OAG-ohjaimen prisman kollimointi *CT-putkissa?

Aloittaja Timpe, 25.01.2013, 21:48:40

« edellinen - seuraava »

Timpe

Pitänee pohjustaa aihetta sen verran, että Newtonissa saa OAG-ohjaimen peilin/prisman kollimoitua näppärästi laserkollimaattorilla. Laser sijoitetaan OAG-porttiin seurantakameran tilalle, kun OAG-systeemi on kiinni Newtonissa tavalliseen tapaan. Prisman heijastama lasersäde pitäisi osua sopivaan paikkaan pääpeiliä eli se ei saa osua apupeilin varjon päälle eikä saa mennä kokonaan pääpeilistä sivulle. Olen itse säätänyt OAG:n prisman siten, että se osoittaa noin 1/3 pääpeilin reunasta keskelle päin ja suoraan sille sivulle pääpeiliä, missä tarkennin on putkessa. (Kirjoitin tästä foorumille parisen vuotta sitten: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3222.msg70451#msg70451)

Nyt kun opettelen RC-putken käyttöä, niin ihmettelen miten tällaisten taitettujen *CT-putkien kanssa toimitaan, jos kollimoidaan OAG:tä laserilla? Tein OAG:n prismalle karkean suuntauksen katsomalla suoraan edestä CCDT67-lyhentimen ja OAG-laitteen läpi ja varmistin, että prismasta heijastui esteettä sivuikkunasta tulevaa valoa. Toisin sanoen prisma ohjaa lyhentimestä tulevan valon suoraan OAG-porttiin. Mutta kuinka laserin kanssa käy tässä tapauksessa? Minne lasersäde pitäisi ohjata (=mihin kohtaan prisma pitäisi nyt suunnata)? Oma logiikka sanoo, että OAG-porttiin tulee valo oikein, kun prisma osoittaa suoraan putken etuosassa olevan apupeilin reunaosaan... olisikohan tuo 1/3 reunasta hyvä sääntö tässäkin? Jos laserin valo menee apupeilin ohitse, OAG-porttiin ei tule lainkaan tähtien valoa. Samoin käy, jos prisman suuntaus olisi keskelle apupeiliäkin, missä näkyy kai RC-putken kookkaan apupeilin varjon heijastus.

Tämän kuvan mukaan OAG-prismani lienee nyt alustavasti suunnilleen oikeassa suunnassa, kun siinä näkyy tämän kaltainen tähtikuva seurantakamerassa?



Mutta tuosta kuvasta näkee, että OAG-portin tarkennustaso on nyt vinossa, kun yläreunan tähdet ovat terävämpiä kuin alareunan tähdet (älä katso kuumia pikseleitä). Lisäksi komavirhe tai vastaava vääristymä tulee alareunassa hyvin voimakkaasti esiin. Myös tuo voimakas valohehku kuva-alan alareunassa ihmetyttää. Voisiko tuo olla seuraus siitä, että OAG-porttini osoittaa nyt hiukan putken apupeilin ulkopuolelle ja sieltä tulee esiin esim. valoisan taustataivaan hehku? Kaiken kaikkiaan tuolle kuvalle tekisi mieli tehdä jotain, jotta sen saisi parempilaatuiseksi. Kyllähän guidaus toimii mitä ihmeellisimmän muotoisissa pikseliklönteissä, mutta kertokaapa *CT-putkien käyttäjät mitä teillä näkyy OAG-seurantakameran ruudussa (ja saa tähän mietiskelyyn muutkin osallistua) :smiley:
- Timo Inkinen

Timpe

Taitaa mennä itse kokeiltavaksi, mutta tänään loppuivat päivästä tunnit kesken... :tongue:
- Timo Inkinen

Timpe

#2
Viikko meni ennen kuin ehdin tämän säädön kimppuun, mutta ongelma selvisi laserkollimaattorilla. TSOAG27:ssa on pyöritettävä kulmaprisman asento ja nyt tuo prisman asento oli sivuttain vinossa juuri sen verran, että valoa tuli RC:stä vain aivan pääpeilin reunasta sen reunaa hipoen. Pyörittelin nyt tuon OAG-prisman sivuttaiskallistuksen kohdalleen ja säädin sen jälkeen sen pystykallistuksen sopivaan kohtaan pääpeilin pintaa. Säätöperiaate on siis aivan sama kuin tuossa Newton-kollimoinnissa, mutta *CT putket ovat paljon tarkempia OAG:n kulmaprisman asennosta kuin Newton-putket :shocked:

Edit:
Säänhaltijalta lipsahti tälle illalle noin 30-40min edestä 4/8 selkeää keliä, joten piti tsekata OAG:n kollimointi myös käytännössä. Tässä siis liitekuva OAG:n tähtikentästä, jossa on nyt "tasaisen laikukas" valojakautuma ja tähtiä koko kuva-alalla. Parani siis selvästi aiemmasta testikerrasta!  :smiley:
- Timo Inkinen