NGC 7129

Aloittaja Timpe, 30.10.2012, 23:11:11

« edellinen - seuraava »

Timpe

NGC 7129 on visuaalisesti (ja valokuvissakin) himmeänä näkyvä heijastussumu Kefeuksen tähtikuviossa.
Ja Taivaanvahdissa nyt täällä: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/8691

Heijastussumun sisällä näkyy valokuvissa lisäksi punaisena hohtavaa vetyemissiosumua ja tätä hiukan kirkkaampana näkyviä Herbig-Haro kohteita. Tämä alue on samalla tunnettu tähtien syntyalue.  Herbig-Haro kohteet syntyvät, kun nuori vastasyntynyt tähti puhaltaa kapea-alaisen kaasusuihkun johonkin suuntaan ja suihku iskeytyy tähteä ympäröivään kaasuun/pölyyn. Törmäyksen lopputuloksena syntyy näitä törmäysrintamakohteita eli ympäristöään kirkkaampana näkyviä kaasupilven tiivistymiä. Kaasusuihkun nopeus on tuon Wiki-artikkelin mukaan useita satoja kilometreja sekunnissa :shocked:



Edellä mainittujen kaasusumujen lisäksi samalla alueella risteilee tummia pölypilviä, mitkä peittävät taakseen osan taustataivaan tähtien valosta. Tämä on hyvin mielenkiintoinen kuvauskohde kaiken kaikkiaan, mutta samalla hyvin haasteellinen kuvattava. Kuvassa on nyt noin 10 tunnin kokonaisvalotusaika, mikä riittää tuomaan kohteesta tämän verran yksityiskohtia näkyviin 300/1500mm Newtonilla. Kohdetta on kuvattu viitenä syys-lokakuun yönä (15.9./30.9./7.10./14.10./24.10) muutamia tunteja per yö, kunnes pilvet tulivat pilaamaan taivaan. Näistä kaksi kuvausyötä on ollut kuutamo-öitä eli kaikenlaista pikkukiusaa on riittänyt. Käytetyt valotusajat ovat vaihdelleet kolmesta minuutista aina 15 minuuttiin saakka riippuen kuvauskeleistä (yhtenä yönä oli alkuun vain kolmen minuutin aukkoja pilvisyydessä, kunnes taivas selkeni noin 1,5h ajaksi :tongue:).
Kyseessä on siis ihka aito Suomi-kuva... :grin:

Tässä alla on vielä pieni kuvakollaasi niille, jotka haluavat nähdä kuinka tällainen loppukuva kehitetään digitaalipimiössä:



Hergig-Haro kohteille löytyy etsintäkartta Ken Crawfordin NGC 7129-sivulta: http://www.imagingdeepsky.com/Nebulae/NGC7129/NGC7129.htm
Ken on kuvannut tämän kohteen 20" putkella noin 20 h kokonaisvalotusajalla, joten pääsin nyt omalla kalustollani noin puoliväliin saakka tuota Kenin mainiota APOD-loppukuvaa :smiley:
(Nyt takki on tyhjä, eikä tee mielikään kuvata tällaisia tuhnuja uusiksi vähään aikaan.)
- Timo Inkinen

JuhaK

Hieno kohde. Ja upeaa jälkeä myös kuvaajalta!
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Ari Haavisto

On hieno. Erityisesti kiinnitti huomiota, kuinka monenlaisia tähtiä tuolla näyttää olevan  :shocked:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ransu

Upea kuva, hienosti käsitelty, tuota on mukava katsoa isona.
Ei tosiaankaan kirkkaimpia mahdollisia kohteita kun katsoo tuota kokonaisvalotusmäärää ja putken kokoa
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

getty

Täytyy kyllä lakki kourassa ihmetellä osaamista. Kuva on kuin postikortti.
Pekka Peura, Oulu

J-P

Upea esitys ja Hieno havainnollistus prosessoinnista vielä lisäksi.


Ilo katsella,
J-P

einari

Upea kuva jälleen timpeltä ja elämystä täydentää hienosti kohteen luonteen taustatiedot.
___
Tapio

Jyrki


Hieno tasapainoinen kokonaisuus ja vielä hyvin prosessoitu.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Never

Komea kuva! Sumun taustalla rupeaa näkymään jo tuo IR-kuvissa hyvin näkyvä tähtijoukkokin!

jussi_k_kojootti

Älyttömän hieno kuva, ja todella rikas kohde!
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

tähti_ville

On se Timo taas Pläjäyttänyt kunnon otoksen, lisää vaan tämmösiä.

Nurinniska Observatory

Onnittelut komeasta loppukuvasta ja hienosta kohdevalinnasta!

Tämäkin on näköjään täysiverinen Kefeuksen kauhugallerian edustaja... minä näen tuossa jonkinlaisen Cthulhun serkun  :evil:
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Never - 31.10.2012, 13:55:19
Komea kuva! Sumun taustalla rupeaa näkymään jo tuo IR-kuvissa hyvin näkyvä tähtijoukkokin!

Kiitos kaikille mieltä lämmittävistä kommenteista! Tämä kuva on minulle varsinainen työvoitto, eikä vähiten kehnojen kuvaussäiden takia. (Tätä kuvatessa olen mm. sählännyt laitteiden kanssa parina iltana ja hukannut siinä sivussa ainakin parin tunnin lisävalot loppukuvasta.) Lisäksi saan kiittää lopputuloksesta myös Murtsia, joka vinkkasi minulle että voin käyttää tähtikuvaa omana maskinaan muokkauksen aikana. Olin näet unohtanut osan viime talven opeista Hauholta ja siinä sivussa yhden ALT-nappulan painalluksen PhotoShopissa... :embarrassed:
(Sillä päästään tuonne Layer maskin sisään muokkaamaan sitä.)

Neverin
kommentista vielä erityiskiitos, sillä sen ansiosta huomasin että olen nostanut tässä versiossa hitusen liikaa esiin tuota sumun keskusaluetta, mikä on lähes hukannut nuo himmeät tähtijoukon tähdet. Liitän siis foorumille lisäkuvan ykköskierroksen muokkauksesta, missä on vielä näkyvissä tuota sumun keskusaluetta hiukan nykyistä paremmin niiden himmeiden tähtien osalta. (=Pitäisi varmaankin korjata tämä vielä tuonne loppukuvaan eli tehdä jokin risteytys näistä kahdesta erillisestä muokkausversiosta. Toisaalta tämä nykyesitys on sekin useimpiin käyttötarkoituksiin jo "riittävän hyvä" ja voin olla suht' tyytyväinen oman työni tuloksiin :azn:)
- Timo Inkinen

Murtsi

Hieno kohde ja niin on myös tuo loppukuvakin  :cool:, tällä aletaan jo hätyytellä gurun titteliäkin   :shocked: Kuvankäsittelytaidot alkavat olla jo melko hyvällä tasolla, tästä on hyvä jatkaa tuleviin kohteisiin.

Mukava kuulla että vinkistä on ollut hyötyä, tuo maskin käyttö on todella voimakas työkalu photoshopissa enkä ainakaan itse tule enää mitenkään toimeen ilman sitä, sen avulla kuvan muokkaaminen on mahdollista erittäin monipuolisesti.

Timpen vinkistä olen alkanut itsekin valotella tätä kohdetta mutta kasassa on tällä hetkellä vasta 170 minuuttia valoa eikä se riitä vielä mihinkään, sen verran himmeä kohde on kyseessä eikä sitä kannata vielä isommin esitellä. Minun kuva tulee olemaan täysin erilainen kuin Timpellä koska meillä on niin erilaiset polttovälit käytössä (Timpellä 1500 mm minulla 680 mm). Itse kohteesta tulee minun välineillä aika pieni mutta vastaavasti sen vieressä oleva avonainen tähtijoukko sopii kennolle hyvinkin helposti, ja vieläkin jää avaruutta ympärille. Nykyiset valotukset olen kuvannut ennen lumien tuloa mutta jatkossa homma vaikeutuu koska täällä ollaan saatu jo ensilumi maahan mikä ei ainakaan helpota kuvaamista...

Timpe

Kiitos Murtsi, tiedä noista guruista... Minulla on vielä plakkarissa Murtsin tekemä versio tuosta omasta originaalikuvastani, mutta esitellään sitä myöhemmin kun Murtsin oma loppukuva tästä samasta kohteesta valmistuu. (Tulee sitten vertailu siitä, kuinka kuvauskalusto vaikuttaa loppukuvaan, jos kuvankäsittely on saman henkilön tekemä. Ja saattaahan siinä Murtsin kuvankäsittelytavatkin muuttua, kun aikaa kuluu riittävästi näiden sadekelien takia :rolleyes:)
- Timo Inkinen