H-Beta

Aloittaja VP, 31.07.2015, 00:03:57

« edellinen - seuraava »

VP

Teleskop-Expressissä kovasti kehuivat tuollaista suodinta, ilmeisesti on sumujen havainnoinnissa aika soiva peli. Mutta mitä tuo käytännössä katsottavalle kuvalle tekee, parantaako se kontrastia vai näkyykö kohde yksinkertaisesti paremmin jollain poppakonstilla?

Mitä muita suotimia kannattaa ostaa nimenomaan visuaalihavaitsemiseen jos tuollaista lähtee tilaamaan? Kuusuodin + pari värifiltteriä planeettakäyttöön löytyy.

-V

einari

Sitä kai mainostetaan että hevosenpääsumu näkyy paremmin.
Eiköhän UHC ole edelleen paras valinta sumusuotimeksi.
Luettavaa:http://www.prairieastronomyclub.org/resources/by-dave-knisely/filter-performance-comparisons-for-some-common-nebulae/
___
Tapio

naavis

Vety-alfan aallonpituudella hohtavat punaiset sumut hohtavat yleensä myös vety-betan aallonpituudella. Vaikka vety-betan emissioviiva onkin paljon himmeämpi kuin vety-alfa, ihmissilmä näkee sen paljon paremmin. Vety-beta-suodatin päästää siis lävitseen vain pienen kaistaleen spektriä vety-betan aallonpituuden ympäriltä, parantaen kontrastia vetysumujen kohdalla.

TuRe

Päteekö Einarin ja Naaviksen mietteet myös sumukuvauksiin.
Tuomo Repo

einari

Kuten Naavis totesikin niin suunnilleen samanlaista sieltä tulee kuin H-alfastakin (mutta himmeämpänä).
Spektriasteikolla sijoittuu sinisen alueelle joten jotkut on sitä mieltä että sillä korvaisi OIII:n, mutta koska on identtistä H-alfan kanssa niin eipä ole iloa.
http://stargazerslounge.com/topic/231111-hydrogen-beta-filter/
___
Tapio

mickut

Lainaus käyttäjältä: TuRe - 31.07.2015, 13:00:50
Päteekö Einarin ja Naaviksen mietteet myös sumukuvauksiin.

Ainoat erot käytännössä noiden kahden välillä on absorptiot välissä olevaan pölyyn, Ha hieman pidempiaaltoisena tulee aavistuksen paremmin läpi jostain pölystä kuin Hb.

Tässä testi jonka tein pari vuotta sitten M42:sta, punainen Ha, sininen Hb, vihreä niiden keskiarvo.


Linkki flickr-kuvaan

-Antti