GSO RC-putket (10" ja 12")

Aloittaja Timpe, 05.01.2013, 20:32:34

« edellinen - seuraava »

mistral

Jos Timpe omistaisit ison sorvin ym työstökoneita, voisit rakentaa helposti kollimoitavan pro RC:n, varmaan asiantuntemus riittäisi :)

jame1967

Onkohan nuo kiinalaiset peilit muotoiltu ihan täydellisesti (olisikos se nyt ollut hyperpoloidi tuossa rc putkessa) oikeaan muotoon .
Jos ei niin saako kollimointia ihan paikalleen millään , ja näkyykö peilin muotoiluvirheet noissa testeissä ?

Lithos

Kyllä nuo GSO:n peilit ovat yllättävän korkealaatuisia, minulla on sellainen käsitys että pienen pientä virhettä on lähinnä asiassa optinen keskipiste ei ihan fyysisessä keskipisteessä. Kun sanon yllättävän korkealaatuinen niin tarkoitan 1/6 lambda tietämiä. Tämä toki ellei kiinalaiset ole vähän lahjoneet testaajia, itse en toki ole noita testannut.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Mekaniiikan rakentelu on käynyt mielessä myös tälle GSO:n optiikalle, mutta ajan/työvälineiden ja motivaation puutteen takia se on jäänyt tekemättä toistaiseksi. Eipä silti, aussifoorumilla joku on uusinut samanlaisen putken mekaniikan eli ei se mitenkään mahdotonta olisi:  ks. http://stargazerslounge.com/topic/187671-gso-12-rc-dissambly/page-4  :wink:

Lithos on oikeassa tuosta GSO:n optisesta laadusta ts. se on riittävän hyvää mihin tahansa kuvauskäyttöön (en ole katsonut tämän putken läpi kertaakaan visuaalisesti vaan se on ollut koko ajan pelkässä kuvauskäytössä!). Arviona 1/4...1/6 lambda tarkkuus optiikalle lienee oikeaa tasoa riippuen putkiyksilöstä. Käytännössä tehdastekoinen GSO ei luultavasti pääse koskaan optiikan rajoja kokeilemaan, koska omasta mielestäni putken mekaniikan puutteet rajoittavat putken kokonaiskuvalaatua. Apu- ja pääpeilille ei mm. ole säätöjä sivuttaissuunnassa ja tehdastarkentimen asennus "pääpeilin jatkoksi" romuttaa loput toiveet kokonaisuuden huipputarkkuuksista. Kiinalaistehdas ylittää riman näiltä osin vain sitä hipoen ts. suunnitteluosastolla on tehty liikaa kompromisseja alhaisten tuotantokustannusten suuntaan.

Liitän tähän kokoelmakuvan, josta näkee kuinka erilaisia tähdenmuotoja tällä putkella saa ihan vain sen kollimointiruuveja kääntelemällä. :grin:
Kollaasissa on 25 pikkukuvaa 100% cropatuista tähden muodoista ja nuo ovat suunnilleen aikajärjestyksessä viimeisen 1,5v ajalta. Alin rivi on sellaisia tähtiä, joiden FWHM lukemat ovat alle 3":n ja sitä edellisillä riveillä on kuvia kehnosta melko hyvään kollimaatioon (ja onpa tuolla muutama hyvän kollimoinnin kuvakin seassa). Niin tai näin, putken optiikka ei ole koskaan rajoittanut putkesta saatavaa kuvalaatua, vaan rajoittavana tekijänä on ollut putken osien keskinäinen kollimointi (ja mies niiden kollimointiruuvien kimpussa).



Pari erityishuomiota kuvan tähdistä:
* merkinnällä 2,2" (tai 1.7") näkyvät tähden muodot ovat tavoitteeni ja tiedän tämän tason olevan ihan tavoitettavissa, koska olen siellä ohimennen jo ollutkin tämän putkiyksilön kanssa. Tuollaisessa tilanteessa CCD Inspectorin analyysit näyttävät tältä:
    http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/GSORC10/GSO_collimation_target_curvature.jpg (kaarevuus alle 20%, kallistus alle 0,1" ja kollimointi alle 1")
    http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/GSORC10/GSO_collimation_target_aspect_map.jpg (kuvasuhde alle 20%)
* merkinnällä 1.7" kuvassa oli harvinaisen hyvä seeing ja voit tarkastaa sen tähtiä tästä kuvasta: http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/GSORC10/Seeing_rarely_below_2.jpg/_full.jpg (väittäisin tuon perusteella GSO:n optiikkalaadun riittävän ihan hyvin omaan käyttööni ;)
* 600s merkintä näyttää 10min valotuksesta saatavien tähtien loppukoon, kun putken kollimointi on riittävän hyvässä kuosissa (tarkoittaa alle 2,5" FWHM lukemia tähdissä, jos seeing sallii tämän tarkkuuden).

Arvelisin tehdaskuntoisen GSO:n pääsevän noin 3"...4" FWHM tähtikokoon ja nyt tästä tuunatusta putkesta saa tasaiseen alle 3" FWHM lukemia (paitsi silloin kun sössin itse jotain putken säätöjen kanssa :tongue:) Nyt tavoitteena on saada hyvämuotoiset alle 2.5" FWHM tähdet koko kuva-alalle ja toistaiseksi se on jäänyt toteutumatta, mutta karavaani kulkee hitaasti oikeaan suuntaan koko ajan.
- Timo Inkinen

Jouko_Kettunen

Arvelisin tehdaskuntoisen GSO:n pääsevän noin 3"...4" FWHM tähtikokoon[/quote]

Joo - aika hyvä arvio. Olen hyvällä seeingillä parhaimmillani päässyt FWHM arvoon 2,6", mutta yleensä ollaan hiukan 3":n huonommalla puolella.

Timpe

Täällä alkaa vähitellen tulla mitta täyteen tätä kiinalaisputkea! :cry:
Olen hakenut GSO:sta parasta mahdollista kollimointia ja olen tässä ajan kuluessa oppinut säätämään sen teknisesti 100% kohdalleen, mutta tästä taidosta ei ole hyötyä jos kiinalaiset insinöörit ovat laistaneet lujuuslaskemien teossa yms. mekaniikan kanssa touhuamisessa. Tästä mokomasta löytyi näet vielä sellainen taipuilutaipumus, joka pakottaisi vaihtamaan putken hennon hiilikuituputken asiallisempaan hiilikuitu tms. putkeen, joka pitäisi RCT-putken tarkkaa kollimointia vaativat optiset osat tiukasti paikallaan. Tällä hetkellä tämä ei toteudu ja kollimointitulokset (tähtien muodot, kentän tasaisuus jne.) seilaavat vapaasti 2"...6" tarkkuusluokassa riippuen putken asennosta jalustan nokassa. Pisarana i:n päällä kanniskelen vielä tätä putkea kylmävarastoon ja takaisin jalustan päälle, mikä sekin näyttää heiluttelevan optiikan kohdistusta (nyt kun sen on oppinut katsomaan ja huomioimaan riittävällä tarkkuudella).
=> Tieto lisää näemmä tuskaa näiden kiinalaishalpisten kanssa... arghhh!! :realmad:

Vaihtoehdot:
* vaihdan putken optiset osat uuteen mekaniikkaan (tilaan esim. Saksasta tällaisen vaihtoputken GSO:lle). Lisää rahanmenoa tähän projektiin, pöh! Oma arvio 500...1000 euroa ilman tarjouskyselyä.
* siedän putken taipuilua ja hyväksyn "sinnepäin" olevan kollimoinnin (NOT! tämä ei käy täällä suunnalla)
* käytän selkeän sään aikaa putken käyttökuntoon kollimointiin, jos tähtien muodot menneet riittävän "kuralle" sen siirtelyssä (ei oikein motivoisi, kun säät ovat kortilla)
* tuen rakennetta nykyisen hennon hiilikuituputken ympärille.
* myyn tämän putken pois halpaan hintaan sellaiselle kuvaajalle, joka ei ole yhtä kranttu laitteistonsa kanssa mitä itse olen ja joka on halukas jatkamaan tämän kanssa tuunaamista (esim. putken vaihtoa tms.).
* jotain muuta rakentavaa (kuten lekaa kylkeen...); tuo olisi terapeuttista, muttei kovin järkevää!
Pitää vielä miettiä . . . . . . :embarrassed:
- Timo Inkinen

mistral

#216
Olisiko mahdollista liimata putken kylkeen hiilikuitulattoja?

http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=34_74_87_292&products_id=28512

25mm leveä latta kyljestä kiinni liimattuna voisi antaa lujuutta. Tosin pannat jäisi lattojen "vangiksi". Ja ulkonäkö olisi epätavallinen, tosin sileä latta olisi muuten siisti.

edit
Pantoja ei taidakaan olla.

edit2
Jos latta olisi tarpeeksi ohutta, voisi sen taivuttaa renkaaksi pidikkeiden tartuntakohtaan, metrinen latta riittänee putken ympäri. Näin pidikkeen aiheuttama vääntö ei jaksaisi niin taivuttaa putkea.

Ransu

Minusta tuossa pitäisi jollain analyyttisellä mittaus tms.konstilla saada selville mikä kohta antaa periksi jotta kollimointi muuttuu.
(laser??)
RC:n peilithän pitää saada keskenään just eikä melkein oikeaan kohtaan.

Virhemahdollisuuksia on monta:
1.Pääpeili liikkuu
-peili liikkuu kehyksen suhteen
-kehys liikkuu muun rungon suhteen
2.Apupeili liikkuu
-apupeili liikkuu kehyksessään
-kehys liikkuu putken suhteen
-putki taipuu ja koko etupää liikkuu pääpeilin suhteen
3.Molemmat peilit liikkuvat

Oletko näissä monissa yrityksissä saanut tuosta putkesta kertaakaan irti virheettömiä tähtiä?
Onko sinulla kollimoinneissa aina ollut reduceri kiinni? Oletko kokeillut ilman reduceria



Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

En eilen muistanut lisätä kuvia noista tähtien muuttumista, kun putki taipuilee itsekseen, joten tässä ne ovat samaan kuvaan survottuna. Klikatkaa isommaksi kuvalinkistä: nurkkaruutu on referenssi, johon olin peilien asennot säätänyt. Tein näet omalle putkelleni saman mitä kehoitin tekemään tuolla Hyperstar-ketjussa eli pyörittelin putkea ympäri taivasta ja kuvasin testikuvia lyhyillä valotuksilla. Lopputulos oli taas vaihteeksi sellainen "henkinen tyrmäys", jossa tuli mietittyä syntyjä syviä kun tämän "kiinalaisrutkun" tuunaamisesta ei näytä tulevan loppua sitten millään vaikka mitä tekisi  :realmad: Olin valmistautunut viemään kollimoinnin säädöt loppuun, mutta päädyin sitten aivan muuhun lopputulokseen.

Huom. nuo kuvaan merkityt FWHM-lukemat eivät ole vertailukelpoisia keskenään, koska sää muuttui selkeästä osapilviseksi kesken testisarjan kuvauksen.
Lisäksi CCDI:n mittauksia on 13 kpl ja tähtikuvia 12 kpl (jätin yhden pois välistä, en nyt muista minkä). CCDI:n mittauksissa kannattaa myös katsoa muiden lukemien vaihtelua enemmän kuin FWHM-saraketta.



Oma analyysini liikkeestä on tässä:
* Putken painopiste on ihan sen perällä pääpeilinpitimessä ja nuo Losmandy-kiskot ovat siitä päästä putkea kiinni pääpeilin pitimessä 2-4 ruuvilla, mitkä menevät hennon hiilikuituputken läpi ja kiinnittyvät yhtä hentoon alumiinivaluun nimeltään pääpeilinpitimen ulkorunko. Kuva rakenteesta näkyy täällä: http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/GSORC10/GSO_10_RC_Losmandy_dovetail_modification4.jpg
* Nuo lisätyt sivutuet olivat näemmä väliaikainen ratkaisu (korjasi pahimmat taipumat, muttei vielä tarpeeksi), koska putken kuljettelu (kiskoista kiinni pitäen) varastoon ja takaisin nuljuttaa vähitellen noita Losmandy-kiskojen kiinnitysruuveja. Tällöin myös pääpeilinpitimen kiinnitys hiilikuituputkeen liikkuu hiukan, koska pidin on suoraan nöiden kiskojen kiinnityksen jatkona. Hölmö rakenne joka löytyy tehdastekoisesta putkestakin :angry:
*Edellisen lisäksi samainen kuljetuksen aikainen liike/vääntö heiluttelee kiskojen etupäätä ihan samoin lopputuloksin. Arvioisin silti, että apupeilinpidin pysyy paikallaan putken etuosassa, koska se ei ole enää kiinni Losmandy-kiskoissa vaan se on itsekseen hiikuituputken päässä. Kiskojen nykyiset kiinnityspisteet saattavat toki liikkua vähitellen irti tästä hennosta hiilikuituputkesta ja sen sisäpinnalla olevista kiinnityspannoista. Eräänlaista väljyyttä siis, kun ruuvien lukitus heiluu siinä vapaassa tilassa mitä noissa rei'issä sitten onkin. Kuva tästä rakenteesta tässä: http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/GSORC10/GSO_10_RC_Losmandy_dovetail_modification2.jpg
* Kaiken pahan alku ovat siis nuo kiskot, joiden mahdollinen liike välittyy suoraan pääpeilinpitimeen (ja tehdastekoisessa putkessa myös apupeilinpitimeen). Voihan olla myös niin, että putken tehdasrakenne on suunniteltu pysymään hatarasti koossa niin kauan kun osia ei mennä availemaan.

Oma näkemykseni putken korjauksesta tässä:
* erotetaan Losmandy-kiskot irti noista peilien tuennoista
* vaihdetaan hento tehdashiilikuituputki tukevampaan vaihtoputkeen, johon voi oikeasti luottaa taipumien suhteen.

Olenkin katsellut kiinnostuneena tämän sivun oikean alanurkan putkimallia, jossa nykyiset peilinpitimet saisi kiinni oikeasti tukevaan hiilikuituputkeen ja sen pakollisen yksittäisen Losmandy-platan saisi pultattua suoraan tuollaisen tasopintaisen putken kylkeen. Tässä tapauksessa hiilikuituputki lienee niin tukevaa tekoa, että kiskon kiinnityksen voisi tehdä siihen huoletta. Lähetin tarjouspyynnön tuosta putkesta jo Klaus Helmerichsille, mutta en ole saanut vastausta. (Huom. "tuunari", kyselit Klausilta vastaavaa tässä ketjussa, tiedätkö kuinka kauan vastauksen saamiseen meni silloin?)
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 31.10.2014, 19:43:16
Oletko näissä monissa yrityksissä saanut tuosta putkesta kertaakaan irti virheettömiä tähtiä? Onko sinulla kollimoinneissa aina ollut reduceri kiinni? Oletko kokeillut ilman reduceria

Putkesta saa hyvää kuvalaatua säätämällä, mutta säätö ei pysy kasassa kerrasta toiseen hennon mekaniikkarakenteen takia. Virhe tulee esiin kun ollaan lähellä oikeaa kollimointia.
Reduserissa ovat tällä kertaa linssit kiinni (taisivat olla irti joskus talvella ;). Pitäisi varmaan ottaa sessio ilman tuota lyhennintä, mutta jos luit edellisen vastaukseni, niin virhe tuskin löytyy siitä kun nuo muut virhemahdollisuudet ovat kertaluokkaa suurempia. Ja kuten sanoit, niin RCT:n peilien asennolla on tolkuttoman suuri merkitys putken kuvalaatuun, mutta tämän kiinalaisputken mekaaninen rakenne tekee turhaksi (turhauttavaksi) tuon peilien prikulleen oikean asennon hakemisen! :undecided:
- Timo Inkinen

tuunari

Hei Timpe,
Itse kokeilisin laittaa losmandy-kiskon pannoilla kiinni hiilikuitutorveen, niinkuin GSOn 12" putkessa on.

Itse kyllä tyytyisin vaan kuvaamaan hyvillä keleillä, mutta jos kollimointi kokoajan vaihtelee, alkaa se ..tuttamaan.

-pasi

Timpe

Ongelmahan on tässä sen alkuperäisen hiilikuituputken heikkous, jota on paikkailtu tehdassuunnittelussa nitomalla putken päät yhteen noilla ylä/alapuolisilla Losmandy-kiskoilla. Itse hiilkuituputkeen on vaikeaa kiinnittää mitään kantavaa osaa pysyvästi, kun se on rakenteellisesti liian heikkoa tekoa mm. materiaalivahvuuksiltaan (=tukevat pannat puristaisivat tällaista putkea enempi-vähempi solmuun, eivätkä putken päihin jäävät optiset osat pysyisi kumminkaan linjassa riittävällä tarkuudella, kun pannoista tapahtuva liikuttelu vaikuttaisi putken muotoon).

Tässä ketuttaa eniten se, kun täällä olisi riittävästi taitoa saada tällainen RCT hyviin optiikkasäätöihin, mutta putki vastustaa tätä kaikin voimin lähes jokaisessa kiinalaisinsinöörin ideoimassa rakenneratkaisussa. Tyypillistä "kiinapa**aa" siis, joka ei kestä kriittistä tarkastelua. :undecided:   Optiikaltaan näistä on löytynyt 1/4PV... 1/6 PV tarkkuuksia tarkemmissa mittauksissa Saksassa ja oman tietoni mukaan tämä putkiyksilö näyttäisi kyllä antavan ihan hyvän kuvan ollessaan täysin säädöissään (silloin harvoin kun sellainen tilanne esiintyy).

Saksalais-Klausilta ei myöskään ole vielä tullut vastausta putkitiedusteluuni, joten kyselin sen takia tämän toimijan aiempia vasteaikoja tuunarilta (=on pieni epäilys siitä, menikö postini edes perille kun mitään ei kuulu). Lähetän ensi viikon puolivälissä uuden viestin, jos on tarvetta...
- Timo Inkinen

tuunari

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.11.2014, 21:15:46
Saksalais-Klausilta ei myöskään ole vielä tullut vastausta putkitiedusteluuni, joten kyselin sen takia tämän toimijan aiempia vasteaikoja tuunarilta (=on pieni epäilys siitä, menikö postini edes perille kun mitään ei kuulu). Lähetän ensi viikon puolivälissä uuden viestin, jos on tarvetta...

Öö,
Itselleni tuolta tuli vastaus aika nopeasti. Ehkä 2pv.

-pasi

Ransu

Kysymys mikä pitää vielä tehdä: onko varmaa ettei pääpeili tai apupeili/ molemmat pääse liikkumaan kehyksissään putkea käännetäessä?
Eli tapahtuuko optisten elementtien liikkuminen kehysten sisältä vai liikkuuko itse kehykset.
Paljonko tuo hiilikuituputki muuten on vahvuudeltaan? Tuossa modifikaatiokuvassa näkee selvästi että seinämä taipuu kiinnitysruuvin alta.

Jos peilit eivät pääse liikkumaan kehyksissään niin mitäs jos kokeilisit palauttaa tuota etupään kiinnitystä lähtötilanteeseen eli pulttaisit losmandykiskot alkuperäiseen paikkaan kiinni.
Silloin tuo koko rakenne toimii alumiinisen rakenteen tavoin ja hiilikuituputki ei periaatteessa enää osallistu elementtien paikallaan pitämiseen. Varsinkin kun sinulla on laitettu nuo ylimääräiset sivutuet.

Hiilikuituputkeahan voisi tietysti tukevoittaa lisäkuidulla sisäpuolelta, mutta nuo baffle renkaat taitaa olla esteenä.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timo Kantola

Laittaisin pannoilla kiinni Losmandy kiskoon. silleen että hiilikuitu putki pitäisi putken ala ja yläpään kasassa, ja pannoilla kiinni jalustaan..

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1717_Multiplex-tube-ring-pair---customized---for-263---330-mm-tube-di.html

Tai tukevampaa tekoa:
http://www.astroshop.eu/tube-clamps/asa-tube-ring-clamps-for-10n-astrographs/p,33438
Timo Kantola