Kollimointi keinotekoisen tähden avulla

Aloittaja Jyrki, 13.09.2013, 13:11:43

« edellinen - seuraava »

Jyrki

Laitetaan muutama rivi kollimointi kokemuksista keinotekoisen tähden avulla, sillä homma tuntui onnistuvan jopa tällaiselta kollimointia karttavalta ensikertalaiselta. Operaatio suoritettiin yksinkertaisella Hubble Opticsin laitteella. Lisäksi apuna oli 2xbarlow, digikamera sekä läppäri.

http://www.hubbleoptics.com/artificial-stars.html

Kollimoinnin kohteena oli Celestron C11, joka oli aiemmin kollimoitu Auvisen Antin avustuksella (kiitokset Antille), ja hieman kehittyneemmillä laitteilla eli Hotech:n laser kollimointilaitteella. Onnistuin kuitenkin sotkemaan hyvin kohdallaan olevan kollimoinnin lähes täysin kun yritin viimeistellä hommaa tähtitaivaan alla ja CCDInspectorin avulla. Vika ei kuitenkaan ollut (tällä kertaa) laitteissa vaan 100 varmasti tekijässä.

Asetin lasertähden vanhan valokuvausjalustan nokkaan pihalle n. 30 m päähän ja putken tukevasti pöydälle. Pienen virittelyn jälkeen tähdet (5kpl) näkyivät hyvin kameran "live view" ikkunassa. Barlow olisi hyvin voinut olla suurempi kuin 2x, mutta kameran oma suurennostoiminto korvasi tämän puutteen mielestäni ihan hyvin. Valitsin parhaiten näkyvän tähden ja peitin muut. Kääntelin tähteä pois fokuksesta eri suuntiin ja alkusekoilujen jälkeen alkoi tähden muoto pikkuhiljaa olemaan sitä mitä sen pitäisikin olla. Loppu hienosäätö oli aikamoista hifistelyä, mutta ainakin läppärin ruudulla tähden renkaat näyttävät olevan täysin symmetriset kaikissa mahdollisissa asennoissa.

Koko operaatio tehtiin pihalla päivänvalossa ja lopputarkastukset auringon laskiessa illalla. Tarkoitus olisi vielä viimeistellä homma tähtitaivaan alla CCDInspectorin avustuksella...  :wink:

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

tähti_ville

Heippa Jyrki,

Kiitokset kiitoksista kyllä se kollimointi tuolla putkella onnistuu miltein mihin valoon vaan  :smiley: kun siinä on vaan 3 ruuvia mitä väännellä sinne sun tänne niin varmaan oppii sen miten se alkaa tulemaan kohdalleen. Ainoa ongelma on ettei tahdo muistaa mitä tuli väännettyä ja mihin suuntaan.

Terveisin Antti

Timpe

Tässäkin systeemissä on se haitta, ettei se käy kiinteäpääpeilisille systeemeille (kuten esim. GSO:n RCT:t), joiden lähin tarkennuspiste Crayford-fokkarilla on jossakin satojen metrien päässä putken suusta. Muutoin tuo (tai mikä tahansa keinotähti) on lyömätön apuväline paiväsaikaiseen kollimointiin.
- Timo Inkinen

Kettu-Pekka

Toimiiko keinotekoisena tähtenä esim linkkimaston punainen valo jossain kilometrin päässä?

Lauri Kangas

Keinotähden kulmaläpimitan pitäisi olla hyvin pieni. Mastossa olevan lampun avulla on vaikeaa (mahdotonta?) kollimoida samasta syystä kuin esim. planeetan avulla: Liian iso köntti.

Kaizu

http://www.kaiforssen.fi/Artificial%20star.htm
Tuossa on selostus rakentamastani keinotähdestä. Ajatuksena on pienentää linssillä neulanreiän näennäinen halkaisija. Tekemässäni laitteessa 1mm:n reikä pienennetään 0,015mm:iin. Laite oli vaativassa arvioinnissa Hauholla ja toimivaksi havaittu. Se kesti jopa kollimointijuomien vaikutuksen.

Kaizu
Kai Forssen

wm-x

Lainaan vähän tätä topicia. Kokeilin tätä kollimointi keinoa vaatimattomalla pikatestillä 3mm reijällä noin 10m etäisyydellä tässä sisällä. Osaako tästä kuvasta sanoa mitään? Riittääkö kollimoinnin tarkkuus aloittelijalle kuvaukseen ja visuaalihavainnointiin. Kiitos etukäteen vastauksista.

Lithos

3mm reikä on liian iso, ja veikkaan ettei putkikaan kunnolla 10m etäisyydelle tarkennu.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

wm-x

Kiitos vastauksesta. Eli tuosta kuvasta ei näy mitään tulkittavaa? Pitää paremmalla ajalla viedä putki pihalle ja viritellä sinne keinotähti jos ei kirkastu piakkoin.

Lithos

Renkaiden keskeisyyttä voisi kokeilla katsoa mutta sillä tarkkuudella minkä tuolla tavalla saa, saa kollimoinnin onnistumaan paljon nopeammin ja helpommin perinteisillä kollimointimenetelmillä, vaikkapa sillä filmipurkilla jonka pohjassa on reikä. Eli tuossa tulisi tehtyä sama asia paljon työläämmin. Sitten kun keinotähti on hyvin pieni ja voi katsella tarkennetusta kuvasta renkaita, voi päästä lähelle sitä tarkkuutta minkä saa oikeaa tähteä käyttäessä.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

naavis

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 01.12.2014, 23:47:34
3mm reikä on liian iso, ja veikkaan ettei putkikaan kunnolla 10m etäisyydelle tarkennu.

Pikaisella laskutoimituksella 3 millimetriä 10 metrin päässä on kulmamitoissa noin 62 kaarisekuntia eli noin yksi kaariminuutti. Keinotähti saisi olla varmaan alle 2 kaarisekuntia, että se oikeasti kävisi tähdestä.

moikkis

Sinitarralla seinään kiinnitetyt pienet kuulalaakerit toimineet sisäkäytössä täällä, ja taskulampun valokeila kuulia kohti. (mitä kauempana sitä parempi) vaatii kuitenkin jatkopalaa kameran eteen jotta tarkentuisi lähelle.
Mika M

kihar

Taskulampun eteen alumiinifoliota ja siihen pieni reikä neulalla. Lampun kun vie n.10 metrin päähän niin valopiste käy keinotähdestä.

Timo Kuhmonen

tämmöistä käytin kerran C8 putkelle, kokeilin kuinka voi säätää sisätiloissa (kellarissa pitkä käytävä...). Muistaakseni matkaa kohteeseen oli hieman vajaa 20m
http://1.bp.blogspot.com/_CUNzMUwYcgc/SYjNyg6sdfI/AAAAAAAAAGk/8hRr_UWTMPA/s1600/090106_PANLX3_IMG001_final_small_q10.jpg