Vasta-alkaja ajatuksineen

Aloittaja JP2841, 18.12.2013, 22:25:27

« edellinen - seuraava »

KEW

Lisäksi Saharassa on liian suuret lämpötilan vaihtelut päivä/yö. Taitaa aiheuttaa melkoista ilmakehän kiehuntaa?
Vielä on riesana hiekkamyrskyt!

JP2841

no kun lakkaan köytymästä :rotfl: niin muutan teneriffalle ja opettelen alkuasukkaiden kielen. Kaikentietävä huhu kertoo, että teidellä olisi monta hyvää havaintopaikkaa  :cheesy:. Eivätkä kauheen kaukana ja kalliin matkan päässä kuten toi chilen atacama  jos kotomaassa väliin haluaisi visteerata.
Orion 10"f5 dobson

JP2841

Viimeyönä olikin sitten tämänkauden viimeinnen ds:retki uusia kohteita ei enää löytynyt, vanhojakin jo aikas huonosti. Melkoista vauhtia lyhenee pimeä aika nyt ja kohtahan sitä ei enää ole lainkaan.
Aurinko suodatin pitäsi tässä askarrella jottei ihan koko kesää tarvisisi putken "homehtua". Siihen liittyen kysyisinkin.
tuubi on siis tuon 10" ja siihen on hankittuna a4 kokoinen kalvo. 19cm kokoisen aukon pystyy kohtuudella tekemään ja vielä jää sentti molemmille puolille kiinnttämistä varten.
Pitäisiko aukko tehdä keskelle vai sivulle ? onko merkitystä ?
sileäreunainen arvatenkin pitäisi aukon olla (lovien diffraktio ?)

niksipirkkana muuten tuon kokoiseen tuubiin saa hyvän rungon suotimelle tai tarvittaessa uuden suojatulpan tuollaisesta suojatulpasta, Istuu kuin nenä päähän 10" tuubin päähän.
Sain tuon ihan vain kysymällä kun noita oli pitkin maita ja mantuja liikkeen varaston lattialla :D
http://www.taloon.com/ilmanvaihtokanava-315-x-3000-mm/LVI-8103327/dp?openGroup=1091
Orion 10"f5 dobson

Timpe

Lainaus käyttäjältä: JP2841 - 06.05.2014, 17:49:48
Aurinko suodatin pitäsi tässä askarrella jottei ihan koko kesää tarvisisi putken "homehtua". Siihen liittyen kysyisinkin.
tuubi on siis tuon 10" ja siihen on hankittuna a4 kokoinen kalvo. 19cm kokoisen aukon pystyy kohtuudella tekemään ja vielä jää sentti molemmille puolille kiinnttämistä varten.
Pitäisiko aukko tehdä keskelle vai sivulle ? onko merkitystä ?
sileäreunainen arvatenkin pitäisi aukon olla (lovien diffraktio ?)

Tein itse off-axis suodinpitimen, joka jää apupeilin varjosta sivuun (kuva ohessa ja suodin on Thousand Oaksin 13cm 300/1500mm Newtonissa). Tuumailin tuolloin, että parempi jos kuvan keskelle ei jäisi sitä julmetun kokoista apupeilin varjoa suhteessa tuohon aurinkosuotimen 13cm kokoon :rolleyes: Liitteenä pari kuvaa aiheesta, mutta tapauksessasi tuo 19cm pyöreä suodin on pulmallisempi sijoitettava, koska apupeilisi jää joka tapauksessa peittämään merkittävää osaa tuosta suotimesta. Katselun kannalta suotimen off-axis sijainnin huomaa okulaarista, jolloin lähtöpupillin sijainti on okulaarin pinnalla selvästi sivussa ja vaatii siksi hiukan erilaista silmän kohdistusta okulaariin. Teknisessä mielessä tuosta saattaa tulla ongelmia heikkolaatuisten okulaarien kanssa, mutta kokeile asiaa käytännössä ennen kuin teet pysyvän suodinpitimen jollekin tietylle suodinsijainnille.
- Timo Inkinen

JP2841

Aurinko filtteri tuli valmiiksi ja tänään sain lopultakin aikaiseksi mennä sitä testaamaan. Hyvin toimi ja kyllähän siellä pilkkujakin näkyi. Kesän mittaan pitää ottaa muutama harjoitus piirtämisen suhteen. Jotenkin oli metkaa ensikertaaa eläissään oikeasti katsoa aurinkoa. Tietysti sen on lukemattoman monta kertaa nähnyt aikojen saatossa, mutta varsinaisesti katsoa. Siellä se möllöttää ja on möllöttänyt paljon kauemmin kun meitä on ollut olemassakaan. Sitkeästi jatkaa möllöttelyään senkin jälkeen kun me olemme tältä pallolta jo kadonneet. Toisaalta tiedostaa, että kaikki käyttämämme energia (pl. ydinenergia) on peräisin juurikin tuosta samaisesta kirkkaasti loistavasta fuusioreaktorista. Huimaa ja pysäyttävää ajateltavaa on kerrassaan.
Orion 10"f5 dobson

mistral

#80
Lainaus käyttäjältä: JP2841 - 11.06.2014, 22:49:00Toisaalta tiedostaa, että kaikki käyttämämme energia (pl. ydinenergia) on peräisin juurikin tuosta samaisesta kirkkaasti loistavasta fuusioreaktorista. Huimaa ja pysäyttävää ajateltavaa on kerrassaan.

Juu, jos aurinko ei paistaisi, olisi maan pinta ehkä -250 astetta kylmä eikä kemiallisia reaktioita pahemmin tapahtuisi, tosiaan ainoa lämmönlähde olisi radioaktiivinen hajoaminen.

Auringossa tapahtuneen fuusioreaktion energian tie esm auton jarrulevyn kuumenemiseen on pitkä, kenties tuhansia vuosia kestävä :)

edit Tarkistin Wikistä ja totesin ettei pari tuhatta vuotta riitä:

"Aurinko saa säteilemänsä energian siten, että vety muuttuu heliumiksi Auringon ytimessä tapahtuvassa fuusioreaktiossa. Tämä energia siirtyy, ensin lyhytaaltoisena röntgensäteilynä ja edelleen pidempiaaltoisempana röntgensäteilynä ja lopuksi konvektiovirtauksena (lämpösiirtymisenä) Auringon pinnalle.

Syntyneen energian täytyy kulkeutua Auringon ylempien kerrosten halki ennen vapautumista auringonvalona tai aurinkotuulen mukana. Arviot energian kulkeutumisajasta pintaan vaihtelevat 10 000 vuodesta 170 000 vuoteen."


Eli nykyinen auringon säteily voi olla perua 170 000 vuoden takaisesta fuusiosta...


JP2841

Uusi havaintokausi tuli viimeyona avattua. Olosuhteet olivar oikein mainiot pilvilauttojen valilla.  Andromedan loysin paljain silmin  :cheesy: . Alkuun vahan tuntuman hakua suuren pm tahtijoukon ja lyyran rengas sumun kanssa. M31 okulaariin ja etsiskelemaan seuralaisiaan. M32 loytyi enempia etsimattakin, mutta m110 etsitytti jonkin aikaa. Yllattavan kaukana oli mika tietty jouhtui valokuvista saadusta kasityksesta tosin melko himmeasti erottuio muutekin. Illan viimeinen varsinain tavoite oli kolmion galaksi ensin kaivoin sen nakyville kiikareilla ja sitten kaukoputkella ei paase ylettomasta kirkkaudesta sitakaan moittimaan. Loppuyo menikin sitten linnunrataa ihastellessa. Mykistava on se tahtien paljous. Oikeastaan oli ensimmainen kerta kun sita ihmettelin tietiosena mita itseasiassa katselen. Kirkkaita havainto keleja toivottaen ja odottaen.
Orion 10"f5 dobson

JP2841

Viimeyönä tuli tehtyä taasen havaintoretk keli oli varsin kohtuullinen rm n.5 lämpötila 7-10 välillä ja linnunrata näkyi varsin hyvin. Tällä kertaa olivat uusina kohteina M2,15,52 ja 76 Kaikki löytyivät varsin vaivattomasti ja tuo pieni nostopainosumu erottui yllättävänkin selvästi ja hyvin muutoinkin. Yhden maissa meni mahdottomaksi jatkaan havainnointia, koska kosteutta oli niin paljon, että kaikki pinnat huuruutuivat alueelle nousseen sumun vuoksi. Paras juttu tällä reissulla oli ehdottomasti kuitenkin se, että bongasin elämäni ensimmäisen tulipallon. Havaintopaikkani oli Tampereen eteläpuolella ko. pallo erottui etelässä heti selvästi  suurempana ja liikkui hitaammin (verrattuna normaaliin tähdenlentoon). Kohde näkyi noin puolivälissä taivasta korkeus suunnasssa ja matkasi kokolailla suoraan pohjoiseen. Hajosi 3-5 osaan ja hiipui nopasta vähän samaan tapaan kun halppis ilotulitus raketti
Orion 10"f5 dobson

RL

#83

jaapas

SAmoten täällä Kempeleessä on pilvissä rakoja ja alkaa näkyyn tähet, putki valmiina;) eilen sain yhen 1min kuvan ja kun rupesin sääteleen photarissa olikin kamera canon 650 jäänyt S3  3 megaa asetukselle ;)  no sai sitä eka kuvan silläkin.
sw20cm, neq5,dmdeq5,canon650d,mslifecam.

Lithos

Yhden kohteen kauden avaus tuli tehtyä kun teki mieli opetella löytämään M15 Skymax-127 putkeni kollimoinnin päätteeksi. Taivas oli vähän utuinen mutta löytäminen oli silti helppoa, M15 näkyi suhteellisen tiiviinä ehkä hetkittäin aavistuksen rakeisena sumutäplänä. Se näkyi helposti jo suoraan katsomalla, mutta näytti laajemmalta syrjäsilmällä. Parhaiten toimiva suurennos oli 60x, suuremman käyttäminen ei saanut kohdetta näkymään paremmin. Tähän pitää palata paremmalla kelillä.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

JP2841

#86
Taas tuli pari uutta messieriä poimittua  :cheesy:. Villihanhi M11 joka löytyi vaivattomasti, kun näkyi utuna jo etsinputkessa. M26 olikin sitten ihan toinen juttu.  Ilma ajankohtaan nähden lämmin 15c ja  kuutamo kohtuullisen kirkas jo yli puolikas mikä Teki kiusaa ihan tosissaan, mutta ankaran yrittämisen jälkeen löytyihän se lopulta. Kohteen pienuus hämmensi melkoisesti vallankin kun siitä näkyi käytännössä vain trapetsi ehdottomasti työläin kohde tähän mennessä.Kunhan tulee kohtuu pimeääu niin pitää tutkiskella vielä uudelleen tuota.
Kunhan vaan tulee seuraava kuuton jakso niin otan työnalle myös M74sen. Ilmeisesti himmein ja yksi haastavimmista messiereistä. Kolmoin galaksin lienee syytä näkyä varsin hyvin ennen tuon kimppuun käymistä ?
Orion 10"f5 dobson

wombatti

#87
Elikkäs 2.10 klo 22.20 illalla pihalla tupakillani ollessa huomasin jotain mielenkiintoista. Katselin Otavaan päin ja huomasin kirkkaan pisteen, olisiko ollut satelliitti? tulevan kauhan oikealta alapuolelta kiertäen kauhan ylimmän tähden ja "laskeutuvan" keskeltä kauhan alempien tähtien keskeltä ja häviävän puitten taakse. Piste itsessään oli tavallisen satelliitin magnitudia. Lentokoneen vilkkuvia valoja ei ollut. Paint ohjelmalla käpersin tuollaisen kuvan :) Ja pisteen lentoaika alusta loppuun noin 2min
Canon EOS 350D

Aloitteleva Harrastaja :)

Perola

Tämä tuntui oikealta paikalta aloittaa kirjoittaminen.

Täältä näytön takaa näppäimistöä naksuttelee avaruudesta ja maailmankaikkeudesta innostunut mies Oulusta. Näin myöhemmällä iällä herännyt kiinnostukseni taivaankappaleista johdatti minut netin syövereiden kautta tänne foorumille ja voi veljet, täältähän sitä infoa todellakin löytyy! Ketjuja ja viestejä on kyllä uskomaton määrä ja on jopa hieman pyörryttävää saada tämä kaikki tieto käsiinsä yhdellä kertaa. Tuntuu että mitä enemmän lukee, sitä tyhmemmäksi tulee  :huh:.

Istuin tuossa tammikuun lopulla saunamökin portailla katsellen kirkasta tähtitaivasta ja mietin, miten tuo komeus olisi mahdollista ikuistaa. Niinhän siinä sitten kävi, että rouva kyltyi loputtomiin juttuihini siitä, miten mahtavaa tähtitaivasta olisi kuvata ja osti minulle syntymäpäivälahjaksi Canon D1200 digijärkkärin vieläpä 50mm f/1.8 objektin kera. Mukana tuli myös lappu: "Kuva kertoo enemmän kuin 1 000 000 sanaa". Voiko joku kyllästyä keskustelemaan aiheesta avaruus?  :grin:

Suurin into tällä hetkellä tuntuukin olevan linnunradan kuvaamiseen, vaikka kaikenlaiset "flätit" sun muut käsitteet ovat vielä hyvin hukassa. Noh, "onneksi" tässä on hyvin aikaa perehtyä perusteisiin ennen syksyä.

Tällä hetkellä opettelen tuon kameran käyttöä ja opettelen tähtitaivaasta aivan perusasioita. Edellisen kerran kuin joku harrastus on allekirjoittaneen tähän tapaan kietonut ympärilleen, löysin itseni Hammerfestista kaksipyöräisen selästä (rouva lisäisi kyllä tähän mahdollisuuden saadessaan että tuo chiliharrastuksenikin lähti kyllä lapasesta, mutta itse olen siitä hyvinkin eri mieltä!  :angel: ). Kysymyksiä on aivan liikaa ja varmasti kaikkiin löytyy vastaus kunhan vain selaa ketjut läpi.

Tämä viesti olkoot siis tervehdys teille muille foorumilaisille. Upea oli löytää täältä näin informatiivinen ja mukava yhteisö!

naavis