NGC 2146

Aloittaja laasaja, 05.12.2016, 23:53:14

« edellinen - seuraava »

laasaja

Tällaisesta omituisuudesta en ihmeekseni löytänyt valmista ketjua, joten laitetaan avaukseen. Olemme tässä hiljalleen Heinon Mikon kanssa käynnistäneet pienimuotoisen projektin Paimion Kevolassa siten, että pyrimme käyttämään kaikkea mahdollista olemassa olevaa kalustoa sekaisin, jotta myös tämä viime aikoina huomattavasti kohentunut observatorio saataisiin kunnolla käyttöön. Projekti on toki vielä alkutekijöissään ja harjoittelu tuo omat haasteensa sekä kuvaamiseen että kuvien käsittelyyn. Lauantain (3.12.2016) yökohteeksi valikoitui 70 miljoonan valovuoden päässä, Kirahvin tähdistössä, sijaitseva NGC 2146. Galaksin todellinen koko on noin 80 000 valovuotta ja hän kärsii jonkinlaisesta transformaatiosta (mitä luultavammin lähellä olevan NGC 2146A vaikutuksesta). Ehkäpä juuri "lähiaikojen" ohituksesta johtuen galaksi luokitellaan tähtiryöppygalaksiksi. Kohteen kirkkaus on peräti 10.3 magnitudia ja kokokin jopa 6.0 x 3.4 kaariminuuttia.

Tässä kuvassa kaukoputkena on ollut Kevolan Planewave CDK 17''. Kameran ääressä on häärinyt Mikko Heino yön pimeinä tunteina keräten valoa Atik One 6.0 CCD-kameralla. Mukana Astrodonin LRGB-suotimet, joiden kanssa valoa on kerätty luminanssia 12x10 minuuttia bin 1 ja RGB 6x5 minuuttia bin 2 / värikanava. Ei erillistä seurannan korjausta. Aloituksen kuvan on vääntänyt allekirjoittanut PixInSightilla. Tämä oli samalla ensimmäinen oma käsittely kuvista, joissa käsittelin luminanssin ja värit erikseen (tuotti tietysti haasteita järkkärin kuvien käsittelytottumuksen jälkeen). Lopputulos voisi tästä johtuen olla materiaaliin nähden parempikin.

Jani Laasanen

einari

On mielenkiintoisen näköinen kohde, eli kannatti aloittaa ketju.
Pehmennystä on käytetty aika reippaasti.
___
Tapio

laasaja

Käsittelyssä on tosiaan vielä haasteita silloin, kun CCD-kameran materiaalia käsittelee luminanssin ja värien kanssa erikseen. Eiköhän tämäkin taito kehity, kun kuvia ja kokemusta kertyy enemmän.

laasaja

Piti heti aamulla ottaa uusiksi kuvan käsittely. Tällä kertaa käsittelin vain hieman RGB:tä ennen luminanssiin yhdistämistä. Loppukäsittelyn tein yhdistetystä kuvasta samankaltaisin menetelmin kuten olen järkkärikuvien kanssa toiminut.

Murtsi

Wow, mikä kuva  :cool: melkoinen parannus käsittelyssä yhden yön aikana, saman kehityksen jatkuessa saa tulevaisuudessa odotella enemmänkin tällaisia huippukuvia, laitteistokin kun tuntuu olevan pro tasolla, onnittelut.

Mielenkiintoisen näköinen galaksi jota haluaisin itsekin kuvata, omalle newtonille on kuitenkin toistaiseksi liian pieni, mutta eihän sitä tiedä jos kokeilee joskus mitä tulee tulokseksi hmm...

einari

Samaa mieltä kuin Murtsi - huomattava parannus edelliseen verrattuna.
Vielä kun tähtiä saisi kutistettua eka kuvan tyyliin...
___
Tapio

laasaja

Kiitoksia vain kommenteista. Tähtien pienennys saa jäädä toistaiseksi :D Uutta materiaalia Kevolasta tulee varmasti lisääkin, jos vain sään haltijat niin sallivat. Kuvien käsittelytaidot kehittyvät toivon mukaan uusien kohteiden avulla.

Timpe

Mielenkiintoinen kohde löytynyt ketjun avaukseen ja hyvä lopputulos. Noista suuristä tähdistä on kiusaa varmaan kaluston ("Planewave CDK 17'') liki kolmen metrin polttovälin takia ts. seeingin kiuhunta levittää tähtiä kennolle ihan eri tavalla kuin harrastajaputkilla alle 1500mm polttoväleillä kuvaten. Nätti kuva kaiken kaikkiaan huippukalustolla eli jatkakaa harjoituksia! :cool:
PS. Mikä jalusta ohjaa tuollaista valoämpäriä ilman guidausta?
- Timo Inkinen

laasaja

Planewavea kannattelee 10Micron 3000hps. Tämä kohde oli jalustalle periaatteessa "helppo" seurattava korkealla olevana kohteena, mutta kyllä tuon kanssa yleensä saa kuvattua sellaiset 8-10 minuuttia, oli kohde missä päin taivasta hyvänsä.

Pitkä polttoväli tuo tosiaan omia haasteita kuvaamiseen. Seeingillä on todella merkittävä vaikutus lopputulokseen. Ei siis ihme, että tähdet pullistuvat helposti kohtuuttoman suuriksi. Toisaalta putken ominaisuudet antavat mahdollisuuden kuvata myös näitä hieman pienempiä ja harvemmin kuvattuja kohteita, vaikka lopputulos usein jääkin esimerkiksi upeiden sumukuvien varjoon. Itselleni saapui viime viikolla TS Imaging Star 80 mm f/4,4 eli 352 mm polttovälin pikku-APO. Näyttäisi siltä, että sen saa varsin mukavasti kiinnitettyä Planewaven kylkeen. Tuo 10Micron saa tulevaisuudessa siten hoitaa seurantatehtäviä myös pienemmälle kalustolle.

Jussi Koponen

Kerrassaan loistava kuva Lasaaja! Mukavan neutraalit ja "luomut" värit.

Aries

Laitan tässä myös oman versioni kuvasta näin kuvaajan ominaisuudessa. Seeing oli kyllä aika surkea kuvaushetkellä. Käsittely yhtä tuskaa.
Mikko Heino
Zwo Asi2600MC Pro
SW Esprit 100
Canon 200mm f/2.8 L
Ioptron CEM70G