Trius-SX694

Aloittaja einari, 02.10.2013, 18:31:12

« edellinen - seuraava »

einari

Kuten jo todettu niin tuo jäähdytin on 'ylimääräinen' ja ajattelin sen ottaa suosiolla pois.
___
Tapio

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Nurinniska Observatory - 02.10.2013, 22:09:18
Uskoisin että se jäähdytin aiheuttaa tähtiin yhden himmeän piikin kohtisuoraan jäähdyttimen reunan suuntaa vastaan. Tällä piikillä ei liene "vastaparia" tähden toisella puolella kuten peilinkannattimen tapauksessa jossa diffraktiota aiheuttavia reunoja on kaksi per kannatin. '
Kuinkahan lienee? Vetoja otetaan vastaan  :laugh:

Ei pidä paikkaansa. :smiley: Jokainen suora reuna aiheuttaa diffraktiopiikin kumpaankin suuntaan.

Diffraktiopiikit ovat ikäänkuin jatkuva kokoelma apertuurin reunaviivojen normaaleja, jotka sojottavat sitten eri suuntiin keskeltä tähden kuvaa alkaen. Sillä, missä päin apertuuria reunat ovat tai ovatko kuviot symmetrisiä keskipisteen suhteen vai eivät, on väliä vasta kun tähden kuva on poissa fokuksesta. Tähän perustuu bahtinovin maskin toiminta.

Nurinniska Observatory

Kyllä pitää. Koska en osaa tähän aikaan vetää hatusta järjellisiä vastauksia, lunttasin Pedrottin veljesten Introduction to Opticsista. Siinä on esimerkkinä Cornu-spiraalin käytöstä suoran reunan aiheuttaman diffraktion amplitudi. Lopputulema ko. esimerkissä on sellainen, että se reunan aiheuttama diffraktiokuvio kyllä        tulee myös "epävarjon" puolelle mutta paljon himmeämpänä kuin varjon puolelle, jossa se on hitaasti vaimeneva periodinen funktio. Sillä, missä kohdassa apertuuria ko. suora reuna on ei luonnollisestikaan ole mitään merkitystä paitsi epäfokuksessa kuten totesitkin.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Lauri Kangas

Onkohan tosiaan noin. Pedrottini olen jo myynyt, mutta pistänpä matlabin FFT:tä tulille, kunhan pääsen isomman tietsikan ääreen.

Nurinniska Observatory

Jäi kyllä vaivaamaan itseänikin niin, että ajattelin testata empiirisesti pahvisapluunalla kunhan ehdin  :smiley:

edit. no niin, olin osittain väärässä. Katsoin nyt uusin silmin tuota Pedrottia ja öinen selostukseni meni just väärin päin, eli funktio onkin periodinen valon puolella ja varjon puolella paljon pienempi ja tasaisesti vaimeneva. Lopputulema tuon mukaan olisi kuitenkin se, että tähteen ko. reuna aiheuttaisi selvästi kirkkaamman piikin valon puolelle verrattuna varjon puoleen.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

einari

Ongelmaa oli kuvakentän tasaisuudessa ja parantelin hieman flättivalaistusta.
Nyt vaikuttaisi ainakin hieman paremmalta - tosin vieläkin keskellä outoa hotspottia.
Tässä pari hätäistä testiräpsyä (4 x 2 min) galakseista.



___
Tapio

softis

Lainaus käyttäjältä: softis - 02.10.2013, 19:21:52
Onnittelut uudesta kamerasta. Hyvän pelin menit hankkimaan.
Samainen kamera tulossa minullekin pian.

http://mydeepspaces.blogspot.fi/2013/09/ccd-project-2013-part-1.html

jr

UPS:in kuriiri toi eilen Triuksen kotiovelle. Kiitos valtiollisen verokarhun joka
mahdollisti tämän ja muutaman muunkin isomman hankinnan ;-)

http://mydeepspaces.blogspot.fi/2013/12/ccd-project-2013-part-7.html

MaxIm DL:ssä kokeilin heti ja USB-hubi jaksoi antaa virtaa minifiltteripyörälle
ja Lodestarille. Darkit ja Biasit olivat ihan siistejä, myös 2x2 binnattuina.

The SkyX:n kanssa Camera Add On:in ASCOM-ajuri tuntui toimivan paremmin
kuin sisäinen SX-ajuri. Tuon näkee vasta sitten kun pääsee oikeasti taivaan
alle. Ajatuksena tuon CAO:n käytössä olisi se että se tekee plate solven aina
lennossa kun ajaa putkea kohteeseen.

jr

Timpe

Linkitänpä nyt tähän ketjuun yhden mielenkiintoisen CCD-ketjun CN-foorumilta: http://www.cloudynights.com/topic/482175-question-about-qsi-660-darks/
Tuolla samaista Sony ICX694 kennoa käyttävä QSI 660 kamera saa rapaa niskaan harrastajayhteison taholta ja QSI yrittää selitellä taustalla asiaa parhaansa mukaan. Kyse on siis QSI:n "valohehkusta" pitkän valotuksen dark-kuvissa ja täältä löytyy QSI:n pääsuunnittelijan vastine asiaan: http://imgur.com/a/iDTEu

Mahdollinen ongelma ("...this "glow" is a nonissue...") katoaa QSI:stäkin dark-kalibroinnilla. Olettaisin, ettei vastaavaa hehkua löydy ketjun Triuksista, mutta joutaisiko joku Truksen omistajista testaamaan tämän seikan ihan käytännössäkin (vaikkapa sen armottoman kiireisen ja tiukkatahtisen tähtikuvaamisen ohessa, mitä tänä syksynä on saanut tehdä täällä Suomessa :grin:). Kiitos!
- Timo Inkinen

softis

Darkkeja ei ole tullut käytettyä tuon kameran kanssa ei edes 20 min. valotusaikojen kanssa. Mutta mielenkiinnon vuoksi tuon voisi kyllä testata. Menee tosin kevään puolelle kun laitteisto jalustan päällä vaihtuu. TAK + SX-814 pois ja tilalle EdgeHD800 + SX-694 ja niillä pienempien kohteiden jahtiin.

naavis

Eipä ole Atikinkaan kanssa ollut mitään ongelmaa ilman darkkeja.

vehnae

Luin aiemmin tuota samaa CN:n ketjua, ja tällöin testasin pitkällä darkilla, että omassa Triuksessa (-814) ei mitään vastaavia hehkuja ole.

Tuossa QSI:n dokkarissa myös puhutaan että ko. hehku on tradeoff siitä, että kameran suunnittelussa on minimoitu lukukohina. Samassa dokkarissa sanotaan, että heidän 690-malleissa lukukohina on keskimäärin 2,5e- RMS, mikä on aika paljon vähemmän kuin omassa saman kennon omaavassa Triuksessa (6,5e- jos tein kalkyylit oikein).


Timpe

Jep, kiitos kommenteista. Jarin mainitsema "tredeoff" lienee paras selitys tuolle ilmiölle eli suunnittelun mukanaan tuomaa tuollainen, jos asiaa haluaa näin miettiä.
Toinen näkökanta olisi tietysti tämä:
"QSI is just finding it cheaper to justify the issue like it is a non-issue rather then replacing the boards after a re-design (that they certainly will do in the future and then, in next months/years we will be told by some advertisement how they improved their cameras to make good even better blah blah marketing stuff)."
(Konihlav nimimerkin kommentti tuosta ketjusta ja saman herran lisäjuttua omilla blogisivuillaan: http://blog.astrofotky.cz/pavelpech/?p=1230)
Saa nähdä mihin lopputulokseen päätyvät tuon kanssa :rolleyes:
- Timo Inkinen

vehnae

Korjataanpa aiempaa lausuntoa, kyllä tässä Trius SX-814:ssäkin tuo hehku löytyy. Suuruusluokka on vain häviävän pieni, 30x30min darkkipinossa voimakkain hehku yläreunassa nousee noin 10 ADUa muun kuvan keskiarvon yläpuolelle. Sivuhehkujen intensiteetti on noin puolet tästä.

SX:n Yahoo-groupissa oli tästä puhetta, jotkut käyttäjät olivat kyselleet valmistajalta ja saaneet ohjeet kameran omatoimiseen säätöön, joka ilmeisesti auttoi asiaan. Mutta enpä ole tästä hehkusta nähnyt vielä omissa kuvissa jälkeäkään, vaikka kapeakaistaa on pääasiassa tullut kuvattua. Tarvitsisi siis pimeämmän kuvauspaikan ja kapeammat suotimet :).


Timpe

Mielenkiintoista, jos tuo löytyy muiltakin valmistajilta eli ilmiö näyttäisi olevan kumminkin kennon tyypistä johtuva juttu.
Ja juu, pimeämpi kuvauspaikka kelpaisi tännekin, kun 12min valotus 80mm mehupillin läpi tuottaa noin 36000 ADUa L-kanavan taustataivaan hehkuksi.
- Timo Inkinen

einari

Ei jaksa juuri enää yahoo-grouppeja seurailla. Joten, millaista omatoimista säätöä ?
___
Tapio