MaxIm DL ja Pinpoint LE Astrometry kohdistuksen apuna

Aloittaja Timpe, 27.10.2013, 16:44:00

« edellinen - seuraava »

Timpe

Olen yrittänyt saada MaxIm DL:n astrometrista kohdistusta toimimaan kuvien pinoamisessa ja toistaiseksi se on ollut hyvin hankalaa :undecided: (t. nimim. "Kyllästynyt kohdistamaan kuvia manuaalisesti kahdella tähdellä, kun MaxIm:n oma kohdistusautomatiikka ei toimi...").
Olen ladannut PinPoint Astrometryä varten GSC-katalogin ja voin laskettaa kuviini yksitellen (!) nämä tiedot Analyze/Pinpoint Astrometry... toiminnon kautta. Siis jokaiselle kuvalle erikseen ja yksitellen! Onko MaxIm:ssa jossakin piilossa toimintoa, jolla saisin tehtyä tuon samaisen toiminnon esim. kaikille avoinna oleville tai tietyssä kansiossa oleville kuville yhdellä kertaa? Jos kuvissa ei ole valmiiksi noita RA/DEC-tietoja laskettuna, niin tuossa kuvien kohdistusikkunassa pyöritään sitten lisäämässä käsipelillä sijaintitietoja jokaiseen kuvaan, josta ne puuttuvat (esimerkkikuva alla). Niin tai näin, kuvien kohdistaminen MaxIm DL:ssä on minusta luvattoman vaikeaa ja aikaavievää, joten kuinka te muut teette sen?  :realmad:

Ohessa vielä pari linkkiä MaxImin ohjeisiin:
http://www.cyanogen.com/help/maximdl/Align.htm
"Astrometric – automatic, performs scaling, shift, and rotation. Uses World Coordinate System (WCS) information from the FITS header, which is calculated by PinPoint Astrometry. This is the most precise and reliable alignment technique for images containing stars. Plate solutions will automatically be attempted for any images that have not already been solved, but you must first configure the PinPoint command for catalog selection and other required parameters. Select Use info in FITS for images having valid telescope pointing and scale information in their FITS headers, or fill in the Approx. Center RA, Dec, and Image Scale fields if they do not. Once an image has been solved, these controls are relabelled as the Solved position and cannot be changed."

http://www.cyanogen.com/help/maximdl/PinPoint_Astrometry.htm
"The Image Parameters give PinPoint a starting point for its analysis. It requires an approximate image scale and position on the sky. PinPoint needs to be given a starting point on the sky. The Right Ascension (RA) and Declination (Dec) can be entered manually, but are more often obtained from the FITS header OBJCTRA and OBJCTDEC keys.  MaxIm DL inserts these keys automatically when an image is acquired if the Observatory Control window is linked to a telescope." WTF???
- Timo Inkinen

naavis

Onko jotain erityistä syytä miksi haluat tehdä juuri astrometrisen kohdistuksen? MaximDL:ssä on esimerkiksi "Auto - star matching" -automaattikohdistus. Voit valita Process-valikosta Stack, joka avaa ikkunan, joka hoitaa kaiken kuvien kalibroinnista kohdistamisen kautta pinoamiseen.

Lauri Kangas

Eipä ole koskaan tullut tuota kohdistusvaihtoehtoa kokeiltua. Automaattinen star mätsing (vai mikä olikaan) on palvellut aina hyvin. Olisikohan osa noiden manuaalitekstien toiminnoista pätevä nimenomaan PinPointille eikä PinPoint LE:lle? LE:stä taitaa puuttua lähes kaikki toiminnallisuus yksittäistä "Ratkaise"-nappia lukuunottamatta, eli en usko että sillä voi naarata ratkaisuja isolle kasalle kuvia muuten kuin käsin.

Mikäli tuo kohdistusrakkine edellyttää että kuvan ratkaisun tiedot on kirjoitettu fits-headeriin eikä suostu ratkaisemaan enempiä kuvia automaattisesti, niin Maximin saa kyllä ratkomaan kuvat niiden ottovaiheessa valitsemalla Autosave-ikkunasta siitä ditheröinnin vieressä oikealla puolella olevasta paneelista Solve only. Silloin PinPoint LE ajetaan jokaiselle kameralta ladatulle kuvalle. Jälkikäteen ei varmaan onnistu.

PetriKe

Maximista yhteys jalustaan vaikkapa ASCOMin kautta (esim. TheSky controlled telescope), niin tämän jälkeen jokaiseen Maximilla otettuun kuvaan tallentuu RA/Dec-tiedot.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Lainaus käyttäjältä: naavis - 27.10.2013, 17:08:51
Onko jotain erityistä syytä miksi haluat tehdä juuri astrometrisen kohdistuksen? MaximDL:ssä on esimerkiksi "Auto - star matching" -automaattikohdistus. Voit valita Process-valikosta Stack, joka avaa ikkunan, joka hoitaa kaiken kuvien kalibroinnista kohdistamisen kautta pinoamiseen.

Teoriassa näin, mutta käytäntö on osoittanut että erilaiset Maximin automaattiset kohditustavat kykenevät kohdistamaan yhden illan tuotokset, mutta kun pinoon tulee kahden tai useamman illan kuvia, niin heti ollaan vaikeuksissa. Tulee "Alignment failed on 33 images" tyyppisiä ilmoituksia, kun kuvat eroavat liikaa toisistaan esim. kallistuksen/rajauksen suhteen ja automaatti sekoaa tähdissä niitä hakiessaan. Liäksi haluan kuviin vähintään kahden tähden lukituksen, kun nuo yhden tähden viritykset pinoavat kuvat miten sattuu. Jollei halua pinota tällaisia hankalia kuvapinoja kahden tähden manuaalikohdistuksella, niin Pinpoint Astrometry -kohdistus on lupaavin tapa hanskata nippu tällaisia sekalaisia kuvia ja pinota ne yhteen pinoon onnistuneesti.  :smiley:

Tämän toteutuminen vaatii vain "yhden" lisätyövaiheen käsittelyyn, jos kuvista puuttuvat FITS-tiedoista RA/DEC-lukemat:
- avataan jokin määrä FITS-kuvia (esim. 8 x B-kanavan kuvia kuvausyöltä #1)
- niksutellaan hiirellä yksittäinen kuva aktiiviseksi
- tehdään sille Pinpoint Astrometry laskenta (pikapainike valikossa + Process + Close painallukset hiirellä, kun tuolla ei ole Process All toimintoa, pöh)
- niksutellaan hiirellä seuraava yksittäinen kuva aktiiviseksi
- tehdään sille Pinpoint Astrometry laskenta (pikapainike valikossa + Process + Close painallukset hiirellä)
(jne. kahdeksan kertaa)
- muistetaan tallentaa kaikki auki olevat kuvat File/Save All valinnalla (Huom. Maxim ei pyydä tallentamaan kuvia, jos niihin on tullut muutos vain FITS-tietoihin eli ilmeinen bugi ohjelmassa!)
- suljetaan kuvat Close All toiminnolla
- avataan seuraava kuvaerä (esim. 8 x G-kanavan kuvia kuvausyöltä #1)
- toistetaan edellinen L ja R kanavan kuville ja jatketaan kuvausyöhön #2...

Voit kuvitella, ettei tuon hiirirumban jälkeen päässäni ole kovin valoisia ajatuksia Cyanogenin ohjelmoijia kohtaan... Maxim on vain niin helkkarin hankala ja jälkeenjäänyt ohjelma ergonomialtaan! :angry:

Nyt pinotut 33 kuvaa on kuvattu kahden illan aikana ja noille on tehty AstroTortillan kohdistusajo jälkimmäiseen erään. Pinojen onnistuminen riippuu näet siitä kuinka paljon jaksan hieroa kaukoputken ääressä myöhempien öiden kuvien kohdistusta prikulleen samaksi aloitusyön kanssa. Yleensä tyydyn vain "lähes yhtenevään" sijaintien kohdistukseen ja kiroilen loput Maximin ääressä, kuten tänään taas kävi. (Pinossa on nyt syyskuun lopun kuvia.)

Laurille tiedoksi, että Pinpoint LE riittää hyvin käyttööni. Osasi mm. kertoa nykyisen kuvaussetupin tiedot tähän tapaan:
Locating stars in image
Looking up stars in catalog
Solving using 9136 image and 599 catalog stars
Matched 259 of 9136 image and 599 catalog stars;
Average residual 0.3 arcsec; order 4
RA 02h 3*m*****s,  Dec +61° ****
Pos Angle +104° 44.1', FL 1356.8 mm, 0.82"/Pixel


Lainaus käyttäjältä: PetriKe - 27.10.2013, 17:59:38
Maximista yhteys jalustaan vaikkapa ASCOMin kautta (esim. TheSky controlled telescope), niin tämän jälkeen jokaiseen Maximilla otettuun kuvaan tallentuu RA/Dec-tiedot.

Kiitos, tätä tietoa hain eli tutkitaan lisää josko jalustani aneeminen Generic ASCOM -porttaus suostuu tähän... :wink:

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 27.10.2013, 17:09:10
Mikäli tuo kohdistusrakkine edellyttää että kuvan ratkaisun tiedot on kirjoitettu fits-headeriin eikä suostu ratkaisemaan enempiä kuvia automaattisesti, niin Maximin saa kyllä ratkomaan kuvat niiden ottovaiheessa valitsemalla Autosave-ikkunasta siitä ditheröinnin vieressä oikealla puolella olevasta paneelista Solve only. Silloin PinPoint LE ajetaan jokaiselle kameralta ladatulle kuvalle.

Vaatineeko myös manuaalisesti syötettyjen RA/DEC tietojen lisäämistä laskennan perustaksi, kuten kuvia ratkoessa LE nyt vaatii?
- Timo Inkinen

naavis

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.10.2013, 18:47:56
Teoriassa näin, mutta käytäntö on osoittanut että erilaiset Maximin automaattiset kohditustavat kykenevät kohdistamaan yhden illan tuotokset, mutta kun pinoon tulee kahden tai useamman illan kuvia, niin heti ollaan vaikeuksissa. Tulee "Alignment failed on 33 images" tyyppisiä ilmoituksia, kun kuvat eroavat liikaa toisistaan esim. kallistuksen/rajauksen suhteen ja automaatti sekoaa tähdissä niitä hakiessaan.

Jännä juttu, itselläni ei ole juuri koskaan ollut vaikeuksia MaximDL:llä kohdistamisen kanssa. Toisaalta viime aikoina olen käyttänyt Oikeita Työkaluja (tm) ja hoitanut käsittelyn PixInsightilla... :evil:

Timpe

Tein tuon Petrin ehdottaman linkkauksen Maximiin ja nyt näkyy tulevan FITS-tietoihin paljon lisää dataa kuten mm. nämä rivit:
OBJCTRA    = '23 58 56' /          Nominal Right Ascension of center of image     
OBJCTDEC   = '+00 03 52' /         Nominal Declination of center of image    :smiley:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.10.2013, 18:47:56
Vaatineeko myös manuaalisesti syötettyjen RA/DEC tietojen lisäämistä laskennan perustaksi, kuten kuvia ratkoessa LE nyt vaatii?

Vaatii, muttei tarvitse olla käsin syötettyjä. Luin hutiloiden ekan viestisi toisen lainauksen, jossa kuten Petri sanoi on tosiaan kyse siitä että kunhan Maxim on tehnyt sinunkaupat jalustan (ajurin) kanssa, niin fits-headereihin tulee automaattisesti kirjoitetuksi kuvan naatit ainakin jalustan luulojen tarkkuudella (ja jos käytät tortillaa, niin silloinhan luulo on tarkka. :wink:)

Vaihdoin Maximiin siinä vaiheessa kun halusin kaikki laitteet toimimaan saumattomasti keskenään, joten eipäs ole koskaan tullut käytettyä sitä ilman yhteyttä jalustaan. Kattavat fits-headerit tuovat mukanaan onnellisuuden.

Timpe

Joo, Maximin monipuolisuus on myös sen surma, kun niitä ominaisuuksia putkahtelee esiin sieltä sun täältä ja käyttäjä ihmettelee kokonaisuuden oppimiskynnystä + vaadittavan tiedon suurta määrää ongelmatapauksissa. Onneksi on tämä foorumi!  :cheesy:
- Timo Inkinen

vesa k

Lainaus käyttäjältä: naavis - 27.10.2013, 19:04:45
Jännä juttu, itselläni ei ole juuri koskaan ollut vaikeuksia MaximDL:llä kohdistamisen kanssa. Toisaalta viime aikoina olen käyttänyt Oikeita Työkaluja (tm) ja hoitanut käsittelyn PixInsightilla... :evil:
Samaa mieltä: Maxim hoitaa kameran, Autoguidauksen ja muut laitteet.
Kuvat pinotaan ja muutenkin käsitellään siihen tarkoitetuilla ohjelmilla (Pixinsight)  :smiley:

t vesa
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

mickut

Minä en ainakaan koskaan saanut järkevää tulosta MaxImin astrometrisellä pinoamisella aikaan, se oli ihan turhan paljon arpapeliä ja tähtien paikat heittelivät pahimmillaan usean tähdenleveyden verran. Perus-alignment on tasaisen kökkö maximissa (minimoitu virhe koko kuva-alalla). Koska se ei osaa/osannut korjata millään lailla kentän vääristymiä, astrometrisellä keskimmäinen tähti on suht hyvä, muut enenevässä määrin pielessä.

-Antti

Timpe

Astrometrinen kohdistus laski tällaisen loppupino-tuloksen Maximissa, kun lasketin jokaisen ruudun erikseen Pinpoint Astrometryllä ja upotin FITS-tietoihin tämän laskennan tulokset. Kuvausputkena oli GSO RCT, jossa on melko tasainen kenttä (mutta taas vaihteeksi kollimoinnissa toivomisen varaa tuolla oikeassa reunassa :huh:). Tässä siis 100% cropit nurkista ja kuva-alan keskeltä LRGB-kuvaksi pinoamisen jälkeen ja Maximissa suoraan JPG-kuvaksi tallentaen ja rankasti histogrammia venyttäen. Nähtäväksi jää miten astrometrinen kohdistus käyttäytyy, kun kuvien FITS:eihin tulee kuvaushetkellä sinne tallennettu data (eikä erikseen Pinpoint LE:llä laskettu)...
- Timo Inkinen