Tähden "heijastus" kuvan ulkopuolelta?

Aloittaja J Piira, 09.02.2015, 10:15:29

« edellinen - seuraava »

J Piira

Kuva (pakattu n. 100kuvaa  1 min/kuva .iso 2500). Pari kysymystä kokeneemmille. 1. Näkyykö lähelle kuvaa jäävä Alnitakin kirkkausluokkaa oleva tähti normaalisti tuolla tavalla vai johtuuko heijastus jotenkin minun omasta putkesta?
2. Kuvassa kaikissa tähdissä on selvä "heijastus" samalla puolella.  Voiko kuvasta päätellä onko kamera ollut vähän vinossa vai apupeili/pääpeili kollimointi ei aivan kohdallaan vai jokin muu? Varmaan sattumaa, että samalla puolella kuin tuo Alnitakin heijastus.
    Tämä ilmiö joskus on kuvissa  joskus ei.
- Jukka -

Lauri Kangas

On aika normaalia että kuvakentän ulkopuolelle jäävä kirkas tähti häiritsee. Ongelma on yleensä pahimmillaan kun tähti on juuri kentän ulkopuolella. Erityisen pahoja ongelmia on tullut jos on esim. huonosti mustattuja reducerin sisäosia tms.

Noiden tähtien häntien epäilen johtuvan seurantavirheestä tai vastaavasta. Näkyy vain kirkkaimmissa, himmeiden hännät ei ole ehtineet valottua tarpeeksi.

J Piira

Täytyy tarkastaa kaukoputken sisäosat. Sieltä voi löytyä joitakin huonosti mustattuja apupeilin kiinnikkeitä ym.  Voisiko tuo tähden häntä syntyä jos kamera on vähän vinossa. Kuvia otin kuitenkin lähes 2 tunnin ajan ja niissä kaikissa oli samanlainen häntä, Mutta tähdet näyttivät pysyvän kamerassa isoimmalle zoomatussa kuvassakin lähes samassa kohtaan  ja kameran näytöllä 10-kertaisella zoomilla kun tarkensin tähti näytti selvästi toispuoleiselta tarkensin sen jälkeen Bahtikovin maskilla
- Jukka -

EJP

Mielestäni syy voi olla kollimaatiossa ja/tai kameran vinoudessa. Nehän ovat optisesti  lähes sama asia. Seurannan puutteet näkyisivät tasavaloisina kuvioina.

Jorma Koski

Myös järkkärin pelin tärähdys aiheuttaa tuommoista tähtihäntää, jos peili ei ole ollut valmiiksi ylhäällä valotusta aloitettaessa.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Timo Kantola

Noi tähtien hännät johtuu putkivirtauksista ja ympäristöään lämpimämmästä pääpeilistä.
Kuvassa pohjonen, eli putken "yläpuoli" on vasemmalla. Seurannan virheet näkyisi pysty suunnassa (itä-länsi suunta).

Korjaus on helppoa: Kanna putki 2-3 tuntia ennen kuvauksia pihalle viileästä autotallista, tai 4 tuntia ennen huoneen lämmöstä. Jos putki on kylmässä observatoriossa, avaa tornin luukut 2 tuntia ennen kuvauksia, ja putki 45 astetta ylöspäin.
Timo Kantola

J Piira

Luultavasti suurin syy noihin tähtien häntiin on ollut tuo kameran kiinnityksen (epä)tarkkuus jalustassani. Kamera jää helposti vinoon ellei asettele huolellisesti.  Kuvailin viimeyönä IC405:ttä  parituntia lämpimässä Fön-tuulessa testaillessani jalustaa.  Kuvassa pakattuna n. 140kuvaa  30s/kuva
- Jukka -

Lauri Kangas

Hyvältä näyttää. Nyt vain äkkiä flättikalibrointi kuntoon, niin ei tarvitse lopettaa venyttelemistä noiden tummuvien reunojen takia.

J Piira

Kyllä tuo tähtien häntä mitä ilmeisimmin näissä minun joissakin kuvissa on johtunut siitä, että kameraan laitettava Hutec LPS
EOS suotimessa laitoin  aluksi "tiivistysteipit" epäsymmetrisesti. Suodatin saattoi jäädä vinoon kun nuo teipit painoivat vain
toiselta laidalta. Kun kameraa käänsi kaukoputkessa, niin hännät pysyivät kameraan nähden samalla puolella kuvaa
- Jukka -

Tikkes

#9
Hei!.
Heijastus ei tässä tapauksessa tule kuvan ulkopuolelta, mutta en viitsinyt avata uutta ketjua.
Mikähän tuollaisen kiekkoheijastuksen aiheuttaa? Tuleeko putken sisältä, Reducerista vai onko suotimen aiheuttamaa. Putkena Celestron C8 XLT 8" ja Reducer Antares 0,63 @ f:5. Tuon heijastuksen lähteen etäisyyden kai voisi laskea, mutta mistä kohtaa tuo pixeli määrä lasketaan, kun on tuollainen ovaali kiekko? Suotimena on Astronomikin H-alpha. Astronomikilla on vanhemmissa suotimisssa ollut heijastus ongelmaa. Tuo tulee vain todella kirkkaista tähdistä. Kuva on yksittäinen 300s valotus.

Edit: Käytetty suodinhan ei tietenkään ollut IR-cut vaan 12nm H-alpha. Korjattu tekstiin.
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko

EJP

Olen huomannut saman heijastusilmiön omassa Celestron C6:ssa. Kirkkaat kohteet kuten Jupiter saavat aikaan heijastuksen luultavasti putken peltisen oloisesta sisäpinnasta. Cloudynightsin keskustelupalstalla kaverit raportoivat samanlaisista murheista nimenomaan Celestronin SC-putkien yhteydessä. Noitakin putkia on monenlaisia editioita, on jollain lailla flokattuja putkia, putkia peltisen oloisesti maalattuina ja baffle-putkia ilman "rihlausta".
Kannattaa käyttää riittävän pitkää huurreputkea ja välttää sivulta tulevia kirkkaita kohteita. Tai sitten avata putki ja maalailla ja flokkailla tarpeen mukaan.

Lithos

Minun käsittääkseni niin celestronin SCT putkien kuin skywatcherin maksutovien heijastuksen aiheuttaja ei ole putken sisäpinta vaan nimenomaan baffle putken sisus (se okulaaripäästä lähtevä putki).
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

EJP

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 18.09.2016, 15:10:36
Minun käsittääkseni niin celestronin SCT putkien kuin skywatcherin maksutovien heijastuksen aiheuttaja ei ole putken sisäpinta vaan nimenomaan baffle putken sisus (se okulaaripäästä lähtevä putki).
Oman C6:n baffleputken sisäpinta on kyllä "rihlattu" mutta ulkopinta on kovin kiiltävän oloinen ja hyvä heijastajaehdokas sekin.

Tikkes

Kovin montaa kohdetta en tuolla putkella ole ehtinyt valotella, mutta tuo ic 63 tuntuu olevan tosi ongelma kohde. Muista kohteista en tuollaista valokiekkoa ole saanut aikaiseksi. Edes vega ei tehnyt tuollaista. Se tosin oli kuva alan keskellä. Osaako kukaan sanoa mistä kohtaa tuo heijastuksen pikselimäärä lasketaan. Otin yhden lukeman tuosta puolivälistä ja sain tulokseksi 600px. Se antaisi heijastuksen etäisyydeksi n. 16-17mm kennosta eli johonkin suotimen lähelle?
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko