Videoleikkeen siirtäminen registaxiin pinottavaksi ja jälkikäsittelyyn

Aloittaja Mare Nectaris, 23.03.2008, 13:11:04

« edellinen - seuraava »

Mare Nectaris

Tämän ohjeen avulla voit käsitellä esim. Kuusta tavallisella digipokkarilla (esim. Sony DSC-W50) tekemääsi videonauhoitusta ja siirtää sen sisältämää materiaalia nauhoituksesta esim. registax –ohjelmassa pinottavaksi.

Esimerkki tarvittavista ohjelmísta on seuraavassa (tietysti vain esimerkiksi nämä - niistä on omaa kokemusta ja ne on siksi lueteltu tässä - mikä tahansa muu käy, jota vaan on tottunut käyttämään):

- MS Movie Maker (videotiedostojen ensikäsittelyyn ja ns. ositteluun ns. elokuvakäsikirjoituksen avulla)
- VirtualDub http://www.virtualdub.org/ (tähtiharrastajan tekemä ilmaisohjelma, joka kääntää videokoodekkeja toisikseen ja antaa edoitoida videota, vinkki saatu Cloudy Nights -foorumilta ja testattu että toimii)
- Registax –pinousohjelma (tästä paljon tietoa ja mm. suomenkielinen opaslinkki tällä foorumilla digikuvien käsittely -kohdassa)
- MS Photo Premium 10 (pinotun kuvan jälkikäsittelyyn, mm. unsharp mask, kirkkauden, kontrastin ja mahdollisen värikylläisyyden säätö sekä kuvan skaalaus ja tallennus oikeaan tyyppin esim. foorumille julkaistavaksi).

Ja näin pitäs onnistua  ::)

1. Ota kuvaa Kuusta videokameralla tai (kuten itse tein) digipokkarilla, esim. afokaalisesti okulaarin läpi, mielellään digiadapterin tuella (pidä kamera paikallaan riittävän hyvin ja riittävän kauan per kohde). Voit panoroida esim. siten että otat about minuutin per kohde ja siirrtyt toiseen. Minuutissa tulee yksittäisiä kuvia kohteesta tallenteeseen 25 (kuvaa / sekunti) x 60, eli 1500 yksittäistä freimiä.

2. Siirrä videoleike tietokoneeseen (siitä tulee esim. wmv –tyyppinen).

3. Lataa videoleike MS Movie Makeriin, jossa videoleike osittuu automaattisesti esim. about 30 sekunin – minuutin pätkiksi (riippuen pätkän kokonaiskestosta). Näitä automaattisesti osittuneita pätkiä voi sitten droppailla "alas" Movie Makerin elokuvakäsikirjoitukseen, vain yksi kohde kerrallaan (jos on esim. videoitu panoroiden pitkin Kuun pintaa). Itsellä on esim. 8 minuutin pätkä, josta voi droppailla pieniä osia käsittelyyn MS Movie Makerin kautta. Ruutuja tulee siis about 1500 per minuutti registaxille aikanaan purtavaksi.

4. Seuraavaksi pitää tehdä elokuvaksi Movie Makerissa "alas" käsikirjoitukseen droppaamasi wmv -muotoinen videopätkä. Valitse: tallenna elokuvatiedosto (ei siis käsikirjoitus, joka on se koko satsi nimeltään). Elokuvatiedoston tallennusmuodoksi  valitse DV-AVI (PAL).

5. Lataa sitten kohdassa 4 syntynyt DV-AVI video VirtualDub –ohjelmaan. Poista leikkeestä ääniraita (valitse valikosta audio: none). Tallenna sitten video muodossa AVI.

6. Avaa nyt VirtualDub -ohjelmassa uudestaan editoitavaksi äsken tallentamasi AVI. Editoinnissa on kätevää siirtyä kuvavirrassa sopivasti eteenpäin tai taaksepäin rullahiirellä, kunnes alkaa jokin hyvä pätkä. Tällöin voi poistaa esim. edeltävän turhan materiaalin kätevästi menemällä siihen oikeaan kohtaan josta hyvä osuus alkaa  ja valitsemalla esim. edit - set selection end - edit - delete. Tämä ei poista oikeasti materiaalia alkuperäiseltä AVI-tiedostolta, vaan poistaa valittua leikkauskohtaa (set selection end) edeltävät freimit (tästä editointinäkymästä). Kun tulee sopiva kohta, jota voisi kokeilla registaxissa, annetaan freimien mennä rullahiirellä eteenpäin, kunnes laatu heikkenee silmällä katsoen. Valitaan (tarvittavien lisäpoistojen jälkeen) tämä hyväksi nähty pätkä uudeksi tiedostoksi: edit - set selection end, file - save segmented AVI. Se tekee juuri valitusta pätkästä registaxin ymmärtämän AVI -pätkän.

7. Lataa seuraavaksi juuri tallennettu, leikattu AVI-pätkä (josta siis on aiemmin jo ääniraita poistettu) registaxiin, ja toimi sen ohjeiden mukaan (ohjeet registaxiin siis löytyy tältä foorumilta asianmukaisesta paikasta).

Esim. registax 4 -versiossa ihan lyhyesti kuvattuna käytännössä etsitään ensin jokin hyvä freimi (oikealla alhaalla näkyy freimivalikko, jossa voi pitää hiirtä painettuna ja kuvat juoksee ruudulla). Valitaan sitten siltä feimiltä multiple alignment points ja kooksi esim. 64 (ylhäällä on valikko tälle), täpätään kuvasta niitä kohdistuspisteitä muutama selkeisiin kohtiin ja valitaan align. Ohjelma aloittaa ja käy koko nipun kaikkien pisteiden osalta läpi. Sitten kun se homma on tehty ja ohjelma on tutkinut pinoa, valitaan vaihtoehto limit suoraan. Sitten valitaan stack and optimize. Sitten valitaan do all (wavelets). Ja sitten tallennetaan kuva (waveletsien prosessoinnin tietää loppuneen kun alhaalla näkyy vihreä palkki jossa sanotaan do all processing finished). Että näin  :P

8. Tallenna pinottu kuva parhaassa mahdollisessa muodossa, esim. PNG:nä (ei kuitenkaan TIFF koska Photo Premium ei lue sitä, vaan esim. arkistointia varten kannattaa tehdä tuollainen paras mahdollinen talteen).

8. Lataa seuraavaksi valmis kuva MS Photo Premium 10:een. Käännä siellä esim. kuva oikein (esim. jos on kulmapeilin läpi kuvattu flippaat horisontaalisesti ja sitten vielä pohjoinen-etelä –suunta oikein). Aja sopivasti unsharp mask (epätervävä maski) ja säädä kirkkautta ja kontrastia. Säädä lopuksi värikylläisyyttä, jos on värikuvaus ollut päällä kamerassa. Ja sitten resizellä resoluutio lukittuna skaalaat esim. kokoon 450 x 500 tms. että saat alle 100 K kuvan, ja talleta muodossa jpg. Muista antaa kuvalle uusi nimi  :P

Tän kaiken voi tehdä varmaan yksinkertaisemminkin  :P mutta tää ainakin toimii kokemuksesta  8)

Ohessa em. systeemillä tehty kuva Clavius -kraatterista. Kuvattu TAL 250 Klevtsov-Cassegrainilla afokaalisesti, digiadapterin tuella, EQ 6 Pro SynScan, Sony DSC-W50. Kuvausaika 6.8.2007 klo 2:37 (5.8.2007 klo 23:37 UT). Mukana myös Virtual Moon Atlaksen kuva joka ei ole varjojen osalta ihan presiisi ... jotain sähläsin, mutta saa käsityksen kuitenkin mitä kuvassa näkyy.

EDIT: selvennetty ohjeita vähän ja lisätty registax -tietoa


Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera