MIT / APM 107 2014

Aloittaja siro46, 26.03.2015, 12:33:21

« edellinen - seuraava »

siro46

Tervehdys,

Vihdoin alkaa olla tämän pitkään kestäneen projektin virallisen ensivalon aika.

Hankin kesällä 2012 tähtibasaarista käytetyn APM Super-APO 107/6.5 objektiivin ja ryhdyin suunnittelemaan sen ympärille sopivaa putkea. Olin kaivannut pikkuista 72mm ED-linssiputkeani isompaa kaukoputkea jo jonkin aikaa ja olin katsellut APM:n APOjakin. Tavoitteenani oli rakentaa hyvälaatuinen, helposti kollimoitava kaukoputki pääasiassa visuaalikäyttöön.

Kaukoputken rakenteen suunnittelin Rhinoceros 3d –ohjelmalla, josta sai lopuksi tulostettua mittapiirustukset sorvin äärellä käytettäväksi. Vaikka objektiivin polttoväli oli jo tiedossa, niin testasin sitä varmuuden vuoksi lankkuun köytettynä aurinkoon ja kuuhun tähtäillen. 140mm backfokukseen (mitähän sekin on suomeksi) sain mallia vanhasta putkestani. Se riittäisi sekä visuaalikäyttöön että satunnaiseen kuvaamiseen. Jos APM:n objektiivista haluaisi puhdasverisen kuvausputken, niin se kaipaisi 3 tuuman tarkenninta. Bafflejen paikat määrittelin netistä löytyneiden ohjeiden avulla (http://www.berfield.com/baffles.html). Kuva suunnitteluvaiheesta.



Linssin hankinnan jälkeen keräilin muita osia ympäri Eurooppaa. runkoputkeksi sain 120mm saumatonta alumiiniputkea Ebay:n kautta Englannista ja huurreputkeksi sain ostettua Istar Opticsilta pätkän 140mm saumatonta alumiiniputkea. Kaukoputken runko olisi voinut pienempiläpimittaista kuin 120mm, mutta sopivampaa ei löytynyt. Molempien putkien seinämä on 3mm. Alumiiniputken hankkiminen oli ostosvaiheen työläin osuus, kotimaasta ei löytynyt yhtään kauppiasta, jota olisi kiinnostanut myydä lyhyitä pätkiä. Onneksi on netti.
Linssin ja tarkentimen kiinnitysheloihin tarvittavat alumiinit ostin turkulaisesta metalliliikkeestä. Umpitankoa sentään saa ostaa mittaan sahattuna pieniä määriä. Pätkiä kertyi jokunen, kun putkeen tarvittiin kollimoitava linssikiinnitys (2 osaa), tarkentimen kiinnitys – kollimoitava sekin (2 osaa), liukuvan huurreputken helat (2 kpl) ja bafflet putken sisälle (2kpl). Kuvassa näkyy alkutilanne. Muutama tangon pätkä on jo esiporattu reikäsahalla ja pylväsporakoneella.



Kun tähtibasaarista löytyi vielä William Opticsin kahden tuuman tarkennin, niin putken osat alkoivat olla koossa. 120mm putkipantojen valikoima on kovin pieni, joten tein omani itse 20mm vanerista jyrsimällä. Vähän isokokoiset ovat, mutta taatusti tukevat.
Alumiinitangot esiporasin lähelle oikeaa mittaa kotiverstaan pylväsporakoneeseen asennetulla reikäsahalla. Vääntö riitti juuri ja juuri 105mm reikäsahan pyörittämiseen. Vaikka tähän menikin muutama ilta, niin se vähensi huomattavasti lainasorvin käyttöä ja alumiinia jäi muissa projekteissa käytettäväksi.

Sorvia sain käyttää turkulaisen käsityöyhdistyksen verstaalla ja sen ääressä vietin viisi pitkää sessiota kesän ja syksyn 2013 aikana. Sorvaaminen oli pääasiassa ihan rutiinihommia, mutta objektiivin 113mm kiinnityskierteen sorvaaminen vaati lähes kaiken osaamisen. En olisi millään halunnut tehdä osaa alusta uudestaan. Onneksi se onnistui yhdellä kertaa. Kuvassa putken testikokoamista (kännykkäkuvan laatu on surkea).



Valmiiksi sorvattuihin osiin porasin kierteytin reikiä kiinnityksiä varten kotiverstaalla, minkä jälkeen pääsin sovittamaan objektiivia ja tarkenninta paikalleen putkeen. Tulosta testasin katsomalla kuuta kulmapeilin kanssa ja ilman. Testien avulla määritin putken pituuden lopullisesti, jonka jälkeen pääsin viimeistelemään pintoja ja maalaamaan putken osia.  Värityksestä tuli klassinen: putkiosat ovat valkoisia ja helat mustia. Sisältä putki on maalattu Krylonin mattamustalla spraylla. Huurreputki liukuu tarrapintaisen velcron varassa. Tässä vaiheessa oli siirrytty jo kevääseen 2014.

Loppukesästä 2014 löytyi sopivia kelejä sen verran, että sain kollimoinnin tarkistettua tähtitestillä, mutta tositoimiin en siinä vaiheessa ehtinyt. Testailun yhteydessä ehdin hätäisesti vilkaista Jupiteria ja Orionin tähtisumua, jotka molemmat näyttivät aivan kelvollisilta kehnohkosta seeingistä huolimatta.

Talvi 2014-15 oli keleiltään erinomaisen kehno, enkä halunnut käyttää vähäistä havaintoaikaa uuden putken virittelyyn. Muitakin kiireitä oli, joten virallinen ensivalo APM 107 / MIT 2014 –putkelle otettiin 9.3.2015. Nimellä ei ole mitään tekemistä amerikkalaisen huippuyliopiston kanssa - omat nimikirjaimet hyvässä käytössä.

Jos omaa työtä ei laske mukaan, niin sain asiallisen APO-putken alle puoleen hintaan. Halvemmallakin olisi päässyt, mutta halusin tehdä putken mekaaniset osat kunnolla.

Jalustana on Stellarvuen MG2-jalusta (periaatteessa amerikanversio Skywatcherin Skytee-jalustasta) omatekoisen kolmijalan päällä. Vastapainot on lainattu projektivaiheessa olevalta EQ3-2- jalustalta.

Lopuksi kuvia:

Putki käyttövalmiina



Ja lähempää



Tarkennin



3D-tulostettu linssisuoja



APM 107 -tripletti



Mittojen mukaan tehty laatikko



Pitäisi vielä sovitella kamera tarkentimeen kiinni, niin ainakin kuusta saisi kelvollisia näytekuvia tänne

-Matti



PetriKe

Todella hieno lopputulos! On se mukavaa, kun jotkut osaa. Ei syntyisi minulta.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Ransu

Hieno projekti ja upean näköinen lopputulos, onnitttelut hienosta putkesta :cool:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Tane

 Hyvän linssin ympärille rakennettu komeat puitteet. Ei kalpene valmiina ostetun APOn rinnalla. Tuon lasin laatu on liki venäläistä LZOS linssiä. Niitä vertailleet sanovat ettei eroa silmä tunnista. Erinomainen värin korjaus...Onnittelut!
Celestron C14,

Timpe

Wau! Komea lopputulos ja hyvä optiikka sai ansaitsemansa mekaanisen kokoonpanon ympärilleen. Onnittelut projektin onnelliseen loppuun viemisestä! :cool:
- Timo Inkinen

mistral

Hieno peli, käy varmaan lintukuvaukseenkin. Valkoinen väri on ehdoton pimeällä.

Ensin luulin linssisuojusta vaneriseksi, sehän olikin 3d tuloste!  :smiley:

siro46

#6
Kiitoksia kaikille. Mukava tällaista lopputulosta on esitellä.  :cool:

Kun päivätyö on viime vuosina ollut tietokoneella kirjoittamassa istumista, niin vanhan käsityöammattitaidon verestäminen on tuonut mukavaa vastapainoa. Lisäksi, kun Suomessa päättää harrastaa tähtitiedetta, niin tällaiset projektit tuovat mukavaa tekemistä pilvikausille ja kesään.

Ensimmäisten öiden jälkeen olen erittäin tyytyväinen tulokseen. Linssi on erinomainen: tähdet ovat pistemäisiä lähes koko näkökentässä ja keskinkertaisesta seeingistä huolimatta Jupiterista erottui enemmän yksityiskohtia kuin osasin odottaa. Mekaaninen rakenne on tukeva ja silti edelleen jalustani kantokyvyn rajoissa - vapinat häviävät alle kahdessa sekunnissa. Painoa täysmetallisesta rakenteesta kyllä kertyi. Ei ole ihan "grab and go". Putkea en ole vielä punninnut, mutta enemmän se painaa kuin kaupalliset vastaavan kokoiset kaukoputket, jotka ovat noin kuusikiloisia.

-Matti

CSB

Vauchi, hieno lopputulos ja kaunis

siro46

Kiitos CSB,

Sinun oma rakennusprojektisi oli hyvä inspiraatio omani alkaessa.
Linkki siihen, jotta muutkin löytävät: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10572.0

Matti

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: siro46 - 27.03.2015, 07:29:45
Kiitoksia kaikille. Mukava tällaista lopputulosta on esitellä.  :cool:


No on varmasti, aivan mahtava projekti!

Viimeisen päälle kun on kaikki tehty, niin noitahan voisi tehdä myyntiin asti :wink:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

siro46

Alkuviikosta yötaivas pilkahti näkyviin ja sain otettua pari näytekuvaa esimerkiksi APM:n linssin suorituskyvystä. Harso- ja paksumpaakin pilveä kulki taivaallla, mutta kirkkaampina hetkinä muutama parempi kuva onnistui. Tarkentaminen alt-az-jalustalla ilman seurantaa on hieman työlästä - muutamasta kymmenestä valotuksesta vain kourallinen oli jotakuinkin teräviä ja yksi hyvä.

Ensimmäinen kuva on yksittäisvalotus kuusta pelkällä järkkärirungolla (Canon 7D). Raw-kuva on tuotu kevyesti käsitellen Photoshopin kautta.



Linkki täysikokoiseen kuvaan: https://lh4.googleusercontent.com/-6ohaBMsXJPQ/VR5D25W65CI/AAAAAAAAAIs/muAO5aw-V_8/s912/Kuu%252031032015.jpg

Toinen kuva on yllättävän hyvin onnistunut Jupiter (en todellakaan ole minkääntasoinen planeettakuvaaja), joka on tallennettu Canonin normivideolla barlow putken ja kameran välissä. Käsittely: Pipp-Autostakkert-Registax 6- Photoshop.  Videota on yhteensä vain 55 sekuntia ja Pippin tuottamista ruuduista pinoon otettu 10%. Tuurilla osui Calliston ylikulkukin kuvaan.



Samana iltana kiikutin kaukoputken vielä vaa'alle, eikä se ollutkaan ihan valtavan painava. Karkea henkilövaaka arvo on vajaat seitsemän kiloa pantojen kanssan ilman kulmapeiliä. APM lupaa oman OTA:nsa painoksi (huom. 3" fokuserilla) 6,1 kg.

-Matti

EDIT: Huomasin, että otsikkoon oli tullut väärä linssin läpimitta. Oli 104, korjattu parissa omassa viestissäni oikeaksi eli 107.