Voiko asteroidi asettua maan kiertoradalle?

Aloittaja pamu57, 07.09.2014, 22:28:02

« edellinen - seuraava »

pamu57

Onko mahdollista, että asteroidi saapuisi maan tuntumaan sellaisessa kulmassa ja sellaisella nopeudella, että se jäisi kiertämään maata?  Jos tämä on mahdollista, kiertääkö maata yhtään tällaista kappaletta?

JKyytinen

Onhan tuo mahdollista, mutta tuollaiset eivät kovin kauaa pysy kiertoradalla. Joku muu saa varmistaa, onko sellaisia nyt.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

einari

Ei taida olla kovin todennäköistä että kuu jäisi pysyvästi maata kiertämään.
Noita tilapäisiä sitten on. Tällä hetkellä esim tämä
http://en.wikipedia.org/wiki/3753_Cruithne
___
Tapio

Jarmo

#3
Lainaus käyttäjältä: einari - 07.09.2014, 22:42:13
Ei taida olla kovin todennäköistä että kuu jäisi pysyvästi maata kiertämään.
Noita tilapäisiä sitten on. Tällä hetkellä esim tämä
http://en.wikipedia.org/wiki/3753_Cruithne

Cruithne ei kyllä ole kuu, millään muotoa. Se ei kierrä Maata, vaan Aurinkoa. Maan näkövinkkelistä hevosenkengältä näyttävä rata tai 1:1 resonanssi eivät kumpikaan tarkoita kiertämistä.

Maalla on ainoastaan yksi luonnollinen kuu, Kuu. Plus sitten tuhansia keinotekoisia ihmiskätten tekemiä satelliitteja. Ne tosin lienevät kaikki varsin väliaikaisia, en luottaisi niiden pysyvän radallaan edes miljoonaa vuotta...

Jarmo

mistral

Olen ymmärtänyt että ohi kiitävät asteroidit ei ilman jarruttavan taivaankappaleen apua voi asettua maata kiertävälle radalle. Eli kun luotaimia lähetetään kauemmaksi, käytetään hyväksi planeettojen gravitaatiota ja sen avulla kiihdytetään niitä suureen nopeuteen. Uusimman T&a:n sivulla 16 on piirros Rosetta luotaimen lennosta, se kesti 10v. Rosetta kiersi ensin auringon 5 kertaa saadakseen tarpeeksi nopeutta.

Samalla periaatteella nopeutta lienee mahdollista hidastaakin, eli jos sattuu oikeasta suunnasta oikealla hetkellä jne. tulemaan asteroidi, niin se voisi hidastua niin paljon että asettuisi maata kiertävälle radalle. Mutta todennäköisyys että näin tapahtuisi olisi varmaan lähes äärettömän pieni.

dronir

Maa-Kuu -systeemiin voi jäädä pieniä lähiasteroideja kiertämään, mutta niiden radat eivät ole stabiileja (käytännössä rajoitettu kolmen kappaleen ongelma). Nämä tunnetaan englanniksi nimillä "temporarily captured object" (TCO) tai "minimoon". Meillä Helsingin yliopistossa Mikael Granvik tutkii niitä. Ne ovat aika pieniä kyllä, muistaakseni millään yhdellä hetkellä meillä on keskimäärin yksi metrin kokoinen minikuu.