HADS-projekti

Aloittaja Timo Kantola, 06.10.2015, 18:16:35

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Syyskuussa 2012 Olin tehnyt muutamana yönä mittauksia KZ Lac tähdestä, ja ladannut mittaukset AAVSO:n tietokantaan. Siellä tiedot lepää ja odottaa käyttäjää.

Patrick Wils Belgiasta otti yhteyttä pari viikkoa sitten ja kysyi, että voiko käyttää KZ Lac mittauksiani tutkimuksissaan - HADS (High-Amplitude Delta Scuti Stars) projektissa. Sanoin että siitä vaan... Mittauksiani käytettiin määrittämään KZ Lac tähden maksimin ajankohtaa. Kyseistä määritystä käytetään, kun muuttujasta tehdään O-C (Observed minus Calculated) diagrammi.
  O-C diagrammin avulla tutkitaan muuttuvissa tapahtuvia pienen pieniä muutoksia, O-C:stä lisää:  http://www.vs-compas.belastro.net/bulletin-pdf/article/3-8.pdf muutokset on havaittavissa vuosien - vuosikymmenten saatossa. Muutosten havainnointiin tarvitaan vuosien.. vuosikymmenten mittaisia havainto sarjoja, joten  havaintoprojektien pituus on vuosia... vuosikymmeniä. HADS-projekti on yksi tälläinen.

Noin nyt on nimi mainittu - Cominssions 27 and 42 of the IAU
information bulletin on variable stars Number 6150
http://ibvs.konkoly.hu/cgi-bin/IBVS?6150

Julkaisussa oli KZ Lac:ista 12 maksimi määritystä, joista 3 perustui mittauksini. Kokonaisuudessaan julkaisu koskee 70 HADS tähteä, ja niille 409 mitattua maksimi ajankohtaa, joten osuuteni on hyvin vaatimaton 3 pistettä KZ Lac:in O-C diagrammissa. Toisaalta KZ Lac sai käytöksestään erikoismaininnan, ja vaatii viellä muutaman kymmenen vuotta seurantaa, jotta voidaan sanoa onko se lintu vai kala.

HADS-projekti
http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-veranderlijke-sterren/over-werkgroep-veranderlijke-sterren/de-werkgroep/hads

Kuukkeli käännöksenä, jos hollannin kieli ei suju:
https://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=nl&u=http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-veranderlijke-sterren/over-werkgroep-veranderlijke-sterren/de-werkgroep/hads&prev=search

Varsinainen "juttu" on lista seurattavista HADS tähdistä. Noista voi poimia jonkun ja kuvata ja mitata aikasarjan. Mukava juttu noissa tähdissä on, että ovat pääasiassa kirkkaita 10...13 mag. ja syklit on parin tunnin molemmin puolin. Eli pari kolme tuntia selkeetä riittää, ja havaintoja voi tehdä muutaman kuukauden välein - kuin tehty suomen olihin!
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oGA2HaEHE8L6eX19ZoHqQQTu0LYV56HX3Srg7oCtOHo/edit?hl=en&pli=1#gid=5

HADS tähdet on kaikki Delta Scuti tähtiä, kyseisistä tähdistä lisää:
http://www.univie.ac.at/tops/dsn/texts/what_deltascuti.html

Liitteenä eiliseltä ja toissa illalta valokäyrät DY Peg ja CY Aqr tähdistä.
Timo Kantola

Timo Kantola

#1
Viime yö oli hyvä keli ja keskityin himmeään KZ Lac tähteen, kirkkauden vaihteluväli ilmoitettu 14.6 - 15.2 mag. Perioidi 2.5 tuntia. Hämärästä aamunkoittoon tuli 10h kelvollista dataa, 404 mitattavaa kuvaa.

Fotometrinen V-filtteri leikkaa karkeasti noin puolet Atikin kennolle tulevasta valosta, ja 30cm kaukoputki on aika rajoilla 15 mag kohteen aikasarjan kuvaukseen. Valotusaika piti venyttää 90 sekunttiin ja fokus piti laittaa kohilleen - FWHM alle 3".  Putki on alumiinia, ja käytössä ei ole mitään automaattista tarkenninta, joka valvoisi yöllä puolestani että fokus pysyy pitkän yön kohdallaan. Koska illan ja yön aikana lämpötila putosi noin +1 asteesta -5 asteeseen, putki lyheni joitain sadasosa millejä, ja FWHM ryömi noin 3" -> 4.8", joka ei mittaustuloksen (jos ollaan pikkutarkkoja) kannalta ole hyvä. Aamulla herättyäni säädin fokusta, ja senäkyy myös mittaus tuloksissa.
                   Apertuuri mittauksessa käytin 4" mittaus apertuuria - alkuillasta ( FWHM =3) mittauksiin tulee tausta taivasta - kohinaa. Loppuyöstä  FWHM< 4.5" osa valovuosta jää apertuurin ulkopuolelle ja "himmentää" tähden mitattua arvoa. Virhe on kuitenkin senverta pieni, ja se ei vaikuta muuttujan maximi hetken määrityksiin . niin menköön.

8.10. 2015:
Viimeyönä (7-8. 10) revontulet ja pilvet uhkasi havaintojani! Olin suunnitellut V1040 Cas tähden seurantaa (Anromedan galaksin ja Kassiopeian puolessa välissä) Perioidi on 105 minuuttia ja vaihteluväli 14.8 - 15.2mag. joten taas tarvittiin pitkiä 90sek valotusaikoja.  Käppyrä ei ole hirmu nätti, mutta kyllä tuosta kirkkauden maksimiajankohdat määrittää. Vikana kuvana on sama käppyrä, mutta esitetty mitattu valovuo ADU:ina, erottuu revontulten ja mahdollisten pilvien tekemä kiusa.
Timo Kantola

Timo Kantola

Edistyy...

Ottaen huomioon että ollaan suomessa, niin loka-marraskuun kelit on olleet ällistyttävän hyvät projektin kannalta. Reilussa kuukaudessa 10715 mitattavaa kuvaa 12 eri tähdestä. Valotusajat 12sek - 90sek välillä, riippuen kohteen kirkkaudesta.
   Osa kohteista onniin kirkkaita että pieni sumu ja ohuet yläpilvet ei haittaa, esimerkkinä alinna V2455 Cyg absoluuttinen valovuo käppyrä, valotukset 12sekunttia ja tähden kuva defokusoitu noin 10 pikselin suuruiseksi läntiksi. Valokäyrästä tuli ensiluokkainen huolimatta kokoajan tihenevästä sumusta, kun lopetin kuvaukset taivaalta erottui sumun läpi vain Vega ja Denep.
Timo Kantola

Timo Kantola

Pitää laittaa viellä tämä V2455 Cyg absoluuttinen valovuo käppyrä erikseen, kun tuli 1.2M raja vastaan.
Viellä sama käppyrä magnitudeiksi muutettuna, ei paljon pilvet haittaa.
Timo Kantola

Timo Kantola

Kelit ollut kortilla, mutta muutama tunti on kertynyt..
V799 Aur ja GSC1220-1131 on mielenkiintoisen oloisia muuttujia pomppuineen käppyrässä.
Timo Kantola

PetriKe

Hienoja havaintoja! Siitä se lähtee matka maailmanmaineeseen!

Millä ohjelmalla teet mittaukset? Käytätkö mitään detrend-parametreja kuten esim. airmass?
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: PetriKe - 08.12.2015, 13:43:03
Hienoja havaintoja! Siitä se lähtee matka maailmanmaineeseen!
Millä ohjelmalla teet mittaukset? Käytätkö mitään detrend-parametreja kuten esim. airmass?
Kiitos ja kumarrus Petri! Enhän minä siitä maailmanmaineesta.. vaikka onhan se aina kiva kun nimeltä mainitaan :)

Käytän ilmaisohjelmia, kalibroinnissa MunWin:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=12771.msg119330#msg119330

ja mittaukset FotoDiffillä:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=12771.msg119343#msg119343

MunWiniä käytän vain kalibrointiin, vaikka siinä olisi ominaisuuksia fotometriaan ja muihinkin hommiin, mutta koin ne hankaiksi. Kalibroinnissa se on loistava.
FotoDif on kyllä loistava ja tehokas, mutta siinä on joitain ärsyttäviä ominaisuuksia, ja kyllä sen kanssa oppii elämään..

Mainitsemastasi parametrista.. en käytä - simppelisti vain bias,dark, flät kalibrointi ja sitten mitattavaksi. Suurinosa projektin tähdistä on sellaisia joille ei AAVSO:n kartoissa ole määritelty vertailutähtiä, ja vedän "hatusta" sopivat referenssit, koitan löytää mahdollisimman valkoiset tähdet, mutta aina ei ole sopivaa lähettyvillä. Referenssien tarkat V mangnitudit (kuvaan V-filsulla) löytyy VizeR palvelusta http://vizier.u-strasbg.fr/viz-bin/VizieR - Tähden nimi hakukenttään, Target dimension muutetaan arcmin -> arcsec ja Go! Hakutulos sivulta katalogista UCAC4 Catalogue (Zacharias+, 2012) löytyy tarkka V-mag V magnitude from APASS (12) Noita katalogeja zoomaillessa huomaa että tarkka magnitudi ei ole mitenkään yksinkertainen juttu!

Mittaamani magnitudit ei ole mitenkään absoluuttisen tarkkoja - asteikossa saattaa olla jopa 0.2 mag heittoa suuntaan tai toiseen riippuen käytetyn vertailutähden väristä. Mahdollinen virhe koskee kuitenkin koko aikasarjaa, eikä se häiritse maksimien ajoitusta, eikä se estä mmag. suuruisten kirkkausvaihtelujen havainnointia. Oleellista HADS projektissa on että kuvaustietokoneen kello on tarkassa ajassa (tämän opin - taas - kantapään kautta). Käytetty filtteri (tai filtterin puute) vaikuttaa myös maksimiajoituksiin, valokäyrä poikkeaa jonkun verran esim V-filsun tai Clear filsun läpi kuvattaessa.

Loppuun viellä tuosta V799 Aur tähdestä, pyörittelin sen valokäyrää Peransolla http://www.peranso.com/ , prewhitening toiminnolla (tasaa kaikkein dominoivimman perioidin, jättäen pienemmät kirkkauden vaihtelut tutkittavaksi) sain näkyviin tästä 5.5 tunnin käppyrästä nämä pikku pomppujen "aiheuttajat" - 0.1mag valokäyrä oikealla ylinnä.
Timo Kantola

Timo Kantola

#7
Viimeyö ei ennusteen mukaan pitänyt olla selkeää, mutta oli kuitenkin.
Ensin 4h valokäyrä NT Cam tähdestä ja perään 10h valokäyrä tähdestä GSC 3428-1497
Pitkästä yöstä on joskus iloa.

EDIT: Viellä lisätty toinen käppyrä seuraavalta yöltä 5/6. 1.tähdestä GSC 3428-1497
Timo Kantola

Timo Kantola

#8
Tähänkin löytyi viimein aikaa.
V467 Dra viimeyöltä 9 tuntia 40sek valotuksilla . 4.7h perioidilla - sattumoisin sama perioidi mikä on UX Umalla.
Timo Kantola

Javs86

Varsin hienot havainnot! Nuo kaksi ohjelmaa tuli vasta nyt eteeni... Tarvii tutustua niihin.
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC