Näytön kalibroinnista

Aloittaja Timpe, 01.12.2012, 21:40:36

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: naavis - 29.11.2012, 22:39:54
Kaikenlaiset testikuvatkin jättävät kalibrointiin sen subjektiivisen tekijän. Kannattaa hankkia kalibrointilaite, saa huomattavasti paremmin näytön kuntoon.

Olen itsekin suositellut moneen otteeseen näytön kalibrointilaitteen hankkimista, mutta sen hyödyllisyyttä on vaikea hahmottaa ennen laitteen hankkimista. Lisätäänpä siksi foorumille tällainen kuvavertailu omasta LCD-näytöstäni ennen ja jälkeen näytön kalibrointia. Kuvasin EOS 7D digijärkkärillä omasta näytöstäni Spyder 3 Express kalibrointilaitteen testikuvaa käyttäen järkkärissä manuaalivalotusta ja RAW-kuvausta. Latasin kummatkin RAW-kuvat PhotoShopiin Adobe Camera RAW pluginin kautta samoilla asetuksilla ja tallensin ne jpg-kuviksi ilman lisämuokkauksia.

Näiden kuvien pitäisi nyt vastata melko hyvin oman näyttönäkymäni eroja ennen ja jälkeen näytön kalibrointia. Huomatkaa kuvista mm. värilämpötilan ja kirkkauden erot. Lisäksi tuolla on erilainen painotus yksittäissä väreissä, mutta tämä ero on pienempi kuin nuo kaksi edellä mainittua muutosta mitkä näkyvät jo pikaisella silmäyksellä. Kuvia katsellessa kannattaa myös muistaa, että nämä kuvat ovat vertailukelpoisia vain keskenään (=ne esittävät vain yhden tietyn monitorin säätöeroa kalibroimattoman ja kalibroidun näytön välillä, eikä näistä ole referenssiksi mihinkään muuhun käyttöön). Toivottavasti tästä on apua niille, jotka miettivät onko kalibrointilaitteen hankinta tarpeellinen omaan käyttöön vai ei :azn:
- Timo Inkinen

Tertsunen

On tuossa melkoinen ero.

Itse olisin myös tarvinnut töissä kalibrointia läppärin näytölle (jälkiviisautta).
Kuvat olivat hienoja näytöllä, mutta painettuna ne muuttuvat tummemmiksi, joka ei täysin miellyttänyt omia toiveita.

JariP

Morjens!

Itse myös aikoinaan moisen laitteen hyödyllisyyttä arvelin, kunnes päätin moisen sitten ostaa. AIvan hämmästyttävä vempele, suosittelen vahvasti kaikille tähtikuvien käsittelijöille, suht pieni investointi joka kannattaa.

tjari

C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/

Timo Kuhmonen

Minulla on myös Spyder3 -laite (se versio missä tulostimen kalibrointivempeleet mukana). Omalla koneellani en ole saannut sillä aivan 100% tyydyttävää tulosta aikaan näytön säädön osalta.

Harmaasävyihin jäi pieni sinertävä vivahde. Ja tummassa päässä mustat meni jostain syystä tukkoon, tasaisissa väriliukumissa on "hyppyjä". Kokonaistulos oli kuitenkin Spyderin avulla parempi, verrattuna siihen jos jättää näytön säätämättä...

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 02.12.2012, 15:12:37
Minulla on myös Spyder3 -laite (se versio missä tulostimen kalibrointivempeleet mukana). Omalla koneellani en ole saannut sillä aivan 100% tyydyttävää tulosta aikaan näytön säädön osalta. Harmaasävyihin jäi pieni sinertävä vivahde. Ja tummassa päässä mustat meni jostain syystä tukkoon, tasaisissa väriliukumissa on "hyppyjä".

Pientä natinaa täälläkin, mutten tiedä onko kyseessä silmän omat jutut tarkasteltaessa näytön värilämpötilaa kun näytön taustalla on energiansäätölampun loiste. Oma silmäni näyttää, että kalibroitu tulos olisi harmaasävyissä hiukan vihreän suuntaan kallellaan (ei paljoa, mutta juuri havaittavissa). Tuosta kuvastahan sitä ei voi päätellä, kun välissä on digikameran valkotasapainon automaattisäätö. Olen käyttänyt tätä kahdella LCD-monitorilla ja kummassakin oli kalibroimattomana selvä värivirhe: entinen Sony korosti punaisia sävyjä liikaa ja tämä nykyinen Lenovo on selvästi kallellaan magentan suuntaan (Sony oli kallis monitori ja Lenovo keskihintainen laite). Kumpikin virhe korjautui nätisti jo tuolla perustason kalibrointilaitteella. Halpis-Spyderin lisenssi kelpaa vain yhden näyttölaitteen kalibrointiin kerrallaan, joten ohjelmiston aktivointi olisi poistettava asennusta vaihdettaessa (verkkopalvelin seuraa lisenssikoodeja, joten asennuskertoja on varmaan rajoitettu määrä).

Kirkkaussäätö (black level ja white saturation Lagomin näyttötestissä) menevät kalibroinnilla nätisti juuri kohdalleen. Paljon paremmin kuin mitä saisin käsin säätämällä noita testikuvia katsomalla. Sen sijaan musta/punainen/magenta näyttävät menevän jonkin verran tukkoon Lagomin kontrastitestissä ja tuon testisivun taustan "pimeyden" läpi paistaa tämän monitorin LED-taustavalaistus. Musta ei ole mustaa tällä monitorilla, minkä näkee hyvin tuosta testikuvasta, kun vasemmassa laidassa ruutua näkyy taustavalon hehku mutta oikeassa reunassa (siellä missä on väriliukujen kirkkaat päät) musta näyttää todella mustalta tuon värikirkkauden rinnalla (=silmä luulee siis tumman harmaata mustaksi, kun rinnalla on kirkkaita värisävyjä). Kaikkea ei voi saada tässä reilusti alle 300 euron hintaluokassa eli kalibrointilaite ei tee huonosta näytöstä itsekseen hyvää näyttöä, vaan halvan näyttötekniikan mukanaan tuomat rajoitukset näkyvät tuollaisessa hyvin. :huh:
- Timo Inkinen

siro46

Minun ruutuni on säädetty kuvatoimisto Leukun ohjeilla: http://www.leuku.fi/index.php?kuvank_ruutuk&tm=tm&lang=finnish. Samoilla ohjeilla on opastettu valokuvaajia mm. Lahden muotoiluinstituutissa. Jo näiden sivujen ohjeita seuraten pääsi huomattavasti ruudun perussäätöjä parempaan kuvaan. Kun vielä lueskelee samasta osoitteesta löytyviä pdf-ohjeita, niin alkaa paremmin ymmärtämään, miten säädöt vaikuttavat. Muutaman aikaa näillä ohjeilla pärjättyäni päädyin hankkimaan Spyderin sijasta X-Riten Eye One Display 2 -kalibrointilaitteen, joka pari vuotta sitten oli samanhintainen Spyderin kanssa (valitettavasti laitetta ei myydä enää). Nyt näytön säädöt ovat kohdallaan, mutta työhuoneen valaistuksen voimakkuus ja värisävy vaikuttavat kuviin vielä ja saavat toistaiseksi vaikuttaakin - asunnon valaistuksessa painavat muutkin seikat kuin harrastukset. ;)

jaffons

Miksi näytöt eivät ole kalinroituja tehtaalta tullessaan? Eikö kalibrointi kuitenkin ole näytön(ohjaimen) asetuksien rukkaamista.
Heq5pro, kwiq
WO ZII80/545
450Dmod, tsflat2

naavis

Lainaus käyttäjältä: jaffons - 03.12.2012, 11:47:23
Miksi näytöt eivät ole kalinroituja tehtaalta tullessaan? Eikö kalibrointi kuitenkin ole näytön(ohjaimen) asetuksien rukkaamista.

Koska:

  • Kalibrointi vie aikaa, eli sitä ei voida suorittaa ihan liukuhihnalla.
  • Kalibrointiasetukset riippuvat vähän ympäröivästä valaistuksesta ja standardista johon näyttö halutaan kalibroida.
  • Kalibrointi ei säily, vaan se täytyy tehdä silloin tällöin uudestaan.
  • Keskivertokäyttäjää ei näytön kalibraatio ei yleensä juurikaan kiinnosta.

Timo Kuhmonen

Kerran olen käynyt sellaisessa tilassa, joka on optimoitu kuvankäsittelyn kannalta (TAIK opetusluokka). Tila sisälsi noin kymmenen aikanaan huipputehokasta Omppukonetta, isoilla about 27...30 tuuman näytöillä - kalibroituina tietenkin. Valaistus oli epäsuoraa, tasaista ja ei mitään hirveän kirkasta. Lattiat, seinät ja kalusteet oli harmaita. Katossa muistaakseni puhtaanvalkoista sävyä, jotta valo heijastuu paremmin värilämpötilaltaan sopivasta lampusta. Lähes ainoa väripilkku kyseisessä luokkahuoneessa olivat pöydillä siellä täällä lojuvat värikynät. Ensivaikutelma huoneesen tulessa oli aika veikeä - ihmettelin että onko silmistä värinäkö tyystin kadonnut :-)

Tavallisen tähtiharrastajan ei tuohon ole usein mahdollista (ja tuskin tarpellistakaan) päästä. Sanoisin että monitorin kalibrointi on tärkein. Kannattaa myös katsoa, ettei monitorin pinnalta heijastu kirkkaita valoja (jos koneen paikkaa mahdollista muuttaa)....

TeroP

Kalibroinnin jälkeen jos näyttö näyttäisi olevan esim kallellaan siniseen päin, tämä yleensä johtuu halvasta LED-taustavalaistusta näytöstä. Lisäksi TN-paneelilla olevia näyttöjä jopa kalibrointilaitteen jäljestä katsottaessa pitäisi olla aika kaukana ruudusta, ettei heikot katselukulmat vääristä värejä.

Kyllähän tuommoiset TN-paneelilla olevat näytötkin saa auttavasti kalibroitua, mutta jos ihan oikeasti ja tosissaan tekee kuvankäsittelyä, niin sitten pitäisi kyllä käsissä olla IPS-paneelilla oleva näyttö, tai ehkä mahdollisesti jokin VA-paneelillinen.

Ja sitten viimeisenä voi muistuttaa siitä, että yleensä ohjelman täytyy tukea väriprofiilia, jotta se toimisi oikein, noh photoshop on yksi sellainen joka tukee eli siinä ei mitään ongelmaa.

Sitten vielä toi toinen ongelma, eli ainakin NVIDIAn ohjaimilla/ajureilla värienhallinta ei toimi kunnolla Windows 7:ssa, en tiedä onko korjattu Windows 8:ssa ja en muista miten tämä meni XP:ssä. Eli kun lataat väriprofiilin (.ICM tai .ICC) niin profiili kyllä latautuu ja sen huomaa silmillä. Autappas jos käynnistät jonkun 3d-rajapintaa käyttävän ohjelman (esim. stellarium tai vaikka jokin 3d-tietokonepeli) niin väriprofiili poistuu käytöstä suurimmassa osassa tapauksia. Kun lopetat tuon 3d-rajapintaa käyttävän ohjelman, ei väriprofiili lataudu uudestaan, vaikka se on aktiivinen. Eli se pitää käydä käsin refreshaamassa.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal