Tuiskula Observatory

Aloittaja VP, 01.08.2015, 01:23:09

« edellinen - seuraava »

tuunari

Kyllä,
Villeltä pukkaa tiuhaan laadukasta materiaalia. Hienoa kun vehkeet toimii.
-pasi

VP

Kiitos Ransu, ollia ja tuunari. Nimenomaan kelien kylmeneminen pisti kaivuutöihin vauhtia, pakkasessa juoksentelu ei houkuta jos vieressä on lämmin mökki. Talven lämpötiloissa myös pukeutumiseen menee aika paljon aikaa jos tunnin välein käy vilkaisemassa guidekäyrää.

-V

wm-x

Villellä tulee upeita ja hyvin prosessoituja kuvia. Mukava kun uusi kalustosi toimii. Aika lyhyillä valoituksilla olet mennyt, valovoima taitaa tässä olla avainsana.

Haluatko vähän avata proseissointi tapaasi? Muistan kun joskus pinosit huginilla ja ?(sillä toisella)  :laugh:. Oletko jo PI käyttäjäksi siirtynyt?

VP

Kiitos wm-x. Mukava kuulla näin paljon positiivista palautetta pitkän projektin jälkeen. :smiley:

PixInSightiin olen siirtynyt. Väittäisin että jos puhutaan ilmaisista ohjelmista Hugin ja EnfuseGUI kombo toimi oikein hyvin vaikka onkin PixInsightiin verrattuna aika mopo.
Mutta joo, siis käsittely näissä kaikissa on melkolailla identtinen. BatchPreProcessingiin kaikki kalibrointikuvat ja lightit, pinotulle kuvalle tehdään alkuun näyttövenytys jolla tutkiskelen vähän alustavasti mitä siellä on ja millainen kohinataso kuvassa on (auttaa karkeasti arvioimaan valottaako lisää vai tekeekö lopullisen). Sen jälkeen HistogramTransformationilla teen varsinaisen venytyksen siirtämällä keskimmäistä säädintä vasemmalle ja tarvittaessa vasemmanpuoleista säädintä oikealle.

PixInSightin puolella käsittely on tässä, jos kyseessä on värikuva teen vielä LRGBcombinationilla sen ja BackgroundNeutralizationilla hoonaan värit kuntoon. Sitten tallennus .tiffiksi ja Photarin puolella vielä curves / levels säätöjä jos on tarpeen. Curvesit ovat mielestäni PI:n puolella hirveän herkkiä, pienikin heilautus hiirellä muuttaa kuvaa oleellisesti tai sitten pitää zoomata hirveästi joka ei ole kauhean käytännöllistä. Siksi teen tämän Photoshopissa ja sen lisäksi ajan myös tähtien pienennysfiltteriä kevyellä kädellä jos kuvassa on paljon isohkoja tähtiä kuten vaikkapa harsosumussa on. Muutos on niin pieni ettei se syö sumun yksityiskohtia mutta loppukuvaan jää aavistuksen tiukemmat tähdet.

Siinäpä se käsittelyn osalta. Kuvausvaiheessa lyhyiden valotusten etu on ehken se että suuremmalla määrällä kuvia kohina pienenee. Tuntuu olevan aika sopiva omalle töötilleni.

-V

wm-x

Kiitos kun jaksoit kirjoitella. Laadukasta dataa tulee kun noin vähällä prosessoinnilla pärjäät. Hienoa! Katsoinkin noita kuvia ja joku yhtäläisyys niissä oli. Ihmettelen suuria kontrasti eroja valoisuudessa jotka luovat kuvaan yksityiskohtaisen tunnelman.

VP

Curves ja levels säätöjä lähinnä käytän noiden esiinsaamiseksi. Sellaisen lisäisin vielä käsittelylitaniaan että Lightroomissa olen muistaakseni joihinkin kuviin tehnyt highlights ja shadows säätimillä pieniä muutoksia. Ne eivät kuitenkaan tunnu toimivan niin hyvin kuin curves.

-V

VP

#96
Kohta pääsee visuaalihavaintojenkin makuun ihan kunnolla. Matkahuollon ukko puuskutti aika reippaasti kun kysyin kanto-apua hervottoman kokoiselle laatikolle. Sisältä paljastui Explore Scientificin 12" f/5 dobson. :azn:

Ensivaloa odotellessa muutama sananen putken mekaanisesta laadusta, vaikka tuutti onkin kokoonsa nähden erittäin edullinen uutenakin (n. 1000e) niin yllätyin siitä ettei sormiruuvien päiden lisäksi putkessa ole juurikaan muovia. Trussiputket ovat jämäkän oloiset eikä kollimointi liikkunut kun putkea pyöritteli laserin osoittaessa pääpeilille. Taipumia ei ainakaan lasertestin mukaan ole. Sen luulisi silloin riittävän vallan mainiosti visuaalikäyttöön.

Tarkennin oli alkuun lievä pettymys, klappia tuntui kädelläkin. Tarkemman tutkiskelun jälkeen tarkentimen kyljessä on kaksi ruuvia joita kiristämällä siitä tulikin ihan eri hyvä. Mitään Feathertouchia se ei kyllä ole nähnytkään, mutta asiansa ajaa.
Ainut mikä hieman harmitti on se ettei pääpeilin luukulle ole kiinnitystä, se ottaa kiinni runkoon jos putken kallistaa matalalle. Tuo on onneksi helppo kietaista vaikkapa peitekumilla putken kehikkoon kiinni jolloin ongelma poistuu.

Edit: Otetaanpas hiukan takasin päin, pääpeilille löytyi kiinnitys pulttien muodossa. Itse pultti vain käytetystä putkesta puuttui.

-V

VP

Noniin, tilannepäivitystä Tuiskulan talvesta. Vihdoin alkaa olla jäätä sen verran että uskalsin kipittää salmen ylitse mökille. Lukkoa sulatellessa hiipi se kuuluisa "mitä jos" fiilis päälle, kuitenkin tönö täynnä lunta ja hiiret syöneet kaikki piuhat.

Kauhuskenaariot onneksi eivät olleet toteutuneet. Kaikki laitteet testasin toimintakuntoiseksi ja tolpan ympäristökin oli ihan rutikuiva. Ainoastaan TS Opticsin sähkötarkennin tuntui olevan melko laiska liikkumaan, voi kyllä olla kiinni kapulan paristostakin.
Myöskin katto on kestänyt hyvin, päällä oli ehken 30cm märkää lunta muttei katto ollut moksiskaan. Pudottelin lumet ja koitin aukeaako katto, itseasiassa aukesi kevyemmin kuin syksyllä kiitos ohuen jääkerroksen kiskoilla. Kerrankin talvesta on jotain hyötyä! :smiley:

Hiiriäkään ei näkynyt, yksi epeli oli katon ja seinän välistä tulleeseen puuterilumeen jääneistä jäljistä päätellen käynyt sisällä muttei piuhat olleet maistuneet. Hyvä niin, sillä hiirulaisen vuokrasopimus loppuu muuten lyhyeen.

-V

VP

ÄÄH! Että voi kaikki mennä pieleen kerralla. No tässä hieman stooria. :veryangry:

Elikkäs menin kuvaamaan kun peräti 2 vuorokaudeksi olisi keliä luvassa. Ensitöiksi aloin lämmittämään mökkiä, no savuthan se hella työnti sisään. Tuuletustauon jälkeen totesin että puut on vähissä ja lähdin punnertamaan ahkiolla lisää kalikoita sisälle, housuthan ne halkesi. No kun polttopuut sain hyvästä ilmanvaihdosta huolimatta sisään painelin vetämään agregaatin käyntiin että pääsen kuvaamaan. Se pyöri ehken tunnin normaalisti, sammui ja luulin että öljyvahti piiputtaa kuten aina ennenkin on silloin tällöin käynyt. Lisäsin öljyä, meni ehken puoli tuntia kunnes sammui uudestaan. Kävin katsomassa ja öljyt löytyikin lattialta!

Moottorin lohkohan se oli haljennut, siinäpä onkin sitten nyt probleemaa kerrakseen kun läppärin akku kestää pakkasessa ehken 2h maksimissaan. Kaiken hyvän lisäksi linssiputken kolmijalan lukot hajosivat ihan pirstaleiksi, eipä siis visuaalihavaintojakaan voi tehdä ellei Dobsonia roudaa tuonne. Tällä hetkellä se ei ihan hirveästi huvita, kuten ehkä voi moisen katastrofin jälkeen arvella.

-V

mistral

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 05.01.2017, 00:35:27
Se pyöri ehken tunnin normaalisti, sammui ja luulin että öljyvahti piiputtaa kuten aina ennenkin on silloin tällöin käynyt. Lisäsin öljyä, meni ehken puoli tuntia kunnes sammui uudestaan. Kävin katsomassa ja öljyt löytyikin lattialta!

Moottorin lohkohan se oli haljennut,

Voisko olla mahdollista että huohotinputki olisi jäätynyt umpeen ja kampiakammion paineet olisi tulleet öljytikun kautta ulos, siis öljyt mukanaan. Mutta ei ilmajäähdytteisessä koneessa lohkon pitäisi haljeta - jollei ole leikannut kiinni mutta siinäkin katkeaa kiertokanki ennemmin.

wm-x

Aikamoinen reissu sinulla ollut. Harrastus koettelee aina välillä. Kyllä ne onnistuneet kuvat ja havainnot sitten palkitsee.

Liquid metallia lohkon kylkeen  :cheesy:...

Timpe

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 05.01.2017, 00:35:27
...hajosivat ihan pirstaleiksi, eipä siis visuaalihavaintojakaan voi tehdä ellei Dobsonia roudaa tuonne. Tällä hetkellä se ei ihan hirveästi huvita, kuten ehkä voi moisen katastrofin jälkeen arvella.

Ei tuohon muuta voi sanoa kuin Huh-huh, jopas koettelee... :shocked:
Sympatiat sinnepäin jutun kertomisesta!
- Timo Inkinen

VP

Kiitos Timpe. Pikkuhiljaa alkaa v...tuskäyrä tasaantumaan. Asiaa hieman auttoi että on jotain roplattavaa työpöydällä, nimittäin Briteistä saapui Starlight Xpressin 5x 2" suodinpyörä. Laadukkaan oloinen kapistus vaikkakin paljon isompi kuin mitä olin kuvitellut! Melkoinen frisbee varmaan saman puljun 9x 2". :shocked:

Agregaatista vielä, eli katselin huvikseni milloin tuosta on takuu loppunut. Kaksi viikkoa ennen kyseistä katastrofia! Kiikutin sen takaisin liikkeeseen heidän pyynnöstään. Toivottavasti lähettävät tehtaalle, joten pientä toivonkipinää on että saisi uuden toosan tälle kaudelle.
Sinäänsä agregaatin hajoaminen sattui "hyvään" aikaan että aloitin juuri opiskelemaan motokuskiksi, aikaa jää melko vähän aamupainotteisen vuorokausirytmin takia kuvaamiseen vaikka muutamana aamuna olenkin katsellut kiikareilla Jupiteria koulun parkkipaikalta pahimpaan tuskaan.

-V

VP

Pientä päivitystä Tuiskulasta, agregaatti on siis edelleen huoltoreissullaan (kuinkas muuten on ollutkaan jo 4 vai 5 yötä keliä...). Toin putken kaupunkiin filtteripyörän ja uuden tarkennusmoottorin (USB_Focus V3) asentamista.

Virittelin jo hieman johdotuksia flättiautomatisointia varten, tuon kytkentärasian alkuperäinen proggis oli taivaskameran kotelo parvekkeelle mutta nyt kun kamera on siirretty koppiin sen pystyi käyttämään piirilevyn kotelona uudestaan. Sisällä on siis USB:lla toimiva rele jonka tehtävänä on naksutella seinälle ripustettava flättikalvo päälle ja pois.

En tiedä onko sillä väliä onko flättipaneeli itsessään likainen, hämähäkinseittejä ehkäistäkseni ajattelin teurastaa alumiinisalkun tuohon seinälle jonka sisälle paneeli sitten tulisi. Sen voisi sitten vain näppärästi aukaista ja paneeli olisi valmiina käyttöön. Toivottavasti tuo USB rele toimii pitkälläkin roikalla, sillä usbia pitänee vetää ainakin 7m. Jos ei niin sitten menee kuviot uusiksi.

Aika aution oloinen tuo koppi toistaiseksi, kunhan aikataulut sallii pitää putki viedä takaisin ettei ole sitten kaikki agregaatista lähtien roudattavana kerralla.

-V

VP

Noniin, nyt on putki taas omalla paikallaan. Virittelin flättipaneelin edellämainittuun tapaan ja siitähän tulikin aika hyvä. Kaapelointi vaatii vielä suojausta pimeässä kompuroivalta amatööriastronomilta samaan tyyliin kuin muutkin lattialla menevät piuhat, eli kaapelinsuojaukseen tehdyllä U:n mallisella kiskolla.

Myöskin pitää vielä vetää USB:t flättipaneelille, filsupyörälle sekä tarkentimelle. Letkunippu senkun kasvaa. :tongue:

-V