Aurinkosuotimen tekeminen kiikarille

Aloittaja Teme, 03.03.2015, 20:07:53

« edellinen - seuraava »

Teme

Tulevaa auringonpimennystä varten rakentelin kiikareille AstroSolar-kalvosta suojan.
Ajatus oli, että levy suojaa myös havaitsijan kasvoja.
Kuvausputkelle suoja on vielä rakentella.

Jorma Koski

Suotimen ja havaintovälineen välistä ei saa päästä hajavaloa sotkemaan näkymää.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Teme


VeskuP

Sama virittely on edessä kunhan saan kalvot. Mulla on celestonin 15x70 ja 25x70 kiikarit. Ajattelin tärvätä toisen linssisuojukset tähän tarkoitukseen. Meinasin ensiksi leikata suojukset auki ja sitten liimata kalvot reikiin, en tiedä onko hyvä idea????
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VP

Itse näpertelin sankon kannesta 200/1200 Newtoniin samantapaisen virityksen. Nyt voi vaan toivoa että ei ole pilviä häiritsemässä, vaikka kylläkin ajattelin lähteä sitten sinne jossa on kirkasta jos niin kurja tuuri sattuu.

-V

Teme

Scopokseen tuli tuollainen fotoni-siivilä :cheesy:
Vahingoittunut kalvo on helppo vaihtaa.
Nyt toivotaan selkeää keliä tulevalle h-hetkelle

VeskuP

Toisessa ketjussa olikin Hannu Määttänen viitannut Juha Ojanperän zeniitissä julkaistuun artikkeliin suotimen teosta, linkki.

Yllä onkin juuri Scopokseen askarreltu vastaavanlainen, tosin jykevämpi...

Taidan jättää kiikarin linssisuojukset ehjäksi ja tehdä vastaavanlaiset.

Toivotaan tosiaan hyvää keliä ja saapahan nähdä mitä töissä sanovat kun kiipeän jalustan ja kiikareiden kanssa vesikatolle ruokatauoksi :grin:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VP

Sanoppa Teme muuta, pilvisyys on ollut täällä Kuopiossa niin runsasta että kyseisenä päivänä saisi kyllä olla kirkasta. Jos ei ole niin tämä poika lähtee tuhatta ja sataa sinne missä on.

-V

Jarkko.Alatalo

Ensi viikolle ajankohtainen kysymys. Voiko noita 2015 askartelemiani astrokalvo suojia käyttää vielä, jos niissä ei näy päällisin puolin vaurioita? Olen säilyttänyt niitä pahvilaatikossa kuivassa ja lämpimässä tilassa. Kalvon mukana tulleessa neuvotaan hävittämään käytön jälkeen, mutta ei puhuta kuitenkaan mitään kalvon tehon heikkenemisestä ajan saatossa. Ei viitsis polttaa silmiä tai kameran kennoa tietämättömyyttään. Siksi tämä ehkä tyhmältä vaikuttava kysymys  :rolleyes:

Terminaattori

En ole kuullut mistään kertakäyttöisistä aurinkosuodattimista. Mikä kalvo on kyseessä?

vehnae

Veikkaan että ohje on ihan sen takia, ettei tyypillinen käyttäjä kaiva vuosia ties missä pyörineitä suodattimia jotka saattavat olla vahingoittuneet. Kalvo kestää kyllä normaalia käsittelyä, mutta ne kannattaa säilöä kovakantisessa laatikossa ja tarkistaa eheys aina ennen käyttöä katsomalla valoa vasten ettei kalvossa ole pieniä reikiä tms.

Mikko_L

Joo ei se kalvo hyvin säilytettynä mitenkään kulu.  Ostin Astrosolar-kalvoa vuoden 2016 Merkuriuksen ylikulkua varten ja ihan hyvässä kunnossa on suodatin edelleen.  Sittemmin ostin toisenkin arkin ja printtailin suodattimet 16x70 kiikareihin.  Täysi apertuuri oli kuitenkin epämiellyttävän kirkas joten printtasin niihin 40mm stoppirenkaat sisäpuolelle; 2,5mm lähtöpupilli on ok.
Ensi viikolla olen menossa Lappiin joten jos sää suosii, saan pimennyksestä hyvät näkymät (otan myös Lunt 50THα -putken mukaan kamerajalustalla).

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Jorma Koski

Suotimen kunnon voi helposti tarkastaa katsomalla Aurinkoa suotimen läpi ilman havaintovälinettä. Reiät näkyvät kirkkaina pisteinä ja ne voi täpätä mustalla tussilla tai maalitipalla pois.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Jarkko.Alatalo

Kiitos vastauksista kaikille. Kalvo on tilattu Ursan kaupasta (Baader planetarium).

Pitääpä tarkistaa kunto. Tein silloin kiikareille, kaukoputkelle sekä zoom objektiiville. Kaukoputki(lintu) on vaihtunut sen jälkeen, mutta muut sopii ilman fiksailua. Sitten on vielä yks käyttämätön kalvo.

Vähän sitten ennakko fiilistelyjä.
Osittainen auringon pimennys, 20.3.2015(Kalajoki)
https://jarkko.1g.fi/Kuva-arkisto/Vuosikansiot/2015/Osittainen+auringonpimennys+20.3.2015/

Joo, kuvasinhan minäkin tuon tapahtuman.
Merkuriuksen ylikulku, 9.5.2015(Raahe)
https://jarkko.1g.fi/Kuva-arkisto/Vuosikansiot/2016+/Taivaanvahti/1152_merkurius_web.jpg