Dark /Flat/Bias- files

Aloittaja ktvauve, 06.12.2012, 20:10:13

« edellinen - seuraava »

JVO


naavis

Lukemat näyttävät jotakuinkin samalta tässäkin.

JVO

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 11.12.2012, 00:15:36
Ei löydy tuosta taulukosta ainakaan niitä kurantteja arvoja (tuttuja kakkosen potensseja) millekään Canonin järkkärille. Niissäkin pelkkiä nollia. Taulukossa lienee kyse jostain eri suureesta?

Jos jollain olisi heittää lyhyellä valotuksella korkki kiinni kuvattu nikonin neffi, niin ei tarvitsisi arvailla.
Ilmeisesti Canonin raakakuvien musta piste pitää mittailla maskatuista pikseleistä (sensorin reunalla on rivi pikseleitä joille ei tule valoa), siksi tuo lista näyttäää Canonin vehkeille pelkkää nollaa.

Lauri Kangas

Laitoin liitteeksi histogrammin Timon neffistä. Muutama huomio:

Biassin keskitaso todellakin on nolla. Nollasta eteenpäin histogrammin yleinen muoto on jotakuinkin normaalijakautunutta (hyvä) mutta seassa on jotain kummallisia koloja (huono). Keskitaso on saatu nollaan vähentämällä joka pikselistä se tunnettu keskitason arvo, joka johtaa siihen että puolet pikseleistä ovat negatiivisia. Nämä pikselit on sitten ihan tylysti klipattu nollaksi (huono). Zoomasin histogrammin suoraan tuonne mielenkiintoiseen osioon, mutta tuossa nollan kohdalla oleva piikki on siis korkeudeltaan viisi miljoonaa eli puolet kymmenestä megapikselistä.

Tässä on siis huonoja ja hyviä puolia.

Huonot:

- Jos muutkin nikonit käyttäytyvät näin, niin millään nikonilla ei kannata edes yrittää kuvata bias-kuvia kalibrointitarkoituksessa. Ne toimivat päin honkia ja aiheuttavat korkeintaan haittaa.

Hyvät:

- Koska järkkäreissä ei oikeasti ole mitään merkittäviä bias-kuvioita, ei nikonilla tarvitse siis murehtia bias-korjauksista ollenkaan, missään vaiheessa. Ei edes fläteillä kalibroidessa, koska tässä tapauksessa sekä flättien että kalibroitavien raakakuvien arvot alkavat nollasta.

Eli sellainen mutkat suoraksi -tyylinen kalibrointi nikoneilla onnistuu näin:

1) Pinoa flättiruudut master-flätiksi
2) Jaa tähtikuvat master-flätillä
3) Poista kuumat pikselit kartoittamalla ne jostain pitkästä darkista (ei tarvitse kuvata uusiksi usein)

Ja siinäpä kaikki mitä tarvitaan. Oikeastaan siis ihan hyviä uutisia nikonisteille.  :smiley:

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: JVO - 11.12.2012, 00:57:27
Ilmeisesti Canonin raakakuvien musta piste pitää mittailla maskatuista pikseleistä (sensorin reunalla on rivi pikseleitä joille ei tule valoa), siksi tuo lista näyttäää Canonin vehkeille pelkkää nollaa.

Suuret tattikset mielenkiintoisista linkeistä (tuo ja dcraw-koodi)! Näistä löytynee vastauksia moneen pohtimaani juttuun, kunhan jaksaa kahlata.

JVO

Nuo piikit saattavat aiheutua NEF-tiedostojen pakkauksesta, kamera tekee vähän magiaa mäppäämällä pikseleiden arvot epälineaarisesti raakakuvaan, ks http://theory.uchicago.edu/~ejm/pix/20d/tests/noise/noise-p3.html ja sieltä osio "an aside on 'lossy' NEF compression".

Lauri Kangas

#21
Lainaus käyttäjältä: JVO - 11.12.2012, 01:10:17
Nuo piikit saattavat aiheutua NEF-tiedostojen pakkauksesta, kamera tekee vähän magiaa mäppäämällä pikseleiden arvot epälineaarisesti raakakuvaan, ks http://theory.uchicago.edu/~ejm/pix/20d/tests/noise/noise-p3.html ja sieltä osio "an aside on 'lossy' NEF compression".

Noista koloista biassin histogrammissa en olisi kovin huolissani (todellisuudessa täysin merkityksetöntä nysväystä), mutta tuo neffin epälineaarinen vastepas näyttää aika katastrofaaliselta. Onko tuo siis ihan standardiominaisuus kaikissa NEF-kuvissa vai saako sen pois päältä? Tekniikka on epäilemättä aika hyvä tuon kohinan hallintaan normaaleissa valokuvaustilanteissa mutta tähtikuvien tarkan kalibroinnin tuollainen epälineaarinen vaste tekee kyllä aika mahdottomaksi.

Flättikuvan ideahan olisi kartoittaa kuinka suuri osa valosta pääsee kennolle asti sen eri kolkkiin. Jos pölypalleron kohdalla pääsee puolet, tiedetään että jakamalla pölypallon kohdalla olevat pikselit puolikkaalla (= kertomalla kahdella) ne saadaan oikealle tasolle. Nyt jos pikselin arvo ei olekaan suoraan verrannollinen siihen kertyneeseen valon määrään, ollaankin flättikalibroinnissa pulassa. Jos nuo tuossa artikkelissa mainitut lookup-taulukot tunnetaan kullekin kameramallille niin niistä kyllä voi taikoa datan käänteisesti takaisin (riittävän) lineaariseen muotoon kalibrointia varten, mutta eipä taida yksikään softa toimia näin?

Ongelma on periaatteessa aika vähäpätöinen, mutta juuri tämän nysväyksen kokoluokan asiat vaikuttavat silloin kun on pinottu turkasen pitkä kokonaisvalotus ja venytellään sumut esiin. Toimimaton kalibrointi paljastuu välittömästi. Jos jollain ei ole meinannut mennä flättikuvat nikonilla kohdilleen, niin tässä aika todennäköinen syyllinen.

JVO

Kyllä sen saa muistaakseni pois päältä halutessaan. Ainakin D800 tarjoaa 12- ja 14-bittiset raakakuvat pakkaamattomina, pakattuina ja häviöllisesti pakattuina, viimeinen vaihtoehto varmaan tekee jotain lisämankelointia filuille tuon toistokäyrän lisäksi/sijasta. Lisäksi softan olettamus siitä että kennon on täysin lineaarinen on ehkä vähän pöhkö, koska kennot eivät tietääkseni pysy täysin lineaarisina toistoalueensa yläpäässä. Jotkut järkkärit jopa lisäävät tekaistua dataa liki leikkautuneeseen signaaliin.

Lauri Kangas

Jep, luin myös aiheesta vähän lisää ja eihän tilanne olekaan ollenkaan huono. Käsitin vain itse väärin.  :shocked:

Ilmeisesti siis nikoneissa voi valita pakatun ja pakkaamattoman NEF-tallennusmuodon väliltä. Tuo pakattu eli "lossy NEF" on siis vain tapa säästää bittejä (=levytilaa) tihentelemällä vähän histogrammia sieltä täältä varsin nokkelasti kuten yo. linkissä oli kuvattu.

RAW-konvertterit sitten ihan oikeasti tekevät tuon muunnoksen takaisin lineaarisempaan muotoon, jota virheellisesti hieman epäilin. Tarvittava käyrä kulkee neffissä itsessään mukana. Flätit toimivat edelleen niin oikein kuin pystyvät, vaikka vähän dataa onkin mennyt pesuveden mukana. Jos dataa ei purettaisikaan tuosta epälineaarisesta muodosta takaisin, flätit olisivat toimineet ihan mielipuolisen huonosti.

Eli lyhykäisyydessään: Ottakaa nikonilla tähtikuvat, flättiruudut yms. AINA Uncompressed NEF -moodissa. Tällöin myös nikonilla voi saada hyviä tähtikuvia. :grin:

Timo Kuhmonen

Kiitoksia analyysistä, aina oppii uutta :cool: Omassa D200:ssa oli "RAW compression=OFF" asetus päällä testikuvaa otettaessa.

Pimeäkorpi

Voisi olla mielenkiintoinen koe ottaa biassi kaikilla D800 variaatioilla 12bit/14bit ja pakattuina hävilöllisesti/pakattuna häviöttämästi/ei pakattuna ollenkaan ja tutkia histogrammit.