Viskipullo palaa avaruudesta

Aloittaja MarkoM, 02.09.2014, 15:55:44

« edellinen - seuraava »

MarkoM

Heh, kerrankin Iltasanomissa oli asiallinen otsikko, joka jopa piti paikkansa: Ardbegin viski palaa avaruudesta. Kyseessä on siis koe, jolla testataan, miten viski kypsyy avaruuden painottomissa olosuhteissa.

http://www.ruokala.net/uutiset/viskipullo-palaa-avaruudesta/1288732681835
http://www.ardbeg.com/ardbeg/ardbeg-in-space

Ei taitane kovin pian saada lähimmästä alan liikkeestä (ja vaikka saisikin, niin hinta olisi luultavasti ihan kiitettävä)... :grin:
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Meade-mad

Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 02.09.2014, 15:55:44
... niin hinta olisi luultavasti ihan kiitettävä)... :grin:

Kenties jopa tähtitieteellinen?

:)

Mitenköhän painottomuudessa nesteet sekoittuvat? Viskin kypsymisessähän tisle ja astia vaihtavat aromiaineita hitaasti keskenään. Tämä edellyttää aineiden sekoittunista eli hidasta liikettä.

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 03.09.2014, 09:34:37
Kenties jopa tähtitieteellinen?

Mitenköhän painottomuudessa nesteet sekoittuvat? Viskin kypsymisessähän tisle ja astia vaihtavat aromiaineita hitaasti keskenään. Tämä edellyttää aineiden sekoittunista eli hidasta liikettä.

Se onkin hyvä kysymys. Mahtaneeko painottomuudessa tuollaista liikettä juurikaan tapahtua, jos tynnyri on paikoillaan kuten maanpäällisissä varastoissa? Vai onko tynnyrille ollut jonkinlainen teline, jossa se on ollut hitaassa pyörimisliikkeessä? No, taitavat olla liikesalaisuuksia, vaikka en oikein usko, että kovin pian kukaan on perustamassa 2000 tynnyrin kypsytysvarastoa viskille avaruuteen... :grin:
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

pnuu

Ei toisiinsa liukenevien nesteiden tarvitse olla liikkeessä, diffuusio hoitaa sekoittumisen, vaikkakin hitaasti. Lähellä tynnyriä olevassa (jota ei siis avaruudessa ollut, siellä oli vain pullo näyteputki) viskissä makuainepitoisuudet nousevat suuremmaksi ja alkavat pikkuhiljaa diffusoitua muuallekin nesteeseen. Ja kun avaruudessa ei ole painovoima häiritsemässä, ei "rikastunut" neste keräydy astian pohjalle vaan leviää vapaasti.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"