ccd-kameran sopivuudesta

Aloittaja J Piira, 27.09.2016, 18:56:42

« edellinen - seuraava »

J Piira

Minulla on tuolla laatikossa pyörinyt käyttämättömänä  joku Atikin manuaalinen filtteripyörä ja Baaderin R,G,B-suotimet 1.25" . Eli jos tässä joskus innostuisi kokeilemaan LRGB-kuvausta, niin millaisella kennokoolla noilla kannnattaisi yrittää vai ovatko liian pienet.  Kuvausputket ovat Newton  250/13000mm ja pienempi se BorenSimon 8" . Toimisiko L-suotimena Asi120mm:n mukana tullut IR-suodin?
- Jukka -

vehnae

Tuo riippuu hieman putken aukkosuhteesta ja siitä kuinka lähelle suotimen saa kennoa. Parhaimmillaan 1,25" suodin riittää 4/3" (four thirds) -kokoiselle kennolle (KAF-8300, ASI1600) jos aukkosuhde on kohtuullinen (~f/5) tai suodattimen saa erityisen lähelle kennoa (esim. ASI1600 suoraan suodatinpyörään ruuvattuna). Tätä pienempien kennojen kanssa tuskin tulee ongelmia vinjetoinnin kanssa.

IR/UV-cut -suodin toiminee luminanssina, mutta todennäköisesti putken saa tarkentaa uudelleen suodinta vaihtaessa niiden paksuuseroista johtuen.

J Piira

Joo kiitos!  Onko tarkennus noilla suotimilla siis vain suotimen paksuudesta riippuva asia.  Noissa minun ASI120 kameroissa ei ole mitään suljinta. Esitteissä esim. Atik383L+ puhutaan jotain sulkimesta. tapahtuuko valotukset sulkimen kautta vai kuvausohjelman kautta kuten tuolla Asilla. Tuossa esitteessä puhutaan  myös "kuivauspatruunasta", jota välillä paistetaan uunissa. Mitenkähän usein tuo pitää tehdä?
- Jukka -

vehnae

Riippuu monesta asiasta, tottakai :smiley:. Taustalla tässä on siis se, että optiselle polulle asetettu tasolasi siirtää tarkennuspistettä taaksepäin noin kolmanneksen lasin paksuudesta. Monet suodinvalmistajat markkinoivat suotimiaan "parfocal"-käsitteellä mikä tarkoittaa, että saman valmistajan suotimet ovat samasta materiaalista (sama taitekerroin) ja jollain toleranssilla samanpaksuisia. Tähän vaikuttaa kuitenkin myös käytetty optiikka, jonka värinkorjauksen laadusta riippuen eri värit tarkentuvat riittävän lähelle toisiaan tai sitten ei. Käytännössä kuitenkin esim. Astrodonin laadukkailla suotimilla ja todella hyvällä optiikalla (Canon 300mm f/2,8 L IS) eri suotimien parhaalla tarkennuspisteellä on mitattavissa olevia eroja. Eri asia sitten, vaikuttavatko nämä loppukuvaan – erot ovat kuitenkin pieniä ja jos aukkosuhde on hitaampi niin tarkennuksessa saa aina enemmän anteeksi. Jokatapauksessa kannattaa lähteä oletuksesta että saman valmistajan suotimet pelaavat hyvin yhteen, ja jos lopputulos häiritsee itseä niin sitten tarkentaa tiheämmin. Kokeilemalla selviää :azn:.

Sulkimesta, kameroissa on kennotyypistä riippuen joko elektroninen tai mekaaninen suljin. Sovellusten kannalta kamerat toimivat samalla tavalla, lähinnä mekaanisella sulkimella pienin mahdollinen valotusaika on suurempi, mikä voi tulla vastaan flat-kuvien kanssa jos käyttää kirkasta valonlähdettä. Joissain kalliimmissa kameroissa on elektronisen sulkimen lisäksi myös mekaaninen suljin, mikä mahdollistaa dark-kuvien ottamisen kameraan koskematta.

Kuivauspatruuna pitää kosteuden pois kennokammiosta, mikä ehkäisee kameran etulasin huurtumista. Patruunan "täyttyminen" riippuu täysin olosuhteista joissa kamera on, mutta paistamisen voi tehdä vaikka aina kesäpuhteina. Jos huurtumista ei esiinny niin tiuhempaa tahtia ei tarvitse miettiä.

J Piira

Kiitos noista selkeistä vastauksista. Kunhan kelit vähän selkenisi, että pääsisi vielä testailemaan jalustojeni toimintavarmuutta, niin voisi ajatella ccd-kameran hankkimista. Kyselen varmaan sitten kokemuksia niistä, joiden luulen sopivan kalustooni. 
- Jukka -