Pääpeilin kiinnitys

Aloittaja ppk, 01.09.2006, 13:11:12

« edellinen - seuraava »

ppk

Jouduin käytään pää peiliä irti Sky-Watcher SKYLINER 10" Dobson, kun putkessa olevat alustaan kiinnitys tuet olivat irti. Teinkin siinä havainon että pelin kaikki kiinnitys "väkäiset" oli irti i, kukin on kahdella ruuvilla kiinni. "väkäsien" ja pelin välissä on kumi levyt , Ja peli heilu jonkin verran alustaan nähden kuuluuko näin olla, ruuveja olisi ollut helppo kiristä mutta jätin tekemättä. Kollimonnissa ei ole ollut ongelmia
Pekka Pietari Koskiniemi
Rovaniemi

J-M

Kymmenentuumainen peili on jo sen verran iso, että lämpötilasta aiheutuvat muodonmuutokset vääntävät sen hajalle, jos mitään liikettä ei sallita. Siksi uskoisin noiden kumityynyjen oelvan siinä. Useissa malleissa tuo muodonmuutoksten vastaanottaminen on pelkästään ruuvin varsien vääntymien tai kiinnityskohtien jouston varassa.

Mutta jos tuo heilahtelu tarkoittaa sitä että peili on riti ja kolisee tukia vasten putkea liikuteltaessa, niin sellaista ei pitäisi kyllä tapahtua, silloin kollimointi menee aina pieleen. Joissakin dobsoneissa on kuulemma sellainen ominaisuus, että jos putken kääntää ylösalaisin, niin peili pudota lopsahtaa maahan. Sky-watcherit eivät kyllä taida tehdä niin.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

ppk

Kyllä tuo peili heiluu ja siinä on väljyytä kun on  peili on paikoillaan  putkessa, myös peilin taka pinnalta paineessa on pientä kolinaa/väljää liikettä. Arviolta siinä on n.0.5mm rako pelin ja kumityynyjen välissä. Peilin irti ollessa "väkset" liikui helposti  käsin.
Pekka Pietari Koskiniemi
Rovaniemi

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: J-M - 01.09.2006, 15:18:33
Joissakin dobsoneissa on kuulemma sellainen ominaisuus, että jos putken kääntää ylösalaisin, niin peili pudota lopsahtaa maahan. Sky-watcherit eivät kyllä taida tehdä niin.

Kyllä tällainen ominaisuus on olemassa ainakin allekirjoittaneen putkessa. Peili on oikeaoppisesti ripustettu pannan päälle lepäämään, jolloin peilin  massa saadaan jakautumaan laajalle alueelle. Tämä on siis tilanne kun katsellaan muualle kuin zeniittiin. Zeniittiin katseltaessa peili lepää kokonaan 18 tukipisteen varassa. Toisin sanoen peili ei ole mitenkään kiinni itse putkirakennelmassa, ainoastaan lojuu sen pohjalla. Putoamista on estämässä pieni väkänen siltä varalta, että joku saisi käännettyä putken vahingossa osoittamaan liian alas.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

ppk

Kiitos! vastauksista. Hyvä kun on tämä foorumi niin ei tarvitse itsekseen pähkäillä ongelmien kanssa.  :D :D
Pekka Pietari Koskiniemi
Rovaniemi

Misam

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 01.09.2006, 19:51:32
Putoamista on estämässä pieni väkänen siltä varalta, että joku saisi käännettyä putken vahingossa osoittamaan liian alas.

Eli kovalla pakkasella käytön jälkeen, kun apupeilin kannattimiinkin on kertynyt härmää, ei putkea kannata / edes saa säilyttää kuivumisen aikana kokonaan ylösalaisin, jotta sulamiskosteus ei tippuisi pääpeiliin, vaan jalustan sallima kaltevuus alaspäin tai vähintään vaakataso riittää?

Make

Ohessa kuva GSO newtonin (150/750) pääpeilistä pitimessään. Löysäsin kumisten kiinnikkeiden ruuveja, koska ottamistani kuvista päättelin peilin olevan liian tiukalla. Kysymys kuuluu nyt, kuinka tiukalla niiden pitäisi olla. Kun kiinnikkeet ovat lähes kiinni (eivät vielä aivan kosketa peiliä, se pääsee liikkumaan tasossaan n. 1mm mihin tahansa suuntaan (punaiset nuolet), kunnes se osuu peilien kiinnikkeisiin (siniset nuolet). Peili voi siis liukua (keskipiste siirtyä) 1mm jos katson samaa kohdetta normaaliasennossa sekä kierrettyäni putkea akselinsa ympäri 180 astetta. Pitäisikö tällainen liike olla estetty? Kollimointi voinee kärsiä liikkeestä?

Tarkennuksena vielä: käytän putkea kuvaukseen digijärkkärillä ekvatoriaalisen jalustan päällä.

Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Kaizu

Käsitykseni mukaan kollimoinnin kannalta 1mm ei merkitse mitään. Häiritseväksi se saattaa tulla silloin kun peili kääntää kylkeä kesken valotuksen. Se otos ainakin menee piloille. Jos se on 30 sekunnin valotus, niin se harmittaa 30sek. Jos se on tunnin valotus niin harmittaa vähän enemmän.

Kaizu
Kai Forssen

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: Make - 30.03.2008, 21:39:29
Kysymys kuuluu nyt, kuinka tiukalla niiden pitäisi olla. Kun kiinnikkeet ovat lähes kiinni (eivät vielä aivan kosketa peiliä, se pääsee liikkumaan tasossaan n. 1mm mihin tahansa suuntaan (punaiset nuolet), kunnes se osuu peilien kiinnikkeisiin (siniset nuolet). Peili voi siis liukua (keskipiste siirtyä) 1mm jos katson samaa kohdetta normaaliasennossa sekä kierrettyäni putkea akselinsa ympäri 180 astetta. Pitäisikö tällainen liike olla estetty? Kollimointi voinee kärsiä liikkeestä?

Tarkennuksena vielä: käytän putkea kuvaukseen digijärkkärillä ekvatoriaalisen jalustan päällä.

No ei oo hirveesti ollut kollimointi ongelmia kuvissasi  :)

Jos peili klappaa 1mm puolelta toiselle, niin voi siihen jotain fylliä laittaa - varsinkin jos  ekvaattorisella jalustalla sojottelet pitkin iltaa milloin minnekkin, ympäri taivasta. Saattaa jossain suunnssa loksahtaa huonoon kollimointiin. Tosin Canonin 22mm x 14mm kennolla ei ole katastrooffi jos kollimointi on 2mm pielessä - kollimoitu alue osuu edelleen kennolle - tosin jossain kriittisessä tapauksessa vähän aiotusta kohteesta sivuun..

Hyvän fyllin saattaa sada vaikka A4 ruutupaperilehtiön taustapahvista tai yksinkertaisesti taittelemalla pitkästä sentinleveästä paperiliuskasta sopivanpaksuisen haitarin. Tai ohuesta nahkasuikaleesta, tai muovista..

Tee seuraavsti: kiinnitä peilin tuennat tiukalle, kuitenkin niin että ne ei paina peiliä mistään - peilillä pitää olla klappia.
Käännä peili kehyksineen 45.. 80 asteen kulmaan,  niin että peili valahtaa kehyksessä  alas reunaan, mutta nojaa edelleen tausta tukeensa. ylimpään kiinnittimen ja peilin väliin on nyt tullut rakonen johon voit fyllin laittaa pahvi/paperiliuska pitää mennä paikoilleen vaivattomasti työntämällä ilman apuvälineitä, toisaalta ei saa ihan puhaltamallakaan sieltä pois lähteä.
Käännä peili kehyksineen 180 astetta, peili makaa nyt äsken tilkityn tuen päällä, kokeile kopiopaperista tehdyllä liuskalla saatko sen nyt työnnettyä ylimmän kiinitystuen ja peilin väliin - pitäisi mennä helposti, pitäisi mennä helposti kaksinkerroin taitettunakin, mutta ei välttämättä 4 kertaisena. Käännä peiliä 90 astetta ja toista homma.

Niin kuin Kaitzu tossa kerkes jo väliin sanoa, niin ei ole valttämätöntä..

Timo Kantola

Make


Kiitos vinkeistä, Kaizu ja Timppa!

Tutkin tarkemmin välystä ja huomasin sen olevan hieman pienempi kuin luulin. Peilin paikallaan pitämiseen riitti yksinkertainen paperi kahden kiinnikkeen väliin ja kaksinkertainen kolmannen kiinnikkeen väliin. Päätin kuitenkin tutkia putken toimintaa ilman tilkkeitä, joten otin paperinpalat pois. Laitettuani peilin paikalleen kollimoin putken pystysuorassa asennossa cheshire-okulaarin avulla. Käänsin putken lähes vaakatasoon ensin vasemmalle ja sitten oikealle. Putken asennon ohittaessa pystysuunnan kuului pieni lonksahdus peilin liukuessa puolelta toiselle. Yllätyksekseni huomasin, että katsoessani cheshiren läpi en voinut havaita eroa kollimoinnin tasossa: cheshiren katselureikä ja peilin keskimerkki (vaalea rengas) pysyivät havaintotarkkuuden rajoissa keskitettyinä.

Yöllä tekemäni kuvaustestit paljastivat, että kuvanlaatu oli aiemmin kärsinyt juuri tästä peilin pinteessä olosta. Liitin viestin loppuun digijärkkärillä otetun yksittäiskuvan vasemman ylänurkan ennen ja jälkeen peilin vapautuksen. Kuvat puhuvat puolestaan  :D. En ole viime viikkoina päässyt nauttimaan putken täydestä kapasiteetista, mutta nyt pääsen  :P Tosin kausi uhkaa loppua kesken kaiken. Nyt putken saa tarkennettua ja tähdet ovat paljon pienempiä.

Vertailukuvat NGC4490:sta:

Ennen:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2336.msg18348#msg18348

Jälkeen:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2336.msg18685#msg18685

Löysin vielä lisätietoa: http://www.iceinspace.com.au/index.php?id=63,206,0,0,1,0. GSO:n putket tulevat ilmeisesti aika usein tehtaalta peili liian kireällä.

Peili pinteessä:


Peili vapautettuna ja pieni liike sallittuna:

Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi