Apua newtonin "elvyttämiseen"

Aloittaja Lamont, 24.07.2016, 19:43:19

« edellinen - seuraava »

JuhaPka

Ei sitä putkea ole lyhennetty, minun GSO on saman pituinen.
Visuaali käyttöön tarvitsee 2"-->1.25" 30mm jatkopalan......

mistral

Apupeilin koko 63mm on valtava mikä todistaa että putki on suunniteltu kuvaamiseen. Teräsputkesta on voitu pätkästä vähän yli sentti mikä on epäilyttävän vähän mutta onhan se mahdollista.

Ei muuta kuin joku jatko okulaareille jotta pääset katselemaan.

Jos haluat varmistaa peilin polttovälin, ota voipaperia tai leivinpaperia ja mallaat sitäkun putki on sihdattu kuuhun. Sillä kohtaa kun kuva piirtyy terävänä paperiin, siinä on polttotaso. Sitten vaan mittaa matkan putken optiselle akselille ja siitä matkan pääpeilin keskelle. Jos se on 750mm, silloin peili on varmaankin alkuperäinen eli voidaan poissulkea se että olisi omatekemä.

Lamont

Lainaus käyttäjältä: Oskari - 24.07.2016, 22:31:46
Ethän nyt sekoita polttoväliä ja putken pituutta keskenään? Tuo 750 on siis putkesi polttoväli ja sen tuubin pituus on jotain muuta. Voi ihan hyvin olla ettei putkea ole lyhennetty ollenkaan. :smiley:

Mittasin tuon päästä päähän ja tuon 68cm sain, outo mitta kieltämättä ja apupeíli on todennäköisesti alkuperäisessä paikassa noin 8 cm putken sisällä (en ole mitannut). Aika nätisti tuo on sahattu jos on, mutta, että siinä on kuusi reikää mihin pääpeilin pidikkeen voi laittaa, viittaisi siihen että sitä on sahattu ja myös seikka että se pääpeilin pidike oli vain kahdella ruuvilla hennosti kiinni ja se että ne mutterit oli teipattu siihen putken sisäreunaan, kielivät kyllä siitä että tuota on lyhennetty. Pitää tutkia tarkemmin jos löytyisi jotain todisteita vielä puolesta tai vastaan.

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 24.07.2016, 22:40:10
Eli tarvitset loittorenkaan / renkaita. Okulaaria täytyy saada kauemmas tarkentimesta jotta se tarkentuisi. Myöskin kameran tarkennuspiste selviää helpoiten kokeilemalla.

-V

Entäs sellainen 3 cm paksu aluslevy, eikös se ajaisi saman asian?

Ja kiitos kaikille vastauksista ja neuvoista

Tane

 Nykyisin GSO 150/750 newtonin pituudeksi ilmoitetaan 690mm. SW vastaava malli on 673mm. Sillä kintaalla liikutaan lyhentämättömissä, koskemattomissa putkissa. 680mm on aika oikeaa liki...Mallit hieman vaihtelee kun GSO:lla on vanhempiakin joka tämä kyseessä oleva lienee.
Celestron C14,

JuhaPka

Tuliko putken mukana 2 jatkopalaa fokuseriin?
toinen on 35mm 2" jatkopala ja toinen 2"---->1.25" 30mm jatko.
Visuaali katselussa molemmat laitetaan fokuseriin ja DSLRn kanssa otetaan molemmat pois.


Murtsi

Edellä mainituista seikoista päättelen että putki on alkuperäisessä mitassaan, nuo mainoksen mitat ovat suurinpiirtein mittoja ja siitä tuo mittasi poikkeaa vain reilun sentin verran, ei kuulosta mitenkään järkevältä modaukselta ellei putkessa ole ollut paikoillaan jotakin erikoisempaa fokuseria.

Tuo putken lyhentäminen ei auta asiaa ollenkaan, vaan pilaa koko putken järkevän käytettävyyden, pääpeili on hiottu tuohon 750 millimetrin polttoväliin eikä se muutu miksikään jos putkea lyhennetään, tällöin polttopiste menee vain kauemmas putken ulkopinnasta.

Onko mahdollista saada kuvia tuosta ongelmaputkesta, josko niistä selviäisi jotakin. Jos ongelma ei ratkea niin kannattaa olla yhteydessä paikalliseen tähtiseuraan, josta luultavasti löytyy osaamista ongelman ratkaisemiseksi.

Tätä kijoittaessa tulikin pari huomiota asian tiimoilta ja muistankin nyt että jokunen vuosi sitten ostin Orion Opticsin putken jossa tosiaan tuli mukana muistaakseni noin 50 mm:n jatkopala joka laitettiin kiinnifokuseriin jois putkella havainnoitiin visuaalisesti, polttotasolla kuvattaessa jatko otettiin pois.

Tane

 Minulla oli vuosi sitten vanha GSO 150/750 newton jossa 1,25" tarkennin. Tarkennin oli pitkä ja tarkoitettu visuaali havainnointiin. Päästäkseni kuvaamaan hommasin lyhyen profiilin 2" tarkentimen. Planeettakuvaus muistaakseni onnistui alkuperäisellä pitkälläkin tarkentimella siinä kun sai käyttää 3x barlowia.
Celestron C14,

VP

Lainaus käyttäjältä: Lamont - 24.07.2016, 22:43:13
Entäs sellainen 3 cm paksu aluslevy, eikös se ajaisi saman asian?

Samahan se siirrätkö vai jatkatko tarkenninta. Kumpikin pitäisi toimia, kannattaa myös mitoittaa aluslevy / loitto niin että tarkentimessa on varaa siirtyä molempiin suuntiin.

-V

JuhaPka

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 24.07.2016, 23:04:16
Tätä kijoittaessa tulikin pari huomiota asian tiimoilta ja muistankin nyt että jokunen vuosi sitten ostin Orion Opticsin putken jossa tosiaan tuli mukana muistaakseni noin 50 mm:n jatkopala joka laitettiin kiinnifokuseriin jois putkella havainnoitiin visuaalisesti, polttotasolla kuvattaessa jatko otettiin pois.

Juuri näin...minulla on  sama GSO 750/150 F5 putki ja noita jatkopaloja tarvitaan visuaalista havannointia varten ja
Canonilla kuvatessa jatkopalat täytyy ottaa pois , jotta tarkennus onnistuu..............

Tane

Onko kyseessä olevan putken tarkennin nyt 2" vai 1,25" vai molempia jatkoineen(kysyn koska sellainen malli GSO:lta läytyy jossa on vain 1,25" tarkennin).
Celestron C14,

blaatu

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 24.07.2016, 23:21:11
Samahan se siirrätkö vai jatkatko tarkenninta. Kumpikin pitäisi toimia, kannattaa myös mitoittaa aluslevy / loitto niin että tarkentimessa on varaa siirtyä molempiin suuntiin.

-V

Joskus myöhemmin saattaa kyllä kaduttaa jos putken ja tarkentimen väliin on rakennellut täytettä. Erilaisia vermeitä tuppaa kertymään kameran ja tarkentimen väliin , ja ne tarvitsevat tilaa.

Lamontin puinen jatkoholkki visuaaliseen katseluun tuntuu käyttökelpoiselta, jos puuta ja sorvi on käytettävissä.
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

Lamont

Juu, elikkä siinä ilmoituksessa luki GSO 750/150 ja sillä perusteella luulin että se on gso, mutta kyljessä lukee vain "Teleskop Service", vaikka ei kai noilla merkeillä ole niin väliä. Tässä kuitenkin kuva kaikesta mitä siinä paketissa oli sekä tuosta teippimutteri virityksestä jonka tilalle ajattelin keksiä jotain tukevampaa (tuosta ilmastointiteipistä ei kannata välittää se on vain estämässä pölyn pääsyn putkeen, noista edellisen focuserin rei'istä). Tuo minun 2 tuuman adapteri on 3cm korkea ja nostaa okulaaria ja kameraa tasan yhden sentin. Eli samanlainen mutta pitempi pitänee luoda. Kiitos jälleen kaikille vastauksista ja neuvoista.

Tane

 Kiitos, kuva selvensi asian...Noita edellä tulleita neuvoja vain harkintaan ja kokeiluun. Putken lyhennykseen ei tarvetta. Se on vihoviimeinen keino ellei muuten kameran kennoa saa tarpeeksi kohti peiliä. Voi tulla kyseeseen vasta jos kamera on CCD ja väliin tarvitaan suodinkiekko ja OAG guider.
Celestron C14,

Lamont

Juu, onneksi ei tarvitse sahailla ja kiitos teille siitä päätöksestä. Toinen huomio oli minkä unohdin mainita, että tuo focuserin putki jää noin 5cm päähän apupeilistä kun se on alimmillaan, tämä voi tietysti olla tarkoituskin että valoa ei blokata niin paljoa, mutta on myös mahdollista että tuo ei olekaan se alkuperäinen focuseri, mutta ei kai silläkään väliä, nyt vaan sorvailemaan ja hiomaan. Taidan tehdä nuo molemmat eli aluslevyn ja tuon 2 tuuman adapterin ja katsoa kumpi toimii paremmin, joku toinen materiaali kuin puu olisi varmasti parempi mutta siihen riittää taidot jotenkin ja se on myös halvempaa. Toivon parasta ja kiitollinen olen kaikille vastauksista.

Murtsi

Puu on varmaan hyvä vaihtoehto jos metallin työstäminen ei suju, itse tein omaan putkeeni korotuspalat vanerista, on toiminut nyt pari kautta mainiosta. Ei olisi ollut pakko laittaa mitään korotuksia fokukseen saamisen takia vaan fokkarin putki tuli ikävästi melkein neljä senttiä ulospäin ja kamera suodinpyörinen sekä OAG yksikköineen painaa parin kilon verran niin epäilin että helposti taipumia syntyy...