Verkkomaski

Aloittaja TuRe, 25.04.2015, 11:59:49

« edellinen - seuraava »

TuRe

Lupasin palata tähän " sääskiverkkoon". kun saan tehtyä Jorman Netistä esille kaivaman idean. Etolasta sai ostaa mieleisen palan mustaa, purkautumatonta sääskiverkkoa. Leikkasin 2mm muovipalasta pistosahalla putken päähän sopivan (hieman pienemmän) reiän, jonka toiselle puolelle liimasin 2 cm kauluksen putken päätä varten ja toiselle puolelle kaksi verkon palasta 45 ast. kulmaan sähköteipillä levyn reunoihin kiinni. Verkkopalat yhdistin ensin liimalla ja lisäksi sauman kohtaan 20 mm sähköteipin. Helppo homma.
Tarkensin eri kirkkaisiin tähtiin ja tarkennuskuvat olivat aivan loistavia verrattuna esim. Bahtinovin maskiin. Sitten tuli pieni ongelma. Miten saan niistä yhtä loistavat kuvat esille. 19 Mt koon pienentäminen alle 400 kt kokoon onnistui tosi huonosti. Jos joku tietää... Hienoa tässä maskissa on se, että myös kirkkaat kohteet, kuten Jupiterin tarkennus onnistuu hyvin.
Tuo ensimmäinen kuva on Jupiterin tarkennus. Focus out- kuvia en saanut laitettua, kun niitä oli otettu vain yksi kpl kutakin.   
Tuomo Repo

kurja

onko tuo verkko siis laitettu siten että ristikko on toisella puolen eri asennossa, yhdellä puolen 'vaakatasossa' ja toisella puolen 'vinossa'?

TuRe

#2
Jos tarkoitat kahta verkkopalaa, niin ne ovat keskenään 45 asteen kulmassa ja liitos kulkee putkiaukon keskellä. Jokohan nyt käsitin oikein kysymyksesi.
Tuomo Repo

kurja

Lainaus käyttäjältä: TuRe - 25.04.2015, 14:11:47
Jos tarkoitat kahta verkkopalaa, niin ne ovat keskenään 45 asteen kulmassa ja liitos kulkee putkiaukon keskellä. Jokohan nyt käsitin oikein kysymyksesi.
Juuri tätä tarkoitin, kiitos.

TuRe

#4
Tässä vielä Capellan tarkennuskuva. Jos vielä on keliä, niin koetan saada focus out- kuvia.
Tuomo Repo

TuRe

#5
Jupiterin ja Arckturuksen focus out-kuvat. Niissä näkyy koillinen-lounas säteen siirtyminen ja tarkennuksen huononeminen. Sain ne pienennettyä jotenkin.
Tuomo Repo

TuRe

#6
Tuon "Verkkomaskin" näkymä Canonin takaikkunalla on todella selkeä ja iso, josta näkyy tarkasti kulloinenkin tarkennustilanne. Bahtinovin maski jää varalle toistaiseksi.
Tuomo Repo

Timpe

Näkyvätkö kirkkaiden diffraktiopiikkien välistä löytyvien (himmeämpien) "alipiikkien" etäisyyserot myös kameran live view -kuvasta (ks. liitekuva)? Ja osaatko sanoa johtuvatko nuo pikkuerot piikkien välisessä etäisyydessä siitä, että kahden verkkoristikon kulma ei ole ihan tasan 45 astetta (asettaisi maskin teolle tietyn perustarkkuusvaatimuksen)? Lisäksi mietin millainen kuva olisi, jos verkkomaskin ristikko olisi harvempi ja langat paksumpia? Bahtinovin maskissa on vaikea nähdä maskista aivan tarkan fokuksen piste ja sen käyttö kameran kanssa vaatii melko pitkiä valotusaikoja, jotta diffraktiopiikit alkavat erottumaan, joten tuohon "langanpaksuuteen" ei tarvinne mennä. Verkkomaskissa säätökuvan saisi joka tapauksessa Bahtinovia kirkkaammaksi.

Off-topic: Olen huomannut, että ehkä helpoin tapa saada tarkennusapu visuaali-Newtoniin on sijoittaa apupeilin pidinvarret hiukan Y muotoon. Tällöin yksi diffraktiopiikki toimii eräänlaisena tarkennusmaskina ilman että putken eteen tarvitsee sijoittaa mitään erillistä maskia. Vastaavasti pitää muistaa, että valokuvatessa loppukuva on täynnä noita Y:n muotoisia diffraktiopiikkejä (ilmiö näkyy esim. tässä kuvassa).
- Timo Inkinen

TuRe

Alipiikkien erot samassa "isossa" välissä ovat lähes identtiset tarkassa fokuksessa, mutta epätarkassa ne ovat eniten sekaisin siirtyneiden säteiden vieressä. En osaa sanoa, mikä vaikutus niihin on epätarkalla 45 ast. kulmalla. Ei se varmaan aivan tarkaksi tullut.
Etsin kaupasta myös harvempaa hitsattua metalliverkkoa, mutta ei ollut kuin hitsaamatonta, joka ei pysy kuosissa. Sama asia oli mielessäni, joten täytyy etsiä jostain rautakaupasta ja kokeilla.
Tuomo Repo

TuRe

Verkkomaski 2 on 5x5mm silmäistä muoviverkkoa, jonka langan paksuus on 1 mm kahtapuolta. Nyt pitää toivoa,että pääsisi näkemään jonkun tähden. Huonoltahan tuo näyttää. Alkaa olla kelit lopussa tältä keväältä.
Tuomo Repo

TuRe

Pitihän se suihkauttaa vielä varmuuden vuoksi mustalla, kun ei löytynyt mustana kaupasta.
Tuomo Repo

tähti_ville

Heippa,

Kyllä nämä kierrätys materiaalit ovat hyviä, käytetty kärpäslätkiä ja vanhoja cd-levyjä jolla saatu sopiva reikäkoko 4mm jolla tuli ainakin keinotähteen hieno kuvio. Kunhan tulee tähtiä näkyviin niin sitten saa testattua paremmin.

terveisin Antti

TuRe

 Tervetuloa mukaan testaamaan, Antti.
Tuomo Repo

TuRe

#13
Viime yönä olikin sen verran kirkasta, että sai tehtyä tähtitarkennuksia. Tulos oli isosilmäisellä ( 5x5mm) verkkomaskilla täysi pettymys. Verkko on aivan liian harvaa, ainakin ORION 102 putkelle.
Tulos oli lähinnä sellainen, ettei mistään tarkentamisesta ollut puhettakaan. No tulipahan tuokin testattua. Täytyy palata alkuperäiselle sääskiverkolle. Silmäkoko on n. 1,5x1,5 mm. Se on siinä.
Odotan mielenkiinnolla Antin kokemuksia.
Tuomo Repo

tähti_ville

#14
Heippa Ture, ja kaikki muutkin "nakertajat"

No kun ei noita täysin kirkkaita kelejä sallittu niin koetin pilviharson läpi tarkennusta kärpäslätkä verkolla johon olen kyllä testien perusteella tyytyväinen. Kuvat otettu 80mm SW:n Enoiksilla ja hyvin toimii kuten Ture jo edellä sanoikin niin live wievillä kamerasta katsottuna tosi hyvä tarkentaa, koetin myös canonin 200mm kakkulalla f 2,8 tarkennusta,mutta ei sovellu hyvin tähän.
Tarkaksi kyllä saa mutta vaikeampi homma tällä verkon koolla (neliö 3,5 x 3,5mm ja rivat 1,5mm poikki ripa 8mm
CD:n reijän halkaisia 80mm).

Terveisin Antti

Lisätty: epätarkka kuva