Jupiter kaudella 2015

Aloittaja RL, 05.01.2015, 03:55:44

« edellinen - seuraava »

VeskuP

Hienoa settiä, näitä kuvia on mukava katsella!
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Erik Pirtala

Huh, jopas on taso noussut. Nielen ylpeyteni ja postaan silti  :angel:

Planeettakuvaus. Tuo niin hieno tähtikuvauksen ala, joka ei 650mm newton putkella ja järkkärillä ole kaikista helpointa hommaa. Tosiaan videot otettu EOS500D:llä polttotasolta Canon movie rec:in 5x croppia apuna käyttäen. Pinoaminenkin oli helpompaa kuin muistin  :laugh:

Ari Haavisto

#137
Hienoa järkkärijupia! Hienot kuvat myös Ellulla ja Terolla. Teron animaatio upea. Harmittaa kun ei itse koskaan saa tasalaatuista materiaalia animaatioksi asti.

Pöyhin 21.3. kuvia ja nappasin Ion Jupiterin edestä erilleen ja suurentelin ja vääntelin aikani puolihuolimattomasti. Sitten toin viereen vertailuksi winjuposista simulaatiokuvan ja käänsin mustavalkoiseksi. Kyllä tuossa samaa löytyy, tosin ihan kuin olisi hiukan eri asennossa tai sitten muuten eroaa tuosta keskivaiheilta. Ion koko on 1,08" ja hiukan huolestuttaa kun olen löytävinäni kuvasta muutaman 0,1" kokoisen poukaman.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

TeroP

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 26.03.2015, 21:42:07
Hienoa järkkärijupia! Hienot kuvat myös Ellulla ja Terolla. Teron animaatio upea. Harmittaa kun ei itse koskaan saa tasalaatuista materiaalia animaatioksi asti.
Teet varmaan aika pitkiä videoita?

Itsellä on sinällään "helppoa" kun on värikamera, käytännössä "tallenna 4000 framea @ 60fps" ja tuota sitten naputellaan 25-30min verran. Videoiden pituudeksi tulee noin 67 sekuntia ja siihen joku sekunti lisää, että saa aloitettua uuden videon ja joskus karvan enemmän, jos tarvitsee siirrellä kohdetta kennolla.

Tosin kuten jo mainitsinkin, niin eihän tuo ihan tasalaatuista aina ole, vaan välissä on pari huonompaa framea lähes järkiään. Jätän ne kuitenkin animaatioihin, niin saa "tasaisemman" pyörimisliikkeen aikaiseksi ja voihan siitä sitten myöskin arvioida seeingin heittelyä.

Tänään (26.3) olisi myös ollut varmaan hyvä keli, mutta en kehdannut jättää kaukoputkea vartioimatta parvekkeelle (maantaso) kun piti lähteä käymään myöskin kauppareissulla ja kaverin luona, joten joutui sitten luopumaan kuvausaikeista kokonaan.


LainaaPöyhin 21.3. kuvia ja nappasin Ion Jupiterin edestä erilleen ja suurentelin ja vääntelin aikani puolihuolimattomasti. Sitten toin viereen vertailuksi winjuposista simulaatiokuvan ja käänsin mustavalkoiseksi. Kyllä tuossa samaa löytyy, tosin ihan kuin olisi hiukan eri asennossa tai sitten muuten eroaa tuosta keskivaiheilta.
Mielestäni tuossa on hyvinkin paljon samaa, eikä tuossa kai eroa ole kuin karvan verran rotaatiossa, jos sitäkään.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

Erik Pirtala

Missähän lie vika, kun yksittäiset framet on ihan siedettävän näköisia, mutta pinottu kuva näyttää siltä, kun tarkennusnuppi olisi kierroksen verran väärässä asennossa  :grin: Waweletteja säätämällä saa kuitenkin kaivettua jotain detaileja esiin

Cirkon

Huh, onpa hienoja kuvia. Kaipa sitä aloittelijankin kuva sopii sekaan, joten tässä tulee. Eli päivämäärä oli 17.3.2015, putki Skywatcher 127 GoTo. Canon D700:lla (Magic Lantern) kuvatusta 1,5 minuutin videoleikkeestä Registaxilla nappastu 1500 parasta kuvaa, ja tämmösen sain. Kameran ja putken välissä 2x barlow (aika heikonlaatuinen, just tilasin paremman). Olosuhteet ei ollu mitenkään mahtavat kyllä, joten varmaan paremmalla seeingillä olisi voinut pikkasen lisää saada näkyviin, mutta kyllähän tosta nyt planeetan tunnistaa:


Skywatcher 127 Skymax GoTo
Canon D700

ellu

#141
Yllättävän hyvin näkyy pilvien takaa vaalealta taivaalta...  :shocked: Okulaarissakin oli melkeinpä saman näköinen kuin tässä kuvassa.

SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

ellu

Stellariumin mukaan Amalthea kuun olisi pitänyt olla juuri keskellä Jupiteria tuona aikana (kuva edellisessä viestissäni, tuossa ylhäällä). Ei vaan taida näkyä  :cheesy:

Edit. Vai olisiko tuo Amalthea? Venyttelin vähän raa'alla kädellä.

SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

ellu

#143
Oli ihan pakko kokeilla Io kuuta erikseen venytellä... Onkohan nuo ihan oikeita yksityiskohtia? Ennemmin on ollut vain suttuisia palloja. Ihmettelen, kun viime yönä oli ohut pilvikerros että kuinka muka näkyisi oikein mitään kun ei kerta "paremmillakaan" keleillä ole... Jotain teen nyt väärin...

(Kuva poistettu)
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

einari

Hiukan epäilen sekä Amalthean näkymistä että Ion yksityiskohtia.
Amalthea on kuitenkin pieni  (keskimäärin 167 km) ja tumma kuu (albedo 0.09).
Tosin on myös viimeinen Juiterin kuu, joka visuaalisesti löydettiin.
http://www.astronomy.com/magazine/ask-astro/2014/12/miniature-moons

Usein olen muuten huomannut että ohut pilvikerros 'tasoittaa' seeingia.
___
Tapio

ellu

Joo epäilen myös näitä. Cartes du ciel taas näyttää amalthean eri paikaan. Hollilla olisi sen mukaan myös Thebe.

Aika jännä, että ohut pilvikerros voisi olla hyväksikin vaan. Sinänsä en moiti jos näin on, täällähän noita pilviä riittää.
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

avanti

Lainaus käyttäjältä: ellu - 06.04.2015, 15:33:33
Joo epäilen myös näitä. Cartes du ciel taas näyttää amalthean eri paikaan. Hollilla olisi sen mukaan myös Thebe.

Aika jännä, että ohut pilvikerros voisi olla hyväksikin vaan. Sinänsä en moiti jos näin on, täällähän noita pilviä riittää.

Luotan enemmän Cartesiin noin tarkoissa asioissa. Planetaario-ohjelmana Stellarium renderöi taivaan ja kohteet niinkuin ne näkee paljain silmin, kiikarilla tai pienellä teleskoopila, kun taas Cartes du Ciel on tähtikarttaohjelma. Jopa Stellariumin tekijät huomauttavat, ettei sillä pidä tehdä tarkkoja "havaintoja" kohteista.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

einari

Koska keli oli karmean kiehuva tästä tuli tämmöinen proof-of-concept-juttu.
Eli kuvasin Jupia kahdella kameralla - mv-kamera (ASI120MM) ja väri (ASI120MC).
Molemmat oli vielä samaan aikaan piuhalla kiinni ja kaksi eri Firecapturea samaan aikaan pyörimässä.
Tarkistin vielä etukäteen että tarkennusta ei tarvitse tehdä kameran vaihdon jälkeen (värikamerasta jouduin jättämään filsun pois).
Noin 3 minuutissa sain aikaan suunnilleen 7000 ruutua aikaiseksi mv- ja värikameralla.


___
Tapio

ellu

#148
Selailin viime kuun Jupiter videoita. Taisin tämän jo tuonne aikaisemmin laittaa, mutta tässä uudestaan prosessoitu. Latasin Autostakkertin beta version ja tuntuisi pinoavan paremmin.

SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Erik Pirtala

Upea. Yksityiskohtia piisaa.

Eilen oli aika hyvä seeing ja silmällä näkyi paljon detaileja pinnasta. Videot mitä otin, meni aivan mönkään, kun tarkennus ei millään osunut kohdilleen.  :angry: