Sh2-239

Aloittaja Murtsi, 03.01.2016, 19:53:58

« edellinen - seuraava »

Murtsi

Alotin uuden ketjun tälle hienolle kohteelle koska sellaista ei löytynyt valmiina. Kohde on emissiosumu joka on yrittänyt piiloutua pimeän sumun sisään. Kohteesta ei ole hirveästi tietoa tarjolla, googlettamalla kuitenkin jotakin löytyy jos näin haluaa. Seuraavassa linkissä on erittäin hieno kohteesta otettu kuva jonka perusteella alunperin päätinkin kohteen itsekin kuvata, minun välineet tosin ovat aivan eri luokkaa kuin tässä esimerkkikuvassa http://apod.nasa.gov/apod/ap111208.html

Kuvaa on valotettu neljänä iltana/yönä (12.9-, 4.11-, 14.12- ja 16.12.2015). Kuvasin LRG ja B suotimella joihin sain  valoa 200/90/120/115 minuutin verran, yhteensä sitä tuli kaiken kaikkiaan  kahdeksan ja puolen tunnin verran. Kohinaa jäi vielä sen verran että mahdollisesti ensi syksynä jatkan valottamista, nyt talvi ja lumi kerkesi tulla ennen kuin olin saanut riittävästi dataa talteen.


einari

Mielenkiintoinen kohde ja ja laatukuva jälleen.
___
Tapio

Ransu

Kiitos Murtsi kun vinkkasit katsomaan tätä kuvaa Hauholla. Tämä olikin jäänyt minulta huomioimatta, upean näköinen kuva ja oikea Herbig-Harojen aarreaitta.
Tuossa kuvan keskellä on HH 102 ja 15 kaariminuutin säteellä siitä on 20 muuta HH kohdetta, esim HH 154 on selvästi nähtävissä.
http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-basic?Ident=hh154&submit=SIMBAD+search (klikkaa oikean laidan kartta näkyviin full screen tilaan)
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 08.02.2016, 19:22:13
Tämä olikin jäänyt minulta huomioimatta, upean näköinen kuva ja oikea Herbig-Harojen aarreaitta.

Et ollut ainoa, jolta tämä kuva oli mennyt ohitse. Hyvää kuvalaatua taas kerran Murtsilta!
Pikkuisen lisäisin kuvaan kontrastia "potkua antamaan", mutta Murtsin tietäen tämä sävydynamiikka on ollut tietoinen valinta eli ei siitä sen enempää.  :wink:
- Timo Inkinen

Murtsi

Kiitokset kommenteista, sävyt on mietitty valmiiksi ja ovat nyt tällaiset, tuntui paremmalta jättää kuva hieman vaaleahkoksi koska tuota hentoa ainesta on koko kuva alalla ja lisäkontrastilla se meinasi häipyä näkymättömiin.

Noista Herbig-Haro kohteista yritin saada annotoidun kuvan aikaiseksi mutta en saanut siihen muuta kuin pelkästään kirkkaimpien tähtien magnitudilukemia, joku voisi kertoa miten tuon voisi tehdä tuohon minun kuvaani, halutessaan sen saa tehdä vaikka valmiiksikin ja laittaa vaikka liitteeksi tähän ketjuun.

naavis

Annotoitu versio löytyy alta. HH-katalogia ei PixInsightista löytynyt valmiina, joten tiedot piti ladata Vizieristä ja perata data käsin oikeaan muotoon. Laitoin viestin liitteeksi katalogin, jota voi käyttää PixInsightissa. Annotointiskriptin käyttöliittymästä voi lisätä Custom Catalogin ja valita Catalog Pathiksi tuon tiedoston polun. Ransu osannee arvioida miten hyvin tuo täsmää oikeisiin kohteisiin. Ainakin osa merkinnöistä osuu näennäisesti tyhjän päälle.


Ransu

Noista tyhjän päälle osuvista on hankala sanoa. Noita samanlaisia tyhjiä paikkoja on myös omissa toisten kohteiden kuvissa. Olen silmäillyt simbadin kautta avautuvia tutkijoiden raportteja ja näitä tutkitaan ja kuvataan isoilla putkilla (mm 8m Subarulla) joten ei ole ihmekään jos ei pikkuputkilla näy mitään. SII filtteriä näytettiin käytettävän yleisesti parissa tukimuksessa, ilmeisesti erottuvat paremmin siinä.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/