SAR / protoni revontulet?

Aloittaja oar, 18.11.2016, 10:06:14

« edellinen - seuraava »

oar

Kuvailin reposia Pohjoissavossa lokakuussa. Ihan tavallisten pohjoisen tulien lisäksi kamera paljasti tummanpunaisen itä-länsi suuntaisen kaaren. Kaari oli paljaalle silmälle näkymätön, mutta tarttui vielä kameran kennolle ja oli havaittavissa kuvista juuri ja juuri. Kuvien käsittely PS:lla toi kaaren joissain kuvissa hyvinkin voimakkaasti esille. Kyseessä lienee SAR tai protoni -revontuli. Onko kenelläkään tietoa, voidaanko asia määrittää otetuista kuvista? Kuvista on sekä JPEG että RAW originaalit. Esimerkkinä on yksi muokattu kuva, jossa kaari on erityisen voimakas.

RL

Onko käsittelemätöntä kuvaa saatavilla näytille?

Lauri Kangas

Käsittely vaikuttaa aika ronskilta. Nythän tuossa on maalattu punaista jopa koivun päälle. Näyttäisi ettei liity revontuliin mitenkään, mutta alkuperäisestä kuvasta näkisi paremmin.

VP

Picasso! :azn:
En aloitusviestin kuvaa kyllä SAR kaarena pitäisi. Laita jakoon vaikkapa alkuperäinen (käsittelemätön) raw tiedosto.

-V

oar

Tintoretto jälleen tontilla. Kiitos kiinnostuksesta. Kuvan tausta ja muodostaminen: Käyttämäni kamera on Olympus O-MD E-PL5, joka kuvaa punaista infrapunaan asti. Nyt esitetty ilmiö on havaittavissa kameran näytöllä. Muutaman testin perusteella se on juuri ja juuri tietokoneen näytön gamutin alueella. Jotkut näytöt näyttävät sen toiset eivät. Kuvatiedostossa signaali on kuitenkin selkeä. Kaivoin signaalin esille ja laskin sen taajuutta paremmin näkyvän valon alueelle ja muodostin sen avulla esimerkkikuvan.

Alkuperäinen kuva ja kuva jossa signaali on käsitelty selkeästi esille, ovat liitteenä. Harmillisen matalaresoluutioisena, mutta kuitenkin.

Peruskysymys oli: voidaanko ko. ilmiön aallonpituutta määritellä kameran (RAW) kuvasta tarkempaa määrittelyä varten? :)

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: oar - 21.11.2016, 09:01:33
Kuvatiedostossa signaali on kuitenkin selkeä. Kaivoin signaalin esille ja laskin sen taajuutta paremmin näkyvän valon alueelle ja muodostin sen avulla esimerkkikuvan.

Peruskysymys oli: voidaanko ko. ilmiön aallonpituutta määritellä kameran (RAW) kuvasta tarkempaa määrittelyä varten? :)

Ei voida. Tuosta taajuuden laskemisestakin olet ymmärtänyt kameran kennon toiminnasta jotain aivan väärin. Signaali on alunperinkin näkyvän valon alueella jos se on kameraan tarttunut. Se on vain kovin himmeä.

Tätä samaa asiaa muuten vängättiin foorumilla hiljattain monen sivun verran, kun yksi jääräpäinen heppu yritti suodattaa auringon aallonpituuksia esiin kontrastityökaluilla. Ilmeisesti jokseenkin samansuuntainen väärinkäsitys kuin tässä on nyt käsillä.

Tuon vasemmanpuoleisen kuvan perusteella kysymyksessä kyllä voisi olla SAR-kaari. Tai ainakaan noin pienestä kuvasta ei voi sanoa että se ei olisi sellainen. Joka tapauksessa noista käy ilmi että ketjun aloituskuvassa on menty oikein reippaasti kuvamanipulaation puolelle.

Laitapa se ihan originaalikuva täyskokoisena, niin voidaan katsoa tarkemmin. Jos kerrot myös miltä päivältä havainto on, niin näkisi onko muilla saman suuntaisia havaintoja.

oar

Kiitos vastauksesta Lauri.  Laitan mielelläni kuvan lähempää tarkastelua varten. Miten saan sen sinulle?

Kameran ir -ominaisuuksista haluan kertoa sen verran, että sillä pystyy kuvaamaan kuumia kohteita pilkkopimeässä. 350-asteinen kolvi täysin pimeässä kuvautuu varsin selkeästi violettina 25500 iso / 10 sec. Olen myös testannut kameran toistoa 720 nm:iin asti ja kuva muodostuu edelleen. Siitä eteenpäin en testannut sillä minua kiinnosti silloin lähinnä Ha, jonka toistossa ei ollut ongelmia. Käytin testissä Otaniemen valolabran valolohdettä ja suotimia. Testi ei kuitenkaan ollut järjestelyiltään muuta kuin pikatesti eikä siten täytä tieteellisiä kriteereitä.

Lauri Kangas

Voit pistää vaikka liitteenä lauri.kangas@iki.fi. Voin sen sitten sijoittaa ladattavaksi muille halukkaille, voi olla ettei uudelta koneelta vielä löydy kaikkia kilkkeita raw-kuvien avaamiseen.

Tuosta infrapunan toistosta: Kamerat kyllä näkevät infrapunaa jonnekin 1000nm taakse asti, mutta yleensä ensin rajoittaa IR-block suodatin. Tyypillisesti herkkyyskäyrä on sellainen että suodattimesta huolimatta sellainen pieni häntä jatkuu sinne mikrometrin nurkille saakka. Sen takia kolvista lähtevä infrapuna näkyy kuvassa, kunhan valottaa aika pitkään. Suuri ISO-luku ja 10s valotus kielii, että infrapunaa ei kaikesta huolimatta tule kovin paljon läpi. Tuo 720 nm on vielä nippa nappa näkyvän valon puolella. Ainakin kirkas valo näkyy kyllä tuollakin aallonpituudella paljain silmin.

SAR-kaaren punainen valo on kuitenkin ihan normaalia punaista valoa, eikä sen näkyminen kuvassa kieli siitä että infrapunaista valoa tallennettaisiin ja muutettaisiin jälkikäteen näkyväksi. Muuten, jos näin tehtäisiin, niin kyseessähän olisi taajuuden nostaminen, ei laskeminen.  :wink:

oar

Juu, näinhän se on. En aluksi ajatellut asiaa teknisestä lähtökohdasta vaan valoa ja sen "väriä/taajuutta" tekniikasta irrallisena mutuna. Alkuperäinen kysymys on näin tarkasteltuna irrelevantti ja esittämäni tarkastelu virheellinen. Kiitos kärsivällisistä vastauksista.

Tästä tosin seuraa yksi alkuperäistä sivuava kysymys :) ? Kuinka tällaisissa tapauksissa revontulen väri / nm voidaan mitata? Haaveilen luonnollisesti pakettiautoa pienemmästä ratkaisusta.

Laitan alkuperäistä RAW:ta tulemaan pian.