jossain vaiheessa. Pallomaiset ja muut pistemäiset kohteet paikoillaan, tieto kyllä löytyy helposti.
Hauska kuva joka tapauksessa ja monelle maallikolle myös tajuntaa avartava. Aika työläs värkkäillä ja kun palkkaa ei tästä saa, teen joskus ehtiessäni valmiiksi.

maukkaK

On se vaan aivan järjettömän hieno katsella, tuo tähdetön versio!  On kyllä varmaan tosi työläs erotella sitten tuosta tähtikentästä M31 kuuluvat kohteet; käsipelillä yksitellen varmaan.
Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

J-P

Itse Asiassa tein jo M31 pallomaisten erottelun käyttäen Atlas of the Andromeda Galaxy tietokantaa.
Ovat vaan niin pikkaisia pisteitä, että kuva ei paljoa muutu. Tässä kuva, jossa kaikki siinä erottuvat pallomaiset on näkyvillä. Niitä on kuvassa luokkaa sata. Pitänee joskus tehdä nimilaputettu versio kuvasta, niitä tosin on muutama netissä jo valmiiksikin.

Tässä isompi versio, aukeaa klikkaamalla.




Timpe

Mielenkiintoinen lopputulos kansainvälisestä yhteistyöstä ja sangen uuden oloinen loppukuva tutusta/loppuunkuvatusta aiheesta!
(Harmi vain sille, joka joutuu tuon jatkoksi oman kuvansa laittamaan...  :grin:)
- Timo Inkinen