Uutta okulaaria ostamassa

Aloittaja Allu, 25.07.2014, 10:30:32

« edellinen - seuraava »

Allu

Ajattelin tässä alkaa jo etsimään uutta okulaaria kaukoputkeeni. Haluaisin nähdä taivaan kappaleita muunkin näköisenä kun ns. kirkkaina pisteinä. Meinasi ostamani kaukoputken mukana tulleiden huonojen okulaarien takia heti alkuun loppua into tähän harrastukseeen :/ niin, jos jollakin kokemusta suht. hyvästä okulaarista; hinta mielellään 50 euron pintaa. En tidä vaikuttaako kaukoputkeni tiedot, mutta  peilin läpimitta on 114mm ja polttoväli 500mm.
Terveisin Allu

mistral

Noiden numeroiden perusteella f-luku olisi n. 4,4. Tarkoittaa aika jyrkkää valokartiota. Jyrkässä kulmassa okulaariin tulevat säteet on vaikeampi taittaa prikulleen oikeisiin kulmiin jolloin reuna-alueiden piirto kärsii.
Hyvillä okuilla se kyllä onnistuu mutta on maku asia kuinka painottaa reuna-alueita. Itselläni on planeettaokussa (5mm) tarvetta hyvälle reunapiirrolle koska planeetta lipuu kentän poikki 2xbarlowin kanssa 20-30 sekunnissa. Jos on moottoriseuranta, ei reunapiirrolla ole niin väliä.

Toinen tekijä on katselumukavuus. Jotta alle n. 20mm okulla saa riittävä eyereliefin (silmävaran), joudutaan okuun lisäämään linssejä ja se tietysti näkyy hinnassa. Jotkut hankkii esm 3xbarlowin ja käyttää vaikka 20mm plössliä joka muuttuu 6,6 milliseksi mutta siinä on kuitenkin kelpo n. 14mm silmävara.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Allu - 25.07.2014, 10:30:32
Ajattelin tässä alkaa jo etsimään uutta okulaaria kaukoputkeeni. Haluaisin nähdä taivaan kappaleita muunkin näköisenä kun ns. kirkkaina pisteinä. Meinasi ostamani kaukoputken mukana tulleiden huonojen okulaarien takia heti alkuun loppua into tähän harrastukseeen :/ niin, jos jollakin kokemusta suht. hyvästä okulaarista; hinta mielellään 50 euron pintaa. En tidä vaikuttaako kaukoputkeni tiedot, mutta  peilin läpimitta on 114mm ja polttoväli 500mm.

Auttaisi kovasti, jos tietäisi putken tarkemman tyypin. Kumpi näistä kahdesta mallista on kyseessä?
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=1418&show=all (Villen Kellon harhaanjohtava mainos perusputkesta)
http://www.firstlightoptics.com/reflectors/skywatcher-skyhawk-1145p.html

Jälkimmäisen (asiallisen) verkkokaupan tiedot putkesta kertovat olennaisen:
"The Skywatcher Skyhawk 114 v 1145p
The more affordable Skyhawk 114 offers greater magnification from a cheaper to manufacture spherical mirror. Unfortunately to achieve this it uses a magnifying element in the focuser drawtube. The magnifying element is the 114's Achilles' heel and because it cannot be removed it restricts the telescope's maximum performance. The 1145p offered here costs only £10 more, has a regular focuser without the magnifying element and features a more sophisticated parabolic mirror. With the Skyhawk 1145p you can realistically upgrade the supplied-in-the-box eyepieces to achieve an even higher optical performance."


Kuten tuossa kerrotaan, niin halpa perusmallin SW 114/500 sisältää tarkentimessa kiinteän Barlowin, joka pilaa kuvan suuremmilla suurennuksilla. Sen sijaan tuo 1145 malli on aito f4.4 paraboloidi-peilillään ja ansaitsee ilmeisesti nuo Sky at Night Magazine lehden kehut aloittelijaputkena. Kurkista siis putkesi tarkentimeen ja jos sieltä löytyy jokin linssikombinaatio tarkenninputken periltä, niin voi voi... Jos sen sijaan tarkenninputkesta näkyy apupeili ilman mitään lissiä siinä välissä, niin olet hankkinut tuon paremmin testeissä menestyneen mallin, johon kannattaa niitä parempia okulaareja harkitakin.

- Timo Inkinen

Allu

Ei kumpikaan edellisitä mainituista. Tässä kaukoputken linkki; http://www.benel.eu/webshop/telescopes/telescopes/byomic-reflector-telescope-p-114500-eq-sky.html  Ps. En ostanut kyseista kaukoputkea tuolta sivustolta.
Terveisin Allu

Lithos

Tuo on se parempi versio jossa on lyhyt polttoväli... tuo luonnollisesti sitten aiheuttaa haastetta suurempien suurennosten saamiseen. Oma suositukseni olisi laadukas 10 - 12mm okulaari ja 3x barlow jolloin saisit lähelle 150 kertaisen suurennoksen joka on planeettojen katseluun jo varsin mukava. Lyhyemmät kuin kymmenmilliset kohtuuhintaiset okulaarit ovat hankalia lyhyen silmävälin vuoksi, siksi barlow suositukseni. Samalla voisit käyttää samaa okulaaria laajemman kuvakentän katseluun matalammalla suurennuksella ilman barlowia.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Allu

okei, kiitos neuvosta! Kaukoputken mukana tuli Kellnerin 25mm, 12mm ja 10mm okulaarit + 2xBarlow , ja millään yhistelmällä ei ole näkynyt Jupiteria paremman näkäisenä kun kellertävänä herneen kokoisena pallona! Eikö yleensä kaukoputken mukana tulleet okulaarit saata olla vähän heikkoja? Joten veikkaisin että Jupiterin tai tms. kaukaisempien kohteiden näkeminen on nuilla melko hankalaa.
Terveisin Allu

MarttiM

#6
Jupiter näkyy parhaimmillaan (eli silloin kun se on niin sanotusti oppositiossa, tai  noin kuukausi opposition molemmin puolin) paljaalla silmällä noin 40 kaarisekunnin läpimittaisena, eli käytännössä pistemäisenä, erittäin kirkkaana tähtenä. Jos kaukoputken suurennos on 50-kertainen, näkyy Jupiter 2000 kaarisekunnin läpimitaisena levynä. Kun 60 kaarisekuntia on kaariminuutti ja edelleen 60 kaariminuuttia on yksi aste, saadaan parin jakolaskun tuloksena, että kaukoputken kuvassa 50-kertaisella suurennuksella näkyvän Jupiterin läpimitta on pikkuisen yli puoli astetta, eli aika lailla sama kuin paljaalla silmällä nähdyn Kuun läpimitta. Jos Kuun näkyessä taivaalla ojentaa käsivarren suoraksi ja sitten nostaa sormen Kuun eteen, niin huomaa, että sormenpää peittää koko Kuun!
Monesti kaukoputken mukana tulevat okulaarit ja Barlowin putki ovat laitteen heikoin lenkki. Jos teleskoopin myyntipakkauksessa olisi mukana pari edes kohtuullisen hyvää okulaaria, nousisi paketin hinta niin korkeaksi, että tuskin monikaan ostaisi kyseistä tuotetta.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 30.07.2014, 12:24:59
Oma suositukseni olisi laadukas 10 - 12mm okulaari ja 3x barlow jolloin saisit lähelle 150 kertaisen suurennoksen joka on planeettojen katseluun jo varsin mukava. Lyhyemmät kuin kymmenmilliset kohtuuhintaiset okulaarit ovat hankalia lyhyen silmävälin vuoksi, siksi barlow suositukseni.

Samaa mieltä Lithoksen kanssa, joten vaikka tällainen yhdistelmä...
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p461_Baader-Classic-Ortho-10mm-1-25--Eyepiece-with-rubber-eyeshield.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p918_Tele-Vue-2x-Barlow---1-25----achromatic--BLW-2125.html
...tuottaisi aiempaa selvästi paremman kuvalaadun. Tosin budjettisi repeää, mutta tämä osoittaa samalla kuinka MarttiM:n lausunto "Jos teleskoopin myyntipakkauksessa olisi mukana pari edes kohtuullisen hyvää okulaaria, nousisi paketin hinta niin korkeaksi, että tuskin monikaan ostaisi kyseistä tuotetta." pitää paikkansa. Hyvän barlowin (joka ei heikentäisi niiden muiden okulaarien kuvalaatuakaan) saa näet halvimmillaan noin satasen hintaan.

Vaihtoehto B olisi hankkia yksinään vaikka tuota 10mm okua vastaava 6mm Baader ortoskooppiokulaari, jossa on valitettavasti melko lyhyt (6mm) katseluetäisyys: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p463_Baader-Classic-Ortho-6mm-1-25--Eyepiece-with-rubber-eyeshield.html
(10mm mallissa vastaava katseluetäisyyslukema on 8mm, mutta barlowin käyttö saattaa pidentää tätä etäisyyttä)
- Timo Inkinen

MarttiM

Suomessa Teknofokus myy muiden muassa Baaderin Classic Ortho-okulaareja  ja Baaderin 2,25X Q-Barlowia, joka on taannoisten kokemusteni mukaan kelpo laite, vaikka hinta on nykyään tuskin 50 euroa. Mainittu Baaderin ortoskooppi kuuluu planeettaokulaarien kärkikaartiin.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

Allu

http://www.baader-planetarium.de/sektion/s23/s23.htm Täältä löytyy näköjään monenlaista baaderin okulaaria.
Terveisin Allu

RL

#10

Allu

En ole varma.. En ole kaukoputken ostamisen jälkeen säätänyt mitään kaukoputkesta, voisi olla iha järkevää. Tarvitsisin vain hyvä neuvoja kollimoinnin tekemiseen.
Ja onko totta, että Ursasata saa nuinkin halvan okulaarin ja Barlowin?
Ja melko hieno kuva tuosta Jupiterista otettu!  :rolleyes:
Terveisin Allu