Ensimmäistä kaukoputkea hankkimassa

Aloittaja Juha, 23.08.2006, 00:01:06

« edellinen - seuraava »

mistral

Lainaus käyttäjältä: Uncas - 18.12.2014, 20:02:50
Kärkkäiseltä löytyisi tuollainen:

Optinen rakenne: Newton-tyypin peilikaukoputki
https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/celestron-cosmos-first-tähtikaukoputki-kaukoputki#spst

Olisikohan tuosta mihkään? Ainakin lupaavat kuut ja tähdet. :D

Lyhyt polttoväli tekee isot suurennokset kalliiksi. Tarkoitan jos haluaa vaikka 5mm okulla katsella, pitäisi sen silmävaran olla miellyttävä ja sitähän halvat perusokut ei ole. Eli mieluummin pitempi polttovälinen linssiputki, se voisi antaa helpomman katselu kokemuksen halvemmallakin okulla.

Lithos

Nämä ovat vaikeita asioita pohtia, linssiputkea toki puoltaa pikku astronomille myöskin se että sitä ei tarvitse kollimoida ja muutenkin käsittely on peilikaukoputkea helpompaa. Oma ensimmäinen kaukoputkeni oli juurikin piskuinen linssiputki pöytäjalustalla, ja tuntui aikoinaan maailman parhaalta laitteelta vaikka aika järkyttävän huono se näin jälkikäteen ajatellen oli, silti se sai harrastuksen tarttumaan nähtävästi loppuiäksi.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

mmu

Aika paljon on saatu juttua aikaan "ensimmäisen kaukoputken hankinnasta" - kokonaiset 80 sivua! Heijastelee nykyaikaa ja liiallisen tarjonnan synnyttämää uusavuuttomuutta! Näyttää vähän siltä, että aihe on tärkeämpi palstan vakiokirjoittajille kun kysyjille! Jouluja

Meade-mad

Pikku Astronomi voi olla kesällä Pikku Salapoliisi tai Bongari. Niihin touhuihin linssiputki on kivempi kuin peillinen serkkunsa. Newton tyyppinen peiliputki sopii vain taivaan tarkkailuun, Siihin tehtävään se on kuitenkin ylivoimainen saman hintaisiin pieniin linssiputkiin verrattaessa.

Yksi aika toimiva aloitusväline on maakaukoputki kamerajalustalla. Sillä voi katsella maakohteiden lisäksi myös Kuuta, planeettoja ja muita taivaskohteita. Tuollaiselle hankinnalle on kirkkaiden tähtiöiden puuttuessa muutakin käyttöä.

http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c101_Spotting-Scopes.html
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

avanti

Lainaus käyttäjältä: mmu - 19.12.2014, 09:04:29
Aika paljon on saatu juttua aikaan "ensimmäisen kaukoputken hankinnasta" - kokonaiset 80 sivua! Heijastelee nykyaikaa ja liiallisen tarjonnan synnyttämää uusavuuttomuutta! Näyttää vähän siltä, että aihe on tärkeämpi palstan vakiokirjoittajille kun kysyjille! Jouluja

Hmm? Ensimmäinen viesti tässä threadissa on näköjään kirjoitettu elokuussa 2006, ja aihe on varmasti sellainen joka kiinnostaa monia aloittelijoita. Tottahan toki kokeneemmat auttavat.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Uncas

Kiitoksia tosiaan kaikille konkareille vastauksista.  :azn: Kaikkien neuvojen vastaisesi ja mukaisesti  :wink: päädyimme Celestron cosmos firstscopeen. Saa nähdä syntyykö tänä jouluna uusi tähtiharrastaja.  :cheesy:

Hyvää Joulua!

-Juhana-

Moi,

Onko kenelläkään kokemuksia Skywatcher Explorer 130P:stä? Se kiinnostaa itseäni ensimmäisenä oikeana kaukoputkena, kun hintakin on vielä kohtuullinen 300 euroa Ylvassa. Tiedän että samalla rahalla saa käytettyjä 200 mm dobson-jalustalla olevia putkia, jotka varmasti ovat optisesti parempia mutta sellainen on minulle ihan liian suuri. Kotipihalla havaintomahdollisuudet ovat vähän rajoitetut, enkä ole muutenkaan varma että kotonani Helsingissä pääsisin hyödyntämään paremman putken kykyjä. Toisaalta mökkireissulle ison putken pakkaaminen autoon perheen muiden kamojen sekaan on sitten ihan toivoton ajatus.

Tuo 130P näyttäisi hyvältä kompromissiltä, ja jos ruokahalu kasvaa niin senhän voi edelleen jättää matkaputkeksi (ne mökkireissut). En aio valokuvata, joten en usko tarvitsevani ekvatoriaalista jalustaakaan. Ylvan pakettiin kuuluu atsimutaalinen jalusta seurannalla. Mahdollisimman helppoa käyttöä siis ja koon puolesta mukaan otettava putki visuaalihavaintoihin on tavoitteena.

Onko tässä jotakin jota en vain huomaa? Pari kuukautta olen kurkistellut sään salliessa taivaalle pienellä 50 mm lintuputkella ja huteralla kamerajalustalla, ja vähän enemmän tekisi jo mieli nähdä.

Linkki samaan putkeen, tosin tässä se on EQ2-jalustalla:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1036_Skywatcher-Explorer-130P---130-650mm-parabolic-Newton-on-EQ2.html

Kokemuksia, kommentteja?

t. Juhana

einari

Eiköhän tuo ole ihan toimiva peli, mutta voi olla että joudut turvautumaan johonkin muuhun kauppaan (esim juurikin linkkaamasi TS) kuin Ylva - ko firman toiminta kun on ollut hyvin matalalla profiililla (viimeisin päivitys on tänä vuonna maaliskuussa).
___
Tapio

Lithos

Minulla on ollut tuo 130p ja itseasiassa on vieläkin ihan hyvin sillä näkee. Kannattaa tosin ottaa muu jalusta kuin EQ2 se on heikoin lenkki tuossa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

-Juhana-

Hienoa, kiitos molemmille. Hyvä tietää ettei putki nyt ainakaan mikään pommi ole. Pitää siis seuraavaksi laittaa tarjouspyyntöjä vähän eri puolille, ja kysellä paketteja paremmalla jalustalla.

Hyvää joulua kaikille!

AAK46

Terve!

Minulla olisi kysyttävää ensimmäisen kaukoputken hankintaan liittyen, että mitä mieltä kokeneemmat harrastajat olisivat ensimmäiseksi putkeksi näistä:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1051_Skywatcher-Maksutov-Teleskop-102-1300mm---SkyMax-auf-EQ-2-Montierung.html
tai
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3749_Skywatcher-Skyhawk-1145P---Parabol-Newton-114-500mm-auf-EQ1.html

Vai onko jollain tiedossa jokin muu malli? Kriteerinä oikeastaan vain, että putkea olisi helppo kantaa, kun nykyinen asuinpaikka on sen verran valosaasteinen ettei näe taivalle kunnolla. Sanotaan vielä että haluaisin putkella nähdä syvän taivaan kohteita, ja miksei planeettojakin. Kuvausta en aio putkella harrastaa.

mistral

Alkuun voisi kysyä, onko autoa käytössä? Jos on, ei paino ole niin iso ongelma.

Yksi tie olisi kanssa astrokiikari+jalusta, sen hyvä puoli on helppo kohteiden etsintä ja suht laaja kenttä. Zeniittiin katsominen taas ei tahdo onnistua.

AAK46

Lainaus käyttäjältä: mistral - 06.01.2015, 22:55:40
Alkuun voisi kysyä, onko autoa käytössä? Jos on, ei paino ole niin iso ongelma.

Yksi tie olisi kanssa astrokiikari+jalusta, sen hyvä puoli on helppo kohteiden etsintä ja suht laaja kenttä. Zeniittiin katsominen taas ei tahdo onnistua.

Auto on käytössä. Mihin hintaluokkaan kiikarit+jalusta sijoittuu? Ja miten niillä näkee verrattuna kaukoputkeen?

mistral

Katsoin äsken T-Expressin sivuilla jotain Triton jalustaa 169e. Ei mitään tietoa laadusta joten en uskalla suositella. Mutta valitettavasti korkea kiikarijalusta (henkilöstä ja kiikarin pituudesta riippuen 180-220cm) maksaa helposti enemmän kuin itse kiikari.

Yksi mahdollisuus olisi ostaa vaan kiikari ja rakentaa itse sopiva jalusta. Jotkut on modanneet vaaituskoneen jalustasta astrojalustan.

edit Tärkeää olisi keskitolppa jolla saisi korkeutta säädettyä.

Astroshopin tukevampi Triton ilman päätä: http://www.astroshop.eu/made-of-aluminium/triton-aluminium-tripod-fgx-1/p,4969#tab_bar_0_select

mistral

Lainaus käyttäjältä: AAK46 - 06.01.2015, 23:05:55
Ja miten niillä näkee verrattuna kaukoputkeen?

Pienemmän suurennoksen takia näkee laajemman kentän. Kahdella silmällä katsominen on luonnikkaampaa ja molempien putkien fotonit näkyvät tietysti tuplakirkkaampana. 70mm kiikari antaa saman verran fotoneita kuin n. 105-110mm peilikaukoputki tai 99mm linssiputki.
Mutta kiikarin vahvuus on taivaan oppiminen ja vaikkapa komeetat. Planeettoja sillä suurennoksella ei oikein näe.