Kauden 2015-2016 visuaalihavainnot

Aloittaja Celest1al Sphere, 30.08.2015, 23:23:22

« edellinen - seuraava »

Timpe

Varmaankin näin:  :wink:
[img]http://i142.photobucket.com/albums/r106/teranen/M34_zpsfhpwj0jn.png[/img]

- Timo Inkinen

teränen

Hei timpe, kuinka sait kuvan tulemaan, olen monta kertaa yrittänyt , ei vaan ole tullut, en ymmärrä ?

Timpe

Siinä se oli tuon kuvan yllä:
[img]http://i142.photobucket.com/albums/r106/teranen/M34_zpsfhpwj0jn.png[/img]

Ympäröit siis kuvalinkin noilla IMG-tageilla tähän malliin: (img)http://linkki.xyz/kuva.jpg(/img) <- Tuossa hakasulkeet [] on korvattu suluilla (), jottei foorumi muotoile niitä näkyväksi kuvaksi.
- Timo Inkinen

jperala

Olihan kuussa taas näkymät kohdillaan, pitkää vallia pystyi ihailemaan 3.5mm hyperionilla ja muutenkin pinnan yksityiskohdat hyvin näkyvillä terminaattorin lähettyvillä.
Kaksoistähtiä ja yksi satelliitti tuli bongattua 21mm :) oli vaihteeksi mukavat kelit
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

VP

Katsoin eilen taivaskamerat ja kaikki mitä löysin näytti kirkasta. Ennusteet samoin ja kuinka ollakkaan se ainut pilvenriekale Suomen rajojen sisäpuolella olikin Kuopiossa.

No, ennen tuota "tavallista onnistuneempaa reissua" olikin yksi selkeämpi ilta. Kuuta katselin ja hämmästyksekseni edestä vilahtikin sateliitti, foorumilaiset määrittivät sen Iridium 63. Seeing oli myöskin melko hyvä, n. 200x suurennusta kesti vielä katsella ilman pahempia irvistyksiä. Lepatusta oli, mutta kuitenkin kraaterien yksityiskohdat säilyivät terävinä.

Jännät on kyllä kelit, kun tuntuu ettei ole viimeiseen kahteen vuoteen ollut kuin yksi huippuseeingillä varustettu ilta. Pilvistä puhumattakaan.

-V

VeskuP

Eilen sitten päätin kuuta yrittää kun kerran oli kirkastakin, vaikka viiden aikaan taivas kävikin aivan pilvessä... Puoli kahdeksan aikaan olin asemissa. No jalustan pystytettyä huomasin, että deklinaatio-akselin moottori oli sipannut. Ajattelin kuitenkin jatkaa, vaikka mukana ei ollut noita hienoliikuntaviiksiä. TV:n Radeon 10 millinen kiinni ja odotin jotain henkeäsalpaava, mutta ei, aikamoista suttua oli. Voi mikä pettymys. Kuitenkin etsiskelin Rima Hyginuksen, joka kiemurteli vaaleana juovana kuun pinnalla. Kokeeksi laitoin Baaderin 2.25x Barlown kiinni, mutta koko juova melkein hävisi. Olin varautunut pitkään iltaan ja mukana oli havaintokortti ja -kirja, tai piti olla. No nehän oli sitten kotona :realmad:
Että jotain dokumenttia saisi, kamera oli onneksi mukana. Yhden koekuvan jälkeen siitä loppui akku, vaikka kotona läpimässä akku näytti täyttä... Onneksi veljelläni oli kamera hollilla ja sillä räpsittiin joitakin kuvia, aika pelleilyksi meni tosiaan kun toinen moottoreista oli pois pelistä. Ajattelin vielä katsastaa Suoran vallin, Alppien laakson ja tietysti Rima Hygnuksen.

Nyt sitten oli näkymä ihan jotain uskomatonta, kaikki maisemat piirtyivät valokuvan tarkasti ja jopa vuoristot ja kraaterit oikein hyppäsivät silmille, näyttäytyen melkein kolmiulotteisina ainakin aivan Terminaattorin lähellä. Tällaista tämän aina pitäisi olla! Olikohan keli parantunut kesken kaiken vai oliko putki vielä ensiyrityksellä turhan lämmin tiedä sitten. Huomasin nimittäin, että olin unohtanut Barlown kiinni ja suurennosta oli aikas paljon, eli 405x. Tietysti kuva välillä kävi huononakin, mutta kyllä pää-asiassa oli hyvä ja tarkka kuva.

Kello 22.15 läksin kotiin ja vaikka melkein kaikki meni pieleen, loppuillan huikeat näkymät kuitenkin veti suupieliä ylöspäin kotiin ajellessa...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Lithos

Itse havaitsin myös kuuta tiistaina 16.2 noin 140 - 160x suurennoksilla ja näkymät olivat välillä varsinkin alppien laaksossa ja platon laitamilla todella hyvät. Valitettavasti seuraavan päivän työt ja pilvilautat pilasivat mahdollisuudet Jupiterin suhteen. Omassa tapauksessani oli retropäivä ja seuranta hoitui täysin manuaalisesti ALT-AZ jalustalla.

Oli mahtavaa kun pystyi vain nauttimaan näkymistä heti ilman turhia suuntailuja tai säätelyjä, tulen tekemään tätä paljon enemmän tulevaisuudessa. Saa vähästä ajasta enemmän irti.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

VP

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 17.02.2016, 22:20:23
Oli mahtavaa kun pystyi vain nauttimaan näkymistä heti ilman turhia suuntailuja tai säätelyjä, tulen tekemään tätä paljon enemmän tulevaisuudessa. Saa vähästä ajasta enemmän irti.

Juuri näin, itselleni parhaat hetket okulaarin ääressä on olleet normaalilla kolmijalalla, kuulapäällä ja 70mm linssiputkella. Ei kovin hi-tech meininkiä, mutta vaivattomuus on aivan eri luokkaa kuin Newtonissani.

Tavallisissa kohteissa kuten M31, M42, M45, jne. jotka ovat helposti havaittavissa jo paljain silmin tuollainen pieni linssiputki on ainakin itselleni juuri omiaan. Ei paina, kohdistaminen tapahtuu kolmen jalaksen koskettaessa maapalloon, kulkee vaikka repussa ja suhteessa valmisteluihin näkymät on huikeita.

-V

Celest1al Sphere

Moi kaikki,

Hienoja piirroksia ja eläväisiä havaintokertomuksia kaikilla!

Voin VeskuP samaistua tarinaasi, joskus hommat vaan eivät mene niinkuin Strömsössä. Itse voin vanhana visuaalimiehenä suositella kaikille lämpimästi Dobson -jalustalla olevan Newton -putken hankintaa. Tällainen havaintoväline on helppo ja edullinen, ja lisäksi se toimii idioottivarmasti kovilla pakkasillakin (ennemmin hyytyy havaitsija kuin putki) eikä siinä myöskään ole hajoavaa elektroniikkaa. Ja setup -aika on olematon! Ei muuta kuin jalusta ulos auton takaluukusta, putki jalustalle, ja eikun havaitsemaan!

Kävimme Porin karhunvartijoiden aktiiviporukan kanssa havaitsemassa Nakkilan Leistilänjärvellä 15./16.2.2016. Tuolloin taivas selkeni pitkästä aikaa, mutta Kuun vaihe oli DS -miehen kannalta jo hieman liian iso - nimittäin keväinen 1. neljännes loisti tuolloin korkealla taivaalla. Kuusta huolimatta havaitsin kuitenkin Eridanuksessa sijaitsevaa planetaarista sumua NGC 1535 ja Vesikäärmeen alapuolella Peräkeulan puolella olevaa avonaista tähtijoukkoa NGC 2539. Eridanuksen planetaarinen näkyi kirkkaana kiekkona, joka aavistuksen verran kirkastui kohti keskustaa. Suurellakaan suurennuksella tästä ei juuri muuta saanut irti. Sumu näkyi kohtuullisen hyvin kuusta huolimatta. NGC 2539 näkyi heikosti, siitä erottuivat vain kirkkaimmat tähdet. Tätä pitäisi havaita uudelleen paremmassa kelissä. Laitan näistä piirrokset tänne myöhemmin.

Tämän lisäksi muu porukka havaitsi muun muassa Jupiteria ja Io -kuun ylikulkua. Taivas oli täysin selkeä noin kahden tunnin ajan, mutta tämän jälkeen pilvet vyöryivät päälle ja olikin jo aika lähteä kotiin.

Terveisin,

Juha

jperala

Jupiter käyty katsomassa, 21mm + 2xbarlow. Hienosti näkyi tummat vyöhykkeet ja yksityiskohtia, oli vielä matalalla joten väreily haittasi hieman. Mutta oli varsin komea näky.
Kolme kuuta näkyi myös.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

jperala

Jupiter ja neljä kuuta tällä kertaa, näkyvyys sama kuin viime kerralla koska oli aika lähellä horisonttia vielä.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

jperala

Tämän illan saalis, orionin hattarapilvi ja Jupiter :) oli viimeinkin etelätaivas auki niin piti tuo kaasusumu käydä katsomassa. Jupiteri oli ehtinyt hieman korkeammalle, ei ollut niin levoton.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Oskari

Pistetääs tännekin välillä pientä havaintokertomusta. :cheesy:

Eilen illalla taivas oli taas selkeä. Välillä joku pilvilautantapainen kulki yli ja Jupiterinkin ympärille tuli hassu halo. Kolmen huonosti nukutun yön jälkeen väsytti, mutta jaksoin kuin jaksoinkin nostaa Bresserin jalustalle. Uuh! :shocked: Tällä kertaa ei siis ollut virtaa kanniskella kuvaussysteemejä ulos, vaan tuntui helpommalta iskeä 2x barlowi ja zoomi putken kylkeen ja katsella ihan silmällä, mitä taivaalla näkyy.

Hetken aikaa seurailin Jupiterin kulkua 125-kertaisella suurennoksella. Pari tumminta vyötä erottui hienosti, mutta muuten ei yksityiskohtia irronnut. Joku kuista oli juuri lopettanut ylikulkunsa - luulisin, ja erkani hiljalleen planeetasta. Toivotaan, että jo parin viikon päästä olisi enemmän kerrottavaa, kun putki vaihtuu pari pykälää isompaan. :rolleyes:

M42:n trapetsiakin kokeilin havaita. Otin barlowin pois välistä, joten suurennosta oli 62,5-kertaisesti. Kolme tähteä pystyi helposti erottamaan. Neljänteen taitaa tällä putkella tarvita pienen kalavaleen. :tongue:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

VP

#118
No niin, uuden jalustan (HEQ5) pilvisakko väistyi viimein ja pääsin testaamaan tositoimissa. GoTolla ajelu on kyllä kieltämättä luksusta verrattuna entiseen "yoogavoimisteluun" ja pystyi keskittymään havaitsemiseen. 4,5 tuntia vierähti, vaatetus ei ollut ihan optimi kun sääennuste näytti -7C ja todellisuudessa auton mittari näyttikin -18C!

Illan DS kohteina oli mm. M51, M31, M81 ja M82, M78, M42, M45, M3, M1 sekä NGC281. Piirrokset tein M31 ja M3.

Läpinäkyvyys oli etelätaivaalla huono ohuen pilvihunnun vuoksi joten vesikäärmeen Messierit jäi jälleen kerran haaveeksi. Sen sijaan seeing oli paikoitellen jopa loistava. Etenkin Jupiter oli todella hieno punaisen pilkun kääntyessä hiljalleen kohti reunaa.

-V

Oskari

Hienoja piirroksia taas Villeltä! :cool: Tosin M3:n piirrokseen on jäänyt väärä kohteen nimi. :wink:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM